За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

  • 46 730
  • 772
# 585
Здравейте! Търся рецепта за зелени камбички. Червените направих по рецепта от темата, но на зелените им се чудя! Бях виждала пълнени със сирене в буркан, нещо такова... Също и за цвеклото се чудя, че имам доста  добра реколта от него и не смогвам на салата и сок!
Виж дали тази рецепта ще ти свърши работа. Някога съм я копнала от темите тук във форума. Ако е авторска на някой да ме извини, че така си я присвоих. Правих ги, но чушлетата ми бяха много люти и само ММ ги яде. Иначе са много вкусни.
Чушки с извара или със сирене на туршия.
2 килограма малки люти чушлета тип „камба“, 300 милилитра оцет, 100 грама захар, 150 грама сол, 1 килограм извара (може да се направи смес от извара и сирене),

Начин на приготвяне:
Чушлетата се почистват от семките и се поставят в дълбок съд. От солта, оцета и захарта се приготвя марината, с която се заливат чушлетата. Долива се вода докато покрие чушлетата. Така престояват 48 часа, за да се мариноват. След това се изваждат от маринатата, леко се подсушават и се пълнят с извара. Подреждат се плътно едно до друго в буркани. Бурканите се пълнят със зехтин и се стерилизират за 10 минути.
И втори вариант:
Чушките се почистват от семките. Попарват се за 2-3 минути с вряла марината от равни части оцет, вода и захар. Изваждат се от марината. Оставят се да изстинат и се пълнят с извара или крема сирене, или намачкани сирена  по избор. Заливат се със зехтин /и с олио става/, оставят се в хладилника за една нощ и след това може да се хапват. Колкото повече стоят стават все по-хубави. Може да се наредят в буркан и да се кипнат за 5 минути, тогава стоят с месеци без да се развалят.
Виж целия пост
# 586
Страшни вкусотии приготвяте дами,браво на вас!Чета ви редовно,не се включвам,няма с какво,но сте ми много интересни.Сега се замислих за тези чушчици.Големите ги търбуша с уреда лено е.Тези как ги почиствате от семките?Два кг. си е играчка и трудоемко да се почистят.
Виж целия пост
# 587
С остро ножче не е трудно.
Виж целия пост
# 588
Момичета, каква машинка маха люспи и семки при мелене на домати?
Виж целия пост
# 589
Момичета, каква машинка маха люспи и семки при мелене на домати?
Има ръчни, продават се в магазините за домашни потреби, вършат работа.
Има и електрически. Аз имам на Rohnson(мисля че така се пише), купена от Метро. С нея става по-бързо и лесно.
Виж целия пост
# 590
Високата скорост на електрическите изхвърля повече и остава рядък сок, ръчните са по-добри. Пропускат мънички семки понякога,  но плътен сок дават. Всъщност напоследък минавам с пасатор и  почти няма семки, люспите лесно се белят.
 И интересното е, че  именно трудното ,труда да направиш нещо го прави ценно, много лесното ми е сякаш фабрично.
Виж целия пост
# 591
lemy и fatalina, благодаря Ви! Ще пробвам рецептите и ще споделя!:cherry_blossom:
Виж целия пост
# 592
Ние купихме ръчна машинка за мелене от kaufland, обаче толкова бавно става и толкова много месо остана по люспите, че вероятно количеството трябваше да се мине втори път, та си ги обелих доматите на ръка за нула време.
Виж целия пост
# 593
След перипетиите ми миналия ден установих, че най-бързо и с най-малко отпадък се получиха нещата като кипнах смлените домати и ги претрих през метална цедка. 10 кг за около 20-30 минути, другите ги изцедих на сокоизтисквачката, но значително повече пюре остава в отпадъка. За лютеницата ще обеля доматите, ще ги смеля на машинката за месо, а семките ще прецедя през цедката.
Виж целия пост
# 594
Аз смилам доматите на ръчна машинка за отделяне на семки и люспи. Най - обикновена,пластмасова червена,от домашни потреби, струваше под 10 лв. Минавам отпадъка втори път и излиза сух,но аз ползвам за целта само консервни сортове. Те са месести и не са сочни като тези за салата.Режа на две или четири парчета,но едро,така се захващат по - добре и резултата е по-добър.
Когато са наситнени нищо не ми се получава,всечко минава напред като отпадък
Виж целия пост
# 595
Кисели краставички
Виж целия пост
# 596
Преди много години баба правеше "парени чушки". Тя, за съжаление, вече не е сред живите, за да я попитам за рецепта, а и нейните повечето бяха "на око" и "опитваш докато ти хареса" 😁 Та дълги години не откривах рецептата за нейните прословути "парени чушки", защото се оказа, че в интернетЯ са известни като "мариновани камби". Вчера опитах рецептата на Селма - ТОВА са! Само добавих повече от посочената сол, защото много ми сладнеше маринатата. Ползвах технологията на баба - като заври маринатата сложих парчета камби колкото да ги покрие течността. Затворих с капака. През около минута отварям, разбърквам и като заври отново с парчетата зеленчук, ги вадя с решетъчната лъжица. Докато заври новата порция - пълня бурканите. Накрая разпределих маринатата върху натъпканите камби и стерилизирах 10 минути. Тук отново пробвах нещо, което ще позвам занапред - тъй като бурканите бяха горещи, включих казана да заври водата. Пуснах бурканите във врялата вода и тя почти веднага завря отново. Винаги ми омекват киселите краставички, следващата доза ще сваря така и да видим - надявам се да ги нацеля вече 😁 На камбите беше напълно достатъчно за са леко твърди, но при опит да се обелят - люспата успява да се свали. Вероятно и рецептата, и "откритието" ми са широкоизвестни, но аз не ги знаех Simple Smile
Виж целия пост
# 597
Ейнджъл,не знам кои са маринованите камби на Селма, защото отскоро открих форума,но виж тази стара рецепта.Много вероятно е това да са "парените чушки" на баба ти. Или поне бяха на моята баба. Книгата също беше нейна.

Виж целия пост
# 598
Скрит текст:
Преди много години баба правеше "парени чушки". Тя, за съжаление, вече не е сред живите, за да я попитам за рецепта, а и нейните повечето бяха "на око" и "опитваш докато ти хареса" 😁 Та дълги години не откривах рецептата за нейните прословути "парени чушки", защото се оказа, че в интернетЯ са известни като "мариновани камби". Вчера опитах рецептата на Селма - ТОВА са! Само добавих повече от посочената сол, защото много ми сладнеше маринатата. Ползвах технологията на баба - като заври маринатата сложих парчета камби колкото да ги покрие течността. Затворих с капака. През около минута отварям, разбърквам и като заври отново с парчетата зеленчук, ги вадя с решетъчната лъжица. Докато заври новата порция - пълня бурканите. Накрая разпределих маринатата върху натъпканите камби и стерилизирах 10 минути. Тук отново пробвах нещо, което ще позвам занапред - тъй като бурканите бяха горещи, включих казана да заври водата. Пуснах бурканите във врялата вода и тя почти веднага завря отново. Винаги ми омекват киселите краставички, следващата доза ще сваря така и да видим - надявам се да ги нацеля вече 😁 На камбите беше напълно достатъчно за са леко твърди, но при опит да се обелят - люспата успява да се свали. Вероятно и рецептата, и "откритието" ми са широкоизвестни, но аз не ги знаех Simple Smile

https://bg-mam.ma/p/1373753/45226586
Виж целия пост
# 599
Магни,
Изчистените камби редя в тавата на фурната.Във всяка слагам по една скилидка чесън,шест, седем тънки резенчета морков,кафена равна лъжичка сол и захар. Сипвам по една супена лъжица оцет и олио.
Пека на силна фурна на средно ниво. Подготвям чисти сухи буркани на винт и в тях редя готовите горещи камби. Отгоре слагам по една таблетка аспирин и обръщам върху капака до пълното им изстиване.
Ще се радвам да ти харесат
Това като туршия ли става? Камбите в самия буркан на сухо ли стоят или сипваш някаква марината?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия