Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

НУКК /Италианския лицей/ в Горна баня - мнения, подготовка, изпити - 3

  • 52 670
  • 657
# 585
Ето как е изглеждала задачата с уравненията. Първото число от уравненията е било 10, при втората не съм сигурна. Но идеята е, че всичките уравнения от първата колона са били с 10, както и знака минус е бил общ. Принципно сме решавали такива задачи, но под формата на цвете, като числото е било посредата. Объркването е било от неясно зададеното условие и липсата на пример. Дъщеря ми е решила задачите вдясно, някак се е ориентирала, но тези с 10, само там където е било на едно ниво.
Относно задачата с къщичките, била е нещо подобно като на рисунката, но не съвсем. Отново някак не са съвпадали примерните пътища с това, което да се очертае...доста е било объркващо. Т.е ако не си решавал такава задача, е напълно възможно да бе разбереш условието и да се объркаш.
Виж целия пост
# 586
Ето как е изглеждала задачата с уравненията. Първото число от уравненията е било 10, при втората не съм сигурна. Но идеята е, че всичките уравнения от първата колона са били с 10, както и знака минус е бил общ. Принципно сме решавали такива задачи, но под формата на цвете, като числото е било посредата. Объркването е било от неясно зададеното условие и липсата на пример. Дъщеря ми е решила задачите вдясно, някак се е ориентирала, но тези с 10, само там където е било на едно ниво.
Относно задачата с къщичките, била е нещо подобно като на рисунката, но не съвсем. Отново някак не са съвпадали примерните пътища с това, което да се очертае...доста е било объркващо. Т.е ако не си решавал такава задача, е напълно възможно да бе разбереш условието и да се объркаш.
Благодаря за разяснението. Както предполагах, условието е доста по-различно от начинът, по който детето я представи. Познавайки детето си, вероятно е блокирало и затова даже не можа да я пресъздаде като спомен и обяснение.
Виж целия пост
# 587
Ето моят списък със задачи по преразказ на детето:

1) лабиринт с влак - голям лабиринт с тесни коридори
2) огледално прерисуване на мандала - от по-малко към по-голямо
3) отбелязване на гласни звуци в думи с Х
4) звуков анализ - картинки с животни и да преброят колко от тях имат предпоследен звук съответно А, Ъ, О, У, Е, И..
5) памет - показали са 9 картинки тип йероглифи, разчупени форми/букви
6) математика - решаване на уравнения с квадратче за неизвестното число и поставяне на знак +/-
7) математика - двойки уравнения и ако са верни да се огради калинка, ако са грешни или едното от двете е грешно да се огради детелина
8 ) задача с къщички, при която са показани пътечки до къщичките като легенда и трябва да се оградят къщичките, които отговарят на пътя в легендата
9) задача с геометрични фигури и е трябвало да се оградят по 3 в група
10) подчертаване на някакво подобно на полукръг (обърнато С) в много редове

Ако някой ходи на място, може да потвърди в каква степен информацията е достоверна. Според мен е, защото и очаквах резултат около 80 точки по описаното от детето и какво е направило и познах резултата общо взето Simple Smile


Информацията е 100% достоверна. Браво на детето. Това са задачите. Днес бяхме на място да ги видим.

Изпитът е разделен на 2 части по 5 задачи.

Първата част са: Две математически - едната с квадратчетата, както е нарисувана по-горе, другата с уравненията. Тази с кватдратчетата е от две части - изваждане от 10 и събиране до получаване на сбор от 10. Има и 2 бонус уравнения с 2 неизвестни и едно извесно до получаване на сбор от 10, т.е. Х + У + 4 = 10 и да се впишат Х и У по преценка на детето. Третата задача е с къщичките, като детето на Arun абсолютно точно я е нарисувало. За ориентир има и борчета, дървета и цветя по пътя до къщичките. Четвърта и пета задача от първа част са звуков анализ - задачата с комбиниране на животните по предпоследен звук, който е гласен, и поставяне на Х на мястото на гласен звук в рамка от квадратчета. До тук няма нищо сложно и изненадващо. Задачите напълно отговарят на логиката на задачите от подготвителния учебник (ние само по него сме работили и то дори не го бяхме решили целия). Факт е обаче, че ако детето не умее да слуша условието, няма как да се справи. Например, задачата с комбиниране на животни по предпоследен звук е доста "пипкава". Според мен, ако детето не е проактивно да чуе условието и да го обмисли преди да почне, дори да зададе въпрос, няма как да я реши. Може би именно това е отсявката.

Втората част: 5 задачи. Лабиринт (да, с влак е, да, тесен е, да, дълъг е, но не - не е невъзможен. Просто изисква много високо ниво на концентрация). Втората е с геометричните фигури, които трябва да се комбинират с 3 кръга. Третата е за памет. Според мен там е трябвало не толкова да помнят самите заврънтулки, които наистина са като йероглифи/драсканици, а вероятно е трябвало да запомнят местоположението им в матрицата. Четвъртата задача е мандалата. Петата - подчертаване на мини кръгчета от 3 мм. Всяко кръгче има процеп на различно място. Децата е трябвало да подчертаят това с процеп на 11 ч. Тук проблемът по-скоро го виждам с лошото качество на ксерокопието и много дребния печат. Наистина трябва да си с мега набито око, за да можеш да минеш 2-3 реда за 2 минути. Моето дете беше стигнало до 3-тия ред и не беше изпуснало нито едно кръгче. Аз гледах сигурно 5 мин., докато проверя дали има изпуснато.

Мандалата е с най-много точки. След това мисля, че се нареждаше лабиринтът. Общо взето, задачите от втора част бяха с повече точки от тези в първа част, което напълно опровергава по-горе написаното, че изпитът акцентира върху знания, които не съответстват на концепцията на НУКК за творчество и култура. Всъщност, бях приятно изненадана да разбера, че на "креативните" задачи се поставя по-голяма тежест, отколкото на "точните" - математическите и звуковия анализ. Като цяло, за децата, които са се подготвяли целенасочено и систематично, смятам, че изпитът не би следвало да е труден.

Сега, за да не звуча ала-бала, ето малко описание как се е справило моето дете. На първата задача явно не е разбрало съвсем добре условието. Вадило е от 10, но неправилно. И въобще не е успяло да събира до 10. Втората задача въобще не я е разбрало и не беше пипната. Задачата с къщичката е единствената, която е решена на 100%. За комбиниране на животните по предпоследен звук явно не му стигнало времето, защото до всяко животно си е записало звука, но не е успяло да ги преброи и да ги нанесе, където трябва. Задачата с отбелязването на гласен звук на мястото му също я е направило доста частично. Тук-там е нацелило, тук-там пълно тото.
Лабиринтът беше решен до 3-4 см след началото и там има 1 точка. После е тръгнало по грешен път и е спряло. На задачата за памет е било тото и има 3 познати фигури. Мандали ние не бяхме решавали, защото е умее да мисли огледално и така и не го научих, съответно там е пълен провал, имаше 1 точка. Но поне е опитало. За комбинирането на фигури в кръг каза "Не се сетих, че трябва да се пресичат кръговете" - това е въпрос на опит може би. И за последната с кръгчетата писах.
Виж целия пост
# 588
Следях училището (най-вече приема)  покрай дъщеря ми, сега покрай племенника ми и може би ще го огледам пак покрай сина ми.
Дали някой може да сподели малко повече за самото обучение след "голямата цедка"? При такъв подбор от а и б ли започват или надграждат? Някак при такъв приемен изпит, програмата в почти целия първи клас се обезсмисля. Училището собствена програма ли има?

Започват от А и Б и целия първи срок решават задачки със събиране и изваждане до 10. Изумена съм при такава подготовка и това че приетите деца ги знаят тези неща, защо после се губи темпа. Работи се по програмата на МОН и не се набляга на предмети като математика и български особено. Вярно е за изкуства, но ми е малко прекалено. В една от задачите на изпита тази година, които видях като ходих да гледам работата на детето ме учуди много това колко зле беше представена задачата за деца 6-7 години. Аз като възрастен човек трудно разбрах, а беше точно задачата с +/-. На листа имаше едно 10- по средата и после наредени квадратчета за неизвестно = на някакво число. Ужасно неразбираемо. Лабиринтът беше меко казано отвратителен, а задачата с огледалния образ на нещото като чиния... струва ми се, че малко деца могат да се справят. Задачите във всички книги, които съм гледала за подготовка са много по-лесни. Задачата за фигурите по памет, в книгите са по 6-9-12 картинки тип топка, книга, ябълка, дърво... а сега какви бяха тия форми, какво беше това чудо. От министерството са се раздали, голямо творчество е било с тия задачи.
Та като цяло бяха много трудни. И като приемат детето и първата година вместо да ги направят малки машинки, защото вече имат хубава основа те тъпчат на едно място. Това ме дразни мен, защото голямото ми дете е там и гледам по нея.
Виж целия пост
# 589
Много благодаря! Е, наистина е безсмислено децата да полагат такива усилия и после да изгубят скорост. Много от задачите за изпита според мен са за друго възрастово ниво. А като се добави и някое смотано формулирано условие на иначе разбираема задача си е подигравка направо.
Виж целия пост
# 590
Няма как да не започнат от А и Б, защото вашите деца може и да са перфектно подготвени и талантливи, но след като ролята им е да са тези които вдигат нивото и "дърпат" децата влезли по-друг начин, няма как да се почне от там до където са стигнали подготвените и честно влезли деца.
Виж целия пост
# 591
Погледнах от чисто любопитство резултатите от НВО след 7-ми клас(2020г) за НУКК и две държавни училища в Лозенец.Нямаше съществена разлика. Ние преживяхме вече факта, че детето няма да учи в лицея, но още ме е яд колко неразбираемо за малки деца бяха поднесени някои от задачите. За мен са лесни, но за 6-7 годишни...За такова отсяване, трябва да предложиш много след това.
Виж целия пост
# 592
Училището е добро, не е перфектно, но е добро. Има прекрасна база, избор от много спортни дисциплини. За мен това е важно-няма дете , което да не се подготвя извън учебна среда за 7ми клас. Това е още от мое време.. За мен е важно детето ми да има самочувствие и да спортува , а академичните успехи зависят най-вече от семейството.
Виж целия пост
# 593
Следях училището (най-вече приема)  покрай дъщеря ми, сега покрай племенника ми и може би ще го огледам пак покрай сина ми.
Дали някой може да сподели малко повече за самото обучение след "голямата цедка"? При такъв подбор от а и б ли започват или надграждат? Някак при такъв приемен изпит, програмата в почти целия първи клас се обезсмисля. Училището собствена програма ли има?

Започват от А и Б и целия първи срок решават задачки със събиране и изваждане до 10. Изумена съм при такава подготовка и това че приетите деца ги знаят тези неща, защо после се губи темпа. Работи се по програмата на МОН и не се набляга на предмети като математика и български особено. Вярно е за изкуства, но ми е малко прекалено. В една от задачите на изпита тази година, които видях като ходих да гледам работата на детето ме учуди много това колко зле беше представена задачата за деца 6-7 години. Аз като възрастен човек трудно разбрах, а беше точно задачата с +/-. На листа имаше едно 10- по средата и после наредени квадратчета за неизвестно = на някакво число. Ужасно неразбираемо. Лабиринтът беше меко казано отвратителен, а задачата с огледалния образ на нещото като чиния... струва ми се, че малко деца могат да се справят. Задачите във всички книги, които съм гледала за подготовка са много по-лесни. Задачата за фигурите по памет, в книгите са по 6-9-12 картинки тип топка, книга, ябълка, дърво... а сега какви бяха тия форми, какво беше това чудо. От министерството са се раздали, голямо творчество е било с тия задачи.
Та като цяло бяха много трудни. И като приемат детето и първата година вместо да ги направят малки машинки, защото вече имат хубава основа те тъпчат на едно място. Това ме дразни мен, защото голямото ми дете е там и гледам по нея.

Напълно подкрепям написаното. Синът беше и в градината. И на двата изпита беше в първите 10, дори в пърите 5. И в градината,и в училище се започва все едно не са държали изпит и според мен това е така защото, останалите деца, влезли, по други начини, няма как да настигнат тези, влезли с честно изкаран изпит и показали реални знания. За градината го преживях, казвах си, все пак, все още са малки, сигурно в училище вече ще е по-различно. Нямаше такова нещо, на дистанционното често чувах как госпожата прави забележки на сина ни, че чете прекалено бързо и смята много бързо и другите не можели не само да разберат, но и да запишат отговорите. Опитваше по всякакъв начин да го подтиска като например, при диктовка от три грешки, една от които беше, че главната буква не беше написана съвсем до горния ред, а другата грешка беше намерена и оградена в скоби от сина ни, но подчертана и от госпожата с коментар - Много си бил небрежен или нещо подобно (както се чудеше детето - защо само за три грешки ми е написала това, а на другите диктовките бяха толкова червени, а тя ги хвалеше и имаха шестици). Беше се оплакала няколко пъти, че и задава въпроси, които не са свързани с материала за първи клас  (той много се интересува от химия, атронимия, физика и биология и се развива много добре за сега в тези области). Освен това  се създаде конфликт между нея и мен защото започнах да търся правдата - сина ми беше системно ритан, заплашван, че ще му счупят главата, разбият зъбите и др. такива  и тя започна за защитава другата страна и да внушава на сина ни колко е ужасен, а аз нахална и невъзпитана и да го унижава пред целия клас. Мотото и беше, че нейната работа е да си преподаде материала в час, а това, какво се случва в междучасията или до започване на занятията не е нейна работа.

За изкуствата, сина ни рисува много добре за възрастта си, дори беше спечелил медал от конкурс обявен в училище, но специално за рисуване в първи клас нямаше нищо. Постиженията му бяха благодарение на курс, който посещава допълнително, извън училище. Казваше, че госпожата е много добра, но часовете са много кратки за да направи качествена рисунка или произведение.

Само за информация, вече не е ученик там, имахме късмет да го преместим в квартално училище, с прекрасни учители, които са щастливи, че имат такъв буден ученик, подкрепят и поощряват интересите му, гордеят се с постиженията му, това се и отнася и за останалите деца в класа, и както казва сина ни - ми те децата знаят колкото тези в другото училище.

Мое лично мнение - ако търсите училище, където детето да бъде ценено заради знанията си и това, което е и към което се стреми, помислете за други варианти. Положителното, което мога да кажа е, че когато училището е строено, мястото и разпложението е добре избрано, има простор в двора, но ако нямаше автобуси, щеше да си е мъка достъпа всеки ден по два пъти (а автобусите се движеха преди поне с около 40 мин закъснение от обявения график и някои бяха доста изптръпнали ) и храната в стола.
Виж целия пост
# 594
Luce,съжалявам за неприятното усещане , което е оставила у Вас тази преподавателка. Аз имам само позитивни наблюдения към ДГ и после към училището. Искрено се надявам да не попаднем и ние в сходна ситуация. Ако не е тайна ще съм благодарна да споделите нейното име.
Виж целия пост
# 595
Важното е, че сте влезли и за вас кандидат-студентската кампания е свършила. А за останалите най-вероятно друго училище ще им е на късмет. Не съжалявайте за такива неща. Това, което сте направили за децата е техен плюс, защото при други обстоятелства едва ли щяха да научат толкова много.
Виж целия пост
# 596
Luce, много неприятно звучи това, което споделяте. Това е един от най-големите ми страхове - детето да попадне на учител, който вместо да мотивира и да поощрява любопитството, ще прави точно обратното...А за такива гаранция няма никъде според мен. Иска се и доза късмет да попаднеш на Човек. Да се надяваме, че новоприетите тази година ще случат на учители. Simple Smile

@foundy,
може ли да споделите малко повече за изпита за детската градина? Видях, че вашето дете се е справило отлично. Дали сте коментирали какви са били задачите?
Виж целия пост
# 597
Подреждали са пъзел, имало е и лабиринт - да помогнат на зайчето да стигне до яйцето. Казали са им поредица от цветове, които да възпроизведат. Обичайните разговори от типа на как се казваш, къде и с кого живееш...
Виж целия пост
# 598
Моят както не обича да говори с непознати, няма никакъв шанс за прием в градина с такъв "вход" 🤣
Виж целия пост
# 599
Здравейте, търся преподавател, който да подготвя дъщеря ми за изпита за първи клас в НУКК.
Благодаря предварително на всички отзовали се!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия