Правите ли зимнина?

  • 17 694
  • 304
# 225
Аз слагам сурова туршия и кисело зеле. Замразявам люти чушки, сладки чушки, патладжан (опечени), нарязани на дребно морков, целинка, пащърнак, магданоз, копър. Зимата пресните зеленчуци, като домати и краставици са ми толкова изкуствени и безвкусни, че ако не сложим тази зимнинка, просто не знам какво ще правим. Няма сядане на масата при нас без салатка. Wink Плюс това лютите чушки от 1-1.50 лв. в момента, зимата скачат до 20-25 лв.кг. Crazy
А ето каква статия прочетох, която с удоволствие я предоставям и на вас  Hug :

Най-много витамин С - в киселото зеле

    През зимата киселото зеле е един от най-важните източници на вит. С, каротин (провит. А), В1, В2, РР, К. Те се запазват ако зелето се съхранява на студено и в достатъчно саламура. В такива случаи вит. С се запазва до 70-90 на сто от първоначалното си количество. В целите зелки и в разрязаните половинки този толкова важен витамин е 1,5 пъти повече, отколкото в накълцаните. Много голямо е и количеството на вит. С и в киселото брюкселско и цветно зеле. Консумацията на 230г кисело зеле доставя на организма 25 на сто от необходимия за денонощието вит.В1, 30 на сто отвит.В12, 65 на сто каротин. То съдържа калций, желязо и редица други микроелементи, органични киселини и ферментни в-ва.

    Киселото зеле се получава под влияние на млечнокисели бактерии, които превръщат захарите на прясното зеле в млечна киселина - основното консервиращо средство.(Готварската сол също действа консервиращо. В зелевия сок има и квасни гъбички, но той се разваля ако гъбичките станат много.)Затова в киселото зеле захарите са в минимално количество, а в прясното са доста повече. Киселото зеле съдържа редица незаменими аминокиселини (триптофан, лизин, аргинин, метионин, циетин и др. ), също и липотропни в-ва (холин, бетаин, инозитол.)

    Препоръчва се като средство за стимулиране на храносмилателните жлези и за подпомагане на храносмилането. Подходяща храна е за слаби хора - повишава апетита. Подобрява и обменните процеси в организма, но трябва да се употребява умерено, за да не се дразни стомашната лигавица.

    Сокът или така наречената зелева чорба, съдържа голяма част от полезните вещества на самото зеле. Народната медицина препоръчва сока като витаминозно и общоукрепващо питие, за подобряване на храносмилането, срещу хроничен запек и хемороиди. Може да се пие по чаша, чаша и половина преди и по време на хранене.

   Противопоказанията за консумация на кисело зеле се основават на факта, че то съдържа голямо количество готварска сол, а също и алкохоли и киселини, образувани при ферментацията. Не е подходящо за болните от : гастрит, протичащ с повишена киселинност на стомашния сок ; ентероколит с диария ;хепатит ( възпаление на жлъчката.)Противопоказно е при бъбречни увреждания(нефрити, пиелонефрити и пр.) и при сърдечно-съдови нарушения (високо кръвно налягане, сърдечна декомпенсация и др.) На малки деца не бива да се дава, защото дразни бъбреците и увеличава работата на отделителната система.

Киселото зеле е помощник в борбата с рака. Бактериите на млечната киселина активират имунната система, а по този начин и съпротивата срещу туморите, пречат на чревните ензими да превръщат безопасните преканцерогени в опасни канцерогени. Някои щамове на млечнокиселите бактерии могат да поемат нитрит, така че от него не може да се образува нитрозамин.

Киселото зеле предлага особено ефикасна защита срещу рака на дебелото черво. То намалява превръщането на първичните галенови киселини във вторични, смятащи се за силни стимулатори на туморите.


http://www.lekar.bg/hranene-129/info-37
http://www.fitnes-bg.com/%D4%E8%F2%ED%E5%F1/%D5%F0%E0%ED%E5%ED%E … EB%E5_2006111770/
  bouquet
Виж целия пост
# 226
Киселото зеле е ферментационен продукт и за това не е полезно. Но пък е вкусно!
Виж целия пост
# 227
Правим домати, печен пипер, кисели краставички и трушия / свекърва ми ги прави, но ако сме свободни отиваме да помагаме/  Simple Smile
Виж целия пост
# 228
Не се захласваме много по консервирането, но се налага и не толкова от икономическа гледна точка, колкото от здравна..

интересно bloodywhite с какви зеленчуци храниш детето зимата, защото на всички вкъщи пластмасовите домати, чушки и онова зеле дето се вари по 3 часа не са ни вкусни. Вярвай ми проблема не е само във вкуса, имам позната, която работи в лаборатория и откровенно тези зеленчуци са си опасни за здравето, естествено ако се консумират постоянно.
Проблема пак е в бедността и ниската покупателна способност, зашото в Бг се внасят напомпани зеленчуци от Турция, а не  отгледани в нормални климатични условия от южното полукълбо
Виж целия пост
# 229
Убедена съм, че bloodywhite не дава през зимата от пластмасовите домати, чушки и т.н. Едва ли има човек, убеден в ползата от тях.
Виж целия пост
# 230
Аз  замразявам от реколтата от село ... слагам домати, моркови, тиквички, магданоз, копър, чушки .... правя сладка...тази година ще опитам да направя сиропи и лютеница за мишока
Виж целия пост
# 231
интересно bloodywhite с какви зеленчуци храниш детето зимата, защото на всички вкъщи пластмасовите домати, чушки и онова зеле дето се вари по 3 часа не са ни вкусни.

Не съм bloodywhite, но си позволявам да отговоря.

Идеята е, че организмът на човек е настроен така, че да приема и да извлича най-доброто от плодовете и зеленчуците, ХАРАКТЕРНИ за сезона, в който сме.

Диня се яде лятото, домати също. През зимата - ряпа, морков, тиква, праз, картофи.
Виж целия пост
# 232
От както се помня майка ми и бабите все са правели с активно мое участие - де помощ, де пречкане ... Тази година сама спретнах една камара компоти, които мъжът ми обожава дори и лятото, малко печени чушки и кисели краставички. Ако ми дойде и друга муза и друго ще направя. Почти винаги домашното ми е по-вкусно от купеното, а често е и по-чисто.
Виж целия пост
# 233

Идеята е, че организмът на човек е настроен така, че да приема и да извлича най-доброто от плодовете и зеленчуците, ХАРАКТЕРНИ за сезона, в който сме.

Диня се яде лятото, домати също. През зимата - ряпа, морков, тиква, праз, картофи.

А цитрусовите плодове кога се ядат? Или не се ядат изобщо, че нали не са характерни за нашия район...  newsm78
Виж целия пост
# 234
Не правя зимнина,правят ми я . Hug
Една година реших да правя туршия и звъня на свеки да я питам от кое по колко и т.н. на което тя ми отговори:
Мамо,защо да си гориш ръцете като има ръжен?Докато мога ,ще ти правя ,после щеш не щеш, ще се научиш .
И с това мерака ми се изчерпа.Сега всичко тя прави ,ние мъкнем само насам. Hug Hug Hug
Виж целия пост
# 235
интересно bloodywhite с какви зеленчуци храниш детето зимата, защото на всички вкъщи пластмасовите домати, чушки и онова зеле дето се вари по 3 часа не са ни вкусни.

Не съм bloodywhite, но си позволявам да отговоря.

Идеята е, че организмът на човек е настроен така, че да приема и да извлича най-доброто от плодовете и зеленчуците, ХАРАКТЕРНИ за сезона, в който сме.

Диня се яде лятото, домати също. През зимата - ряпа, морков, тиква, праз, картофи.

Интересно какво разнообразие може да осигуриш с тези 5 продукта
Виж целия пост
# 236
Не съм bloodywhite, но си позволявам да отговоря.

Идеята е, че организмът на човек е настроен така, че да приема и да извлича най-доброто от плодовете и зеленчуците, ХАРАКТЕРНИ за сезона, в който сме.

Диня се яде лятото, домати също. През зимата - ряпа, морков, тиква, праз, картофи.

Това в кои точно географски ширини................ Защото все пак на различни места "сезонно" е различно понятие.
Виж целия пост
# 237
Здравейте.Ще се опитам да отговоря на въпросите зададени към мен, въпреки, че няколко поста нагоре, няколко съфорумки, са дали отговорите, които ще дам и аз.
През зимата, храня детето си предимно с зеленчуци, корени и въобще храни, които през зимата си ги има по нашите ширини - има много бобови растения, много корени, много житни култури и няколко вида плодове, които без проблем за здравето могат да се консумират през измата.Както някой отбеляза по - горе, чушки, домати и тн. са си жива отрова за организма през зимата и не купувам.Зимно време могат да се консумират сушени плодове, ядки,млечни продукти, пресни подправки които сама си отглеждам в кофички от кисело мляко(най - често), картофи, моркови,ряпа, тиква, замразен грах и царевица  - споменах, че това ми е зимнината, въпреки, че не съм сигурна дали е добре за здравето, сух грах,има няколко сорта ябълки, които се съхраняват без проблем през зимата - късно есенен сорт ябълки,купуваме да, цитрусови плодове - не са от нашите ширини, не знам дали са кой знае колко ли полезни за здравето на живеещите в България, но мисля, че са полезни, но съдържат много витамини, които обикновенно са дефицит през зимният сезон.Продуктите, които съм изброила, а виждам и друга съфорумка, също, могат да дадат огромно разнообразие, от храни, ястия, салати и тн., стига разбира се, да ви се занимава да приготвяте вкусна и полезна храна за хората, които обичате.Имам 100тици рецепти, за най - различни храни, от гореспоменатите ''5 продукта''.През февруари, вече има прясна коприва, която идва точно на време за организма, които малко или много е изчерпал енергийните си запаси през зимата.
За мое щастие, през по - голяма част от зимата не съм в България, а там където съм има много плодове и зеленчуци, пресни и не видели никъкви изкуствени торове и тн. - 100% гаранция чисти.След климатизирането на тялото може да се приемат, тези храни, които  са характерни за сезона на мястото където се живее.Не консумираме месо, яйца, риба, та даже и гъби.
Организма има много голяма приспособимост и това е една от причините, да оцеляваме в този ужасно мръсен свят, в който живеем.Ако смените географската ширина, организма се настройва за много кратко време, към новото местоположение.
Относно полезността на консервираните храни - няма такава!Наистина не само в България се консумират консервирани храни, но и не само в България никнат аптеки на всеки ъгъл.Щом рекламите на лекарства са повече от всички други реклами, значи нещо в храненето на хората не е наред!Колкото и да е вкусна една консерва, тя не е добра за здравето.
Бих искала да отбележа още нещо, във връзка с киселото зеле, което по - горе бе дадено за пример, като полезна храна.Повече витамин Ц от кое, има в киселото зеле?Ако 6 месеца не слизаш на брега, можеш да използваш кисело зеле за снабдяване с витамин Ц, но иначе си е направо глупаво да се твърди такова нещо!Храните с най - голямо съдържание на витамин Ц са - люти чушки(съдържа витамин Ц, колкото 33 лимона, но не съм сигурна за бройката, може и по малко лимони да беше), лимони разбира се, всъщност всякъкви цитруси, в копривата,в картофите(на 100грама, 17 са витамин Ц),моркови - не знам колко е съдържанието на витамин Ц обаче има,чесън,целина,спанака е шампион по съдържание на витамин ц...Не се сещам за още, но едва ли само това са храните, които могат да ''бият'' киселото зеле, по съдържание на витамин Ц.Главната вреда на киселото зеле, е това, че е ферментирал продукт, това мисля, някой го беше писал по - горе.Всеки ферментирал продукт води до алкохолно кипене в стомаха.Това е най - голямото поражение, от ферментирали храни.Естественият вариант за добиване на витамини, е човек да се храни балансирано и да ги добива от пресни храни!Поради неправилно хранене възрастовият праг на заболеваемост е паднал много ниско - много хора въобще не знаят какво е добре да се консумира, за да бъдат здрави.И още нещо - преди само 30 - 40 години, пак ги е имало и тези болести, които ги има и сега, някой спомена, че тогава са били болести на възрастните, сега са и на деца.Имало ги е тези болести и при възрастните и при децата, не е имало кой да ги диагностицира и лекува!
Ето един полезен саит : http://www.barometar.net/?view=8173
а ето и още един много полезен, за тези, които наистина търсят здравословни храни : http://www.balchoproduct.com/products.html
Не мисля, че има още какво да добавя.Ако човек, желае да е здрав, да са здрави и най - близките му хора, открива начина да го постигне, въпреки, че на пръв поглед изглежда невъзможно да се живее с ''5 продукта'', че и разнообразие да има!
лek и успешен ден на всички bouquet
Виж целия пост
# 238
bloodywhite , хареса ми постинга ти, въпреки, че не знам как ги приготвяш тези 100 рецепти от 5 продукта, при положение, че зимата не си в страната. нейсе.
Прави ми впечатление, че си начетена , което е хубаво и може да се получи хубав диалог, ако избягваш да хвърляш камъни в градините на хората в стил  " стига разбира се, да ви се занимава да приготвяте вкусна и полезна храна за хората, които обичате' излиза, че на нас простите хора, ядящи туршии не ни се занимава.. и пр.  Confused

Живея в страна, в която доматите и чушките не свършват със сезона, но аз не мога да ям домати , чушки и краставици през зимата.  Rolling Eyes  Инстинктивно всички минаваме на тези 5 продукта, които спомена, понякога ядем и кисели краставички, туршии, зеле по-малко, просто ми е писнало. Освен това никой, никой не яде само туршии през зимата. Туршиите заместват салатите и са в средата на масата, а не в чинията.

Изобщо цялата тема е много противоречива, защото става в-с за избор на по-малко зло в рамките на някакви възможности и навици. За мен е много по-вредно да се ядат инженирани храни , пълни с хормони, стимуланти и пр. отколкото кисело зеле.  Вредата от тия пилета, които ядем почти ежедневно вече 20ина години тепърва ще се види. Четох, че 60 процента от едно пиле са хормнони и химии. Тоест, всяка храна е въпросителен знак.

Ние, като семейство сме избрали някаква златна среда - не се отказваме от месо, туршии и пр, но винаги мисля какво купувам, кога и как го приготвям. Чувстваме се ОК, щастливи сме без лишения, не полудяваме по темата " чисто". 
Не сме по крайностите, с две думи. Залита се лесно.
 
Виж целия пост
# 239
Майка ми и свекърва ми правят,помагам им понякога.Аз не съм ентусиаст в това.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия