Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Обратно в България??

  • 8 338
  • 49
Здравейте искам да попитам , понеже от 10год не живея в България (прибирам се не много често за по 20дни) и май малко съм загубила представа обмисляме евентуално връщане догодина дали общ доход от около 5000лв ще ни е ок да живеемв София.С две малки деца сме(7 и 5 год) и ще имаме ипотека около 1000лв на месец .Искам да имам комфортен живот не казвам почивки на Малдивите и Гучи чанти ,но без да се притесняваме и да мислим постоянно за това колко харчим ? И евентуално да успяваме да спестим нещо? Възможно ли е това ?
Виж целия пост
# 1
Мне. Щом не искаш да се притесняваш за това, колко харчите - не.
Виж целия пост
# 2
Не!
С две деца, ипотека, живот в София и навика да пазаруваш в количества като извън БГ, 5000лв са недостатъчни на месец!
Виж целия пост
# 3
Не!
С две деца, ипотека, живот в София и навика да пазаруваш в количества като извън БГ, 5000лв са недостатъчни на месец!

Те даже не са 5000. Махаш хилядарка за ипотеката и още толкова сигурно за това, че искат да спестяват и остават три.
Виж целия пост
# 4
мерси за отговорите но може бине се изразих правилно нямам предвид да изкупя била или мола а например седмично пазаруване за храна от време на време някоя дреха обувки ....децата да ходят на плуване или танци 1-2 пъти в година почивка някъде в България или да кажем някъде в Европа . Такива нормални неща не нещо прекалено. И да важнот е да спестяваме поне 800лв иначе няма смисъл
Виж целия пост
# 5
Ами, сметни си ги сама. 1000 ипотека, 800 искаш да заделяш, 500 да речем сметки - остават ти 2700. 90лв на ден, в които 90лв влизат бензин, поддръжка на автомобил, кафета, храна, за децата, за вас, тренировки, непредвидени разходи, лекарства, и, и, и...

Влез в сайта на някой магазин, разгледай им брошурите. Има онлайн магазини, които доставят до адрес - влез в тях и разгледай цените - направи си сметката горе долу какво ядете, пиете и можеш спокойно да си сметнеш месечния разход за храна и напитки +/- 200лв. Понякога има страхотни неща на намаление, понякога meeeh.

Тук има теми и за магазините - Лидл, Кауфланд, Билла... Можеш да се абонираш за тях и да следиш какво казват съфорумниците - какво им харесва, какво не (най-често в първи пост има детайно описание на любими продукти) и по това пак да си направиш изводи за г/д каква сума е нещото, което е ОК за консумиране.
Виж целия пост
# 6
Не са много. Зависи и от възрастта на децата, ако се наложат частни градини и детегледачки, разполагаемият доход ще спадне. Ако се храните вкъщи и сте с по-стегнат бюджет, без пътувания в чужбина, може и да успеете, но е на ръба.
Също зависи и с транспорта как ще е, коли, разходи за бензин, поддръжка...
Виж целия пост
# 7
Т.е. 3200 на месец?
Не, освен ако не разчитате на помощ от родителите ви или имате градина с плодове и зеленчуци, който да са ви основен хранителен продукт. От където и да идвате,сте свикнали на обилно пазаруване на качествени неща. Особенно, като скоро върнали се, ще гледате малко по-различно на нещата.
Само две коли втора употреба, да обслужвате и карате ще ви струват 1/3 от тези пари. Отделно храна, дрехи, излизания с и без децата, прегледи и посещение на аптека, ремонт и някоя глезотия... Трудна работа да живеете финансово спокойно.
Виж целия пост
# 8
Е, айде ся... Чак на ръба. Хора живеят в България с по-малко от 1/3 и не са умрели.

От интернет, за 2019 - В София издръжката на живот за четиричленно домакинство е 3259 лева, а за човек от домакинство - 815 лева и надхвърля средните нива на издръжка за страната с 31,8%, обяви Виолета Димитрова.

Парите са необходими за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.
Виж целия пост
# 9
Според мен са напълно достатъчни.
Виж целия пост
# 10
Живея в София, гледам семейство тук и ми е пределно ясно и без статистиката на НСИ.
При така поставените изисквания за спестявания, почивки, вкл. и в чужбина, с разполагаем доход от 4 хил.лв. за семейството, изпълнението ще е на ръба.
Виж целия пост
# 11
Не казвам на ръба, а просто че финансово независими и живеещи супер с тези пари, хора идващи от чужбина с екс доходи в евро/долари/ рубли не биха били във облаците от лекота и финансово щастие.
Виж целия пост
# 12
Аз казах на ръба, но изразът касаеше изпълнението на поставените цели, а не ръба на жизнения минимум.
Виж целия пост
# 13
Да не подхващам темата, ама много от връщащите се от чужбина не са живяли кой знае какъв живот извън България. Ако беше толкоз' хубаво, 'найш ли кога ще се върнат? Съдя по себе си. В България и 3 работи да работя, няма да мога да си позволя стандарта, който съм си изработил и който съм достигнал тук, въпреки че имам собствено изплатено жилище в София. Съответно - не мисля за връщане. Когато пък "ми домъчнее", съм на 2,5ч със самолет.

Гледах някаква инициатива наскоро, голяма реклама удариха (тук ми излезе като реклама), да се връщали от чужбина в България - щели да им намерят доходни работи. И кви обяви имаше в сайта? В лидл касиер или склададжия за 1200лв.
Виж целия пост
# 14
Абсолютно са достатъчни тези пари. Много грандомански коментари. Наясно ли сте, че повечето семейства нямат такива доходи и си живеят съвсем нормално?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия