На море в Гърция 2020/2021

  • 61 125
  • 767

Анкета

Успяхте ли през 2020 да почивате в Гърция?

Опции:

COVID-update  - ПРОЧЕТИ, ПРЕДИ ДА ПИТАШ!:
Информацията е към 6/10/2020. Надяваме се в хода на темата да се промени в благоприятна посока!

От 1 юли минаването по земя по несъществени причини става само през ГКПП "Кулата-Промахон". "Маказа" може да се използва само и единствено за пътуване към България.

От 6:00 ч. на 15 юли туристи от България влизат в страната само с отрицателен PCR тест, направен най-късно 72 часа преди пътуването, който трябва да съдържа имената на латиница и номер на лична карта/паспорт на пътуващия. Същия тест се изисква и за кацащи със самолет от София.

24 часа (поне) преди пътуване се попълва декларация на адрес https://travel.gov.gr/#/
След това чакате в пощата си QR код, който ще представите при преминаването на границата заедно с отрицателния резултат от теста. Кодът идва няколко минути след 0:00 ч. в деня на пътуване. Може да се покаже принтиран или на екрана на телефон.
Въпреки всичко това може да ви тестват отново и на границата (безплатно)

За още новини около преминаването на гръцката граница и необходими за това документи можете да следите тук.

Декларации се попълват и за пътуване с ферибот (над 30 мин.) като се теглят онлайн от сайта на компанията-превозвач или се вземат от билетното гише. Попълват се на ръка и предават на място при качване.

Маските в Гърция са задължителни във всички затворени помещения, както и във фериботи, самолети, автобуси.
На някои места, чийто списък се обновява (Халкидики, Миконос и др.) се носят и на открито на публични места.

Протоколът, ако хванете COVID-19 по време на почивката си в Гърция, е следният.

Успех на всички, които пътуват за Гърция въпреки ограниченията! Καλό ταξίδι!


Най-близкият плаж до София не е Бургас - на 383 км, а Офринио - на 291. От Благоевград, Сандански, Хасково, Кърджали, Пловдив и т.н. пък си ходят на северния бряг на Егейско море направо по чехли. Тази лесна достъпност и близост обясняват защо напоследък повече българи посещават през ваканциите си Беломорието.
С 13 676 км брегова ивица и над 1000 острова, 227 от които са населени, Гърция обяснимо е топ плажната дестинация на Европа (на континента само Норвегия има повече море от нея, а там едва ли бихте искали да се топнете).

С изключителната брегова ивица на Гърция можете да се запознаете чрез Tripinview

Поради изобилието на артефакти от няколко цивилизационни пласти и апломба, с който местните власти експлоатират историческото наследство, е и сред най-популярните места за културно-музеен туризъм в света - може би втора след Италия. Всичко това води до над 30 милиона туристи годишно, като от 2007 г. насам бройката е пораснала с над 50%.
Най-важното, което може да се каже за Гърция като дестинация, е, че е изключително гостоприемна и фотогенична. Всички отиват там заради топлото и чисто море, хубавата храна и безкрайните плажове, а и за да се снимат Simple Smile Грозен остров досега не съм видяла. Континенталната част също има доволно какво да предложи. Както всяка друга балканска страна, и тази е с изключително начупен релеф (връх Митикас на Олимп е само няколко метра по-нисък от Мусала - 2918 м), големи реки, езера и разнообразен ландшафт.
Напоследък е разтърсвана последователно от вътрешно- и външнополитически кризи: първо заради банковата си задлъжнялост към ЕС, второ - заради огромния поток бежанци от Близкия Изток. Засега нито едно от двете събития не се е отразило пагубно на туризма, нито на безвремието, което обхваща човек край белите къщички със сините прозорци, поръсени с розови цветове от бугенвилия.
Но да оставим поезията.


КАК ДА СТИГНЕМ

*С кола, разбира се.
Най-често използваният път е Е79 през ГКПП Кулата, има още четири възможности за преминаване на гръцка територия (когато няма коронавирус) - Илинден при Гоце Делчев, Златоград, Маказа и Ивайловград-Кипринос.
В Гърция винетни стикери няма. Плащат се тол-такси по магистралите.
Тол при Кулата-Промахон - 2 евро, има и още един преди Солун - 1 евро.

Карта с разположението на тол пунктовете и цени за лека кола
(малко остаряла, но дава най-обща представа)Такси и информация за Егнатия - инженерно чудо с 60 тунела и почти толкова виадукти, водещо до западните части и острови
Всички пунктове и тол такси (за съжаление на гръцки език)

Грубо казано, пътуването София-Атина с лека кола ще глътне около 40 евро пътни такси в посока. Избягването на тол-пунктовете е възможно, но непрепоръчително за дълги разстояния - пътуването е значително по-бавно.

Заплащат се и някои други пътни съоръжения - подводният тунел Актио при Превеза (3 евро); мостът Рио-Антирио на западния бряг на Пелопонес (13.20 евро мост, 6 евро ферибот отдолу).

Сайт с газостанциите в Гърция
Малко информация за пътни глоби и нарушения, на български

*Със самолет

От София до Атина
Aegean Airlines
Bulgaria Air
Райън еър
Летище "Елефтериос Венизелос" - Атина

"Райън ер" лети директно и София-Ханя (Крит) в летния сезон.

Вътрешни полети
За далечните острови, които се достигат трудно и скъпо с кола + ферибот, е удачен и вариант със самолет от Солун. Колата се оставя на платен паркинг в околностите на летището. Оттам летят:
Aegean Airlines
Olympic (От 2013 г. "Олимпик" и "Ейджън" са една компания)
Astra
Sky Express


*С кораб

Ултимативният начин за пътуване в Гърция Simple Smile


Сайтове за търсене на фериботи
Greek Tourist Pages
OpenSeas
Ferryhopper
Ferries.gr

Разписания за предстоящия летен сезон се качват между януари и април.

Най-близките до България ефективно действащи пристанища са:
Кавала - за Тасос, Лимнос, Лесбос, Самос
Керамоти - за Тасос
Александруполи - за Самотраки
Волос - за Скиатос, Скопелос, Алонисос
Има и малък остров във водите край Атон - Амулиани, до който се стига с 10-минутно плаване от пристанище Трипити.

На юг:
Глифа, Аркица - за Северна Евия
Агиос Константинос- за Скиатос, Скопелос, Алонисос
Кими, Евия - за Скирос
Мандуди, Евия - за Скиатос, Скопелос, Алонисос

Атинските портове са три - Пирея, Рафина и Лаврио.
Пирея работи целогодишно и оттам тръгват фериботи за навсякъде, с изключение на Йонийските острови. Другите две пристанища са на източния бряг на Атика и обслужват ограничен брой острови, обикновено сезонно. Рафина е съвсем близо до летище "Eлефтериос Венизелос".

Пристанища за Йонийско море:
Игуменица - за Корфу, Паксос; Бари и Бриндизи в Италия
Астакос и Василики (Лефкада) - за Кефалония и Итака. Вече няколко години пристанище Василики е в ремонт и корабите тръгват от Нидри
Килини (Пелопонес) - за Кефалония и Закинтос

Два от гръцките острови - Лефкада и Евия, могат да бъдат достигнати и без ферибот, тъй като са свързани със сушата с мост.
След прокопаването на Коринтския канал полуостров Пелопонес се превръща практически в остров, който се достига по мост - Коринт на изток (безплатен) и Рио-Антирио на запад.

ПО-ВАЖНИ ФЕРИБОТНИ КОМПАНИИ:
Blue Star Ferries
Hellenic Seaways
ANEK
Ionion Pelagos
Dodekanisos Seaways
Seajets


ВРЕМЕТО
Много често се задават въпроси като "Ще бъде ли достатъчно топла водата за къпане на датата X?" "Ще става ли за плаж в месеца X"? На този въпрос отговарят следните сайтове:
www.weather.gr
www.meteo.gr
Графика за температура на водата
Полезно е да се знае, че макар северните части на Гърция да са най-хладните, водата в заливите на  Халкидики се стопля по-рано, отколкото в открито море (по-голямата част от гръцкото крайбрежие).

МАЛЪК ГРЪЦКИ РЕЧНИК
Тук можете да потренирате най-често употребяваните думи и фрази  Simple Smile

БАНКОВИ ПРЕВОДИ
Най-евтиният и бърз начин е чрез Transferwise

ОБЩИ РЕСУРСИ С ИНФОРМАЦИЯ ЗА ГЪРЦИЯ:
http://www.greeka.com/
http://www.greece.com/
http://www.visitgreece.gr/
http://www.greecetravel.com/
http://www.feelgreece.com/
http://www.greekisland.co.uk/
http://www.cycladia.com/
http://www.gr-beaches.com/
 
Многобройните гръцки острови се делят административно и териториално на няколко групи.
 
ЦИКЛАДИВизитната картичка на Гърция (белите къщи със сините покриви). Наричат се така, защото са подредени приблизително в кръг около светилището на Аполон на о. Делос. Най-туристическите са Санторини, Миконос, Парос, Наксос, останалите - за ценители. Могат да се достигнат със самолет (освен на тези четири летища има на Милос и Санторини), останалите - с ферибот от Пирея, Рафина или по-рядко Лаврио.
Санторини
Миконос
Наксос
Парос и Андипарос
Сирос
Аморгос
Сифнос
Милос
Астипалея
Куфонисия
и др.
 
СЕВЕРНОЕГЕЙСКИ ОСТРОВИ

Благодарение на близостта си до България, тези острови стават все по-популярни. Всички с изключение на Самотраки са достъпни с ферибот от Кавала, като за Тасос по-удобно е този от Керамоти. Някои от тях са изключително близо до турския бряг и съществуваше редовна връзка оттам, но при сегашната политическа ситуация е малко по-сложно положението.
Най-близките до България и популярни Тасос и Самотраки не принадлежат административно към групата на Северно-егейските острови, но пък местоположението им е тъкмо там.
Тасос
Самотраки
Лимнос (Лемнос)
Лесбос (Митилини)
Хиос
Икария
Самос

СПОРАДИЧетири прекрасни зелени острова. Фериботът се хваща от Волос, с изключение на Скирос, и след 2-3 часа си там.
Скиатос
Скопелос
Алонисос
Скирос
Евия - огромен остров, свързан със сушата, който понякога се причислява към Спорадите (името им означава "разпръснати")
 
ЙОНИЙСКИ ОСТРОВИ

Единствените, които не се намират в Егейско море. С добре развита туристическа инфраструктура, лесно достъпни по Егнатия одос. Лефкада е практически част от сушата, останалите се стигат след кратко пътуване с ферибот.
Корфу (Керкира)
Лефкада
Кефалония
Закинтос
Итака
Пакси и Антипакси
Меганиси

Към Йонийските острови принадлежи и доста отдалеченият от тях о-в Китира

САРОНИЧЕСКИ ОСТРОВИ

Тази островна група е разположена съвсем близо до Атина, в Сароническия залив. Обитаемите са Егина, Саламина (индустриална зона, не става за туризъм), Ангистри, Хидра, Порос и Спецес, като последните три се намират съвсем близо до бреговете на Пелопонес. Хидра и Спецес не са достъпни за МПС.
Хидра
Порос
Спецес
 
ДОДЕКАНЕЗИНякога наричани и Южни Споради. Сегашното им име означава "12". Най-отдалечените и поради това, достъпни най-вече със самолет от Атина или Солун. Кос, Родос и Кастелоризо са лесно достъпни и от турския бряг. Все пак има и фериботи от Пирея, които пътуват "девет дни с камили".
Родос
Кос
Лерос
Калимнос
Патмос
Сими
Нисирос и др.
 
КРИТ

Най-големият остров на Гърция, почти цяла държава. Лесно се стига със самолет, има и ферибот от Пирея, които обикновено пътува цяла нощ.
Плажовете на Крит
Крит и прилежащите два малки острова в Либийско море Гавдос и Хриси (Гайдурониси)

 ДРУГИ АТРАКТИВНИ ОБЛАСТИ


Пелион
Пелопонес 
Мани - пътеводител
Елафонисос
Епир - Парга, Превеза, Загорохория
 
ПОПУЛЯРНАТА СРЕД БЪЛГАРИТЕ СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ

Халкидики, разбира се!Обща информация и настаняване,
още настаняване,
още
и ощe едно
Районът на Никити - хотели и плажове
Сарти и околности
61 плажа на Атон
Педиатри в Халкидики
Вурвуру - много нагледна карта с къщи, вили, студиа и плажове
Един от много варианти за наемане на лодка във Вурвуру
Седмични улични пазари в Халкидики
Обществен транспорт в Халкидики - автобуси

остров Амулиани

Кавала и околности
Район Ксанти

НЯКОИ ДРУГИ ПОЛЕЗНИ ИЗТОЧНИЦИ:


Таверните в Гърция - по карта
Минерални извори и бани в Гърция
Къмпинги в Гърция

Български сайт за резервации в Северна Гърция
И още един на български

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ:
1. Лична карта или паспорт за възрастните
2. Червен паспорт за дете под 18 г. (над 14 може и с лична карта)
3. Ако родителите нямат брак или са с различни фамилии - копие от акт за раждане на детето.
4. Ако пътува с един родител - нотариално заверено пълномощно от другия+копие от акта.
5. Зелена карта в рамките на ЕС не се изисква, но трябва да имате ГО, която важи и за чужбина.
6. Голям талон на колата - или малък талон по новия образец, който се издава от КАТ срещу 9 лв.

Нашата последна тема - На море в Гърция 2020-VII. Тук сме вече 11 години! Ако имате въпроси, първо потърсете отговора им на 1-ва страница, след това използвайте гугъл или търсачката на бг-мама и най-накрая - попитайте Simple Smile

Виж целия пост
# 1
С огромно удоволствие отговорих с първия отговор от анкетата Simple Smile С пожелание,през 2021 всички да се насладим отново,многократно и безпрепятствено на гръцкото море.
С прясно инфо от вчера,тола при Кулата-Промахон е 2 евро,преди Солун има още един тол за 1 евро.До Волос,общите тол такси са 17,20 евро .
Моите впечатления са,че гърците са много по-стреснати от Ковид , от нас българите.
По телевизията се говори много за това,а пък да не ви казвам във ферибота (Хеленик), по уредбата нон стоп се напяваше за маски,и минаваше служителка която прави забележка дали е поставена добре маската.
Иначе ние за 9 дни случихме невероятно време на Спорадите,чудни самотни плажове,слънце,невероятна вода,почти всички бийч барове и ресторанти все още работеха,макар и приготвяйки се да затварят тия дни.
Като ми остане повече време,ще кача повече снимки,засега една от невероятния Ag.Ioannis (Mamma mia) 
Виж целия пост
# 2
Благородно завиждам на посетилите Гърция тази година. Благодарение на темата преживях това лято без да съм посетила чудните плажове на Гърция.
Виж целия пост
# 3
Всички планове тази година се промениха, но за щастие успяхме да направим едни 10-ина дни на Йонийско море.
Дано догодина се успокои обстановката и може да пътуваме и за уикенди.
Виж целия пост
# 4
Както винаги чудесна тема. Ние бяхме от щастливците, посетили Гърция 2 пъти тази година. Началото на юли Лимнос, и три чудесни седмици през септември, от които изкарахме 10 лежерни дни на Евия, и след като ни хвана несвъртъка, отпрашихме за Сифнос и Санторини, а сезона закрихме с последна нощувка и чудесно хапване в Таверна Арети, Катигиорги Пелион. Като понаваксам малко с работата, ще се опитам да пусна кратък разказ за Сифнос и Санторини, заедно с малко снимки.
За сега една скромна снимка от най-фотогеничното място в Гърция, което съм посещавала:

Виж целия пост
# 5
Параход, благодаря за темата!
За съжаление не посетихме Гърция тази година и е гадно.
Тодоричка, ще се радвам на разказ и снимки, ако има и на някоя софра...Sunglasses
Виж целия пост
# 6
Flowers HibiscusFlowers HibiscusЛежерната тема , за труда на Параход Flowers Hibiscus

Уви и догодина ще се пътува с тестове, поне дано станат по евтини, че сега за 4 е цифра..
Виж целия пост
# 7
Да се запиша и аз в темата, много полезна
Виж целия пост
# 8
Записвам се и аз и Благодаря за новата тема!
Нашите почивки бяха с една по-малко от плануваните, заради отменените чартъри на една авиокомпания, ама здраве да е Simple Smile
Доволна съм от едната седмица на Ситония и другата на Крит. Още ме държи Критската магия, редовно си преглеждам клипчетата на розовите пясъци на Елафониси и Балос, и шума от огромните вълни на Фаласарна. Там бяхме два пъти - единият неуспешен, имаше леки вълни, гъсти облаци, вятър и отпрашихме за разходка из Ханя, но вторият път, когато отидохме имаше оооогромни вълни, но пък жега 34 градуса и си направихме голям кеф.
Слагам една снимка от този ден
и една от повторното ни посещение на Елафониси (нямаше начин да не се върнем и там, просто дребното умираше за плитките и топли води на лагуните).

Имам и питане за Вулягменското езеро  - има ли някой с лични впечатления, как е температурата на водата, наистина ли поддържа годишна Т от около 24 градуса (на различни места намирам различна информация), че искаме да направим едно кратко пътуване към края на месеца (в зависимост от мерките до тогава, разбира се).
Виж целия пост
# 9
Гласувах.
Изминалото лято беше шантаво. На мен ми хареса, че навсякъде беше спокойно и празно от към народ. Но пък имах провалени полети и ходене до Атина. Сега не смея на правя планове за догодина, само ще чета и събирам инфо - да съм в готовност и явно и догодина ще действам в движение. Последните две пътувания в Гърция бяха от днес за утре и резервации правих след Кулата.
Ето малко вечерна идилия - занимания по интереси


И малко йонийско моренце
Виж целия пост
# 10
Благодаря, Параход, за поредната и най-уютна тема!
Благодаря и на всички останали, които намират време и желание да излязат от воайорския си комфорт и споделят впечатления и снимки!
Радвам се, че успях да цъкна поне едното "да". Не е това, което бях планувала за цялото лято, но пък какво море беше единственото море!
Успяхме да се измъкнем без излишен стрес и разходи, покрай електронни форми и тестове. Пътувахме бавно и лежерно с много отбивки. Бабите ни черпеха с напечени от слънцето нектарини, видях отново Парга така, както сигурно никога повече няма да я видя, стъпих на 3 острова в неестествен летен покой. Не се оплаквам.
За да не се включвам само възклицателно, споделям малко Одисееви седянки за следобедно фрапе:
Виж целия пост
# 11
Благодаря Параход за новата тема и неспирните усилия да обогатяваш полезната информация. Едно море тази годиан както никога от 10 години насам Sad, ама здраве да е.  Дано следващата година е по-добра. Благодарности на всички момичета, които качваха вълшебни снимки и пътеписи Simple Smile Така сутрин като си пия кафето все едно съм там....хаххахаха
Виж целия пост
# 12


Таз година 1 път догодина 6,7...
Виж целия пост
# 13
Успяхме да видим Корфу,догодина да се готви Кефарония.
Виж целия пост
# 14
За съжаление и за нас не беше пълноценна гръцка година - обичайният ритъм от много години насам е две-три по-дълги почивки + уикенди, на които изпускам бройката. Но уви, каквото за целия свят, това и за нас Simple Smile Дано 2021-а е по-успешна откъм пътувания и островни открития. В тефтера имам вече планове за 3-4 (нормални) лета напред!

Все пак успяхме да забегнем за десетина дни веднага след като отвориха границата в средата на юни и преминахме "отвъд" без PLF-и, PCR-и и други ограничения. Тогава гърците не бяха никак обезпокоени от коронавируса, гледаха си кефа, ограничения нямаше никакви, освен маските на ферибота - които се съблюдаваха главно в близост до Атина.

Нови острови не сме покорявали, върнахме се на познати и обичани места - заведохме пубера за пръв (съзнателен) път на остров Сирос, който е посещавала единствено във вътреутробния си период - Ермуполи беше дори още по-прекрасен от първия път, а и този път с кола имахме възможност да пообиколим повече плажове.
Попътно нагледахме сухоземните си явки в Глифа и Ахилио.

Ето и два кадъра от типа "10 year challenge", само дето годините са малко повече. Мястото и персонажите на двете са едни и същи, бугенвилията малко е олисяла! Simple Smile

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия