Консултации с ерготерапевт

  • 71 999
  • 104
В какви случаи може да бъде от полза ерготерапевтът?
Ерготерапевтът работи с деца, родители и учители в търсене на решения за преодоляване на затрудненията и подобряване качеството на техния  живот. Насърчава в максимална степен развиване на самостоятелност на детето в ежедневните дейности, обучението и игрите и допринася за повишаване на независимост, достъпност и безопасност на домашната и социална среда.
Основната роля на ерготерапевта е да оцени затрудненията на детето в изпълнението на ежедневните дейности, свързани с учене, игра и самообслужване, които се дължат на физически и/или психически увреждания, изоставане или задръжка в развитието. Целта на ерготерапевтичната интервенция е да осигури пълно, активно и качествено участие на децата в обществения и училищния живот. Отличителна особеност на ерготерапията е холистичният подход към клиента, който е поставен в центъра на терапевтичния процес.
Фокусът на ерготерапевтичната практика е върху основните сфери на дейност, характерни за всяко дете:
•   Самообслужване
•   Обучение
•   Игри

В настоящата консултативна тема, в понеделник, вторник и сряда, от 9 до 10 ч., Руслана Анастасова ще отговаря на Вашите въпроси, свързани с:

•   Образователни затруднения, които децата срещат, и какво могат родители/учители да направят, за да подпомогнат детето
•   Затруднения на двигателното планиране/грубата и фина моторика
•   Затруднения в сензорната преработка и регулация на тялото
•   Затруднена концентрация и внимание/баланс и координация
•   Различни състояния и увреждания: синдром на Даун, синдром на Рет, аутизъм, ХАДВ, ДЦП, спина бифида, диспраксия и др.
•   Ерготерапевтични занимания у домаРуслана Анастасова

Руслана Анастасова е завършила “Социални дейности” в СУ и магистратура „Ерготерапия“. Работи с деца и техните семейства повече от 15 г., като основният фокус е активно включване на децата в дейности от тяхното ежедневие, които са типични за съответната възраст и носят удоволствие и смисъл на детето.
Практикува ерготерапия в ранна детска и училищна възраст, подкрепа на родители по пътя на отглеждане и подкрепа на деца, които имат особености в развитието.
Философията, която я води през годините на нейното лично и професионално израстване, е, че търпението, сензитивността и автентичността са ключови фактори при работата с деца и техните семейства.
Мотото на Руслана е: "Кажи ми и ще забравя, научи ме и ще запомня, покажи ми и ще мога."Темата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".
Ако се нуждаете от #консултация в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.


#СпециалиститеГоворят #ЗаедноВкъщи


Правила на консултативните теми във форума
# 1
TennisЗдравейте деца и родители,
Благодаря на БГ мама, за чудесната инициатива, да има виртуално пространство/кабинет, в който семейства да могат да получат безплатни консултации с различни специалисти.
Аз съм #ерготерапевт и имайки предвид , че април е месеца за информирант на обществото по темите свързани с #аутизма, бих искала да предложа няколко идеи, които ползвам в практиката си, на семействата които четат темите тук. Разбира се, вероятно някой от  предложените активности вие вече правите, но понякога имаме толкова много идеи, че забравяме някой от тях Simple Smile
- Възлагайте на вашето дете да ви помага при- подготовка на масата за вечеря/закуска/обяд, слагане и изваждане на прането в пералнята, прибиране на измитите съдове, мазане на филийка, рязане на ябълка, гответе заедно.

-игра която може да адаптирате спрямо нужидите на детето ви (езикови, сензорни, двигателни) ИГРА:tennis:
https://www.loom.com/share/72e95412e9c042fc94ea6a30c29a1383
https://drive.google.com/open?id=1wLN8zNtcXy0tO--4FJFEAk5RE1YsrTE0

Не се колебайте да ми пишете, задавайте въпросите си без притеснение
Поздрави
Руслана Simple Smile
Виж целия пост
# 2
Здравейте Руслана. Майка съм на момченце с аутизъм на 4г и бих ви помолила за насоки свързани с ерготерапията, знам че помага много при дечица като моето, ние за съжаление в града нямаме ерготерапевт и ако има как да направим консултация с вас, ще съм безкрайно благодарна. Онлайн ли са консултациите или задавам въпроси тук във форума?
Виж целия пост
# 3
Здравейте. Инициативата Ви е страхотна. Искам да помоля ако може да покажете или да разкажете за игри и упражнения подходящи за дете на 9-12 месеца.
Хубав и усмихнат ден!
Виж целия пост
# 4
Здравейте Руслана. Майка съм на момченце с аутизъм на 4г и бих ви помолила за насоки свързани с ерготерапията, знам че помага много при дечица като моето, ние за съжаление в града нямаме ерготерапевт и ако има как да направим консултация с вас, ще съм безкрайно благодарна. Онлайн ли са консултациите или задавам въпроси тук във форума?
Здравейте,
Благодаря ви че проявихте интерес към ерготерапията и какво тя предлагата като терапевтичнат практика.
Да, права сте ЕТ(ерготерапията) помага при деца от аутистичния спектър, в посока на включване и активно участие в дейности от социалната и образователна сфера и разбира се постигане на някакво ниво на самостоятелност.
Към настоящия момент консултации могат да се пратят тук в БГ мама, да като задавате въпроси, а може да организираме и онлайн среща с вас, в която да се "запознаем" и да решим как бих могла да ви бъда полезна. Вие знаете че всяко дете е уникално и няма универсален подход, а индивидуален такъв. За да бъда полезна на вас и детенце е добре да уточним кои са силните страни и слабите страни на детенце, как изглежда неговия ден и семейния ви график, какво може и какво не, на какво е добре да се наблегне да бъде развито съобтазно възрастта му. Имайте предвид, че онлайн консултациите може да не са толкова полезни за самото дете, а по скоро за родителите и тяхното функционално включване в терапевтичния процес.
Може на лични съобщения да ви пусна един въпросник който да попълните, за да мога да добия представа за нуждите на детенце.
Дано успях да дам някаква яснота.
Поздрави
Руслана
Виж целия пост
# 5
Ще помоля да, очаквам въпросника ви и бих желала да осъществим онлайн консултация ако е възможно:)
Виж целия пост
# 6
Здравейте. Инициативата Ви е страхотна. Искам да помоля ако може да покажете или да разкажете за игри и упражнения подходящи за дете на 9-12 месеца.
Хубав и усмихнат ден!

Здравейте Nina1989
Благодаря за подкрепата, за мен лично като ерготерапевт е важно тя да бъде достъпна до повече хора и възможностите и да бъдат показани.
Има не малко игри/активности за деца на възраст 9-12 месеца, ето няколко които без да познавам вас и предпочитанията на вашето дете, мога да предложа.
1. масаж на цялото тяло и отделни части с бебешко олио, като ритуал, може да включвате песнички или специфични звучи които вашето дете харесва
2. игра- "ръчна количка" [urlhttps://www.youtube.com/watch?v=osw2IseUIkI][/url]
3 сензорна игра- https://www.youtube.com/watch?v=7e7QzOVKl-Y

Не се колебайте да ме потърсите и питате
Поздрави
Руслана
Виж целия пост
# 7

Ерготерапията и моето дете!

Живота на децата ни е изграден от ежедневни дейности, те биха могли да бъдат свързани с игра, грижа за себе си, обличане/събличане, учене, спане и почивка, срещи с приятели и много други ежедневни дейности. Много от нас, не се замислят в детайли за дейностите на децата, до момента в който не забележим, че детето среща затруднения при извършването на определена дейност.
Всяка една дейност, която е част от ежедневието ни и от ежедневието на едно дете е доста сложна, има определен ред и стъпки които следва, изисква идеация и  планиране от страна на детето. Това не винаги е лесно и възможно и изисква подкрепа от страна на родителите и/или специалистите.

 Ерготерапевтите подкрепят и работят с хора от всяка възраст- от новородени до възрастни хора, чрез включването им в дейности, които са важни за семейството в процеса на терапия, независимо дали е в дома, в училище, по време на рехабилитация или в медицинско заведение.

Поздрави
Руслана
Виж целия пост
# 8
Виж целия пост
# 9
Какво е ЕРГОТЕРАПИЯ?
Къде може да намерите ЕРГОТЕРАПЕВТ?
Основна задача на ерготерапевтичната практика е да осигури  активно участие на  деца със затруднения в развитието и такива които изпитват някакви ограничение в обществения, социалния и образователния живот и да подобри качеството на техния живот. Отличителна особеност на ерготерапията е холистичният подход към клиента, който е поставен в центъра на терапевтичния процес.
Родителите са наши партньори, без тях оздравителния процес не би бил същия.
В България има Асоциациа на Българските Ерготерапевти, където може да намерите информация и контакти за практикуващите ерготерапевти, интересни статии и полезна информация.
http://abet-bg.org/%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0 … 0%BF%D0%B8%D1%8F/

Медицината има за цел да лекува заболяванията, а ерготерапията – да предотврати и ограничи загубата на способност, произтичаща от тях

(Mary Reilly)
Виж целия пост
# 10
Здравейте! Аз бих искала да попитам дали според Вас има нужда от работа с ерготерапевт или упражнения у дома дъщеря ми, която започна да седи чак в края на 10-ия месец, и то като се изправя до седнало положение, лазейки назад. В началото сядаше, когато се опре в предмет и не може да продължи да лази назад, сега вече може без опора да се изправи до седнало положение, но пак назад. Все още не успява да се изправи от легнало положение по гръб до седнало без моя помощ, като има нужда да се хване за ръцете ми, за да се изтегли.
Едва наскоро, на 1 г., започна да лази напред и да се изправя в кошарата, държейки се за пръчките, както и да опитва да се изправи по мебели. Благодаря Ви!
Виж целия пост
# 11
Здравейте! Аз бих искала да попитам дали според Вас има нужда от работа с ерготерапевт или упражнения у дома дъщеря ми, която започна да седи чак в края на 10-ия месец, и то като се изправя до седнало положение, лазейки назад. В началото сядаше, когато се опре в предмет и не може да продължи да лази назад, сега вече може без опора да се изправи до седнало положение, но пак назад. Все още не успява да се изправи от легнало положение по гръб до седнало без моя помощ, като има нужда да се хване за ръцете ми, за да се изтегли.
Едва наскоро, на 1 г., започна да лази напред и да се изправя в кошарата, държейки се за пръчките, както и да опитва да се изправи по мебели. Благодаря Ви!

Здравейте Мариела,
Често срещано е , малките деца да лазят назад и когато усетят нещо твърдо за себе си, да променят позицията на тялото си(най-често сядат или се изправят). Добре знаем всички, че има норми на развитие и определни месеци на който децата правят определни неща, НО аз бих искала да подчертая, че децата не са роботи и те трябва да са готови-двигателно, емоционално и социално, за да направят определни неща.
До колкото разбирам,вашата дъщеричка вече се изправя, когато има стабилна опора, което е чудесно и така трябва да бъде. Бих ви препоръчала да правите упражнения за засилване на коремната мускулатура, мускулите на вратчето и гърба. Колкото повече, лази, изправя се, сяда, пак се изправа, толкова по-дбре, това са най-естествените упражнения. Когато е легнала по гръб, вие може само леко да хванете глезените и да завърте тялото дясно/ляво, за да зададетет посока, завърнае по корем и изправяне.
Ето няколко предложения (засилване на вестибуларния апарат и проприоцептивнаат сфера)
-  люлеене в шал (плат с еластан е най-подходящ)
- поставяйте препядствия по пътя на детето, които да прескача(меки възглавници,одеала)
-"ход дог"- игра в която детенцето се увива в одеало, внимателно, и се развива бавно и елегантно -
- https://www.youtube.com/watch?v=EtermoVom0o
- https://www.youtube.com/watch?v=4CVuyg8haJ8

Пробвайте тези забавни игри, които имат за цел стабилност на цялото тяло, ако имате още въпроси, не се колебайте да ми пишете отново
Поздрави
Руслана
Виж целия пост
# 12
Много Ви благодаря за изчерпателния отговор! Ще започна да правя предложените упражнения 🙂
Виж целия пост
# 13
Здравейте,
Днес бих искала да споделя с вас, как бихте могли да включите децата в прибирането на чорапите, сортиране по двойки и сгъване. На пръв поглед, естественно занимание, че кой незнае как се сгъват чорапи?! Често в ежедневието, повечето от нас приемат за даденост някой дейности, но искам да ви кажа че има деца, възрастни за които  тези дейности  са трудни и  са предизвикателство. С моя син направихме едно видео, в което ще видите, как той още много малък сортираше и сгъваше чорапите си, надявам се да ви хареса и да го гледате с децата си.
https://youtu.be/_HU7IiGdv5M
Поздрави
Вашия ерготерапевт
Руслана
Виж целия пост
# 14
Здравейте, не знаех, че тази специалност има приложение и в България. Моето дете посещаваше ерготерапевт веднъж седмично в продължение на 1 година в чужбина. Няма увреждания и диагнози, но пък имаше чувствителност към допир към меки повърхности, също и проприоцептивни нарушения. Първото излекувахме напълно. Хиперактивността не се повлия особено. Сега е в предучилищна възраст и имат онлайн обучение, в което естествено участвам и аз, и ясно виждам затруднената му концентрация. Не може да си  съсредоточи погледа за дълго време пред таблета гледайки преподавателя, не слуша и не внимава. Старае се да намери някакъв предмет, да го вземе в ръцете си и да играе с него. Така концентрацията му напълно се измества. Не запомня това, което се говори от преподавателя, защото не слуша, макар и да го чува.
Във вашия обсег ли е този проблем и с какви упражнения се преодалява? Мога ли да правя нещо от вкъщи? Знам, че не се ли преодолее това в ранна детска възраст се налага да се пият лекарства за концентрация в учебен период, което до голяма степен решава проблема.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия