Козунаци 2022-ра

  • 49 375
  • 778
# 705
Много са красиви, но на клипа изглеждат недопечени отвътре.

Аз направих един трик. Невстасалия козунак, който щях да хвърлям, го накъсах на парчета, пуснах го в миксер с една чаша топло мляко и приставка за кекс и го разбих. Добавих стартер, от най-простото брашно от 50 цента и лимонова кора и омесих тесто. Другите брашна които имам са по-скоро за хляб. В момента се пекат три броя, чудно се получават. Във фитилите сложих настърган натурален шоколад. Като станат ще снимам.
Мисля, че от количеството и размера на яйцата стана първоначалния фал.
Виж целия пост
# 706
Въобще не са недопечени, просто единият го накъсах още топъл, понеже си е само за мен и съм нетърпелива. Smile
Виж целия пост
# 707
Христос Воскресе!
Благоденствие на семействата ви!
Ние си донесехме огънче и подхванахме козунака, дърпаме си конци и се "отбелязват зъбките:, както обичайно. Simple Smile
Виж целия пост
# 708
Воистина Воскресе!
Моренка, още веднъж благодаря, за чудесната рецепта, благодарение на която, празника ни е "сладък и вкусен", с домашните печива!
Виж целия пост
# 709
Христос Воскресе! Бъдете много здрави , момичета и момчета !
Виж целия пост
# 710
Воистина Воскресе!
Живи и здрави да сте, вие и вашите близки!
Светли празници!
Виж целия пост
# 711
Честит Великден! Здрави и благословени да сте!
Виж целия пост
# 712
Чудесни козунаци сте направили. Марчева давай го този с локума. .............................
КЛАСИЧЕСКИ КОЗУНАК ПО РЕЦЕПТА НА РАДИ СТАМБОЛОВ

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2022/04/blog-post_24.html
Виж целия пост
# 713
След вчерашното недоразумение, се намери грешката - освен че не ми втаса, просто брашното е било в повече и тестото не стана както трябва. Много ме беше яд , затова днес пак запретнах ръкави.
 Ето го днешния, стана голям хубавец и много вкусен! Доволна съм!





Виж целия пост
# 714
Ехаа, marcheva14, жестоко ти е тестото! Моето мехурчета има, но честно казано, след 2х45 мин се поизморих и си викам - стига толкоз, не лепне, пое си мазнината, good enough😁

На теб колко време ти отне, за да постигнеш тази красота на снимката?
Около 30 минути на ръка, но имай предвид, че козуначено тесто се меси грубо, то така обича, мачкаш, хвърляш в/у плота, то обича и то не един път, а повечко , разпъваш, огъваш, разтягаш, свиваш и така.
Виж целия пост
# 715
Ехаа, marcheva14, жестоко ти е тестото! Моето мехурчета има, но честно казано, след 2х45 мин се поизморих и си викам - стига толкоз, не лепне, пое си мазнината, good enough😁

На теб колко време ти отне, за да постигнеш тази красота на снимката?
Около 30 минути на ръка, но имай предвид, че козуначено тесто се меси грубо, то така обича, мачкаш, хвърляш в/у плота, то обича и то не един път, а повечко , разпъваш, огъваш, разтягаш, свиваш и така.
Хаха, и аз така знам, ама според разни кулинарни блогъри, влогърки, такава" агресия" и" издевателство" над тесто не било нужно.

Моите пък станаха по - сухи. Нещо с печенето обърквам. Мисля, че проблема е с вентилатора с долен реотан, другия път ще опитам само на горен и долен реотан без вентилатор. Или времето, въпреки че според дървено шишче се ориентирам. Ама са вкусни и сладки, здраве да е!
Виж целия пост
# 716
На теб колко време ти отне, за да постигнеш тази красота на снимката?
Около 30 минути на ръка, но имай предвид, че козуначено тесто се меси грубо, то така обича, мачкаш, хвърляш в/у плота, то обича и то не един път, а повечко , разпъваш, огъваш, разтягаш, свиваш и така.
Хаха, и аз така знам, ама според разни кулинарни блогъри, влогърки, такава" агресия" и" издевателство" над тесто не било нужно.

Моите пък станаха по - сухи. Нещо с печенето обърквам. Мисля, че проблема е с вентилатора с долен реотан, другия път ще опитам само на горен и долен реотан без вентилатор. Или времето, въпреки че според дървено шишче се ориентирам. Ама са вкусни и сладки, здраве да е!

Аз моето точно грубо си го месих, бая бой отнесе Laughing Според мен има логика, понеже така се развива глутена, особено ако разтягаш нишките, подобно на метода на приготвяне на хляб с квас. Различни теста са, но целта е същата - да придадеш структура на печивото Simple Smile

Колкото до печенето, Кристина с "козунак душичка" има един трик, който тествах снощи, а именно - загрях фурната с черната тава към нея на дъното и излях вряла вода там. Образува се пара, която помага на козунака да се надигне и понеже във фурната е влажно, не изсъхва. И да - хубаво е без вентилатор да се пече.
Виж целия пост
# 717
Около 30 минути на ръка, но имай предвид, че козуначено тесто се меси грубо, то така обича, мачкаш, хвърляш в/у плота, то обича и то не един път, а повечко , разпъваш, огъваш, разтягаш, свиваш и така.
[/quote]
Хаха, и аз така знам, ама според разни кулинарни блогъри, влогърки, такава" агресия" и" издевателство" над тесто не било нужно.

Моите пък станаха по - сухи. Нещо с печенето обърквам. Мисля, че проблема е с вентилатора с долен реотан, другия път ще опитам само на горен и долен реотан без вентилатор. Или времето, въпреки че според дървено шишче се ориентирам. Ама са вкусни и сладки, здраве да е!
[/quote]
Тези влогърки-блогърки вероятно за втори път през живота си месят козунак, затова си плещят глупости, козуначеното тесто е тежко, това не е пандишпан, за да се работи нежно, а точно тежкото тесто се работи грубо, точно за да може да се развива глутена , затова и бабите ни едно време са го хвърляли със сила върху дъската, как се казва не знам, за месене, защото са оставали без ръце при 5 - 7 кг тесто, а забележи, това си го отметни някъде и при случай отново на месене на козуначено тесто, започни да го удрящ в плота, нямаш представа какво хубаво, леко, гладко еластично тесто се получава, те затова и по 100 пъти го удрят.
Печенето при мен е винаги с вентилатор ,но на ниска температура, ако е голям козунак 140 - 145 градуса за по-дълго време, така беше тази година козунака на Ради Стамболов, а иначе на 160 - 165 градуса е прекрасно. Джемма беше добре обяснила, но нямам спомен, защо не е необходимо във фурната да не поставя купа с вода, или да се образува пара и такива, ама не помня, но и никога не го правя.
Виж целия пост
# 718
Чудни козунаци показвате, момичета. Simple Smile
Аз правих днес козунаци по рецептата на Морена с три втасвания, месих с миксер, тестото ми утрои обема си след втасване, но до там... След това беше ужасно лепкаво и меко( на плота сложих брашно и пак лепнеше) и едвам оформих някакво подобие на плитка. Втасаха втори път, изпекох ги, няма и помен от плетка, за конци да не говорим...На вкус е добре, но на вид е като сладък хляб. Довечера ще се меси пак Simple Smile Не мога да разбера, къде бъркам?! Съвети?

Аз също не получих желания резултат на козунак, а на сладък хляб.
Правих го по рецептата на Морена за начинаещи, като спазих всичко както е дадено. Тестото стана добре, втаса и удвои обема си. Но след като го изпекох се получи сладко хлебно изделие.
И аз искам да разбера къде е проблема?
Виж целия пост
# 719
Христос воскресе!
Бъдете здрави и благословени!
Аз направих два козунака по рецепта на Морена, която е с три втасвания (рецепта от 01.04.19г.). Единия месих на ръка, втория месих и втасва в хлебопекарната.
Мисля, че добре се получиха. Според мен нямат много конци и двата, но като отхапеш се отбелязват зъбите и след това се възвръща леко първоначалната форма. Такива дълги конци, каквито виждам по снимките, не ми се получават никога. Преди време Джемма успокоително беше написала, че конците се виждат при определен срез, при разчупване, а не при срязване с нож.
Ето ги моите.

Това е ръчно месения. Сгреших, че не го сложих в по - дълбоката тава при печене.
В разрез:

Месения в хлебопекарната

В срез
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия