Козунаци 2020

  • 27 027
  • 769
# 480
А правите ли козунак по рецептата за кифлички на Джема?

Fortuna, може ли точните пропорции за доза и половина от кифличките, моля?
Виж целия пост
# 481
А правите ли козунак по рецептата за кифлички на Джема?
E, защо не.  Та тя е същата рецепта, само грамажите са като за кифлички, не съставките.
Съставките правят едно тесто козуначено - бяло брашно, мая, яйца, мляко, захар.
Иначе е без значение каква мая ще  се ползва... дали ще се меси ръчно или на машина... дали ще се използва цялото тесто или то ще се раздели на 2, 3, 4 или повече и ще бъде цял козунак или няколко по-малки, коз.руло, коз.кифли, коз. мъфини, коз. бухти,....
Както и за хлебопекрана са същите съставки, както и за ръчното месене,  само грамажите са от значене заради капацитета на машината.
Така аз например от моята рецепта бих направила всичко изброено по-горе. И понеже ми е много с 500 г кифли да навивам, ще взема например 1/3 от цялата (1кг брашно) доза за целта.
Виж целия пост
# 482
А правите ли козунак по рецептата за кифлички на Джема?

Да, аз работя с тази рецепта и за кифли и за козунаци. Виж ми постовете 1-2 страници  назад и снимки има.
Виж целия пост
# 483
http://djemmasvetlana.blogspot.com/2010/01/blog-post_1335.html?m=1

Това е рецептата за кифлички на Джемма, нали така? И колко гр е едно пакетче суха мая, че имам само голям пакет от 250 гр 😄
Виж целия пост
# 484
Морена чуден ти е козунака, просто като за първи път вместо да добавям мазнина че да не ми лепне, добавях брашно, съответно количеството за половин кг стана 700 гр, не така влажно и мазно тесто и не бухна както си му е реда , но много вкусен въпреки всичко. Благодаря ти, другия път ще се постарая повече!
Виж целия пост
# 485
И колко гр е едно пакетче суха мая, че имам само голям пакет от 250 гр 😄
За брашно 350г е позлвала пак. 7г суха мая... предполагам с 99.9% сигурност.

orchid77, трябвало е мазнина да  ползваш, както е дадено. Много е дошло 700г брашно  на маята, затова не е бухнало достатъчно. А тестото не е мазно изобщо след като е измесено, мазнината се поема от него.
Иначе вкуса си го има, да. Simple Smile
Виж целия пост
# 486
Правих пак козунаци , този път нощно втасване . Само че този път като месих тестото ми беше лепкаво , чудих се какво да сложа брашно или масло . И сложих и от двете , още брашно и малко масло .
Оставих да втасват на 10° , от 0.30 часа до 8 часа . Ето ги , опечени . Пекох ги 45 мин на долен нагревател с вентилатор на 150°





Виж целия пост
# 487
Морена, ще меся козунак по твоята рецепта в тестомесачка/миксер/Кенууд и затова моля да напишеш малко по подробно как да процедирам. Пишеш първо течните и после сухите съставки, но има ли някаква последователност. Също така, първо трябва да направя стартера или...? И после ли да действам, както си описала в рецептата си -"Ако месите в машина/миксер - първо мокрите продукти, после сухите - това ѝ е принципът на машината за хляб.
Слагате яйчната смес, лимоновия сок, активираната мая и покривате с брашното (не цялото, оставвете малко - 100ина г), а отгоре солта . Ако ползвате суха мая, слагате нея най-отгоре в единия край, в другия - солта. Ако е нужно, добавете още от останалото брашно. Пускате машината да омесва продуктите и когато ви хареса тестото (съвсем леко да маже под бъркалката/ите), започвате да добавяте мазнината постепенно."
Всичката мазнина ли да добавя в миксера или  да оставя малко и после трябва ли  да доомесвам тестото. Благодаря  ти предварително за съветите!
Виж целия пост
# 488
http://djemmasvetlana.blogspot.com/2010/01/blog-post_1335.html?m=1

Това е рецептата за кифлички на Джемма, нали така? И колко гр е едно пакетче суха мая, че имам само голям пакет от 250 гр 😄
И аз на 350 г брашно слагам 7 г суха мая - зеленото на Йоткер.
А ти СУХА мая ли имаш 250 г?
Да не е от прясната калъпите?
Ако е прясна друг е грамажа.
Виж целия пост
# 489
Морена, ще меся козунак по твоята рецепта в тестомесачка/миксер/Кенууд и затова моля да напишеш малко по подробно как да процедирам. Пишеш първо течните и после сухите съставки, но има ли някаква последователност. Също така, първо трябва да направя стартера или...?
Нели,  ако ползваш жива мая първо правиш стартера (в купата на мисера) - нали ще отнеме време втасването му. И докато той втасва, забъркваш яйчната смес с ароматите. Отмерваш и стопяваш мазнините, охлаждаш ако е нужно.
Коригирах малко в блога, ето...
Скрит текст:
Цитат
Ако месите в машина/миксер - първо мокрите продукти, после сухите - това ѝ е принципът на машината за хляб.
В купата на миксера/контейнера на хлебопекарната забърквате стартера * (виже по горе за него).
При стартера (след втасването му) добавяте яйчната смес, лимоновия сок, половината мазнина и покривате с брашното (не цялото, оставете малко - 100ина г), а отгоре солта.
* Ако ползвате суха мая, слагате нея най-отгоре върху брашното в единия край, в другия - солта.  
Пускате машината да омесва продуктите... ако е нужно, добавете още от останалото брашно и когато ви хареса тестото (съвсем леко да маже под бъркалката/ите),  спирате с брашното (ако е нужно ползвайте и от онези "+/- 100г" ) и  започвате да  измесвате тестото, като добавяте останалата мазнината постепенно.
Аз оставям тестото да  почине 10 мин. и пускам  миксера още веднъж да измеси, след това го оставям да втасва.
Виж целия пост
# 490
Суха ще ползвам. Аз имам 2 пакета по 100 гр. суха турска мая от тази.
Скрит текст:
Значи да не правя стартер, а да слагам продуктите така както си го описала. И да добавя всичката мазнина в машината, а не да доомесвам на ръка.
Виж целия пост
# 491
Без стартер да, аз така ползвам сухата - като суха, не я разтварям във вода.
Виж целия пост
# 492
Morena, аз пак да се върна на моя козунак Laughing Големи анализи му направих и не ми дава мира защо не ми се получи. Стигнах до следния извод. Според мен козунака ми не втаса втория път достатъчно. Не мисля че проблема ми беше в температурата на печене. На второто втасване след час и половина се беше надигнал едва. За първо втасване всички казвате час и половина два. В което и се убедих. Но второто втасване не ми е ясно колко би могло да бъде. Значи при мен след сплитането след час и половина си беше почти същия. Леко, само колкото фитилите да се изпънат беше втасал. Аз мисля че е трябвало да стои още. Може ли тесто да превтаса? Ако го бях държала 2-3 часа? Какво мислиш? И......може ли с едно втасване да стане козунак? Че аз ако я бях опекла тая топка втасалата (сещаш се по снимките ми как беше изпълнил купата), че то щеше да стане страхотно. В петък не съм на работа. Ще се меси пак. БГ брашно не намерих. Свършило ли, не бяха зареждали ли с тия вируси, та пак ще си правя с моето, канадско. Пише на етикета 4гр протеин на 30гр брашно. Трябва да е ок. Брашното не го виня.
Виж целия пост
# 493
Morena, аз пак да се върна на моя козунак Laughing Големи анализи му направих и не ми дава мира защо не ми се получи. Стигнах до следния извод. Според мен козунака ми не втаса втория път достатъчно. Не мисля че проблема ми беше в температурата на печене. На второто втасване след час и половина се беше надигнал едва. За първо втасване всички казвате час и половина два. В което и се убедих. Но второто втасване не ми е ясно колко би могло да бъде. Значи при мен след сплитането след час и половина си беше почти същия. Леко, само колкото фитилите да се изпънат беше втасал. Аз мисля че е трябвало да стои още. Може ли тесто да превтаса? Ако го бях държала 2-3 часа? Какво мислиш? И......може ли с едно втасване да стане козунак? Че аз ако я бях опекла тая топка втасалата (сещаш се по снимките ми как беше изпълнил купата), че то щеше да стане страхотно. В петък не съм на работа. Ще се меси пак. БГ брашно не намерих. Свършило ли, не бяха зареждали ли с тия вируси, та пак ще си правя с моето, канадско. Пише на етикета 4гр протеин на 30гр брашно. Трябва да е ок. Брашното не го виня.
Не  е Морена а съм аз. Втория път може до 50 минути да се изчака и се пече, не е чак толкова необходимо да се изчаква. Тестото няма да превтаса,  би могло, ако стои много , много с много часове, даже и това не го приемам, за  превтасване и  трябва да мирише на лошо, а той не мирише така...и пак за мен опира до температурата на фурната.
Виж целия пост
# 494
И......може ли с едно втасване да стане козунак?
Да. Козунак с едно втасване на Лабрекс. Препоръчвам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия