Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Важните моменти в развитието на Вашето бебе – консултативна тема на Aptamil и BG-Mamma

  • 3 307
  • 17
Желанието на всеки нов родител е да осигури най-доброто за новороденото си.
Вашето бебе ще преминава през важни етапи, които включват не само физическото му развитие, но също така и познавателното, емоционалното и социалното развитие.

Aptamil има удоволствието да ви представи своя съвместен проект с BG-Mamma

Основният фокус след раждането е несъмнено храненето. Това е едно ново изживяване за родителите и детето и често минава известно време, преди да се почувствате сигурни, че правите всичко по правилния начин. През първите няколко месеца от своя живот бебето се нуждае от необходимите хранителни вещества за оптимално наддаване на тегло, но също така и от експертна подкрепа за преодоляване на леки здравословни проблеми като колики, запек, никнене на зъбки или външни дразнители.

В настоящата консултативна тема ще откриете всичко за здравето на вашето мъниче, неговото благосъстояние и адаптацията към живота извън тялото на майката. Очаквайте всеки месец нашите полезни и образователни материали, както и интересни активации, изненади и награди.

С цел да бъдем максимално полезни за успешното развитие на вашето новородено и малко дете, поканихме водещи здравни експерти, които ще отговорят на всичките ви въпроси, свързани с:

• Кърмене
• Кърмачески колики и запек
• Регургитации – митове и факти
• Захранване на кърмачето
• Заместващо хранене на кърмачето и малкото дете
• Алергии
• Грижи за недоносеното бебе
• Съвети за справяне със злоядо дете
• Съвети за справяне по време на извънредни обстоятелства
• Занимания и силен имунитет
• Съвети за хранене на кърмещата майка


Абонирайте се за темата, за да не пропускате нашите полезни материали, статии, експертни съвети и консултации със специалистите, които се присъединяват към съвместния ни проект.
Очаквайте датите за консултации и полезни съвети от:
д-р Донка Узунова, проф. Боряна Слънчева, д-р Марияна Свещникова, д-р Златко Димитров, д-р Елена Лазарова, д-р Гроздева , доц. Меги Георгиева, д-р Жана Тодорова, д-р Нина Конова, д-р Детелина Стоичкова, д-р Сани Хитрова, д-р Слава Денева.


Правила на консултативните теми във форума
Темата ще бъде активна до 24.01.2021 г.
# 1
Консултациите ни ще започнат с темата "Как да се грижим за недоносените бебета?"
От 22 юни до 22 юли 2020 г. на вашите въпроси, свързани с преждевременно родените деца, тяхното пълноценно развитие и възстановяване, ще отговаря д-р Донка Узунова.
Д-р Донка Узунова е началник на Неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ „Шейново” от август 2013 г. Работи като неонатолог от 2007 г. Придобива своя опит в СБАЛАГ„Майчин дом”, гр. София. Работи в Групова практика и Отделението по Неонатология към МБАЛ „Хаджи Димитър“, гр. Сливен и МБАЛ „Черноморска”, гр. Бургас. Д-р Узунова е специализирала курсове по ехографски и по генетични изследвания в неонатологията, интензивна терапия и апаратна вентилация. Председател е на Контролния съвет на Българската Асоциация по Неонатология.

Очаквайте отговорите на д-р Узунова всеки вторник и петък.
Виж целия пост
# 2
Здравейте,колко време е нужно на едно недоносено бебе да настигне останалите деца в развитието си.Моето първо  момче се роди в 32 г.с. и имаше проблеми със стомаха до 6г. възраст,сега второто ми момче се роди в 36 г.с. и се боя да не има същите проблеми като батко си.Лекарите от неонатологията ни казаха,че не се води първото ми дете недоносено,а недоразвито защото беше 3 кг. и ще е нужно време за да се оправи.Възможно ли е и с второто да е така.
Виж целия пост
# 3
Здравейте,колко време е нужно на едно недоносено бебе да настигне останалите деца в развитието си.Моето първо  момче се роди в 32 г.с. и имаше проблеми със стомаха до 6г. възраст,сега второто ми момче се роди в 36 г.с. и се боя да не има същите проблеми като батко си.Лекарите от неонатологията ни казаха,че не се води първото ми дете недоносено,а недоразвито защото беше 3 кг. и ще е нужно време за да се оправи.Възможно ли е и с второто да е така.

Здравейте, приятно ми е, и Ви благодаря за въпроса.

Всяко дете, родено по-рано прекъсва в този момент развитието си във вътрематочната среда и в неонатологичните отделения, то продължава да се отглежда в условия, наподобяващи на тези, при които би трябвало да бъде, но все пак, изкуствено създадени. Затова продължаването на развитието на всяко дете, родено по-рано, не може да се изчисли със сигурност и да се програмира.
Това кога ще настигне връстниците си, приблизително се изчислява, както вероятно вече знаете, по вероятния термин на раждане, така наречената коригирана възраст.
Т.е. всяко нещо, което сравнявате като признак за развитие - тегло, обиколка на главата и гърдите, поведението му и уменията, които проявява, трябва да се сравняват спрямо възрастта, на която детето би било, ако беше родено на термин, или близо до него.

Вие във въпроса си, обаче, съобщавате по-скоро за болестно състояние, свързано с храносмилателната система, което може да е свързано с евентуалната недоносеност, но може и да бъде самостоятелно заболяване, както ми се струва че е.

Второто Ви детенце е 36 г.с., което е на границата на недоносеността. Това би създало някои проблеми веднага след раждането, при неговата адаптация, но рядко след изписването от болницата те биха продължили.
Връзка между заболяването на първото Ви дете и евентуално проявление при второто от медицинска гледна точка, свързано с по-ранното раждане, не съществува.

Желая ви успех!
Оставам на разположение за по-нататъшни дискусии,

Д-р Узунова
Виж целия пост
# 4
Каква е разликата между Aptamil Sensavia и Aptamil ProFutura?
Виж целия пост
# 5
Каква е разликата между Aptamil Sensavia и Aptamil ProFutura?
Здравейте!

Продуктите на Aptamil са с най-високо качество и са резултат на 120-годишни проучвания.
Към настоящия моменти нито един от двата продукта не се предлагат на българския пазар и за наше голямо съжаление не можем да Ви отговорим на въпроса.

Поздрави,
Екипът на Aptamil Bulgaria
Виж целия пост
# 6
В Англия продават готово мляко (течно) в магазините. В България предлага ли се такъв вид? 
Виж целия пост
# 7


Бебетата са недоносени или преждевременно родени, когато са родени преди 37-та седмица от бременността. Всички недоносени бебета се нуждаят от допълнителни грижи, а повечето от тях трябва да бъдат наблюдавани в инкубатор в неонаталното отделение, докато дихателната и другите им системи не са достатъчно зрели, за да си бъдат изписани вкъщи.

Как да засилим връзката на майката с бебето, какво е развитието при недоносените бебета и как протича кърменето? Вижте повече тук.
Виж целия пост
# 8
В Англия продават готово мляко (течно) в магазините. В България предлага ли се такъв вид?  
Здравейте!

Nutricia има над 120-годишен опит в храненето в ранните периоди на живота и е пионер в изследванията на кърмата в продължение на 40 години с нашия ентусиазиран екип от над 500 учени и експерти, за да разбере хранителните нужди на Вашето бебе. Нашите изследвания ни позволиха да разработим течна формула Aptamil Pronutra Advance 70ml. То е пригодено да задоволи хранителните потребности на кърмачето в първите дни от раждането. Към настоящия момент течната форма на Aptamil Pronutra Advance се предлага само за болнични заведения.

Поздрави,
Екипът на Aptamil Bulgaria
Виж целия пост
# 9
Здравейте, д-р Узунова,

Пиша Ви от името на моя близка със следните въпроси:

1. Защо детето не наддава бързо на тегло?
2. Какви са особеностите на растежа на недоносените деца?
3. Кои са дългосрочните здравни проблеми при екстремно недоносените деца?

Благодаря Ви предварително за отделеното време. Flowers Four Leaf Clover
Виж целия пост
# 10
Здравейте,
Моето бебе се роди точно в 37 г.с., 2740 гр., 49 см.
Трудно му е да засуче и в момента дохранвам с АМ. Освен това не ака само и се налага да правим клизма по препоръка на педиатър. В момента е на 10 дни. Бихте ли ме посъветвали как да постъпя, за да се справим с посочените затруднения, които свързвам с преждевременното раждане. Най- голямо притеснение ми е това, че не ходи по голяма нужда само. Как да постъпим?
Благодаря за отговора!
Виж целия пост
# 11
Здравейте. Имам близначки родени в 38 г.с. с поднормено тегло (2150 гр и 2600 гр). Хранех ги с Аптамил за недоносени бебета, предписано от доктора в родилното. Днес минахме първата си консултация (34 ден). Момичетата наддават добре и вече са съответно 3390 гр и 3470 гр. Педиатърът каза, че вече няма нужда да сме на това мляко и да го сменим с друго на Аптамил за бебета до 6 месеца. Проблеми с колики и изхождане има при едното ми момиченце, което ака веднъж на 1-2 дни, рядка консистенция, но явно й е трудно изхождането.
Моля да ми препоръчате с кое мляко на Аптамил да продължа храненето на децата. Благодаря!
Виж целия пост
# 12
Здравейте, д-р Узунова,

Пиша Ви от името на моя близка със следните въпроси:

1. Защо детето не наддава бързо на тегло?
2. Какви са особеностите на растежа на недоносените деца?
3. Кои са дългосрочните здравни проблеми при екстремно недоносените деца?

Благодаря Ви предварително за отделеното време. Flowers Four Leaf Clover

Здравейте,
Ще се радвам, ако можем да сме полезни, независимо от  използването на посредничество при задаването на  въпросите

Въпрос №1
Нямам възможност да Ви кажа защо конкретното дете не наддава на тегло, тъй като не знам нищо за него. Нужна е информация за гестационна възраст и състояние при раждане, проведено лечение в неонаталния период, тегло и състояние при изписване, начин и количество на хранене, режимът при отглеждане вкъщи. Това, което изброих е мининалната необходима предварителна информация за да може да се даде хипотеза за състоянието на детето.

Въпрос № 2
Особеностите на растежа, /предполагам, че имате предвид наддаването на тегло и ръст/,  при по- ранно раждане са свързани със:
- Период на отложено ентерално захранване, започва се с т.нар трофично хранене, което са минимални количества, поддържащи стомашната секреция и стимулиращи перисталтиката, но недостатъчни за наддаване на тегло.

- Затруднения в храненето свързани с бавно увеличаване количеството на храната, опасност от стомашен интолеранс, дори чревни усложнения, незрели рефлекси за сучене и гълтане, несъвършена координация между двата процеса.

- Хранителните депа (гликоген, масти), нужни за посрещане на потребностите в адаптационния период при недоносените липсват, т.к. те се формират в последния триместър на бременността. Поради преждевременното си раждане недоносените деца са с намалени резерви и склонност към спад на кръвната захар и  трудно наддаване на тегло.

- Накратко, поради гореизброеното децата започват да наддават на тегло ориентировъчно след третата седмица от живота, при достигнато количество стомашно хранене над 10 милилитра, осем пъти в денонощието. Казваме, че е достатъчно, ако имаме прираст 10-15 грама дневно.  

- 10-30% от новородените по- рано деца наваксват растежа едва към 2-3-годишна възраст, сравнен с връстниците им, родени на термин.

- Съществува риск от изоставане в растежа или обратно - от ускорен растеж. Използва се  коригираната възраст (спрямо термина на раждане), за отправна точка при оценката на растежа, до 2год. Възраст при децата, родени под 29-та г.с.  и до 1 година при тези над тази г.с. или над 1500гр. Периодичната оценка на антропометричните показатели се използва за изчисляване скоростта на растежа и съответно за откриване на отклонения в него. Има съобщения за приложение на растежен хормон в малки дози при тези деца, ако до третата си година не настигнат връстниците си в растежа. Тук в екипа се включват и детските ендокринолози.

Въпрос № 3
За проблемите при недоносените деца скоро писах статия в списание Кенгуру - броят, който ще излезе за м. август, препоръчвам ви да разгледате там, т.к. информацията е твърде обширна, мисля, че ще Ви допадне.

Благодаря Ви за интереса!
Д-р Узунова
Виж целия пост
# 13
Здравейте,
Моето бебе се роди точно в 37 г.с., 2740 гр., 49 см.
Трудно му е да засуче и в момента дохранвам с АМ. Освен това не ака само и се налага да правим клизма по препоръка на педиатър. В момента е на 10 дни. Бихте ли ме посъветвали как да постъпя, за да се справим с посочените затруднения, които свързвам с преждевременното раждане. Най- голямо притеснение ми е това, че не ходи по голяма нужда само. Как да постъпим?
Благодаря за отговора!

Здравейте и на Вас,

Нека започнем с уточнението, че при посочената от Вас информация, не бихме могли да говорим за недоносеност. Разбирам затрудненията Ви, но връзка с недоносеност няма. Бъдете спокойна в това отношение.
На второ място, десет дни са твърде кратък период за оформяне на заключения за съществуващ проблем. т.е не бързайте със заключенията, още по-малко с диагнозите.

Насочете се към консултант по кърмене, защото най-добрата „помощ” ще бъде детето изцяло да се храни с  кърма, като така ще имате и възможност да участвате в регулирането на изхождането като включите във Вашата собствена диета храни с разхлабващо и регулиращо действие - овесени ядки, плодове, йогурт.
Ако все пак е нужно да дохранвате с АМ, е нужно стриктно спазване на пропорциите при приготвяне на млякото, не бива да е твърде гъсто или твърде рядко.

Уверете се, че детенце се храни достатъчно - на 10 дни са му нужни 80-100 милилитра мляко/кърма на едно хранене. Памперсите трябва да са мокри, т.е. пълни с урина при всяко преобуване. Ако не приема достатъчно храна, няма и да се изхожда редовно.

Масажите на коремчето - нежно, с кръгови движения, около пъпа, по посока на часовниковата стрелка, биха били полезни. Както и леко сгъване на крачетата с коленца към корема, всеки ден по два пъти, по едно и също време, за да създадете режим.

Клизмите са краен вариант. Нека се правят след пълни 72 часа липса на изхождане. Имайте предвид, че вместо тях, може просто леко да докосвате аналните гънки с клечка за уши, например, или накрайника на термометър, в позиция с крачета към коремчето, просто докосване. Често тези тактилни стимулации предизвикват изхождане.

Благодаря Ви за интереса! Желая Ви успех!
Д-р Узунова
Виж целия пост
# 14
Здравейте. Имам близначки родени в 38 г.с. с поднормено тегло (2150 гр и 2600 гр). Хранех ги с Аптамил за недоносени бебета, предписано от доктора в родилното. Днес минахме първата си консултация (34 ден). Момичетата наддават добре и вече са съответно 3390 гр и 3470 гр. Педиатърът каза, че вече няма нужда да сме на това мляко и да го сменим с друго на Аптамил за бебета до 6 месеца. Проблеми с колики и изхождане има при едното ми момиченце, което ака веднъж на 1-2 дни, рядка консистенция, но явно й е трудно изхождането.
Моля да ми препоръчате с кое мляко на Аптамил да продължа храненето на децата. Благодаря!

Здравейте, Elica Jordanova,

По данните които давате,  трябва да Ви кажа, че децата Ви нямат нищо общо с недоносените деца. Т.е. моля, не ги третирайте като такива. Вашите дечица са родени на термин с по-ниско от 2500 грама тегло за едното и малко над тази граница за другото, което ги класифицира към групата на децата, родени с по-нискo, от съответното за гестационната си възраст тегло. т.е те са хипотрофични.

Това означава, че нямат незрелост на организма си, по-малки са , но не и неподготвени за живота. Не е проблем, че сте им давали мляко за недоносени, т.к. вероятно са яли по-малки количества в началото след раждането и по-високото белтъчно съдържание на формулите за недоносени не е било вредно за тях. Казвам това, за да премахна притеснението Ви, породено от необходимостта за смяна на формулата.
Да, те трябва да се хранят с формула за доносени, здрави кърмачета, препоръчвам Ви Aptamil Comfort, още повече, че вече сте използвали тази марка. Въпреки това преминаването от един вид АМ на друг е нужно да стане постепенно, по прикачената схема, така ще избегнете евентуален дискомфорт.

При момиченцето, при което съобщавате проблем с колики и изхождане веднъж на 1-2 дни с рядка консистенция, не мисля, че трябва да променяте нещо. Изхождането на редки изпражнения не е трудно, просто се случва по-рядко. При някои деца едно изхождане на ден или през ден е норма, както и по-изразените колики са неприятни но не и опасни. Ако изпражненията продължават да са като разтройство, но се увеличат като честота, и станат повече от 6-8 пъти / дневно, то тогава е нужно да се консултирате с гастроентеролог.Поздрави,
Д-р Узунова
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия