Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

  • 718 858
  • 14 935

Анкета

С коя ваксина се ваксинирахте?

Опции:

* Може да изберете максимум 5 опции.

# 5 580
Аз съм с една Астра Зенека, сложена на 15.02. Днес- след 6 месеца-си сложих Пфайзер към 15 часа и ми дадоха сертификат за завършен ваксинационен курс. Утре ще докладвам как е минала нощта. След месец ще си пусна антитела да видя какъв е имунният отговор и ще пиша. Малко се съмнявам при такъв голям интервал между двете ваксини да е добър ефектът. Очаквах да правя две игли Пфайзер.
Виж целия пост
# 5 581
В Германия слагаха каквото има независимо кой с какво е убоден за първа доза. Меркел сложи Модерна след Астразенека и май и 2-те дози.

Глупости. Къде тва, в коя част? Сложиха ми първа каквато искам (тоест предложиха ми каквато имаха и аз трябваше да реша искам или не искам) и за втора ми предложиха няколко варианта. (като първоначално имах час за 2ра Астра, след това ми се обадиха, че е по-добре миксирана и на място ми преразказаха каквото са им пуснали да назубрят, и ми дадоха 10 минути да съм си помислел какво искам)
Виж целия пост
# 5 582
Между другото точно при Меркел много се учудих че се ваксинира толкова бързо, защото тя нали имаше някаква болест от която тялото и започваше да трепери и факта че тя се ваксинира ме убеди още повече че дори и за хора с заболявания ваксината се препоръчва от лекарите.
Виж целия пост
# 5 583
Майка ми е с високо кръвно. Ваксинирана с Пфайзер. Никакви проблеми.

И моята. Хипертоник е от млада, цял живот е на хапчета. За момента няма нищо по- различно отпреди ваксината, вече минаха 3 месеца.

Друго си мисля. Тук ваксинират наистина на общо основание. Нито подписваш нещо преди ваксината, нито ти мерят кръвно или те преглежда някой. На конвейер върви опашката, за десет минути минават 10 човека през иглата. Единствено държат да стоиш 15 минути след боцването. Ама това антитела, ама заболявания, ама съвети от лични лекари, няма такива неща. Взето е за даденост, че всички трябва да се ваксинираме. Чак е плашещо...
Виж целия пост
# 5 584
Мисля, че съм го споменавала в темата по-напред и ако се повтарям моля да бъда извинена.
Мой колега от UK  е 1 година след сърдечна операция за присаждане на изкуствена клапа. Сред първите ваксиниран е и кардиологът му е настоявал точно с Пфайзер да е, защото имало добри клинични резултати при хората страдаши от сърдечни заболявания.
Вече 4 месеца след ваксините се чувства отлично.
Това е още един пример, че близките ви са в безопастност и дай Боже никой никога да не пострада след ваксинация.
Виж целия пост
# 5 585
Да ви кажа и аз съм с две Дерби коли Joy . Аз бях от първите ваксинирани. Преди месец ходих в Париж -  цяла седмица по метра, музеи, молове, кафенета. Бях сигурна, че ще се заразя, особено в Лувъра както бяхме натъпкани като сардели да видим Мона Лиза. Ама не се заразих. После в Анталия в хотел с всякакви чуждоземци. И от там не донесох вируса. Може би наистина ваксината действа.
Виж целия пост
# 5 586
Не, тук наистина хората масово се ваксинират. Не, че няма и антиваксърско движение, но болшинството се ваксинира. Цяло лято основна тема на бабичките по пейките беше всксината, кой какви реакции има, докъде е стигнал. Има много ваксинационни пунктове и винаги има големи опашки, незсвисимо, че работят с предвсрително записване. Разбрах, че и по морето имало пунктове, където можеш дс се ваксинираш без час.
Онзи ден бях до близкия плод- зеленчук, той се стопанисва от две арабчета и все се бъзикам с тях. Питах ги дали са ваксинирани, казаха, че имат часове и малко стреснато ме питаха защо? Казах, че ако не се ваксинират повече няма да пазарувам от тях 😂😂😂 пошегувах се, разбира се 😂
Виж целия пост
# 5 587
VickyTaylor, за мен това е някаква утопия. Надали и след 100 години ще го доживеем в България. Одеве мернах заглавие, че 80% от поръчаните ваксини не са използвани. Ами, за какво си говорим просто...
Виж целия пост
# 5 588
Манталитет. Нямаме доверие никому отгоре, свиканли сме да ни цакат. Затова народът е обезверен.
Другото- твърде голям достъп до информация. Без да си специалист просто не можеш да асимилираш и разбереш прочетеното.
Години наред се носят легенди, че ваксините са опасни ( а болестите не са) и това е резултатът.
Аз, като майка, всеки път изпитвам лека тревога, когато водя децата на ваксина. И лекарят от ваксинационния център всеки път ми казва "госпожо, трябва да се страхувате от болестите, не от ваксините". Та така.
Другото което е, тук слагат по две ваксини наведнъж, комбинирана мпр варицела+ друга и няма драми. В България слагат една по една, пък се вайкат, че много се претоварва имунната система. Претоварва се, като водиш детето всеки месец на ваксина, вместо да приключиш набързо. Странното е, че самите педиатри подкокоросват тази практика. Вероятно няма лошо и в това, но за мен не е никак практично.
Виж целия пост
# 5 589
Друго си мисля. Тук ваксинират наистина на общо основание. Нито подписваш нещо преди ваксината, нито ти мерят кръвно или те преглежда някой. На конвейер върви опашката, за десет минути минават 10 човека през иглата. Единствено държат да стоиш 15 минути след боцването. Ама това антитела, ама заболявания, ама съвети от лични лекари, няма такива неща. Взето е за даденост, че всички трябва да се ваксинираме. Чак е плашещо...
И тук е така, поне където аз ходих. Е, подписах информирано съгласие. Никой не ме е питал за заболявания, алергии и подобни, не са ми мерили кръвно, температура и подобни и никой не ми каза да чакам, биха ми ваксината и си тръгнах. Честно, обратното би ми докарало повече стрес, все мога да преценя имам ли температура, болна ли съм и имам ли противопоказания...
Виж целия пост
# 5 590
Как не можеш да прецениш, имаш ли температура? Че то се усеща веднага.
Когато ние се ваксинирахме, лекарката направи преглед. Гърло, температура, кръвно. Разпита ни за алергии и заболявания. После обясни как действат ваксините и ни боцна. При втора доза ни позна, провери само температурата.
Виж целия пост
# 5 591
Доста интересна статия за как се стигна до препоръките за ваксинация при бременни и планиращи бременност в България (които явно вече са изтрити и ще бъдат актуализирани):
https://aej-bulgaria.org/pregnant-women-vaccinated/?fbclid=IwAR2 … ZsNnpFHiZK0V_mGB8

И извадка, ако не ви се чете много:
"Вместо заключение

Въпроси и отговори за бременни и планиращи бременност – разговор с д-р Цветелина Великова, имунолог

1. Има ли повишен риск от аборт след поставяне на иРНК ваксина срещу COVID-19 на бременна жена?
Имаше подобни съмнения заради два белтъка, които имат сходна структура. Малка част от спайкпротеина на вируса SARS-CoV-2 наподобява част от друг протеин, свързан с образуването на плацентата, наречен синцитин-1. Отдавна се доказа, че те имат сходство от няколко аминокиселинни последователности на ниво първична структура на белтъка. Но когато се нагънат в пространството и придобият вторична, третична и четвъртична структура, вече няма нищо общо между тях. Така че теоретичната хипотеза, че антителата, насочени срещу спайкпротеина, може да атакуват плацентата, беше отхвърлена, включително върху животински модели, а след това се потвърди и с клиничните данни от прилагането при хора.

2. Има ли риск при поставяне на ваксината през първия триместър от бременността?
Рискът в случая е, ако жената вдигне по-висока температура като нежелана реакция на ваксината. Тук пак има възможност да се контролира този риск, като на бременната се препоръчва да свали температурата с парацетамол. При кратка употреба той не вреди нито на майката, нито на плода.

3. Има ли риск за развитието на плода?
Към настоящия момент няма абсолютно никакви данни нито от предклиничните изпитвания, нито от натрупания до момента клиничен опит, че ваксините влияят по какъвто и да е начин върху развитието на бебето преди или след раждането. Имаше голям брой жени, които забременяха в хода на клиничните изпитвания – те бяха проследявани много внимателно и при тях нямаше установени неблагоприятни събития.

4. А има ли риск да възникнат нежелани реакции в по-дългосрочен план, в бъдещия живот на тези бебета?
Остава тревогата на майките, че ваксинирането може да има някакви дълготрайни последици върху децата им. Ние вече знаем обаче, че ваксината всъщност не преминава през плацентата. С други думи, тя не въздейства директно върху бебето. Имунният отговор се образува само при майката, и когато ваксинацията е направена по време на бременността, образуваните антитела преминават през плацентата и могат да бъдат налични след раждането и при плода. Така че ваксинирането на бременните във втори и трети триместър от бременността изключително добре защитава както майката, така и бебето.

5. Има ли притеснения за фертилността на жените в репродуктивна възраст
Не, напротив. Най-добрият вариант при жени, които планират бременност, е да се ваксинират преди бременността, защото все пак се изисква време, в което да се създаде имунитет. Това ще им даде възможност да бъдат спокойни по време на бременността."
Виж целия пост
# 5 592
Здравейте,
преди 3 месeca си направих тест за антитела IgG и при реф.стойност 50 имах 1279, това беше 2 месеца след преболедуване. Сега, преди поредната вълна реших да ги проверя пак, но си пуснах/не знам по каква причина/   SARS-CoV-2-Ab / IgG, IgM / заедно, но резултата ми е 46 при  реф.стойност <1.0-отрицателен >/=1.0 положителен. Смятах, че ще са различни стойности IgG, IgM ,  насочете ме къде да прочета за значението на стойностите!
Виж целия пост
# 5 593
Понеже попитаха - аз съм с две автоимунни - ХУХК и на щитовидната . Минах през гастрото и ендокринолога и тогава се ваксинирах. Другата седмица съм на втора игла.
Виж целия пост
# 5 594
Не, тук наистина хората масово се ваксинират. Не, че няма и антиваксърско движение, но болшинството се ваксинира. Цяло лято основна тема на бабичките по пейките беше всксината, кой какви реакции има, докъде е стигнал. Има много ваксинационни пунктове и винаги има големи опашки, незсвисимо, че работят с предвсрително записване. Разбрах, че и по морето имало пунктове, където можеш дс се ваксинираш без час.
Онзи ден бях до близкия плод- зеленчук, той се стопанисва от две арабчета и все се бъзикам с тях. Питах ги дали са ваксинирани, казаха, че имат часове и малко стреснато ме питаха защо? Казах, че ако не се ваксинират повече няма да пазарувам от тях 😂😂😂 пошегувах се, разбира се 😂

Хаха, ела да го направиш същото в кварталния магазин в София - най - малкото ще ти излезе име в квартала Simple Smile , за максималния вариант не ми се мисли Simple Smile Народът продължава да си свирка и да щъка без маски, пука му, има си по-важни неща на главата от едни маски и ваксини Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия