Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Релактация и недоносено бебе-ПОМОЩ!

  • 2 564
  • 27
Здравейте, позволих си да пусна нова тема, защото въпросът ми няма как да бъде кратък, а имам да обясня много. Обръщам се към всички консултанти по кърмене и майки преминали през подобна ситуация.
Родих преждевременно с 9 седмици на 10.05, като детето беше седмица между живота и смъртта. Роди се 1540 гр. без дишане и сърдечна дейност, но за щастие екипът, който ме пое направи така, че и двамата днес сме живи и здрави. Беше 4 дни на командно дишане, а аз на кръвопреливане. През тези дни гърдите ми преливаха, боляха, горяха, вените им бяха като на културист, а аз не знаех какво да правя. Консултирах се с педиатъра на смяна и ми препоръча да спра кърмата, за да си спестя още здравословни усложнение, не се знаело колко време ще прекара детето в болницата, прогнозира поне два месеца, а през това време не можели да ползват моята кърма и нямало смисъл да поддържам лактация. Покрай цялата ситуация не бях в състояние да мисля рационално и да търся друго мнение и се доверих. дадоха ми 4 дни по 1 т. достинекс и кърмата изчезна. Мен ме изписаха, но бебето остана там. След като се прибрах в къщи се свързах с Ася Демирева. Тя ме посъветва да започна да се изцеждам на всеки 2 ч. и половина, да пия чай от жаблек и чай за кърмачки. От начало имаше по 1-2 капки жълта гъста кърма, която застиваше на зърната или по помпата като масло. След няколко дни и това спря, но аз продължавах с помпата, чайовете, хапчета лактил, чай на хипп и шуслерови соли № 5. Помпата ми е електрическа SpeCtra S1.
На 07.06 изписаха бебето и благодарение на нейната подкрепа и съвети започнах хранене със сондичка залепена на зърното. То я усещаше и се дърпаше, но успяваше да "изцока" от бутилката по 20 мл., а останали после давах чрез биберона. След 2-3 дни започнаха да се появяват капчици бяла кърма. Започнах да го слагам само на гърдата докато се разсърди преди всяко хранене, а след това се изцеждам. Сега за 7 изцеждания се събират по 10-15 мл. За съжаление вече бебето не иска да стои на гърдата, дърпа се мръщи се, избутва с език-иска си бутилката. много ми е мъчно, че след всичкото старание, цедене и давене с горчивите чайове, сега когато има надежда че ще се върне кърмата, той не я желае. Предполагам, че като няма достатъчно количество когато засуче и той се ядосва и затова се получава така. исках да съм максимално подробна, за да видите какво съм направила дотук и да ми дадете съвет как по-бързо да повиша количеството кърма и желанието на бебо към гърдите ми. Моля ви, помогне те ми. Веки ден с шишето, отдалечава детето ми от кърмата ми.

Искам да изкажа благодарности на Ася Демирева за подкрепата  и успеха ни дотук!
Виж целия пост
# 1
Обадете се пак на Ася. Никой тук няма да Ви даде по-добра насока от един ibclc консултант с много стаж и опит с недоносени бебета и връщане към гърда. Ако порази някаква причина не желаете да продължите работа с нея, ви препоръчвам Мария Масларова Айла или Христина Янева-Хедра.
Ако сте била доволна от нея, просто й се обадете пак, защото вече е запозната с казуса ви.
Писането тук е губене на време, трябва индивидуална работа с консултант. Успех и поздравления за мотивацията!
Виж целия пост
# 2
Трудни звучат нещата за случване. Дано да помогне консултант!

Там е работата, че най-добрата стимулация за увеличаване на кърмата е сукането на бебето. Изцеждане на ръка или с помпа не може да се сравни с истинското кърмене по ефикасност.
Освен да настоявате и все пак да се опитвате да накарате бебето да се върне към гърдата.

И другото, което се сещам - знам, че лактацията се стимулира извънредно много от нощното кърмене.
Опитайте да изцеждате на този етап и по няколко пъти през нощта.

Изобщо - работете в насока връщане на бебето на гърда. Изцеждането обикновено не успява достатъчно дълго да поддържа лактацията, макар че има и изключения.
Виж целия пост
# 3
Литъл Кактус е доброволен консултант по кърмене и препоръките й винаги са мвого точни. Най-добре е да продължите работата с консултанта до момента. А до тогава, можете да опитвате да го връщате на гърда и да пие със сонда. Така ще има силна струя, която да го стимулира.
Според мен изцеждането трябва да продължи.
Успех, и не се отказвайте щом имате такова желание. Нищо не е загубено щом макар и малко има кърма. Докато се цедите гледайте или гушкайте бебето, негови клипчета или снимки.
Виж целия пост
# 4
Поздравления за желанието! Щом има желание ще има и успех!
Подкрепям момичетата да продължите консултациите с Ася. Аз единствено се сещам за power pumping, което помага за увеличаване на количеството.

Виж целия пост
# 5
Предвид, че бебето е изписано преди 10-ина дена и вероятно още няма 3кг е абсолютно нормално да се сърди и да не иска да суче при налични 10-15мл. Слабички са просто и лично аз от консултант по кърмене съм чувала, че не във всички случаи най-добрата стимулация е бебето. Не всички недоносени имат силен сукателен рефлекс, особено ако са с хипотония и са родени с хипотрофия, а ако към това се добави и къса юздичка на езика и горната устна, нещата стават още по-сложни. Бих препоръчала консултант по възможност да дойде на място у вас за чисто практически насоки как да го излъжете да суче отново. Горещо препоръчвам да приложите освен цеденето на 2 часа/2 часа и половина и метода power pumping , който е споменат по-горе. И винаги се стремете да цедите не просто до капка, но и на празен ход. И трябва да знаете, че бебето не иска да суче, защото е малко и слабо, а не защото не иска кърма
Виж целия пост
# 6
Здравейте!
Много хубави предложения са дали другите момичета.
Аз искам да ви вдъхна кураж като преминала през същата ситуация преди 15 г.
Радвам се, че имате толкова силно желание да се случат нещата и се справяте много добре. Както е казала Didi i Mitko, бебенцето ви се сърди, защото е мъничко и няма сили. Бебенцата под 4-4,5 кг. се уморяват бързо и лесно, а сученето за тях е трудоемък процес. Храненето със сонда е прекрасна идея и помага на стимулирането на гърдите, а същевременно бебето се храни добре.
Подкрепям напълно казаното за честото цедене - много е важно и това е основната задача в момента - да стимулирате гърдите, за да се възвърне кърмата.

Нищо не е загубено щом макар и малко има кърма. Докато се цедите гледайте или гушкайте бебето, негови клипчета или снимки.
Верчето ме е изпреварила с тези думи - наистина има чудодеен ефект Purple Heart

Бих добавила и още нещо - не зная дали сте чувала за Компресия на гърдата. Давам линк към първата, попаднала ми статия, но има още много писано по въпроса https://www.namama.bg/article/kompresiia-na-gardata-ili-kak-da-p … a-poveche-mliako/ . С този метод ще помагате на бебето да суче повече от гърдата (дори когато е със сондата), а също да изцеждате повече, когато цедите.

За да ви вдъхна кураж, ще ви споделя, че голямата ми дъщеря се роди недоносена и преживяхме почти същото. За първи път успешно засука от гърда след 2 навършени месеца, а изцяло премахнахме шишетата на около 6-7 месеца. Нищо не е загубено, желая ви успех и бъдете здрави!
Виж целия пост
# 7

Бих добавила и още нещо - не зная дали сте чувала за Компресия на гърдата. Давам линк към първата, попаднала ми статия, но има още много писано по въпроса https://www.namama.bg/article/kompresiia-na-gardata-ili-kak-da-p … a-poveche-mliako/ .

Здравейте, Змейковица! Багодаря за отговора. Не бях чувала за компресията, но откакто прочетох статията я прилагам и мога да кажа, че детето вече стои по 15-20 мин. на гърда. Невероятно! Претеглям го преди и след кърмене. Разликата е 10 гр. (колкото е стъпката на везната ми). Хиляди благодарности за идеята. Явно причината да не иска да стои е, че трябват твърде много усилия, за да си изцока глътка мляко, а сега с компресията му е по-лесно. За това зададох въпроса си тук към вас. Доволна съм от Ася Демирова, но тя е един човек. Вероятно и тя се изчерпва в един момент, а тук сме много и всеки е чувал и преминал през различни ситуации. Очаквам с нетърпение всеки съвет и всяка идея от вас. Благодаря още веднъж!
Виж целия пост
# 8
inche89, браво!
Точно това е причината - от шише се суче много по-лесно, отколкото е от гърдата. И бебетата бързо свикват на шишета.
Много добре е, че бебето не отказва гърда. Има изгледи да успеете!
Продължавай в тази насока!
Виж целия пост
# 9
Здравейте на всички, които се включиха в темата и на тези, които ще попаднат на нея след време.
Надявам се да е от полза на поне един човек. Аз получих помощ, както от Ася Демирева по телефона, така и от тук.  По съвет на #ГоспожаЛаленце започнах да правя power pumping веднъж сутрин и веднъж вечер, както и компресия на гърдата, което ме посъветва #Змейковица. Чрез компресията успявах да задържа повечко време бебчо на гърда. Когато започна да не отказва гърда, буквално го държах цяла нощ на нея. Къде спим и двамата, къде цока, но...беше на гърдата през нощта, когато пролактина е в най-високо ниво. Пиех също разни чайове за кърмачки, жаблек, хип, мотилиум, коприва, галактожил ......абе кой каквото чул-аз пиех Simple Smile
В резултат на някое или на всички усилия вкупом, магията се случи. От начало бебето изцокваше 10, после 15,20 мл-каквото имаше и дохранвах с АМ, докато в един момент спрях АМ. Вече 7-ми ден е изцяло на кърма.  Давам на поискване, но като че ли детето си има някакъв режим в ранните и късни часове на 2, 2,5 часа, а след обяд на 3, дори 3,5 ч. Не е имало период да плаче, че е гладен на по-къси интервали. Правя засичания на теглото преди и след кърмене. Изцоква различно- по 60, 70, 80 мл. Струва ми се малко, но пък всеки ден наддава по 40-50 гр. чисто към теглото си. От както е само на кърма за 7 дни е качил 340 гр.
Обобщавам: бебе родено в 31 г.с.-1540 гр. и 40 см. Майка изпила 4 достинекса и 30 дни без какпка кърма в гърдите. Детето е хранено с АМ месец и половина, две кърма и дохранване няколко дни с АМ, после с изцедена кърма, а от 7 дни изцяло на гърда. Вече 3880 гр. и 52 см. Здрав, разтящ и правещ ме най-щастливата мама.
Искам да кажа на всички, които след време ще търсят отговори на моите въпроси-НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ! Не се притеснявайте да питате. Дори и да е грешния човек или грешното място - ПИТАЙТЕ И НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ! Не само лактацията е възможна, РЕлактацията също.
Благодаря още веднъж на всички ви!
Виж целия пост
# 10
Много се радвам! Браво! Ще постна поста ти в темата за кърменето, ако поне една мама го прочете и й послужи за вдъхновение ще е супер!
Виж целия пост
# 11
Ох, просълзихте ме! Много се радвам, поздравления за упорството и успеха! Бъдете здрави!
Виж целия пост
# 12
Много, много се радвам! Не съм се и съмнявала, че ще успеете! Хайде сега приятно кърмене, дано скоро се отпуснеш и захвърлиш кантара и следвнето на всеки грам Simple Smile
Виж целия пост
# 13
Браво! От тук нататък да ви е лесно! Flowers Four Leaf Clover
Виж целия пост
# 14
Здравейте. Използвам темата, за да задам и аз своя въпрос. Ще започна отначало. Родих секцио в 39та седмица. В болницата кърмих бебето си успешно. Почти не му даваха АМ. След изписването ужасът започна. Започнаха адските колики по 4-5 часа безспирен рев на ден. Бебето не искаше да суче от едната гърда изобщо от другата постигахме някакъв успех със силиконово зърно. За мен всяко кърмене беше стрес и честно да си кажа го правих с нежелание. Което мисля, че е основната ми грешка, тъй като то усеща всичко. Карахме така до някое време. Когато спя да суче изобщо и искаше само шише. Като се събудеше ако не му дам шише до 1 мин следваше рев до посиняване. Изцеждах по 120мл от двете гърди и давах кърма от шише и останалото замръзявах. През ноща пропусках изцеждания, което пак отчитам за грешка. Слагах бебето винаги на гърдите , но не искаше и не искаше да засуче.
Стреса ми дойде в повече. И с цеденето и с коликите и с този денонощен плач. Чувствах се виновна, мислех си, че е гладен заради кърмата ми или заради нея има колики. Започна да намалява и накрая изцеждах по 20мл за 40мин цедене..  Първо дете ми е и първи опити с кърменето и предадох фронта и избрах да храня с АМ и да спра кърмата си.
Храних месец и половина с кърма главно от шише и от време на време дохранвах с АМ.
След 2 дни бебето ми става на 4 месеца. И до сега не спирам да се обвинявам, че не го кърмя, защото имах кърма и можех да се справя, ако бях по упорита…
Та въпроса ми е имам ли шанс за релактация след толкова време.. ?

Извинявам се за дългия пост. Благодаря, че ме прочетохте.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия