Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

  • 45 118
  • 763
# 225
Чудни са ти станали козуначетата! Yum
Виж целия пост
# 226
Здравейте,
Правя домашен хляб в хлебоперката ни от доста време , но винаги използвам мая. Наскоро видях ,че в дм продават суха свас и реших да взема ръжена. Моля ви кажете ми как се прави хляб с квас в хлебоперката🙄 изчетох доста варианти, но бих се радвала да получа съвети от някой, който е пробвал.
Благодаря
Виж целия пост
# 227
Аз нямам представа и не знам дали е въможно, в предвид че има техника на обработка на тестото в процеса на измесване. Освен да се спира, да се пуска, да се прекъсва програмата, но лично не съм наясно. В предни теми май имаше някой правил хляб в пекарна, но не съм обърнала внимание. Дано се включи някой с повече опит.
Виж целия пост
# 228
Аз правя с домашен квас. Замесвам тестото в хлебопекарна на програма за тесто или на такава за размесване, чакам няколко часа да втаса и след това пускам програма за печене.
Виж целия пост
# 229
А като го замесиш, правиш ли някакви разпъвания на ръка? Или колкото се е замесило, чакаш да втаса и после пускаш на програма за печене? Колко квас слагаш? Или следваш стандартна рецепта за хляб?
Виж целия пост
# 230
В 99% от хлябовете не правя нищо на ръка, понякога пускам едно размесване за 10 мин, оставям да почива около час и пак го пускам за 10. Не знам колко точно квас слагам може би около 80-100гр на 500 гр брашно, но квасът е пресен.
А като го замесиш, правиш ли някакви разпъвания на ръка? Или колкото се е замесило, чакаш да втаса и после пускаш на програма за печене? Колко квас слагаш? Или следваш стандартна рецепта за хляб?
Виж целия пост
# 231
Здравейте, започнах квас преди 8 дни.
Но преди два дни го преместих в по голям буркан, тъй като в по-малкия излезе.
Но откакто го преместих, спихва сутрин. Като го захраня до няколко часа се удвоява, но сутринта е спихнал. Има мирис и балони, но нормално ли е това спадане?
Виж целия пост
# 232
На колко квас, по колко брашно и вода добавяш?
Виж целия пост
# 233
На колко квас, по колко брашно и вода добавяш?
Оставям 2/3 лъжици и добавям 100мл вода, 30гр пълнозърнесто брашно, 70гр бяло.
Виж целия пост
# 234
От топлината огладнява по-бързо. Просто като го захраниш следващия път го остави 2-3 ч., след това го разбъркай и прибери в хладилника.
Виж целия пост
# 235
На колко квас, по колко брашно и вода добавяш?
Оставям 2/3 лъжици и добавям 100мл вода, 30гр пълнозърнесто брашно, 70гр бяло.
Бих Ви посъветвала да слагате не повече от 20-30 гр вода и толкова брашно, т.е съотношението стар квас:вода:брашно да е всичко 1:1:1, иначе храните излишни количества квас и прахосвате брашно и трябва да изхвърляте.Когато кваса спадне, означава, че е "изял" новото брашно и е гладен, особено ако се появи миризма на ацетон. Колкото е по-висока температурата, на която се държи, толкова по-бързо стават тези процеси.
Виж целия пост
# 236
Мога ли с този да започна да захранвам по тази схема, различна от досега?
Виж целия пост
# 237
Мога ли с този да започна да захранвам по тази схема, различна от досега?
Да, няма проблем!
Виж целия пост
# 238
Чета рецепти за хляб с квас. Правилно ли съм разбрала, че процеса е дълъг, поне ден за да стане красив с големи шупли отвътре?
Виж целия пост
# 239
Чета рецепти за хляб с квас. Правилно ли съм разбрала, че процеса е дълъг, поне ден за да стане красив с големи шупли отвътре?
Да, не е като с маята, чакаш 1 час и печеш:)
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия