За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 872
  • 749
# 720
Аз за шоколадова заливка си правя ганаш - 150гр. шоколад, 100гр. сметана, 1 супена лъжица олио. Загрявам сметаната до точка на кипене, махам от огъня и изсипвам парчетата шоколад вътре. Бъркам до хомогенна смес. На края слагам олиото за лъскавина на ганаша и пак разбърквам добре. Като поизстине малко, но да е още течен, заливам тортата. Аз го предпочитам с тъмен шоколад, но и с млечен се получава добре.
Знам, че е малко назад вече, и се извинявам, че връщам към това мнение, но ми стана интересно:

Аз пробвах един път, за тарталети с шоколад. Ами, това нямаше сгъстяване! Остана си течно на вода до край!
Вашите сгъстяват ли се?!
В хладилника не се ли сгъсти?  
Ганаш се прави по два начина:
1. разбива се сметаната и се добавя разтопения шоколад
2. описаният от Smulan, като след смесването на сметаната и шоколада отиват в хладилник и след охлаждането се разбива.  
Олиото е за заливка на торта.
Но за пълнеж на тарталети или за крем за торта е без олио, което пречи на стягането разбира се.
Виж целия пост
# 721
Моренка,
Само сметана и шоколад беше. Даже леко намалих сметаната (отсипах 10-20 мл за един друг крем). Загрях я, преди да заври я свалих (но не съм я разбивала; може  би това е грешката? От опаковката направо я сложих на котлона.) и сложих шоколада. 3 дни стоя, все така течно си остана.
Виж целия пост
# 722
Витаминче, не казваш стоя ли на студено (за да стеганат мазнините) сместа.
Аз ползвам втория начин и сместа след хладилника си е стегната. С разбиването става пухкава.
Виж целия пост
# 723
Благодаря за отговорите за шоколадовата заливка.
Разтопих шоколада на водна баня, но този път първо сложих водата да заври, изключих котлона и тогава сложих другата купа с шоколада. Бърках постоянно. Получи се, но не беше много рядко и после като стена върху тортата беше трудно за рязане. Следващия път ще пробвам и със сметана.
Виж целия пост
# 724
Е то ако само разтопиш шоколад, без да сложиш сметана или мазнина ще си се стегне до първоначалната форма..
Виж целия пост
# 725
Скрит текст:
Благодаря за отговорите за шоколадовата заливка.
Разтопих шоколада на водна баня, но този път първо сложих водата да заври, изключих котлона и тогава сложих другата купа с шоколада. Бърках постоянно. Получи се, но не беше много рядко и после като стена върху тортата беше трудно за рязане. Следващия път ще пробвам и със сметана.

В тази рецепта има пропорции за шоколадова заливка. Не става твърда и стои мека на следващия ден.
Виж целия пост
# 726
Е то ако само разтопиш шоколад, без да сложиш сметана или мазнина ще си се стегне до първоначалната форма..
Точно така. Simple Smile
Виж целия пост
# 727
Аз за шоколадова заливка си правя ганаш - 150гр. шоколад, 100гр. сметана, 1 супена лъжица олио. Загрявам сметаната до точка на кипене, махам от огъня и изсипвам парчетата шоколад вътре. Бъркам до хомогенна смес. На края слагам олиото за лъскавина на ганаша и пак разбърквам добре. Като поизстине малко, но да е още течен, заливам тортата. Аз го предпочитам с тъмен шоколад, но и с млечен се получава добре.
Знам, че е малко назад вече, и се извинявам, че връщам към това мнение, но ми стана интересно:

Аз пробвах един път, за тарталети с шоколад. Ами, това нямаше сгъстяване! Остана си течно на вода до край!
Вашите сгъстяват ли се?!
В хладилника не се ли сгъсти?  
Ганаш се прави по два начина:
1. разбива се сметаната и се добавя разтопения шоколад
2. описаният от Smulan, като след смесването на сметаната и шоколада отиват в хладилник и след охлаждането се разбива.  
Олиото е за заливка на торта.
Но за пълнеж на тарталети или за крем за торта е без олио, което пречи на стягането разбира се.
По първия начин не става ли най нормален крем?
Разбивам си Сметаната до полу готовност и след това течния шоколад,,,,,
Виж целия пост
# 728
Станислава, Морена говори за шоколадов кувертюр, който се разтапя от топлината на загрятата сметана. Ти говориш за крем от разбита сметана, към която добавяш течен шоколад, който е вид млечен крем с какао и евентуално лешникова паста.
Виж целия пост
# 729
Е то ако само разтопиш шоколад, без да сложиш сметана или мазнина ще си се стегне до първоначалната форма..
Точно така. Simple Smile
Тарталетите бяха полети с това и стояха отвън. Остана течно до последно.
А друга част беше в хладилник, в чаша. Пак остана течно, като..горещ шоколад примерно.
Виж целия пост
# 730
Витаминче, не си обяснявам... освен да си прецакала сметаната...
Виж целия пост
# 731
Polly, да, стяга се както си показала, но понеже често го ползвам в най-малко положение, все се разтваря моя. Затова двете извити дръжки ги захващам с голям ластик, който ги държи стегнати. Grinning
Стисни още малко с клещите 👌.
Аз моя дори го бях стиснала твърде много, едва го отворих за да го измия. Леко с ножче разширих и стана идеално. Не се отваря независимо колко е свит или разпънат
Виж целия пост
# 732
Колко съм я стискала, ако знаеш. Grinning По-скоро ще я пенсионирам, само чакам да ми дойдат отделните рингове.
Виж целия пост
# 733
Относно "розички"-те от заквасена сметана-днес следобед правих подобни, но към леко разбърканата с пудра захар заквасена сметана ( не разбита) добавих крема сирене (1:1) и още държат форма, но само сметана със захар, разбита с миксер-ще се втечни според мен.
Скрит текст:


Виж целия пост
# 734
За ганаша си има пропорции шоколад-сметана, в зависимост от това какъв шоколад се ползва - черен (1:1), млечен (2:1) и бял (3:1).

Нашата заквасена сметана не мисля, че може да стане да се разбие до фаза за шприцоване освен, може би, ако се смеси с прясна сметана (Лесидрен предлагат такава, която е с 50% масленост).
От Берьозка съм купувала заквасена сметана, която беше с 30% масленост. Тя, може би, би се разбила, но не съм пробвала, за да съм сигурна.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия