9 яйца
1 чаена чаша захар
около 2 чаени чаши брашно
1/2 чаена лъжичка сода за хляб
2 супени лъжици какао
1 литър прясно мляко
2 прахчета ванилия
1/2 литър течна сладкарска сметана
1 чаена чаша сироп
1 чаша смлени или счукани орехи
За блатовете
- 4 яйца се разбиват и се смесват с 1 чаена чаша захар
- отделно се смесват 1 чаша брашно с 1/2 чаена лъжичка сода за хляб + 2 супени лъжици какао
- смесват се и се разбъркват добре с яйцата и захарта
Сместа може да се изпече в една тавичка и след това да се разреже на пластове, но може и да се пече на части - всеки блат по отделно.
Тавичката трябва да е намазана с масло и поръсена с брашно.
Пече се в предварително затоплена фурна, на 150 градуса.
Ако блатът се надуе - покрива се с фолио и се допича.
Ако не се пекат отделно блатовете, то след опичането трябва да се нарежат отделните блатове преди да изстине.
За крема
- 7 супени лъжици брашно се размиват в чаена чаша прясно мляко и се разбърква да стане гладка гъста каша.
- прибавят се 5 жълтъка
- разбива се добре
Ако сместа е много гъста - добавя се още мляко. Сместа трябва да стане като боза..
Остатъкът от млякото се кипва и се добавя 1 чаена чаша захар
На много слаб огън към млякото се добавя от сместа с брашното и жълтъците бавно и се бърка непрекъснато, за да не стане на бучки.
Когато започне да се сгъстява се добавят 2 прахчета ванилия.
Кремът трябва да е гъст.
Ако е на бучки се отнема от огъня и се бърка много или се прекарва през цедка, за да е съвсем гладък.
Кремът се оставя да изстине на стайна температура, като се разбърква от време на време, за да не хване коричка.
След като се охлади се добавят 5 белтъка разбити на сняг + 1/2 литър течна сладкарска сметана.
Оформяне на тортата
Реди се блат, поръсва се леко със сироп, намазва се с крем -> следващия блат.
Всеки блат се поръсва със сироп.
За цялата торта - около 1 чаена чаша сироп.
Сиропът може да е от компот или от сладко (2 супени лъжици сладко се размиват в чаена чаша вода, кипва се на огън и се прецежда)
Сокът, с който се поръсват блатовете, не трябва да е топъл.
Трябва добре да се поръсят крайчетата на блатовете, за да не изсъхнат.
След като се наредят всички блатове, разделени с пластове крем, тортата се обмазва добре от горе и отстрани с остатъка от крема.
Тортата се поръсва със счукани или смляни орехи.
Може да се украси по желание с цветни или шоколадови пръчици, стърган шоколад, целувки, плодове от компоти и т.н.