Кускус

  • 16 898
  • 20
Момичета, подариха ми един пакет оригинален арабски кускус от Тунис. Знам, че арабите правят разни манджи с него, та не ми се ще да го зяносвам с мляко и захар. Правил ли е някой нещо такова - салатки съм чувала, че ставали... Давайте идеи.
Виж целия пост
# 1
Аз правя салата с кус-кус, майонеза и кисели краставички, но това пак е много обикновено  Thinking
Виж целия пост
# 2
Цитат на: sladka hapka
Момичета, подариха ми един пакет оригинален арабски кускус от Тунис. Знам, че арабите правят разни манджи с него, та не ми се ще да го зяносвам с мляко и захар. Правил ли е някой нещо такова - салатки съм чувала, че ставали... Давайте идеи.


Потърси из НЕТ-а. Има много рецепти с кус-кус. Аз в момента не мога да се сетя за нищо конкретно, но например мароканската кухня има интересни неща с кус-кус (едно време правих някакво ястие, но вече не помня как и с какво Embarassed ).
Виж целия пост
# 3
Аз правя ето това: към сварения и охладен със студена вода кус кус се прибавят:пресни домати нарязани на ситно, праз лук, маслини и магданоз. Всичко се залива със зехтин, лимон, сол и черен пипер. Това е арабска рецепта и става мноооого вкусно!
Виж целия пост
# 4
Цитат на: Laura
Потърси из НЕТ-а. Има много рецепти с кус-кус.


Предпочитам нещо проверено. С рецептите от нета съм хвърлила доста продукти. Embarassed

Цитат на: Pola
Аз правя ето това: към сварения и охладен със студена вода кус кус се прибавят:пресни домати нарязани на ситно, праз лук, маслини и магданоз. Всичко се залива със зехтин, лимон, сол и черен пипер. Това е арабска рецепта и става мноооого вкусно!


Звучи много добре. ще се пробва и ще се докладва Heart Eyes
Виж целия пост
# 5
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=4776&highlight=%EA%F3%F1%EA%F3%F1
Виж целия пост
# 6
Аз съм опитвала ето тази рецепта за Табуля и става много вкусно

Мароканска табуля с пържени питки:

Продукти:
5домата
1краставица
1/2връзка джоджен
1връзка магданоз
1лимон
1/2ч.чаша кус-кус(става и с грис)

за питките:
200г.брашно
1яйце
сол
2-3щипки сода за хляб
3скилидки чесън
олио

Начин на приготвяне:
Доматите и краставицата се нарязват на кубчета.Както е суров кус-куса се слага с доматите и краставицата,многото наситнен магданоз и джоджена в голяма купа.Прибавя се и сока на един лимон и всичко се слага в хладилника за 2 часа.Трансформацията на кус-куса идва от течността.Той набъбва и същевременно омеква,но вкусът му е съвсем различен от този на варения.След като се извади табулята от хладилника към нея се прибавят питките,приготвени по следния начин:
От брашното и яйцето се меси твърдо тесто,добавя се малко сол,содата и ако има нужда малко студена вода.Разточва се на много тънко и се пече в силно загрята фурна.След това се разчупва и се накъсва на малки парченца,които се запържват в мазнина.техниката е тя да е наситена с чеснов аромат.Това става като предварително се запържат в мазнината накълцаните глави чесън.
малко е пипкава тази рецепта,но си заслужава Simple Smile

Ето една рецепта за
Доматена супа с кус-кус

Продукти:
1/2кг домати
1ч.чаша пр.мляко
70г.кашкавал(оригинала е с пармезан)
3-4с.л.кус-кус
1л.пилешки бульон(2кубчета пилешки бульон)
2с.л.брашно
1/3пак.кр.масло
1/2връзка магданоз
4с.л.ситно нарязан босилек
черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:
Маслото се разтопява на тих огън и в него се запържва брашното.като се бърка непрекъснато.Постепенно се прибавя загрятия пилешки бульон и продължава да се бърка,за да не стане на гранули.Изчаква се да заври.Доматите се настъргват и се прибавят към супата.Когато заврат и те,се прибавят ситно нарязания магданоз и кус-куса.Овкусява се със сол и черен пипер.На кус-куса му трябват 15мин,а през това време се възвира пр.мляко и секунди преди да се  махне от котлона към него се прибавя ситно нарязания босилек-само да се попарят листенцата Simple Smile Слага се млякото в супата и се дърпа от огъня-в никакъв скучай не трябва да се оставя да завира,за да не се загуби свежестта на подправките.

Тази втората рецепта не съм я пробвала,но все някой ден ще и дойде времето.Пожелавам приятен апетит,каквото и да направиш Wink  Stuck Out Tongue
Виж целия пост
# 7
С кус кус не съм правила, но аз правя едно ядене с Арпа фиде. Това пак са макаронени изделия, нещо подобно на ориза, но по-дълги и на вкус коренно различни Stuck Out Tongue
Та като идея ако ти допадне можеш да пробваш.
Задушаваш малко лук и зеленчуци според вкуса ти. Аз слагам морков, чушка, грах, гъби. Нарязваш си пилешко месо от филе на кубчета, а може и бутчета, както ти е удобно и сипваш всичко това в тавичката с бульон. На една чаша арпа слагам 2 чаши вода. Слагаш подправки- черен пипер, магданоз, целина и малко доматено пюре. Разбъркваш от време на време и след 40 минутки амкаш Stuck Out Tongue
Я сподели какво представлява оригиналният кус кус Confused:  Embarassed
Виж целия пост
# 8
Нещо подобно на това ястие с арпа-фиде съм яла в един гръцки ресторант. Беше супер вкусно. Идеята много ми допадна. Благодаря на всички, момичета.

Ами тунизийски кускус е доста по-ситен от нашия. Топченцата са колкото малките главички на топлийките. На вкус още не знам как е, донесоха ми го снощи, но някак си не изклежда като "паста", а като зърнен продукт. Ще ескпериментирам с рецептите, непременно ще опитам и табуле да направя, па каквото сабя покаже. Grinning
Виж целия пост
# 9
Като дете съм яла кус-кус , но имам бегли спомени.....
Спомням си че се готвеше в тенджера на нива , като се слагаха на различни нива кускуса, зеленчуци и месо - общо взето се готви на пара.Вкусът беше страхотен и съм търсила в София арабски ресторант ,където го приготвят така  - не намерих .
Виж целия пост
# 10
Кус-куса, който продават тук също е много дребен и става много бързо. Аз го правя в пилешки бульон и добавям сух Basil.
Иначе може да се сервира с всичко, с което се сервира и ориз.
Аз го харесвам като към него добавя предварително запържен червен лук, гъби, чушка, свинско месо и малко настъргани домати (или домати консерва).
Виж целия пост
# 11
Цитат на: nestinarka
Като дете съм яла кус-кус , но имам бегли спомени.....
Спомням си че се готвеше в тенджера на нива , като се слагаха на различни нива кускуса, зеленчуци и месо - общо взето се готви на пара.Вкусът беше страхотен и съм търсила в София арабски ресторант ,където го приготвят така  - не намерих .


а аз хапвах 4 дни кус кус в Тунис. Бях бременна и толкова ми беше вкусно мммммммм още помня

за да знаете колко ми е било вкусно ще Ви кажа че за тези 4 дни качих 7 килограма   Grinning

ще се пробвам в неделя с  табулята
Виж целия пост
# 12
Простичко, но и много вкусно е да се свари кус-куса и след това към него да се добавят ситно накълцани зеленчуци: домати, краставици, моркови, пресен или червен лук. При варенето се добавя смлян кимион (много върви), куркума и лют пипер. Предполагам и ситно нарязано пилешки би вървяло в тази смес. Много леко и вкусно ядене или предястие става. Може да се импровизира с всичко, което се слага в сместа, аз най-много обичам да има силен дъх на кимион. Щях да забравя, че и зехтин върви за спойка.
Подобна вкуснотия може да се забърква и със ситен булгур, но ако има истински арабски кус-кус аз го предпочитам.
Виж целия пост
# 13
отскоро съм регистрирана и сега видях темата за кускуса -така арабския кус кус не е на6ия той е нещо като гриса но има разли4ен произход те имат  разли4ни зърнени изделия, който при нас нямат аналогили не се ползва като при нас.на6ия кускус при тях е вид шорба правят се супи като арпа фидето и кускуса(нашия ) имат разли4ни размери според вкуса ,а понякога и изискванията на рецептата.техния кускус е пак с видиве според с какво се готви има нормален  подребен и по едър а и такъв един 4ерен за риба.най интересното е 4е те си правят домашен както и домашна шорба едни такива подобни на фидето .правят на ръка хляба с смид или семул пак е вид който се нари4а табун  има и такъв който се пе4е на са4 и се нари4а фтаир мазни4ък е последният.
та кускуса се приготвя задължително в спец. тенджера на етажи омесва се с зехтин и сол  и малко вода (2-3 л) и се слага върху бульона който вкл. дом пюре ,подрпавки ,зехтин ,цели глави лук, моркови по4ти цели, малки тикви4ки(тиква) ,зеле, ряпа,картофи,(вси4ко на големи късове или цяло ) месо агнешко или телешко или пилешко на порции и така окло 10 мин докато набъбне се бърка отвреме навреме(домашния се премесва един път ).като е готов и соса и кускуса се слага в една голияма тава но тука е като леген и се залижа само с соса а после се объркажа да хване 4ервениа цвят и поеме те4ността и се сервира като в всяка 4иния се слагат отгоре месо от злен4уците стафиди набъбнали и нахут предварително сварен. хайде да ви е сладко .
Виж целия пост
# 14
Към marsy имам питане: иска ми се да си приготвя кус-кус по оригинална арабска рецепта, но да е без месо! Прочетох ти рецептата и искам да те питам:
1. Какво представлява тенджера на етажи? Може ли в специална такава за варене на пара?
2. Не ми стана ясно много начина на приготвяне  Thinking кук куса като се омеси с водата, зехтина и солта как се слага върху бульона, този бульон къде е?
3. Тенджерата на етажи, етажите имат ли дупчици или дъното е плътно?
4. Какви подправки точно са характерни за арабската кухня?
Абе изобщо не ми стана ясна технологията  ooooh!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия