За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 33 122
  • 743
# 390
А защо като съм правила кисел чесън и става син?
Чела/чувала съм, че китайският ставал син.  Вероятно лютивото му вещество  реагира така, когато е повече както е в него...
Виж целия пост
# 391
Случвало ми се е да ми посинее чесън в туршия още когато нямаше китайски. Не винаги, но понякога посинява.
Виж целия пост
# 392
Как се прави кисел чесън на туршия и за колко време става  готов?
Аз не мога да правя стандартни туршии, но слагам по някое малко бурканче за ежедневни цели в хладилника. По принцип слагам други неща, но и чесън става, аз го слагам на скилидки с друг зеленчук, но може и сам. Натъпкваш бурканчето, правиш гореща марината от оцет, олио и сол, съвсем малко захар, подправки, заливаш, врътваш капачката добре и оставяш надолу с главата за половин час. Отгоре се образува малко въздух, обръщаш и доливаш да се запълни съвсем догоре, да изгони въздуха. Като изстине напълно го слагаш в хладилника и за две седмици е готова туршия.
Виж целия пост
# 393
Скрит текст:
Случвало ми се е да ми посинее чесън в туршия още когато нямаше китайски. Не винаги, но понякога посинява.

https://bg.nationalgreenhighway.org/2306-why-does-garlic-turn-blue.html
Виж целия пост
# 394
Тортилите съм ги виждала в СБА.

И в ХИТ-а ги има
Виж целия пост
# 395
Ефибуш,  благодаря, точно за ежедневни нужди ми трябва.
ХИТ, нямам наблизо, но ще отскоча до СВА. Благодаря на всички, които се включиха по моето питане.
Виж целия пост
# 396
Някой правил ли е торта/чийзкейк с крем от кашу? Като гледам съставките ми се струва, че на стайна температура ще се разкашка за нула време. Веднъж ядох купен чийзкейк с кашу и беше много добре стегнал без да е току-що изваден от хладилника, чудя се какво са му сложили.
Виж целия пост
# 397
Може би желатин.
Виж целия пост
# 398
Не се слага желатин, а кокосово и/или какаово масло. Има много рецепти в нета.
Виж целия пост
# 399

Без вентилатор на фурната дали ще стане (имам, но не го ползвам; много бръмчи)?
Виж целия пост
# 400
Без вентилатор на фурната дали ще стане (имам, но не го ползвам; много бръмчи)?
Да.
Виж целия пост
# 401
Здравейте пак. Гледах рецепта за  торта тип стара домашна със сиропиран блат, крем и орехи. Пише, че е със сода за хляб и амонячна сода. Содата за хляб знам, че се слага в киселото мляко, а амонячната в брашното ли се разбърква? Мога ли да ги заменя двете само с бакпулвер (и колко)?
Виж целия пост
# 402
Скрит текст:
Здравейте пак. Гледах рецепта за  торта тип стара домашна със сиропиран блат, крем и орехи. Пише, че е със сода за хляб и амонячна сода. Содата за хляб знам, че се слага в киселото мляко, а амонячната в брашното ли се разбърква? Мога ли да ги заменя двете само с бакпулвер (и колко)?

Амонячната сода угаси в няколко капки лимонов сок или оцет.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/10/blog-post_31.html
Виж целия пост
# 403
Купих пуешка подбедрица от Лидъл. Как и с какво мога да я сготвя?
Виж целия пост
# 404
Купих пуешка подбедрица от Лидъл. Как и с какво мога да я сготвя?

В момента правя супа с нея.
Амонячната сода придава леко специфичен вкус и текстура, но може да се замени. Аз не бих.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия