Нека бъде Великден с Lidl! Включи се в празничната кампания и спечели 1 от 20 ваучера по 50 лв.

  • 36 454
  • 977
# 795


Агнешка супа 😊
Виж целия пост
# 796
Мъжете приготвят агнето и го мятат с още няколко съседски агнета във външна пещ. Жените се занимават с пипкавата работа- дроб- сърмата. Агнето става крехко и вкусно, а аз най- обичам мозъка... но, както казват хората- всеки обича това, което му липсва Wink
Виж целия пост
# 797
Вкусна дроб сарма с много зелени подправки и зелена салата с яйца.
Виж целия пост
# 798
Самата аз не обичам агнешко, което обаче не ме спира да го готвя Simple Smile Вкъщи сякаш най-обичан е агнешкия кебап с ориз. За целта използвам месо от бут, което нарязвам на хапки. После го осолявам, слагам подправки и лимонов сок, и го оставям да престои около час. Запържвам лук, моркови и парчетата месо за около 5 минути, след което добавям измит ориз, запържвайки още около 5 минути..След това добавям доматено пюре,  сол, джоджен и оставям да ври на слаб огън до пълно абсорбиране на водата. После премествам сместа в тава, добавям 3чч вода и пека на 180 градуса фурна до сваряване на ориза и извиране на водата..
За себе си пускам едни врат и пържоли на фурна и всички сме щастливи 😅☺️
Виж целия пост
# 799
Зелена салата с яйца и агнешко на фурна.
Виж целия пост
# 800
За първи път приготвих агнешки бут, избрах рецепта с кисело мляко, получи се крехко и вкусно. Гарнитурата беше зелена салата със варени Великденски яйца.

Ето рецептата:
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_74.html?m=1
Виж целия пост
# 801
Остават броени дни до края на играта! На 10 май ще обявим финалните петима победители!

🐤🐤🐤🐤
Последният етап е посветен на безмесните специалитети. Сигурни сме, че не всеки обича агнешко месо, затова ще се радваме да споделите своите любими вегетариански специалитети. Всеки празник може да бъде пълноценен и с вегетарианско или дори веган меню. Очакваме вашите предложения, снимки и рецепти!
Виж целия пост
# 802
Чувайки безмесно винаги се сещам за разядка хумус, много я обичаме вкъщи. А пролетта пък особено често хапваме каша от коприва.

Рецепти:

Хумус:

Продукти:

1 1/2 ч.ч. нахут
•1 ч.л. сода бикарбонат
•1 1/4 ч.л. сусамов тахан
•1/4 ч.ч. прясно изстискан лимонов сок
•4 скилидки чесън, обелени и смачкани
•1 ч.л. кимион
•1/2 ч.ч. зехтин екстра върджин
•сол

Начин на приготвяне:

Ако използваш сух нахут: постави го в голяма стъклена купа, залей с 4 ч.ч. студена вода и остави да престои една нощ. Изцеди водата, изсипи в средно голям съд и поръси със сода. Остави за около 3 минути на висока температура, като отвреме навреме разбъркваш. Добави 6 ч.ч. вода и изчакай да заври. Намали температурата и остави да се вари още около 30 минути или докато нахутът е мек при набождане с вилица. Изцеди нахута и го облей със студена вода, за да премахнеш люспите. Остави да се отцеди.

Ако използваш нахут от консерва, просто го отцеди и го добави към останалите продукти.

Сложи в блендер или кухненски робот сусама, чесъна, лимоновия сок и кимиона и разбий, като добавяш по малко вода до получаването на кремообразен сос. Добави нахута и разбивай до мека паста. Накрая налей част от зехтина или вода, сол и разбъркай. Прехвърли в чиния, залей с останалата част от зехтина и поръси с щипка червен пипер. За повече свежест, поръси с пресен магданоз.


Коприва:

Продукти:

коприва - две шепи млади връхчета
сирене - 250 г
яйца - 4 бр.
масло - 1 пакет от 125 г
олио - 3 с. л.
брашно - 3 с. л. с връх
червен пипер - 1 с. л.
черен пипер - на вкус;

Начин на приготвяне:

Измийте копривата, залейте с 2 литра вода и варете докато омекне. В дълбока тенджера, разтопете маслото заедно с олиото и в него запържете до златисто брашното.

Добавете червения пипер, разбъркайте и веднага добавете копривата и водата от нея.

Върнете отново на огъня и щом заври, разбийте яйцата и ги прибавете към кашата. Свалете от огъня и натрошете сиренето - разбъркайте.

Сервирайте кашата от коприва топла, като по желание поръсете със черен пипер.
Виж целия пост
# 803
Обожавам ястия без месо, но за съжаление, си ги хапвам сама и рядко се случва, да приготвям нещо такова вкъщи Rolling Eyes
Любими са ми всякакви вариации с картофи, но типичният родопски пататник е върха на кулинарията, според мен Simple Smile
Необходимите продукти са:
700 грама картофи или 5-6 средни картофа
2 яйца
50 грама сирене
1/2 с. л. сух джоджен
1/2 к. л. сол
1 малка глава лук
60 грама масло

 Първо обелвате и настъргвате картофите на едро ренде. Посолявате добре и оставяте да починат за 5 мин. След това ги изстисквате добре с ръце от водата, която пускат.
 Следващата стъпка е да добавите яйце. По рецепта е 1, но с 2 е по-вкусно. Накрая прибавяте сухия джоджен и ситно нарязания лук като разбърквате добре цялата смес. Лукът става леко хрупкав, така че може да го задушите предварително на диган, в случай че по-наситеният му вкус не ви допада.
 На добре загрелия тиган разтапяте половината масло, а втората половина разтапяте за печенето на втората страна на пататника. Всяка страна се пече 10-12 мин. на по-слаба степен за да не прегори и по-възможност слагате капак на тигана за да се позадуши. Наистина е важно да печете на слаба степен, за да стане съвършен.
 Може би изглежда като пържене на тиган, но според мен е по-скоро запичане и задушаване, което не е чак толкова вредно.
 За да не прецакате всичко при обръщането е нужно да сложите върху тигана чиния. Разтапяте другата половина от масълцето и приплъзвате пататника, за да се запече и от другата страна.
 Най-вкусен е поднесен топъл с малка купичка кисело мляко.
Виж целия пост
# 804
Пролетни рулца от палачинки:
За 4 порции:
   за тестото:
120 гр пълнозърнесто пшенично брашно
60 гр нишесте
сол
1 жълтък
4 с.л. олио за пържене
   за пълнежа:
8 големи гъби шийтаке
1 стрък праз
200 гр соеви кълнове
6 с.л. светъл соев сос
1 белтък
олио за пържене

    В купа се забърква гладко тесто от брашното, нишестето, щипка сол, 300 мл студена вода и жълтъка. Оставя се за 20 мин.
    Гъбите  се почистват с влажна кърпа и се нарязват на ситно. Празът се нарязва на тънки кръгчета. Кълновете се измиват в цедка, отцеждат се и се нарязват на ситно.
    В тиган с диаметър около 16 см се изпържват 4 тънки палачинки, всяка с по една лъжица олио. Пържат се на среден огън по около една минута от едната страна, след което се обръщат и се пържат само няколко секунди. Палачинките се оставят да изстинат.
    Сгорещява се 1 с.л. олио. Гъбит, празът и соевите кълнове се пържат около 2 минути на много силен огън и при постоянно разбъркване. Сипва се соевият сос и се оставя да поври малко.
    Плънката се разпределя върху палачинките. Краищата се оставят непокрити и се намазват  с белтък. Палачинките се сгъват  във формата на плик и краищата се притискат силно.
    В дълбока тенджера или във фритюрник се загрява олио до около 170 градуса. Пролетните рулца се пържат 4 минути, докато станат кафяви. Отцеждат се върху кухненска хартия.
Виж целия пост
# 805
По принцип харесваме ястия с месо, но любимо такова без месо е ориз с разни зелении- пресен лук, джоджен, спанак. Задушаваме леко, местим във фурната, наливаме вода и запичаме
Виж целия пост
# 806
Джуркана коприва
Сварявам изчистената от дръжките и измита коприва с две сухи червени чушки и една глава ситно нарязан лук.
След като уври прецеждам копривата от водата и пасирам, като отделям червените чушки. Те се изчистват от люспата и ги прибавям към копривата. Добавям 2 с. л. брашно и започвам да наливам от водата, в която е вряла копривата до желаната гъстота (на боза).
В дълбок съд сгорещявам олио и запържвам 1 с. л. червен пипер, прибавям копривената каша и бъркам до сгъстяване. Посолявам на вкус.
Разбивам 4 яйца, добавям ги към врящата коприва и я отеглям от огъня, когато яйцата се стегнат.
Накрая прибавям пресован пресен чесън и натрошено сирене.
Виж целия пост
# 807
Сега е сезона на следното бързо и много вкусно ястие от лапад.

Почиства се от дръжките една връзка лапад , нарязва се 1-2 стръка зелен лук, добавя се малко сол и се пържи за няколко минути.
Виж целия пост
# 808
За този сезон - сарми с лападови листа
запържвам глава жълт лук с чаша ориз, добавям чаша вода, червен пипер, нарязан ан ситно магданоз. Оставям оризът да попие водата.
Листата от лапад почиствам от по-дебелите жилки, попарвам с гореща вода. Когато изстинат навивам сарми, добавям вода и пека във фурната до готовност. Чудесни са с кисело мляко или с таратор. Хапват се като бонбонки дори и студени.
Виж целия пост
# 809
Нещо като млечна салата:
1 кофичка заквасена сметана
1/2 кофичка кисело мляко
1 морков настърган
1 краставица настъргана
1 авокадо намачкано или настъргано
1 малка консерва царевица
15-20 нарязани маслини
натрошено сирене
Всичко се смесва и разбърква.Много е вкусно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия