Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

грижи за възрастен болен на легло

  • 1 022
  • 13
Майка ми е възрастна и от няколко години е на легло основно. Все пак можеше сама да става и да ходи в тоалетния стол до леглото й през деня, а нощем спеше с памперс. От три дена не може да става, дори да стои на краката си и с моя помощ.Тя има гръбначно изкривяване и е много прикривена. Вече е с памперс през цялото време, но отказва изхождане в него.Иска на стола, а на мен ми е трудно да я вдигам.Да не говорим, че може да я изпусна, че е по-тежка от мене. Тази вечер се е опитала да стане и е паднала по лице. Два дена не е яла друго, освен малко шоколад и кисело мляко. Бойкотът е заради тоалетния стол.
Приемам всякакви съвети как да се справя с такъв вид поведение.Тя е доста инатлива по характер. На ден отсъствам от къщи най-много за два часа, но не съм при нея в стаята непрекъснато.
Виж целия пост
# 1
С риск да Ви засегна обяснете на майка си човешки, че това поведение представлява изключителна трудност за Вас, която и без друго полагате големи усилия да се грижите за нея, имате и свой собствен живот и не е честно от нейна страна да Ви причинява допълнителни главоболия. Ако не прояви разбиране, ѝ кажете, че ако това продължава ще бъдете принудени да я пратите в болница/старчески дом, където със сигурност би се чувствала по-зле. Бъдете категорична в изказването си дори да нямате подобни намерения. Да се грижиш за лежащо болен възрастен е изключително тежко физически и емоционално и когато и те отказват да съдействат, нещата допълнително се утежняват... Съжалявам, ако коментарът ми Ви е засегнал.
Виж целия пост
# 2
Много тежка и трудна ситуация, за съжаление изходите са малко. Опитайте да поговорите с нея за варианти. На прима Виста се сещам за нещо като подлога, щом отхвърля памперса. Не знам на какво легло е и дали би могло да се приспособи. Може би и за вас ще е по-лесно обслужването така. Пожелавам ви успех. Не е лесно човек да осъзнае че не може и елементарни неща да свърши сам, но и вие сте човек и ще трябва да решите някак проблема заедно, преди да се наложи да легне те и вие до нея на леглото и тогава вече никой да няма избор.
Виж целия пост
# 3
Предложете подлога - по-чисто и по-лесно за нея и за вас в сравнение с изхождането в памперс. Покрийте я с чаршаф докато я ползва, за да не се притеснявай.
Виж целия пост
# 4
Благодаря за отговорите.Купих подлога, но тя не може да си вдига таза. Обяснявах й, молих я, заплаших я, че няма да я погледна повече. За мое съжаление тя знае, че няма да я оставя. Сутрин и вечер идва една жена, хем я поизправяме седнала, хем й слага памперс. То и с памперсите е недоволство.Иска гащи памперси, а не обикновени.Постоянно ги отлепя.
Мисля си, че когато на човек му се доходи не може дълго да стиска.
Виж целия пост
# 5
Да, явно проблемът е, че тя не желае да съдейства.
А след изхождане в памперс/гащи как ще се случи почистването, след като не желае/може да повдигне таза?
Поддържането на тоалет става много трудно.
Подлогата е скосена в предната част, забелязали сте. Пробвайте да я подпъхнете под нея, само за проба, както е с памперса. Без да прилагате силен натиск, с наклон напред и надолу. След изхождане ще можете и да оправите тоалета, дори да измиете.
Виж целия пост
# 6
Не е нужно да си повдига таза, потърси клипове като този: https://images.app.goo.gl/k2PYZQgzPNgkxirG9

как се слага подлога, има и за памперси, но памперсите е добре да ги избягвате, че  стават лесно подсичания и може да се стигне и до рани и инфекции.
Виж целия пост
# 7
Мога да ви предложа нещо от опит. Да се монтират метални тръби за леглото (може да им се сложи и изолация), така че да се държи за тях и така да стига до и сяда на стола.
Пълното залежаване не е благоприятно и е хубаво да се избегне, докато е възможно.
Дали просто майка ви да не иска да се предава и "ината" да бъде в нейна полза?! А това че се е влошила последните 3 дни - има някаква причина все пак...
Виж целия пост
# 8
Клиповете ми бяха полезни.Благодаря.
Въобще, всичките ви съвети са ми от полза.
Виж целия пост
# 9
С баба ми също беше голяма драма с това и при положение, че няма някой достатъчно физически силен е наистина много трудно. Ако може да стои изправена може  да опитате с проходилка. Изправя се до леглото с ваша помощ опирайки се на проходилката, която е с едната си страна почти успоредно на леглото и после подпъхвате стола зад нея. За подлогата аз също си помагах с проходилката, защото нямах сила да я повдигна. Използвах проходилката като тръба до леглото, в смисъл държах я неподвижно, за да я използва за опора и да може да се завърти на една страна и да сложа подлогата, после пак по гръб. Памперсите с лепенки се слагат лесно и от сам човек, чаршафите също се сменят сравнително лесно, има много клипове в тубата. Тук например:
Виж целия пост
# 10
Има проходилка, има и два бастуна със стабилните крака, но вече не се държи на краката си.А, и донякъде не иска да се понасили дори и малко. Изгледах клиповете.
Виж целия пост
# 11
Не искам да ви отчайвам,но ще става по-зле.Болестите и старостта се отразяват на менталното здраве.потърсете повече помощ,за чуждия човек е по-лесно защото не е обвързан емоционално и на него по-не смеят да капризничат.Погрижете се за себе си!
Виж целия пост
# 12
Пип 2, напълно си права!
Виж целия пост
# 13
Опитайте с кинезитерапевт - успя да вдигне 84-годишната ми майка-паркинсоничка след операция за поставяне на пирон в бедрото. Научи ни как да използва правилно проходилка, някои техники за по-лесно изправяне,  техника за по-стабилно ходене  и ни показа упражнения за раздвижване и поддържане на "формата". Забрани ѝ да лежи през деня! Сега, 4-години по-късно, болестта и възрастта си вземат своето, но благодарение на почти ежедневната гимнастика и "разходки" из апартамента /обезопасявам, показвам, стимулирам - сама не може/все още успява денем да стигне до тоалетната. Преди 4 години нещата отиваха към пълно залежаване.
В леглото има едно алпинистко въже с възли /има подобни стълбички в санитарните магазини/, което ѝ помага да сяда. В тоалетната - специална надстройка с дръжки. С памперсите не се преборихме, но памперс-гащите /особено ако са подсилени с парче за родилки/ вършат добра работа. Така че и аз съм "за" помощ -  не само за обгрижване /трудно се намира!/, но и за, поне отчасти, връщане към някаква самостоятелност. С помощта на кинезитерапевт приятелка успя да попривдигне майка си след тежък инсулт. И в двата случая, обаче, майките бяха на ясно, че залежат ли се си отиват и кооперираха. Може би ако работиш в посока да възвърнете самостоятелността ѝ /тоалетния стол/ ще ти съдейства.
Ако можете да си позволите престой в някоя клиника за рехабилитация /мисля, че в Банкя има такава/ - с цел да я раздвижат и обучат. Проверете дали не може нещо по здравна каса или по НОИ. Не съм сигурна, но може би може/трябва придружител.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия