Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

  • 109 237
  • 1 372
# 1 140
Здравейте, проф. Бранков! Пиша във връзка с хемангиоми на бебе, понеже бяхте отговарял в друга тема. Дерматолог ни предписа гел за очи, който да мажем сутрин и вечер на хемангиомите. Бебето е на 4 месеца и има хемангиом на стъпалото и на гърба. Само че в рецептата пише “Тимгел”, но може би е грешка и трябва да е “Гелтим”? Понеже са еднократни дози - по една доза на мазане и да изхвърлям остатъка?

Това са едни и същи гелове. Аз мисля, че едно флаконче може да се използва няколко пъти. Трябва да слагате много малко количество, защото пропранололът може да проникне в организма и да предизвика спад на кръвното налягане.
Гелът може да се съхранява в хладилник. Лечението трае поне 6 месеца. То само подпомага естественото изчезване на малките хемангиоми. При по-големите трябва упорство.
Виж целия пост
# 1 141
Здравейте, проф. Бранков,  в понеделник сме на операция на синът ми при Вас, надпъпна херния. Забравих да попитам в неделя, когато ни приемат детето трябва ли да е гладно, предполагам ще има някакви изследвания този ден?

Здравейте, детето може да закуси леко, без сладки неща. Гладен и жаден ще го доведете в понеделник в 7 часа в стаята, която ще е определена за вас.
Виж целия пост
# 1 142
Здравейте, проф. Бранков. Сина ми е на 2, 7 месеца, проходи на 1, 3 месеца. Наблюдавам от доста време насам, че когато ходи дясното му стъпало се извива леко навътре. ......

Трябва да го заведете на детски ортопед. Потърсете доцент Алексиев от Ортопедията на Горнобански път.
Виж целия пост
# 1 143
Здравейте , професор Бранков! Тормози ме един въпрос. Мазане с гел Гелтим на хемангиом с размер около 0.5 см възможно ли е да доведе до сънливост на бебе? Прилагам Гелтим сутрин с нежно втриване в новообразуванието. Едно флаконче ми стига за пколо 5 пъти като след отваряне съхранявам в хладилник. Бебето е на почти 3 месеца , изцяло на кърма, буди се само през 3 часа за ядене, нахранва се за 15 минути, бодува около 30 мин след нахранване и после заспива. Притеснява ме това , че до скоро си ревеше след нахранване и оставаше будно по-дълго време. Благодаря !
Виж целия пост
# 1 144
Здравейте , професор Бранков! Тормози ме един въпрос. Мазане с гел Гелтим на хемангиом с размер около 0.5 см възможно ли е да доведе до сънливост на бебе? Прилагам Гелтим сутрин с нежно втриване в новообразуванието. Едно флаконче ми стига за пколо 5 пъти като след отваряне съхранявам в хладилник. Бебето е на почти 3 месеца , изцяло на кърма, буди се само през 3 часа за ядене, нахранва се за 15 минути, бодува около 30 мин след нахранване и после заспива. Притеснява ме това , че до скоро си ревеше след нахранване и оставаше будно по-дълго време. Благодаря !

Възможно е. Спрете с мазането и вижте как ще се промени поведението на бебето. Ако причина за сънливостта е гелът, прекратете лечението.
Виж целия пост
# 1 145
Задържане на урина в бъбрек при бебе на 7м. Правен е цветен скенер, излиза стеснение на уретъра и задържане на урина. Направена е консултация , с препоръка за операция.Детето не е вдигало температура, изследванията са добри, не е боледувало.Дали има шанс да се израсте този проблем, и да се чака до 2г. ? Търсим второ мнение.
Виж целия пост
# 1 146
Здравейте проф. Бранков!
Имам момиченце на 11 години, на което в 6 месечна възраст беше открит подкожен хемангиом  върху ребрата. Приличаше на виолетово бобче . Тогава се консултирахме със специалист и ни казаха да го наблюдаваме. В последствие хемангиома се скри, повторна консултация не съм правила. С апарат не е гледана.
От известно време забелязвам лека вдлъбнатина (хлътнало е на вътре) на мястото където е бил хемангиома, което ме навежда на мисълта, че може  да си расте на вътре. Притеснявам се, и ми се иска за всеки случай да се погледне и с апарат ( какъвто е подходящ). Възможно ли е Вие да го извършите? Ако не, ще помоля за насоки към специалист.
Виж целия пост
# 1 147
Елате във вторник в Детския център на Токуда в 10 часа. Ще прегледам детето и ще направим ехография.
Виж целия пост
# 1 148
Здравейте, професор Бранков. Синът ми е на четири месеца и преди три дни беше забелен изцяло отведнъж от педиатъра. Посъветва ни да забелваме три пъти дневно и да капем риванол. Имаше доста кръв първия ден, вчера беше значително по-малко, почти нямаше следа от нея и се успокоихме; но през нощта открихме, че кожичката отгоре се е подула(не самата глава на пениса, а самата кожичка- не знам как да се изразя, но е като "цъфнала"); детето започна да става неспокойно особено, когато уринира. Спряхме да забелваме, проблемът уж утихва, но имам чувството, че при всяко мокрене- с вода, тетра, риванол, нещата стават същите. Моля, посъветвайте ни как да процедираме. Притеснявам се да не забере отвътре, не знам как да почистваме при това положение. Прикачам снимка https://ibb.
co/ZmTfhmj

П.С. Притеснявам се да мажа с гентамицин понеже имаме членове на семейството с алергия към него. Благодаря
Виж целия пост
# 1 149
Елате във вторник в Детския център на Токуда в 10 часа. Ще прегледам детето и ще направим ехография.
Благодаря Ви.
Ще я доведа. До сега не се е налагало да ползвам услугите на Детския център на Токуда. Ако изпитам трудност да Ви открия ще звънна на телефона, който сте оставили на първа страница.
Виж целия пост
# 1 150
Здравейте, професор Бранков. Синът ми е на четири месеца и преди три дни беше забелен изцяло отведнъж от педиатъра. Посъветва ни да забелваме три пъти дневно и да капем риванол. Имаше доста кръв първия ден, вчера беше значително по-малко, почти нямаше следа от нея и се успокоихме; но през нощта открихме, че кожичката отгоре се е подула(не самата глава на пениса, а самата кожичка- не знам как да се изразя, но е като "цъфнала");
....

Представям си какво е станало. Изобщо не е трябвало да се забелва в тази ранна бебешка възраст. Отокът ще спадне и без гентамицин. Инфекция едва ли ще се получи. А за това, как да действате по-нататък, мога да Ви кажа като видя детето. Зависи от локалното състояние след спадането на отока. Лошото е, че кожичката се е нацепила и се е появило кървене. Възможно е да се получи стеснение на върха на кожичката, при което обикновено прилагаме кортикостероидни кремове.
П.С. Снимката не се отваря.
Виж целия пост
# 1 151
Здравейте, професор Бранков. Искам да Ви попитам за съвет,как да постъпим. Имаме близнаци на 1 година и 2 месеца. Започнали сме да ги забелваме от 4-5 месечни. Днес бяхме на консултация при педиатърката и я накарахме да ги погледне. Тя каза, че нищо не сме забелили и трябвало тя да го направи от раз или ние вкъщи,да не ни притеснява,ако тръгне кръв, после да сме правили компреси с Риванол. Главичките им се виждат малко над половината. Това ни притеснява, самото забелване,което тя иска да направи от веднъж, дали е редно или ние да продължаваме и да се мъчим да ги забелим като бъдем по настоятелни в натиска. Благодаря Ви за вниманието.
Виж целия пост
# 1 152
Относно забелването на препуциума: природата е създала естествен механизъм на постепенно отлепване, част от който е натрупването и излизане на смегма (секрет на половите жлези). Ако се направи насилствено забелване, ципата се нацепва, започва да кърви и да склерозира. Получава се патологична фимоза. При други, макар и рядко, се получава добър краен резултат. Пък и на тази възраст не е задължително да бъдат забелени докрай. Някои смятат гранична възраст 3 - 5 години, други вдигат летвата до пубертета.
НО това е общо казано. Не мога да Ви дам конкретен съвет, защото не познавам ситуацията, а тя за всяко дете е различна.
Виж целия пост
# 1 153
Здравейте проф. Бранков, извинете ме за дългия пост. Синът ми беше на 2 г и 11 месеца, когато през 2020 г беше опериран лапароскопски в Пирогов от ляв абдоминален крипторхизъм. По време на операцията тестиса, с размер около 5-6мм, беше смъкнат възможно най-ниско в скротума. На първата консултация в Пирогов, една година след операцията, тестиса не беше локализиран на ехограф, но беше палпиран в началото на скортума от лекарят, който го оперира. По негови думи с размер около 1 см. На втората година, по време на контролна ехография, тестиса беше локализиран в ингвинален канал с размер 6.8мм. Половин година по-късно, по време на контролен преглед в Пирогов, тестиса беше палпиран ниско в ингвинален канал и ехографски локализиран в същия с размер 7.5мм, за разлика от десния, чийто размер беше 15мм. Въпросът ми е има ли шанс левия тестис да е запазил функцията си и да бъде спасен чрез повторна операция? Десният тестис е асансьорен, какво според вас трябва да се предприеме за него? Благодаря!
Виж целия пост
# 1 154
Здравейте д-р Бранков.
Имам дете на 3 години, от както се е родила се изхожда през няколко дни, стигали сме до една седмица и 10 дни. От август месец сме на лечение с 2 прахчета Ефекол джуниър и 5 капки Дулколакс пико на ден, предписано от д-р Мила Байчева, сега се изхожда почти всеки ден или през ден, два, но според лекарката трябва да се изхожда абсолютно всеки ден, но мен тези лекарства ме притесняват да се дават постоянно, макар че тя казва, че не било проблем. Сега имам и бебе на 5 месеца, което е само на кърма и то по същия начин се изхожда през два, три дни и тя казва, същото и за бебето, че трябва да се изхожда всеки ден, иначе било запек. Ще ми се да получа и второ мнение било от друг детски гастроентеролог, било от хирург. Благодаря предварително и се извинявам за дългия въпрос!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия