Деница Сачева отговаря пред Миролюба Бенатова в ексклузивно интервю

  • 13 872
  • 26
За мерките и хората

Известната журналистка Миролюба Бенатова събра и обобщи въпросите, които вие отправихте към министъра на труда и социалната политика Деница Сачева в  тази тема. Въпросите получиха своите отговори в ексклузивното интервю, което ви представяме в настоящата тема.

Изгледайте цялото интервю, за да разберете:

● Какво предлага държавата на самоосигуряващите се българи, без право на обезщетение за безработица?
● Има ли мерки и санкции срещу недобросъвестни работотадели?
● Кои са „разглезените потребители на демокрация, които искат свобода на заразяване, опакована в свобода на изразяване“, за които пише във фейсбук министърът на труда и социалната политика?

Въпроси от интервюто

56% от българите смятат, че мерките за подпомагане не са достатъчни. Защо изглежда, че обществото не Ви разбира?    

Кой гледа Вашето дете сега?

Какво да правят родителите на толкова много деца, които няма къде да оставят децата си, отпуската ще им свърши скоро, а нямат право да вземат и болничен?  

Какво прави една майка или един баща, които трябва да са си вкъщи дали защото децата са малки или защото работодателят им е казал, че трябва да са си вкъщи, за да бъде адекватен на мярката 60 на 40, отпуската им изтича, нямат право на никакъв друг вариант. Как да постъпят те?
 

Има ли план за следващия един или два месеца?
В най-лошия сценарий държавата има ли ресурс да поеме вълна от безработица?
 

За самоосигуряващите се държавата какво предлага, освен заем с ниска лихва?
Само хората с фирми ли могат да получат грант?
 

Какви мерки са взети за хората на изкуството и адвокатите?

Как се спазват и контролират мерките по отношение на хората в домове за възрастни хора?

Как се допусна така, че да стане огнище в един дом за възрастни хора?


Как се проследвява какво се случва в домовете за възрастни хора?

Планира ли се тестване на хората, които работят в домове, така че да се предотвратят евентуални заразявания?


Какви са мерките, които се взимат по отношение на недобросъвестни работодатели, които се възползват от ситуацията с кризата COVID-19?

Какви са последствията за работодатели, които се „отървават“ от своите служители в момента?


Колко и какви отпуски може да ползва служителят, когато работодателят е одобрен по мярката 60 на 40?

Какво да правят хората при неработещи детски градини и с деца под 12-годишна възраст, които не могат да оставят сами вкъщи, като нямат отпуска и не могат да вземат и болнични?

Как ще се реши проблемът с работниците, които са преназначени на половин работен ден заради пандемията и как това ще се отрази на стажа им?

Могат ли да очакват финансово подпомагане?


Какво е предвидено за децата със специални потребности, които в момента не посещават никакви занятия?

Като майка на малко дете как гледате на невъзможността да го разхождате в парка или в планината?

Вие бихте ли подкрепили да се отворят малко мерките по отношение на парковете и откритите места?

Предвижда ли се някаква защита за хората с хронични заболявания в момента, в който трябва да се върнат на работа?

Как трябва да постъпи един работодател, ако трудовата дисциплина е нарушена?

Какво да правят хората на граждански договори, които губят работата си и не могат да отидат на борсата?

Какво означаваше изказването, че „сега ще се отсее зърното от плявата“?

Ще има ли възможност хората да могат да вземат определена сума от пенсионния си фонд, ако не могат да се класират за нищо друго като подкрепа от държавата, а не искат да теглят кредити?

Кога може да се очаква отложеното решение за прехвърляне на средства от пенсионен фонд към НОИ за жените, родени след 1960 година, на които предстои пенсиониране?

Един въпрос от Сдружението „Настоящи и бъдещи майки“. Те правят едно сравнение, че според Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 година размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст е 380 лв., а 17 лв. е разликата с определения праг на бедността, който е 363 лв. И въпросът е, с тази разлика от 17 лв. възможно ли е да се покрият всички месечни разходи за отглеждане на 1-годишно българче?

На какво може да разчита една жена, която сега е съкратена и евентуално ще влезе в майчинство?

Какво имахте предвид и кого с поста си във фейсбук: "Начетох се и се нагледах тези дни на разглезени потребители на демокрация, които плачат за свобода без отговорност. Искат свобода на заразяване, моля ви се. Която опаковат като свобода на изразяване"?

ФК „Лудогорец“ ли е бил най-нуждаещ се да се възползва от мярката 60 на 40?


*Интервюто е записано на 24 април 2020 г.


Темата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".
Ако имате нужда от помощ и търсите съвет, консултирайте се с нашите специалисти тук.


#СпециалиститеГоворят
#СоциалнаИнициативаНаBG-Mamma
#ЗаедноВкъщи
# 1
Миролюба Бенатова:
Преди да започнем разговора искам да вкарам малко контекст с актуални данни, а именно – безработните вече са 83 хиляди души, а според социологическо изследване на „Тренд“ за „24 часа“ 81% от българите ще могат да издържат на своите спестявания до 3 месеца максимум. От същото изследване става ясно, че 56% от българите смятат, че мерките за подпомагане не са достатъчни.
Защо изглежда, че обществото не Ви разбира?  

Деница Сачева:
На първо място това, което бих искала да споделя е, че от няколко дни, може би 6-7 дни вече, успяхме да направим така, че хората, които се регистрират без работа да намаляват с между 300 и 400 на ден. Това е една от причините да смятаме и да говорим за това, че мярката 60 към 40 работи, защото вчера за първи път тази мярка направи така, че 86 хиляди души ще запазят своята работа срещу общо 85 хиляди, които в рамките на един месец за съжаление загубиха работата си.
Виж целия пост
# 2
Миролюба Бенатова: 
За мярката 60 на 40 много се говори и имаме много въпроси за последствията от тази мярка по отношение на служителите. Но преди това, да Ви попитам, кой гледа Вашето дете сега?

Деница Сачева:
Моето дете е тук с мен в работата ми. Даже може да влезе в кадър в някой момент, защото може да отвори вратата. Моята майка ми помага за него, така че във времето, в което то не може да бъде с майка ми, то е заедно с мен.

Миролюба Бенатова:
Значи и Вие като голяма част от българите сте в нарушение. Защото Щабът не препоръчва Вашата майка да гледа Вашето дете, тъй като  трябва да сме изолирани от своите възрастни близки. Какво да правят родителите на толкова много деца, които няма къде да оставят децата си, отпуската ще им свърши скоро, а нямат право да вземат и болничен?   

Деница Сачева:
Въпросът е в това, че една голяма част от трудностите, които изпитваме, всички ние ги изпитваме за първи път. В момента трябва да търсим решенията за тях. Нямаме универсални решения, които да могат да бъдат еднакви за абсолютно всички. Всеки търси сам начина по който да може да премине през тази криза и е много важно дали тази криза ще продължи един месец, два месеца или повече време. Защото, ако говорим за месец или два, вероятно възможностите с близки и с роднини, възможностите, свързани с платена, с неплатена отпуска, помощта, която даваме в момента, еднократната помощ  за работещи родители от 375 лева, която всеки, който има трудов договор, а е в неплатена отпуска, може да кандидатства съответно за нея. Това са мерки, които се взимат и с които ние се опитваме да бъдем полезни на хората. Разбира се, обсъждаме многократно вече с Щаба и със Столична община, и с други по-големи общини, възможността поетапно да се откриват детски градини, така че да могат хората, които в момента трябва да бъдат на работа, хората, които са в здравеопазването, в социалните услуги, полицаи и т.н., да има възможност да има защитени детски градини, така че децата да ходят.

Миролюба Бенатова:
Не всички деца са деца на полицаи, социални работници и въобще тези хора, които са на първа линия.

Деница Сачева:
Без съмнение е така. Затова Ви казах, че универсален отговор няма.

Миролюба Бенатова:
Да говорим за хората, които са повече от тези, които са на първа линия. Какво прави една майка или един баща, които трябва да са си вкъщи дали защото децата са малки или защото работодателят им е казал, че трябва да са си вкъщи, за да бъде адекватен на мярката 60 на 40, отпуската им изтича, нямат право на никакъв друг вариант. Как да постъпят те? 

Деница Сачева:
На този етап за времето, в което е извънредното положение, то е от 13-ти март до 13-ти май, в рамките на този период имаше и доста почивни дни, а предстоят и нови почивни дни на 1-ви май, на 6-ти май, така че голяма част от хората, за които Вие говорите, биха могли да правят различни комбинации от тези, които вече току-що Ви казах. Единият родител да вземе платен, след това другият родител да вземе платен отпуск, неплатен отпуск. Възможностите, които се дават, също пак Ви казах, са с тази еднократна помощ от 375 лева. Ако се наложи да се удължава извънредното положение или пък съответно, не могат децата толкова бързо да се върнат на училище или в детска градина, ние сме готови да обмислим възможността за това част от неплатения отпуск, който биха могли да си вземат съответно родителите, да може да се признава за стаж и съответно да се заплащат осигуровките. Това е една от мерките по които работим в момента, макар че още няма окончателно решение за нея, но всичко пак казвам зависи от това колко време ще трябва да продължи преминаването ни през тази криза.
Виж целия пост
# 3
Миролюба Бенатова:
Има ли план за следващия един или два месеца?

Деница Сачева:
Имаме план не само за следващия един или два месеца, а по-скоро дори и за следващата година, но пак казвам, че всички сме много силно зависими от това как ще се развиват здравните показатели. В този смисъл работим по три сценария. Единият е по-краткосрочен, другият е по-средносрочен и, разбира се, работим и по възможно най-тежкия сценарий, който би могъл да бъде до края на месец август.

Миролюба Бенатова:
В най-лошия сценарий държавата има ли ресурс да поеме вълна от безработица?

Деница Сачева:
Със сигурност. Първо ние на този етап все още не сме използвали опцията за заем. Ние работим със средствата, които има в държавния бюджет, а фондът „Безработица“ беше увеличен с 1 милиард както за покриване на разходите по програмата 60 на 40, така и за да покрием нуждите на тези хора, които в момента ще останат без работа. Пак казвам, че ние сме силно зависими не само от това, което ще се случи в икономиката през лятото, но и от това, което ще се случи в страните от Европейския съюз, защото една голяма част от хората у нас обикновено работят на сезонна работа през летния сезон не само тук в туристическия сектор, но и в други държави, включително и съседни нам държави. Така че да, действително, факт е, че в момента ние задържаме нивата на безработица, но ако нямаме достатъчно добри нива на възстановяване на икономиката числата с безработни могат да започнат да скачат отново през септември и октомври.
Виж целия пост
# 4
Миролюба Бенатова:
Една много голяма група от българи са в зоната на самоосигуряващите се. По данни за 2019 година, става въпрос за 342 хиляди души. За тях в крайна сметка държавата какво предлага, освен заем с ниска лихва?

Деница Сачева:
Това е едната от възможностите, другата възможност, в зависимост от това какво точно правят тези хора и в каква сфера са самоосигуряващи се, другата възможност ще бъде факт от началото на месец май. Това са тези 173 милиона лева за грантови схеми от 3 до 10 хиляди лева, които бяха обявени вчера от министър-председателя.

Миролюба Бенатова:
Обяснете какво значи, така че да разберат хората, които могат да се възползват.

Деница Сачева:
Всички на практика, които са самоосигуряващи се, да кажем, ако говорим за фризьорка, за маникюристка, за обущар, за шивачка, за човек, който примерно има кафене на ъгъла на блока. Всякакви такива малки и микро предприятия, малки и микро фирми, които в много случаи са семейни или пък съответно са собственост на еднолични търговци, биха могли да получат абсолютно без никакви затруднения и то на базата на декларативен принцип по отношение на техните приходи за миналата година, могат да получат такъв грант между 3 и 10 хиляди лева, за да могат да преживеят периода, в който те ще бъдат без работа или пък съответно с намален оборот.

Миролюба Бенатова:
Това се отнася за хора, които имат фирми, нали така?

Деница Сачева:
Една голяма част от самоосигуряващите се лица също са и хора, които имат булстат и съответно имат такъв тип, изпълняват такъв тип дейност.
Виж целия пост
# 5
Миролюба Бенатова:
Да говорим обаче и за останалите, които не споменахте, които са в сферата на изкуството, които са адвокати, артисти.

Деница Сачева:
Те могат да вземат от тези кредити до 4500 лева, които са безлихвени кредити, които вече са в търговските банки и съответно са с възможност между 6 и 24 месеца гратисен период и период на връщане от 5 години.

Миролюба Бенатова:
Тоест за този тип хора, които са самоосигуряващи се, държавата не предвижда никаква помощ, въпреки че по закон те нямат възможност да си плащат за хипотеза безработица?

Деница Сачева:
Не знам защо твърдим, че е никаква тази помощ, защото първо говорим за гарантирани заеми, второ говорим за възможности да се вземат грантове, които са от Министерство на икономиката. Въпросът, който трябва да си задаваме непрекъснато и то особено след кризата, е за размера на неформалната икономика. И въпросът е в това колко години или какво време трябва да си участвал в системата и да си правил нещо за системата, за да може след това да очакваш системата да връща обратно.

Миролюба Бенатова:
Абсолютно съм съгласна , че трябва човек да си е плащал данъците, въпреки че солидарност значи солидарност. Не значи да си мерим кой какво е вложил. Но, аз съм съгласна с Вас, че е редно човек преди да иска нещо, да е дал. Когато говорим за самоосигуряващите се лица, в общия случай те са си плащали данъци, осигуровки и каквото държавата изисква от тях. Но няма изискване и възможност да плащат вноски, които да им гарантират обезщетение при евентуална безработица. В този смисъл не е справедливо да нямат вариант да бъдат подкрепени. 

Деница Сачева:
Тези двата варианта, които току-що ви казах, не зная защо вие упорито ги отхвърляте като възможна подкрепа, но те са подкрепа за тези хора, защото всъщност всички самоосигуряващи се лица и то да кажем не всички разбира се, но голяма част от тях, най-бързо ще могат да възстановят дейността си в момента, в който паднат ограничителните мерки на извънредното положение. И съм убедена, че една голяма част от тях всъщност искат точно това. Те по-скоро искат да получат една мостова подкрепа за периода, в който не могат да работят пълноценно, и след това веднага да се върнат обратно към това, което правят.
Виж целия пост
# 6
Миролюба Бенатова:
Извън тази тема обаче, не ми се струва, че скоро съм на чувала на брифингите да се говори за групата, която е най-рискова, а именно  –  възрастните хора. Вчера стана ясно, че четирима възрастни от дома за възрастни хора в с. Гара Орешец, са с открит COVID 19, като вирусът се предполага, че е внесен от друг човек, клиент на този дом, който е бил във видинската болница и въпреки всички рестрикции, е върнат в дома след лечение в болницата. Във видинската болница знаем, че бяха открити повече от десет случая на заразени медицински лица. В този смисъл – как се спазват и контролират мерките по отношение на най-рисковите групи, а именно хората в тези домове?

Деница Сачева:
Знаете, че още от началото на извънредното положение именно в домовете за стари хора и в услугите, които се управляват от общините и съответно за които плаща Министерството на труда и социалната политика, ние въведохме най-стриктни мерки, забранихме достъпа, свижданията, съответно в голяма степен рестриктирахме настаняванията. Настаняванията се допускат само при изключителна спешност.

Миролюба Бенатова:
Как се допусна така, че да стане огнище в един дом за възрастни хора, в който дом и самият персонал от близкото село (персоналът е от 16 души, като всички те са от селото с население от  800 човека). Това е може би едно огнище.

Деница Сачева:
Този човек, който е трябвало да напусне дома за стари хора, е имал спешно състояние, което е налагало болнично лечение. Това, че в рамките на това болнично лечение той се е заразил с COVID 19, едва ли е можело да бъде превантирано от служителите на дома за стари хора.

Миролюба Бенатова:
Предвид факта, че е забранен достъпът на външни хора, а той идва от външния свят, а именно от болница, не е ли било предвидимо, че трябва да бъдат взети мерки?

Деница Сачева:
В момента сме назначили проверка. Така или иначе сме изпратили допълнителни указания към домовете за стари хора. Голяма част от домовете са в такова състояние, че е трудно да могат да се намерят изолирани помещения, така че да могат хората, които евентуално биха се върнали от болнично лечение да бъдат напълно изолирани. Правим всичко необходимо. Все пак виждате, че за период от почти месец и половина, това е първият случай, който възниква за съжаление. Ще направим необходимото допълнително да направим нужните указания и съответно да осъществим контрол върху останалите домове за стари хора, но със съжаление мога да кажа, че подобни случаи понякога са неизбежни.
Виж целия пост
# 7
Миролюба Бенатова:
А как знаете какво се случва в домовете за възрастни хора?

Деница Сачева:
Редовно получаваме информация от всички колеги от регионалните дирекции за социално подпомагане, като специално сме помолили в домовете за стари хора, включително и в центровете за настаняване от семеен тип, където има настанени деца и младежи, да получаваме редовно справка и да се осъществява контрол на място за това какво е здравословното състояние на хората, настанени там.

Миролюба Бенатова:
Питам Ви, защото  вече  официално се знае, че близо половината от всички починали от COVID-19  в Европа, са починали в домове за възрастни хора. Струва ми се, че правителството и Националният оперативен щаб нямат фокус върху този акцент.

Деница Сачева:
Може би не го формулираме ясно или не говорим по тези въпроси, но всъщност всяка седмица ние получаваме съответно информация от всички социални услуги и съответно, от своя страна, даваме необходимите указания и осъществяваме контрол. Също така обаче е факт и той трябва да бъде отчитан, че социалните услуги са и на подчинение на съответните общини, така че сме обърнали внимание и на кметовете през Националното сдружение на общините, че те носят също отговорност за това да организират дейността в тези социални услуги по начин, който да е безопасен за техните ползватели.

Миролюба Бенатова:
А планирате ли да има тестване на хората, които работят в тези места, така че да предотвратите евентуални заразявания?

Деница Сачева:
Разговаряли сме по този въпрос с Националния щаб, така че очакваме да се вземе решение. Социалните работници и социалните услуги са следващият кръг от хора, които ще бъдат подложени на тестове.
Виж целия пост
# 8
Миролюба Бенатова:
Какви са мерките, които се взимат по отношение на недобросъвестни работодатели, които се възползват от ситуацията с кризата COVID-19 и притискат своите служители да си взимат неплатен отпуск или ги съкращават и постъпват некоректно с тях?

Деница Сачева:
От началото на кризата досега сигналите в Главна инспекция по труда са се удвоили. Правят се проверки ежедневно, дори имаме проверки, които вече са завършили с актове за работодателите.

Миролюба Бенатова:
Какви са последствията за работодатели, които се „отървават“ от своите служители в момента?

Деница Сачева:
В общия случай те могат да бъдат съответно глобени за това и зависи от размера на това, което са причинили, от това колко пъти се нарушава трудовото законодателство, те могат да бъдат съответно лишавани и от възможността да кандидатстват по схемата 60 на 40, както могат да получат и други санкции.

Миролюба Бенатова:
А има ли вече такива санкции?

Деница Сачева:
Все още такава за това да не могат да кандидатстват по схемата 60 на 40, няма.
Виж целия пост
# 9
Миролюба Бенатова:
Сега ще Ви върна на тази тема за схемата 60 на 40 с един от въпросите на потребителите на платформата BG-Mamma, а именно -  колко и какви отпуски може да ползва служителят, когато работодателят е одобрен по мярката 60 на 40?

Деница Сачева:
Може да ползва всичките си отпуски, а когато той е в платен отпуск, ние плащаме за това той да получи възнаграждението си. Платеният отпуск също е допустим, защото е разход съответно за труд, който е разход на работодателя и е дължим разход към работника, така че ние това покриваме. Ако обаче човекът е в неплатен отпуск, ние не покриваме съответно разхода за работодателя, защото и самият работодател не прави разход за него.
Виж целия пост
# 10
Миролюба Бенатова:
Какво да правят хората при неработещи детски градини и с деца под 12-годишна възраст, които не могат да оставят сами вкъщи, като нямат отпуска и не могат да вземат и болнични?

Деница Сачева:
За тях сме предвидили мярката, която е еднократна помощ от 375 лева за времето на удълженото извънредно положение. Ако, пак казах, има необходимост да се удължава извънредното положение, или пък без да се удължава извънредното положение, се вземе решение да не отварят още детските градини и училищата, тогава ще предложим други мерки, които включително да са свързани с това да може да се признават осигуровки както за пенсия, така и за здравно осигуряване на хората, които са в неплатен отпуск.
Виж целия пост
# 11
Миролюба Бенатова:
Как ще се реши проблемът с работниците, които са преназначени на половин работен ден заради пандемията конкретно и как това ще се отрази на стажа им, ако продължи повече? И те могат ли да очакват финансово подпомагане?

Деница Сачева:
Ако работодателят на тези хора кандидатства по мярката 60 на 40, ние ще допълваме дохода до пълния му осигурителен доход за януари. Това ще даде възможност въпросният човек или въпросната компания да плаща пълния размер на осигуровките и съответно няма да  се губят права. Ако  работодателят не кандидатства по тази мярка и  ако човекът работи на непълно работно време, той не губи своя трудов стаж, но осигурителният му стаж се зачита пропорционално на времето за което са заплатени осигуровките.
Виж целия пост
# 12
Миролюба Бенатова:
Какво е предвидено за децата със специални потребности, които в момента не посещават никакви занятия?

Деница Сачева:
Ние сме дали указания на дневните центрове, включително и на центровете за образователна подкрепа, да организират до степента до която е възможно занимания дистанционно от вкъщи, включително и за най-спешните случаи да организират индивидуални консултации. Ако продължи тази ситуация, пак казвам с невъзможността децата да посещават детски и учебни заведения, тогава заедно с колегите от Министерството на образованието вероятно ще предложим механизъм по който да може да се оказва подкрепа. Отново обаче тя ще бъде в масовия случай индивидуална, за да можем да отговорим на най-неотложните потребности на тези деца

Така или иначе помощта и грижата за тези деца винаги е индивидуална и винаги е спрямо техните потребности. Но това, което имам предвид е, че е възможно да се премине към регламент, в който да кажем в дневен център за деца със специални образователни потребности да могат да се събират деца, които са в малки групи между 3 и 5, или да се правят индивидуални занимания с децата, така че да има възможност да се осигури и достатъчно пространство и защита. Защото пък от друга страна именно децата със специални образователни потребности, особено ако те са с хронични заболявания, са и една от най-рисковите категории.
 И много от тях в момента ползват дистанционни услуги. Ползват консултации с психолог, ползват консултации с логопед, ползват различни други консултации със специалисти. Някои от дневните центрове и в момента ви казвам, че работят – там, където е необходимо да се направи тази индивидуална консултация. Например с деца, които са с аутизъм. Има такива центрове. Аз разбирам, че може би се очакват универсални отговори, но ситуацията е такава, че тя изисква креативни индивидуални решения, които невинаги трябва да бъдат намирани на най-високо ниво. Те могат да бъдат намирани на ниво между самите семейства и между техните терапевти. Ние правим всичко възможно да осигурим финансиране за специалистите,  съответно да можем да гарантираме така, че условията на работа в центровете да бъдат максимално безопасни. Заявяваме и съответните предпазни средства и за социалните услуги, така че хората, които работят там да бъдат защитени.
Виж целия пост
# 13
Миролюба Бенатова:
Вие като майка на малко дете как гледате на невъзможността да го разхождате в парка или в планината?

Деница Сачева:
Трудно ни е, особено на него. Той е на 6 години, изключително буен. Изключително ми е трудно да му обясня защо навън има слънце, а той не може да кара своята тротинетка, но е факт, че в момента сме в ситуация, в която всеки трябва да се лиши от нещо, за да можем утре отново да бъдем всички заедно.
Виж целия пост
# 14
Миролюба Бенатова:
А Вие бихте ли подкрепили желание да се отворят малко мерките поне по отношение на парковете и откритите места?

Деница Сачева:
Със сигурност. Ние дори това го обсъждаме вече заедно с кмета г-жа Фандъкова по отношение на възможностите да се организира така, че парковете да могат да бъдат посещавани безопасно от гражданите на столицата. Разбира се, предполагам, че ако това се даде като възможност, би могло да се даде за всички общини. Но пак казвам, че отхлабването на мерките много силно зависи от нашата лична отговорност, от нашето силно лично уважение към другия, защото това е изключително важно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия