За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 31 899
  • 760
Заповядайте в новата тема ⚘🌷🌼🌻🌹🏵💮🌸💐🌹🥀🌺🌺
Старата също е тук, ако някой нещо е забравил:)

https://m.bg-mamma.com/?topic=1340452.720
Виж целия пост
# 1
От ненужните продукти за разчистване ми остана само пакет червена леща ... файнъли 🤐
Искам да си направя салата. Стъпките това ли са? Сварявам, изцеждам водата и след като изстине овкусявам с лук, сол, подходящо растително масло и оцет/лимон?
Не съм безотговорен и не разхищавам храна, но така се случи, че имах доста ваучери за един магазин през затваряне и то баш накрая вече нямаше какво полезно/нужно да вземам.
Виж целия пост
# 2
Можеш да я направиш като пастет - като отцедиш от водата, слагаш в пасатора с олио или зехтин и малко чесън и оцет или лимон.
Виж целия пост
# 3
Може и на кюфтета да я направиш като прибавяш още гъби, шунка , или нещо за уплътняване на сместа,  но тази леща не става за салата
Или на крем супа /мерджемек чорба
Виж целия пост
# 4
... но тази леща не става за салата...
Категорично.  
И подкрепям горните идеи за червената леща.  Ето и моето предложение за супа -  https://morrennaa.blogspot.com/2021/04/blog-post_1.html
Пък за салата от леща - ползвай френската или черната (Белуга).
Виж целия пост
# 5
Червената леща се сварява докато заври - та за каша става и не и салата.
Първата ми среща с тази леща преди десет и повече години беше разочарование . Щото обичам зрънцата да не са ми разварени и категорично смятах да не следвам рецептата на опаковката - да я варя по- кратко време и таман бързо да стане . И изтървах момента .
Виж целия пост
# 6
В Лидл нали имаше промоция на червена леща.Лакомата гъзина взе 3 пакета,защото много започна да ми харесва,но така и не е сготвих.Отворих само един пакет и половината го сготвих.Вчера видях,че не отворените пакети са за хвърляне.В отворения пакет нищо няма, а тези са с буби.
Как да ги съхранявам държа ги в шкаф,случвало ми се и с овесени ядки,големи пакети семена,ориз
Единия пакет е направо трагедия, другия няма паяжина, но и той е за коша
Скрит текст:
Виж целия пост
# 7
В Лидл нали имаше промоция на червена леща.Лакомата гъзина взе 3 пакета,защото много започна да ми харесва,но така и не е сготвих.Отворих само един пакет и половината го сготвих.Вчера видях,че не отворените пакети са за хвърляне.В отворения пакет нищо няма, а тези са с буби.
Как да ги съхранявам държа ги в шкаф,случвало ми се и с овесени ядки,големи пакети семена,ориз
Приберете във фризера - после извадете и почистете и готово .
Но когато се заредите с повече - слагате във фризер превантивно - после няма да се появят - ако пакетите са затворени добре
 И друго тези насекоми са гаранция , че варивата не са обработвани с разни химии
Виж целия пост
# 8
Записах се, благодаря
Виж целия пост
# 9
Червената леща обикновено я правя плакия - слагам нарязана глава лук да се запържи в олио. Добавям доматено  пюре и вода, за да се сготви лука. След десетина минути слагам и лещата да се свари буквално за няколко минути. Ако трябва добавям вода, но гледам да остане възможно най-гъста. Накрая слагам кимион и чесън на прах (ползвам на Котани) и готово. За по-малко от половин час е готова. Но отдавна не съм правила, беше любима на баща ми.
Виж целия пост
# 10
тези насекоми са гаранция , че варивата не са обработвани с разни химии

Насекомите си прескачат нагоре+надолу, така че няма проблем да налазят третирана стока. Не мисля, че има индустриална, която да не е обгазена. Иначе като купувам домашен боб/леща, които уж не са третирани, ги съхранявам в хладилник.
Виж целия пост
# 11
тези насекоми са гаранция , че варивата не са обработвани с разни химии

Насекомите си прескачат нагоре+надолу, така че няма проблем да налазят третирана стока. Не мисля, че има индустриална, която да не е обгазена. Иначе като купувам домашен боб/леща, които уж не са третирани, ги съхранявам в хладилник.

И как прескачат в добре затворена опаковка
 Дадох изпитан съвет . Кой как си реши така да процедира
Виж целия пост
# 12
Ами как пламва цял шкаф? Как си представяш канадска нетренирана леща, абсурд. Въобще каквато и да е. Навремето много се интересувах, че консумирахме и купувах доста. Като питах за третиране и се смееха направо.
Виж целия пост
# 13
Канадската нетренирана леща е опасно явление. А редактора - още по-опасно. Тия буболечки си ги донасяме с нещо и окупират шкафа. Предполагам, че намират миниатюрни отворчета, които не виждаме. Профилактично да се сложат във фризера ми се струва добра идея.
Виж целия пост
# 14
Явно щото рядко готвя леща и такива нападения не съм имала .
Имам една червена от доста време в буркан и все ще хвърлям - нищо ѝ няма .
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия