Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 23

  • 32 298
  • 727
# 30
ХАХА
И данък въздух трябва да сложат и ергенския да върнат,
Знаеш ли шефа какво ми казваше преди доста години като му кажех че заплатата е ниска, казваше  пожелавам ти да станеш шеф и да даваш два пъти повече от мен, та сега и аз ще ти кажа,  като вложиш собствени от 160 -200 000 да видиш как се изкарват, да се занимаваш с майстори да ти късат нервите,  да чакаш акт 16 партиди, всеки да ти бръкне и да ти скъса нервите...          Пожелавам да го постигнеш и да го даваш за 300 лв 😊
Виж целия пост
# 31
Хахахаха, Куин, страшен лаф на шефа ти...
Виж целия пост
# 32
От смешно може да стане тъжно за  някои, все пак България копира от Европа всичко.
Виж целия пост
# 33
Благодаря за темата.
Относно нивата на наемите. Аз не мисля, че са паднали драстично. В добрите райони, пак не може да се наеме евтино. Само някакви коптори са се обезценили.
Виж целия пост
# 34
Евтино - не! Но 15-20% по-ниско. То, копторите обикновено се наемат от строителни работници, които по цял ден са на работа и в почивните дни са по родните си места, а спад на строителството не личи да има...
Виж целия пост
# 35
Като чете тази тема човек ще си помисли, че само строителни работници и амбициозни родители на малки деца живеят под наем. А най-удивителното е че най-информираните и в час хора, никога не са давали апартамент под наем.
Виж целия пост
# 36
Не знам за копторите,но точно най-луксозните имоти са празни.Знам го от първа ръка,притежатели на такива имоти.Те няма да ги дават за ''без пари'',защото не разчитат  на наеми.Не ги изплащат,просто са си вложили парите.
Роднина си купи ''уау'' имот с цел инвестиция.Направи ''уау'' ремонт и  обзавеждане.В началото на мин.год.,го отдаде с ''уау'' наем.Изкара така 6м. и наемателите освободиха жилището.След месец го даде с 40% надолу,колкото да си покрива кредита.И е доволен,че е имал късмет.От брокер знам,че при наемите освен сериозен спад,няма търсене.Продажбите си вървят,но по-бавно и трудно,конкретно заради ковид.Някой се разболял,някой карантиниран по веригата.Нещата се проточвали.
Виж целия пост
# 37
Аз пък забелязвам, че в продажбите няма застой.
И банките отпускат кредити,на смешни нива, и хората си вкарват кеша в тухли.
Скоро чух, че ще излязат на пазара имоти от необслужвани кредити,  ама кога, вече 1 година сме в криза,
нищо на безценица не виждам да се продава.
Виж целия пост
# 38
По последни данни мораториума свършва след няколко дена, но едва ли ще излязат апартаменти в близките месеци.

Интересно видео, на живущ в Китай:
https://youtu.be/jDIhTc6CJYY

Дали и тук няма да стане същото, макар че при нас има демографска криза, а в Китай е обратното. Качеството на жилищата в Китай е под всякаква критика, върти се строителство, колкото да стимулира илономиката, но до там. Наемите са ниски, но всички залагат на спекулата, а дори не притежават земята. Има си термин за това - the greater fool theory. Има и по-големи абсурди.
Виж целия пост
# 39
Скоро чух, че ще излязат на пазара имоти от необслужвани кредити,  ама кога,
 
Нали тия дни отпада мораториума на кред. задължения и едни хора се надяват да купуват по 2 апарт. за левче. Не става така, но ще се убедят от собствен опит докато лежат в детската при мама. Поне мечтите са безплатни.
Който си живее в имота няма да спре да погасява кредита. Ако му е трудно - родата ще дойде на помощ, ще продадат 2 -3 ниви. А и банките все пак нямат изгода да притежават имоти - те пари искат да въртят. Ще помагат, ще преобразуват кредити ако и когато се наложи.
Виж целия пост
# 40
Така е, но удобно пропускаш факта, че по-голямата част от тези имоти не са домове на хора, а квартири под наем или инвестиционни апартаменти.
Виж целия пост
# 41
Така е, но удобно пропускаш факта, че по-голямата част от тези имоти не са домове на хора, а квартири под наем или инвестиционни апартаменти.
Те наемите вече се коригираха леко надолу. Така, че там пак ще има постъпления.

Аз никога не съм схващала риска да купиш с кредит,който да изплащаш в наема.
Виж целия пост
# 42
Здравейте, може ли да ми разясните как става плащането на данък, когато физическо лице отдава под наем на друго физическо лице? В интернет намирам информация, че на всяко тримесечие се подава данъчна декларация, така ли е? Не е ли с годишна декларация?
Виж целия пост
# 43
Да, май е точно така. Нарича се авансов данък. Въпреки че данъкът по принцип е дължим за изтекла данъчна година, специално в този случай се подават декларации на тримесечие. И аз още разучавам кое как.
Виж целия пост
# 44
https://nra.bg/page?id=434
Тук е обяснено, има и линк към декларацията за попълване.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия