За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 809
  • 749
# 735
Скрит текст:
За ганаша си има пропорции шоколад-сметана, в зависимост от това какъв шоколад се ползва - черен (1:1), млечен (2:1) и бял (3:1).

Нашата заквасена сметана не мисля, че може да стане да се разбие до фаза за шприцоване освен, може би, ако не се смеси с прясна сметана (Лесидрен предлагат такава, която е с 50% масленост).
От Берьозка съм купувала заквасена сметана, която беше с 30% масленост. Тя, може би, би се разбила, но не съм пробвала, за да съм сигурна.

При мен се получи с "Добротица" . Тя също е 30% и натурална. Добавих и пудра захар.
Виж целия пост
# 736
Пейч, за пръв път чувам за тази Добротица и не съм я засичала магазините в нашия град Hands Thumbsup. Вероятно може да има и други производители, които предлагат сметана с по-висока масленост, но да са с капацитет, с който да предлагат само на местно ниво.
Лесидренската сметана не е заквасена. Тя е като каймак, ако тръгнеш да я разбиваш с миксер за секунди става на масло. Аз я добавям към някои кремове и само тогава разбивам с миксер и то за кратко, колкото да се смесят, на много ниска степен.
Виж целия пост
# 737
Аз за шоколадова заливка си правя ганаш - 150гр. шоколад, 100гр. сметана, 1 супена лъжица олио. Загрявам сметаната до точка на кипене, махам от огъня и изсипвам парчетата шоколад вътре. Бъркам до хомогенна смес. На края слагам олиото за лъскавина на ганаша и пак разбърквам добре. Като поизстине малко, но да е още течен, заливам тортата. Аз го предпочитам с тъмен шоколад, но и с млечен се получава добре.
Знам, че е малко назад вече, и се извинявам, че връщам към това мнение, но ми стана интересно:

Аз пробвах един път, за тарталети с шоколад. Ами, това нямаше сгъстяване! Остана си течно на вода до край!
Вашите сгъстяват ли се?!
 Извинявайте че ви връщам назад, но каква сметана ще е най добре да взем аи какъв шоколад за да стане както си трябва?
Благодаря
Виж целия пост
# 738
Скрит текст:
Пейч, за пръв път чувам за тази Добротица и не съм я засичала магазините в нашия град Hands Thumbsup. Вероятно може да има и други производители, които предлагат сметана с по-висока масленост, но да са с капацитет, с който да предлагат само на местно ниво.
...

Кой си няма фирмен магазин................
Виж целия пост
# 739
О, тези направиха магазин в София, близо до офиса ми. Кайма взимах и съм доволна, ще пробвам имлечните им продукти.
Виж целия пост
# 740
На тези купувам киселото и прясното мляко и ми харесва.
Виж целия пост
# 741
пробвала съм навремето киселото мляко и не ми хареса
Виж целия пост
# 742
На 50км са ми, а не съм ги ѝ чувала.....нямат пазар при нас. Както и да е, за друго влязох.
Моля за рецепта, съвети за начин на направа на пълнени картофи, с уговорката, че никога не съм яла подобни, не съм ѝ виждала на живо 👌. Търся уау ефект, да се хареса от домашните любимци и да добавя още нещо към скучното ежедневно меню. Та, моля, за най-вкусните ви предложения 🌸
Виж целия пост
# 743
Пейч, за пръв път чувам за тази Добротица и не съм я засичала магазините в нашия град Hands Thumbsup. Вероятно може да има и други производители, които предлагат сметана с по-висока масленост, но да са с капацитет, с който да предлагат само на местно ниво.
Лесидренската сметана не е заквасена. Тя е като каймак, ако тръгнеш да я разбиваш с миксер за секунди става на масло. Аз я добавям към някои кремове и само тогава разбивам с миксер и то за кратко, колкото да се смесят, на много ниска степен.
Ето ти списък с магазините им. https://dobrotitsa.bg/nashite-magazini/

Млечната им сметана също е много хубава. Само, че като се отвори трябва да се ползва цялата, защото няма консерванти и вкисва бързо. В последните месеци купувам от тях прясно и кисело мляко. Супер са. Особено прясното, сравнено с това на Олимпус е доста по-гъсто и вкусно.
Виж целия пост
# 744
Mikkey, видях ги, но най-близкият ми е на 60-70 км. Ще си карам с наличните при нас марки Hands V.
Виж целия пост
# 745
Моля за изпитани рецепти с бутер тесто и тънкости за работа с него, ако има такива.
Виж целия пост
# 746
Моля за изпитани рецепти с бутер тесто и тънкости за работа с него, ако има такива.
Рецепти много - да увиваш  разни неща в него като меса например;  сладки или солени плънки да му слагаш;  ръсиш със захар или разни семена... Кроасани - чисти или с плънка...
Тънкости... да работиш бързичко с него и се пече непременно в добре загрята фурна. Ако го режеш, да не е с влачене на ножа.
Виж целия пост
# 747
Моля за изпитани рецепти с бутер тесто и тънкости за работа с него, ако има такива.
Няколко солени и сладки рецепти с бутер тесто.
Виж целия пост
# 748
Моля за изпитани рецепти с бутер тесто и тънкости за работа с него, ако има такива.
Най-важните неща Морена ги е написала, плюс да се работи с много студено тесто. Ако го оформяш на части или не го печеш цялото наведнъж - остатъкът да стои в хладилника, там се и размразява ако е било замразено а не на стайна температура. Трябва да си е стегнато маслото в него (не че винаги е масло ама да предположим че е). Затова и много загрятата фурна - за да започне да се изпича и разлиства преди да се стопи и изтече мазнината между слоевете му.
Много остър нож се ползва за да не смачкваш слоевете да се слепят където е рязано.
Иначе за всичко става - слагаш върху него или завиваш каквото ти е кеф и печеш, все става - и сладко, и солено. Носи на поръски с разни семенца, ким както соленки, абе на вкус и на цвят каквото искаш. Само плънката да не е особено влажна, друга особеност няма.
Виж целия пост
# 749
На 50км са ми, а не съм ги ѝ чувала.....нямат пазар при нас. Както и да е, за друго влязох.
Моля за рецепта, съвети за начин на направа на пълнени картофи, с уговорката, че никога не съм яла подобни, не съм ѝ виждала на живо 👌. Търся уау ефект, да се хареса от домашните любимци и да добавя още нещо към скучното ежедневно меню. Та, моля, за най-вкусните ви предложения 🌸
на Добротица харесвам млякото, но сиренето не е нашето. Ама и ние сме капризни,  харесваме като домашното, намерили сме си такива марки + от Турция.
Поли, за картофите виж тези сандвичи https://pep-4o.blogspot.com/2012/03/blog-post_26.html
Освен това едни, които в Турция хапвах винаги и се каня да снимам някой ден за блога, ако стигнат до снимка Simple Smile 
Надупчени, завити в хартия за печени и ал фолио, печени във фурната, докато омекнат (попипваш с пръст) Първо са в хартия , да нямат допир с фолиото, че напоследък много ползваме.
През това време си приготвяш плънка -  нарязани колбас/шунка, кашкавал/любими сирена, кисели краставички,  маслини, сварени гъби, хрупкав пържен лук... ей такива неща - не всичките, аз си харесвам с шунка и кашкавал основно, подправки - чубрица, риган, черен пипер и масло 
Изваждаш готовите картофите, цепваш отгоре по дължината и вадиш/изчегъртваш с лъжичка от горещия  омекнал картоф.  Смесваш с нарязаната плънка и пълниш в картофа.  Ако успееш да извадиш от врелия картоф, няма нужда от запичане, защото кашкавала и сирената и маслото се разтопяват от горещината, ако не - връщаш ги във фурната и запичаш за кратко, да се разтопят. Този е от Одрин https://www.facebook.com/photo/?fbid=10207981224168109&set=p … 10207981226368164


Заповядайте в новата тема! https://www.bg-mamma.com/?topic=1414994
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия