Течна и заквасена сметана

  • 1 447
  • 9
Здравейте,
бих искала да ви попитам за съвет.
Как приготвяте спагетите Карбонара? С течна или заквасена сметана?
Пробвах със заквасена, но се пресече и станаха гадни.
И изобщо каква е разликата в готвенето с двете?
Кога се използва едната и кога другата?
Благодаря
Виж целия пост
# 1
Винаги с течна. Заквасената сметана я ползвам за студени храни, а за високотоплинна обработка използвам само течна или разтварям заквасената с прясно мляко.
Заквасената се кваси с бактерията, с която се прави киселото мляко, затова не търпи топлинна обработка. Това е разликата. Като да готвиш с кисело и с прясно мляко. С киселото обикновено ястието се пресича.
Виж целия пост
# 2
Спагети Карбонара по принцип не трябва да са със сметана, а с жълтък от яйце.
Заквасената сметана се пресича, както са обяснили по-горе.
Бял сос за спагети правя, като запържа бекон на сух тиган в него после слагам де що сирена намеря в хладилника, пушени, топени, синьо, саламурено, кашкавал и всякакви изсъхнали огризки и като се разтопи това го разреждам с прясно мляко. Просто никога у дома нямам течна сметана.
Виж целия пост
# 3
Спагети Карбонара по принцип не трябва да са със сметана
Точно така. Спагетите със сметана са вкусни, но не са Карбонара.
Карбонара приготвям като в голям блендер разбивам по едно яйце на порция и щедро количество паремзан и други твърди жълти сирена плюс 3-4 супени лъжици зехтин. Когато се сварят (но не напълно) спагетите, добавям черпак от водата, в която са врели. Прецеждам и изсипвам сместа върху тях. После връщам на слаг огън и разбърквам енергично, докато сосът се сгъсти и стане гладък. Много трябва да се внимава с времето и температурата, за да не се получи вместо сос бъркани яйца. Добавят се парченца запечен бекон, но аз не обичам и ги пропускам.
Виж целия пост
# 4
Прави сте, че в карбонарата няма сметана.
Което дори не го отразих, понеже бързах да напиша, че за топлинна обработка не ползвам заквасена сметана.
Виж целия пост
# 5
Става добре и със заквасена сметана, но само ако веднага след добавянето ѝ, ястието се махне от котлона.
Виж целия пост
# 6
Да, но не и за високотоплинна обработка. И ако преди това заквасената сметана е най-малкото на стайна температура или разредена с малко прясно мляко и затоплена на котлона.
Виж целия пост
# 7
Да, но не и за високотоплинна обработка. И ако преди това заквасената сметана е най-малкото на стайна температура или разредена с малко прясно мляко и затоплена на котлона.

благодаря
Виж целия пост
# 8
Течна. Тя винаги е по-вкусна, може да се добави в почти всяко ястие. Заквасената е за сладкарски изделия или със сладко си отива.
Виж целия пост
# 9
Течна. Тя винаги е по-вкусна, може да се добави в почти всяко ястие. Заквасената е за сладкарски изделия или със сладко си отива.

благодаря ти
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия