Невероятно вкусна и лека домашна торта

  • 56 162
  • 33
Необходими продукти:


9 яйца
1 чаена чаша захар
около 2 чаени чаши брашно
1/2 чаена лъжичка сода за хляб
2 супени лъжици какао
1 литър прясно мляко
2 прахчета ванилия
1/2 литър течна сладкарска сметана
1 чаена чаша сироп
1 чаша смлени или счукани орехи



За блатовете

- 4 яйца се разбиват и се смесват с 1 чаена чаша захар

- отделно се смесват 1 чаша брашно с 1/2 чаена лъжичка сода за хляб + 2 супени лъжици какао

- смесват се и се разбъркват добре с яйцата и захарта

Сместа може да се изпече в една тавичка и след това да се разреже на пластове, но може и да се пече на части - всеки блат по отделно.

Тавичката трябва да е намазана с масло и поръсена с брашно.
Пече се в предварително затоплена фурна, на 150 градуса.
Ако блатът се надуе - покрива се с фолио и се допича.

Ако не се пекат отделно блатовете, то след опичането трябва да се нарежат отделните блатове преди да изстине.


За крема

- 7 супени лъжици брашно се размиват в чаена чаша прясно мляко и се разбърква да стане гладка гъста каша.
- прибавят се 5 жълтъка
- разбива се добре
Ако сместа е много гъста - добавя се още мляко. Сместа трябва да стане като боза..

Остатъкът от млякото се кипва и се добавя 1 чаена чаша захар
На много слаб огън към млякото се добавя от сместа с брашното и жълтъците бавно и се бърка непрекъснато, за да не стане на бучки.
Когато започне да се сгъстява се добавят 2 прахчета ванилия.

Кремът трябва да е гъст.
Ако е на бучки се отнема от огъня и се бърка много или се прекарва през цедка, за да е съвсем гладък.

Кремът се оставя да изстине на стайна температура, като се разбърква от време на време, за да не хване коричка.

След като се охлади се добавят 5 белтъка разбити на сняг + 1/2 литър течна сладкарска сметана.

Оформяне на тортата

Реди се блат, поръсва се леко със сироп, намазва се с крем -> следващия блат.

Всеки блат се поръсва със сироп.
За цялата торта - около 1 чаена чаша сироп.
Сиропът може да е от компот или от сладко (2 супени лъжици сладко се размиват в чаена чаша вода, кипва се на огън и се прецежда)
Сокът, с който се поръсват блатовете, не трябва да е топъл.
Трябва добре да се поръсят крайчетата на блатовете, за да не изсъхнат.

След като се наредят всички блатове, разделени с пластове крем, тортата се обмазва добре от горе и отстрани с остатъка от крема.

Тортата се поръсва със счукани или смляни орехи.

Може да се украси по желание с цветни или шоколадови пръчици, стърган шоколад, целувки, плодове от компоти и т.н.

Виж целия пост
# 1
Мммм... като я гледам таз торта и това сладурче на снимката и ми идва да си изпрося парче... от тортата де!

Мамма, ами какъв сироп трябва? Че нещо не мога да измисля какъв може да е...
Виж целия пост
# 2
Mamma,само не разбрах колко блата се правят? Благодаря!
Виж целия пост
# 3
Цитат на: Мама от Финландия
Мммм... като я гледам таз торта и това сладурче на снимката и ми идва да си изпрося парче... от тортата де!

Мамма, ами какъв сироп трябва? Че нещо не мога да измисля какъв може да е...


Аз да си призная, не съм правила никога тази торта - специалитетът е на свекърва ми.

За сироп тя използва сок от компот (дюля, вишна, череши, круши) или размива във вода по гореописания начин сладко (от ягоди, боровинки, сливи, череши, вишни и т.н.)
Виж целия пост
# 4
Цитат на: Fun
Mamma,само не разбрах колко блата се правят? Благодаря!


Ами колкото си прецениш, зависи и от големината на тавичката.
Може да ги направиш и различни (както е тортата на снимката), няколко по-малки и няколко по-големи.

Може да изпечеш и само 1 блат и после да го разрежеш да колкото искаш пласта.
Виж целия пост
# 5
А сока от компот направо ли се сипва или се вари допълнително със захар(че аз съм чувала подобен сироп с варене!)
Виж целия пост
# 6
Цитат на: Fun
А сока от компот направо ли се сипва или се вари допълнително със захар(че аз съм чувала подобен сироп с варене!)


Не, не му се слага допълнително захар и не се вари.
Но може пък да експериментираш...  Laughing
Виж целия пост
# 7
Потичат ми слюнките като я гледам тази торта  Wink .

Мисля скоро да я пробвам!
Виж целия пост
# 8
Ммммм и аз ще ч опитам. Нищо, че не си я правила, аз обичам да събирам специалитетите на хора, които знам, че няма да сбъркам като се опитам да ги направя.
Виж целия пост
# 9
Mamma, прочетох рецептата ти и искам да опитам.
Имаме празник у дома, но утре ми е ограничено времето.

Би ли ми написала, колко време приблизително ще ми е нужно за торатата?
Виж целия пост
# 10
аз вече направих упешно 2 пъти тортата на Мамма. По-вкусна торта няма да този свят!!!

След като се направи е добре да се яде след 24ч. Поне 24 ч. е добре да стои в хладилник или на студено.

Аз лично си разделям работата на 2 (дни), иначе е доста работа.
Виж целия пост
# 11
Цитат на: Liorena


Аз лично си разделям работата на 2 (дни), иначе е доста работа.

Как на 2,мила Лио?Аз и на 3 да я разделя, пак няма да я скопосам тази торта-много сложно изглежда, а пък и много вкусно,беее..... Cry  Cry  Cry  Cry С готвенето съм на ти, ама сладкарството хич не ми е вътрешно....Embarassed  Embarassed Ииии, защо не продават такива хубави домашни торти, толкова ги обичам!!! Наистина колко време отнема това чудо?
Виж целия пост
# 12
Mamma,
ТОРТАТА ТИ Е СТРАХОТНА.  cook

Имахме семеен празник снощи. Беше голямата изненада на вечерта, защото я бях скрила.
Вече не ме питат от къде съм взела рецептата. Знаят.
Сега докото Ви пиша стоя пред ПС и хапвам от нея. Дори на ритащото човече в мен много му хареса. Laughing  Laughing  Laughing


 Arrow За информация на всички, които ще опитат:  Rolling Eyes  Rolling Eyes  Rolling Eyes
Времето необходимо за приготвяне на тортата е 2:30 часа.
Разделих сместа за блатовете в два отделни съда и ги пекох едновременно. Докато те се печаха приготвях крема и мелих орехите. С нищо друго не съм се занимавала през това време.

Пропорциите дадени от Mamma, са много точни. Трябва само малко смелост да опитате.


Забравих най - важното:
MAMMA БЛАГОДАРЯ ТИ! Flowers Sunflower  Flowers Sunflower  Flowers Sunflower  Flowers Sunflower  Flowers Sunflower  Flowers Sunflower  Flowers Sunflower
Виж целия пост
# 13
вкусно нали? не съм я правила от 2 март, но скоро имаме годишнина от сватбата и ще я направя отново.

Хайде Туфи пробвай супер е!!!!

Туфи, лично на мен ми харесва когато престои 1 ден в хладилник, всичко да се хомогенизира добре, ако я ям в същият ден не ми толкова харесва.

За мен е много да я направя в един ден, имам 100 неща на главата и затова си разделям работата на 2 дни, 1-ви ден правя блатовете и после кремовете.



ама е много много вкусно
Виж целия пост
# 14
Lio--и аз скоро имам годишнина от свадбата!  Sunglasses
Би ли "забъркала" и за мен една!  Grinning
Сигурна съм,че е много вкусна-ама си е мнооооого работа!
Не мога да печа блатове  Cry , но с кремовете съм на ТИ. За това не се захващам да я правя!  Confused
И да ви кажа,при такова разнообразие и изобилие е направо немислимо да се 'мъча'.  Wink
Ходили ли сте в сладкарница "Романс"-кв.Драгалевци  Confused:   Confused:   Confused:
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия