Холистичен подход към здравето и щастливия живот. Онлайн консултации с Ники Суков

  • 29 183
  • 161
# 120
Може ли да препоръчате примерни храни за човек с много тежка хронична умора след вирус, продължаваща години. Никакви сили, причернявания, трудно седя права, лош сън, не е намерен друг медицински проблем. Чувала съм че кето помага или изцяло суровоядство, но ми се гади от месо в повечето дни, а и трудно се намира качествено, повечето мирише или е пълно с химия. Пилешко месо и риба не мога да доближа. Пробвах фрешове но рязко се вдига и после пада кръвната захар и ми прилошава. По принцип не консумирам никаква захар и се чувствам добре без нея.
Виж целия пост
# 121
Може ли да препоръчате примерни храни за човек с много тежка хронична умора след вирус, продължаваща години. Никакви сили, причернявания, трудно седя права, лош сън, не е намерен друг медицински проблем. Чувала съм че кето помага или изцяло суровоядство, но ми се гади от месо в повечето дни, а и трудно се намира качествено, повечето мирише или е пълно с химия. Пилешко месо и риба не мога да доближа. Пробвах фрешове но рязко се вдига и после пада кръвната захар и ми прилошава. По принцип не консумирам никаква захар и се чувствам добре без нея.

Здравейте, Поки.

Хроничната умора може да се дължи на много причини и затова различни подходи може да дадат резултат.

Ето няколко хипотези от това, което сте споделили:
Както самият вирус, така и медикаментозното лечение могат да причинят намаляване на популацията сред чревната флора. Ето защо включването на храни, богати на пробиотици (пресни плодове и зеленчуци расли в пръст или истински ферменти като кисело мляко, боза, туршия, кисело зеле — изберете според сезона), или пробиотици като хранителна добавка, могат да подобрят работата на червата и това да доведе до симптомите.

Другото, което ми се струва, че може да наблюдаваме във Вашия случай, е дефицит на някакъв микронутриент (имам подозрения за натрий и/или желязо, усвояването на които се подпомага от витамини C и D). За това пресните плодове и зеленчуци, както яйца и мляко, с лек акцент към солта, могат да Ви дадат резултат.

Сега, нека изясня концепцията за суровоядството. Тя касае САМО пресни плодове и зеленчуци, ядки и семена. Нямам никаква идея как включвате в темата месото и други животни, но те нямат място в това хранене. Това хранене е изключително подходящо за настоящия сезон, защото помага на терморегулацията на тялото.

Соковете са една стъпка по-напред от суровоядството, но те имат и своята тъмна страна, която Вие сте усетили. Ако сте прибегнали само към плодови сокове, резките пикове и спадове на глюкозата не са изненада. Това е естествената реакция на тялото и тя допълнително го изтощава, точно когато на Вас и без друго Ви липсва сила. Сокове могат да се правят и от зеленчуци, и от ядки (и те се наричат масла/олио), но за тях е нужно повече от цитрус преса.

1 с.л. оцет или лимонов сок стабилизира глюкозата и намалява с до 30% флуктоацията ѝ.

Ако тези решения ви харесат с резултатността си и желаете да укрепим още повече вашето тяло, заповядайте на лична консултация при мен, която може да е и онлайн.

Благодаря Ви и успех!
Виж целия пост
# 122
Здравейте,
Имам момче на 3 години, което преди ядеше всичко, но от половин година вече отказва да яде готвени храни, често само опитва яденето и са отказва. Още пие адаптирано мляко и си го чака всяка сутрин. Яде основно кисело мляко и ... сладкиши (каквото и където докопа). Чат-пат луканка и пържени яйца, но колкото да ги опита. Не иска плодове, нито зеленчуци. Не мога да го убедя да хапне салата или да опита поне диня, пъпеш, праскова...  Единствено обича малини и ги яде без остатък. Не съм се консултирала с лекар, може би това ще е следващата стъпка, но вече наистина започвам да се отчайвам. Слабичък е, не му липсва енергия, но се притеснявам, че не получава нужните хранителни вещества. Може ли да ме посъветвате нещо?
Виж целия пост
# 123
Здравейте.
Имам тежък многогодишен проблем с храненето и отделянето. Преди да изложа на кратко проблема ще кажа, че съм се обръщала за преглед и консултации към гастроентеролози и психолози многоократно в годините, правени са ми най-различни изследвания, но нямам становище от специалистите защо при мен съществува този проблем. Казват, че освен, че дебелото черво е обезцветено, освен, че на 2-3 години отстраняват полипи, то е с добре изразена функция. Прилагала съм предписаните лечения, които са имали краткотраен резултат и то докато провеждам медикаментозното лечение. След етапа на привикване лекарствата спират да ми помагат. Билки, отвари, упражнения и т.н. не дават резултат. Проблема ми е констипация. От 35 г никога не съм се освобождавала без иригатор. Никога. През последната година реших да променя коренно живота си. Няма резултат. Но имам надежда, че все някъде, от някого ще намеря помощ и решение. Другият вариант е смърт чрез интоксикиране на организма, поради невъзможността да се самоочиства. Пиша Ви почти без очакване, че нещо може да се промени, но... Никога не се отказвам. Може да не е сега, но ...
Виж целия пост
# 124
Имам момче на 3 години, което преди ядеше всичко, но от половин година вече отказва да яде готвени храни, често само опитва яденето и са отказва. Още пие адаптирано мляко и си го чака всяка сутрин. Яде основно кисело мляко и ... сладкиши (каквото и където докопа). Чат-пат луканка и пържени яйца, но колкото да ги опита. Не иска плодове, нито зеленчуци. Не мога да го убедя да хапне салата или да опита поне диня, пъпеш, праскова...  Единствено обича малини и ги яде без остатък. Не съм се консултирала с лекар, може би това ще е следващата стъпка, но вече наистина започвам да се отчайвам. Слабичък е, не му липсва енергия, но се притеснявам, че не получава нужните хранителни вещества. Може ли да ме посъветвате нещо?

Здравейте, РРР,

Синът ви не отказва някои храни, защото са лоши. Той е в етап, когато развива предпочитания към определена текстура — как усеща езикът състояния като меко, грубо, твърдо и т.н — и някои вкусове.

На първо време открийте логиката на текстурата и вкусовете. Млякото ме навежда на мисълта, че предпочита меко, течно и гладко. Като откриете логиката, предложете пренебрегваните храни под подобна форма. Така може да се наложи да пасирате плодовете или зеленчуците, да ги подсладите или посолите. В киселото мляко много лесно може да добавите пасиран пъпеш или диня и понеже те може да го разводнят, изберете пълномаслено или цедено кисело мляко. Накратко — имитирайте вкусове и текстура или прикривайте съставките, които самостоятелно синът ви би отказал, с друго, което би ял.

Сладкиши, ако нямате вкъщи, няма как да яде. Това е другият момент във възпитанието изобщо (храненето е частен случай). Ако някой вкъщи показва лоши хранителни навици, може би и той е добре да се замисли за това какво яде.

Ако никоя от тези стратегии не доведат до пробив, се консултирайте с педопсихолог, за да не ви утешавам, че с времето всичко отминава, докато вие се пържите на този огън всеки ден. Така може да обсъдите и отбиването, за да позволите на сина си да експериментира с храните.

Не на последно място, имайте вярата, че отглеждате здраво дете — съдейки по вашите думи — и притеснения ви по него могат само да ви докарат излишни килограми или нещо по-пикантно. Детето взема съвсем първосигнално това, от което има нужда, и сладко, защото ние, хората, сме програмирани така.

Успех,
Н.
Виж целия пост
# 125
.Имам тежък многогодишен проблем с храненето и отделянето. Преди да изложа на кратко проблема ще кажа, че съм се обръщала за преглед и консултации към гастроентеролози и психолози многоократно в годините, правени са ми най-различни изследвания, но нямам становище от специалистите защо при мен съществува този проблем. Казват, че освен, че дебелото черво е обезцветено, освен, че на 2-3 години отстраняват полипи, то е с добре изразена функция. Прилагала съм предписаните лечения, които са имали краткотраен резултат и то докато провеждам медикаментозното лечение. След етапа на привикване лекарствата спират да ми помагат. Билки, отвари, упражнения и т.н. не дават резултат. Проблема ми е констипация. От 35 г никога не съм се освобождавала без иригатор. Никога. През последната година реших да променя коренно живота си. Няма резултат. Но имам надежда, че все някъде, от някого ще намеря помощ и решение. Другият вариант е смърт чрез интоксикиране на организма, поради невъзможността да се самоочиства. Пиша Ви почти без очакване, че нещо може да се промени, но... Никога не се отказвам. Може да не е сега, но ...

Здравейте, Нати,

Описаното състояние на хроничен запек е тревожно заради последиците, които може да доведе. Ако има няколко неща, които са ви много нужни сега, те биха били:
1. Пробиотици — всички описани процедури и лекарства сериозно нарушават и без друго бедната ви флора (което може да се дължи на няколко неща при раждането ви). Набавете си ги или като готови добавки (което е допълнителен разход и не винаги дава резултат, или храни като кисело мляко, боза, туршия, пресни плодове и зеленчуци, расли в истинска пръст;
2. Храни (внимание на фибрите и киселинността) — избягвайте оцет, катък и дренки, защото те запичат допълнително. Увеличете фибрите със суровите или сушените кайсии и сливи; бобови, гъби. Намалете белия ориз и картофите и спрете животинските (месо, млечни, птици), сладките и преработените храни;
3. Пийте много вода и зелен чай и спрете всички други напитки. Прясноизцеден сок от червено цвекло или топъл нектар от кайсии/сливи би ви подействал много добре.
4. Движете се много, за да събудите перисталтиката си. Говоря за 30 минути разходка още сутринта;
5. Откажете кафето, алкохола и цигарите (ако има някои от тях). Алтернативата е зелен чай, зелен сок (спанак, магданоз, краставица) и дихателни упражнения;
6. Промяна на менталния модел — когато сме инати и винаги държим на своето или консервативни по природа, запекът не закъснява;
7. Магнезиев цитрат и калиев цитрат по 2 г/ден са последен вариант. Те добре отпускат мускулатурата, но с тях следва да се внимава при сърдечни състояния, защото мотат да свалят кръвното и да причиняват тахикардия. Продават се на прах и опаковка 500 г стига за почти година.

Ако имате нужда да систематизираме подхода, защото изброените предложения са като хвърляне в в дълбокото на човек, който не може да плува, заповядайте да работим за излизане от тази ситуация.

Успех!
Н
Виж целия пост
# 126
Здравейте,

Имам фундаментален проблем с имунната система. Цял живот съм била болнава, но в последните няколко години боледувам изключително често, като само през тази съм изпила поне 6 антибиотика(винаги в съответствие с антибиограма). В обобщение имам хроничен синузит, периодично обострящ се бронхит, Хашимото и анаеробната дисбактериоза, а съм на 30 години. Въпросът ми е кои храни могат да подпомогнат правилното функциониране на имунната система, така че да избегна тази прекомерна употреба на антибиотици?
Виж целия пост
# 127
Здравейте, имам следният проблем-сутрин се събуждам винаги гладна, хапвам и после едва издържам до 12:00 на обяд да хапна отново, тоест аз до обяд съм все гладна, докато не се наобядвам с готвена храна. След това се чувствам заситена и буквално мога реално и да не вечерям, но сутрин и до обяд изпитвам нужда от хубава храна. Когато съм тревожна пак огладнявам рязко и чрез храната се успокоявам. Сутрин ми се яде препечена филийка с масло и сирене винаги. Сладко не мога да ям сутрин, а и усещането е, че не ме засища. Какво мислите по въпроса? Иначе съм добре сложена, клоняща към слаба, а поемам голямо количество храна😂
Виж целия пост
# 128
Здравейте,
Питам и тук.
Увеличило ми се е желанието за прием на сол. Забелязвам го от началото на лятото.
Променили са се и вкусовите ми рецептори за сол. Готвя за всички както преди на сол но за себе си добавям допълнително.
Странно е това. В последните доста месеци ми се промениха и вкусовите предпочитания. Тегло, потене, прием на вода и други подробности не са мръднали особено.
Имам и периоди с гадения, които не мога да определя дали са с физически или психически произход.
Забелязвам че ми се догажда не само от месо но и от мед!?, неприятни на вкус са ми станали солети( не че набивам но щипвам понякога от отворен пакет вкъщи и други храни).
Често гаденето започва само от миризмата, не е нужно да ям храната.
Странна работа.
Но питането е за солта.
Къде да търся причината.
За какво да наблюдавам?
Дописвам, заради следващия коментар: гаденето е от години с тенденция да се сгъстяват и удължават периодите.
Темата не е ли само за въпроси и отговори към и от специалиста, без интерпретации от съфорумци?
Виж целия пост
# 129
Здравейте,

Имам фундаментален проблем с имунната система. Цял живот съм била болнава, но в последните няколко години боледувам изключително често, като само през тази съм изпила поне 6 антибиотика(винаги в съответствие с антибиограма). В обобщение имам хроничен синузит, периодично обострящ се бронхит, Хашимото и анаеробната дисбактериоза, а съм на 30 години. Въпросът ми е кои храни могат да подпомогнат правилното функциониране на имунната система, така че да избегна тази прекомерна употреба на антибиотици?

Здравейте, Сия,

За да стабилизирате имунитета си, Ви предлагам да се обърнете към естествени източници на пробиотици (истинско кисело мляко, боза, туршия, плодове, зеленчуци и гъби, расли в пръст) и пребиотици (бобови, пълнозърнести, ядки и семена), всички пчелни продукти (особено пчелен прашец), чай от ехинацея, лайка и липа. Про- и пребиотиците се предлагат и като добавки и някои от тях са всъщност много добри (японските например).

Синузитът го излекувайте с по няколко капки течен мед във всяка ноздра по 3 пъти на ден. Естествените антибиотици са чесън, лук и праз.

При настинки и хреми много помага Герисан (ударно 3 х 3 и след това се намалява според нуждите) и може да се пие профилактично по 1 ампула на ден.

Ограничете сладкото, преработените храни, алкохол, цигари и кафе, както и намалете стреса.

Като потенциална майка Ви предлагам да погледнете и този материал http://nicksouckov.com/service/blog/2016/10/12/immunity.

Успех.
Виж целия пост
# 130
Здравейте, имам следният проблем-сутрин се събуждам винаги гладна, хапвам и после едва издържам до 12:00 на обяд да хапна отново, тоест аз до обяд съм все гладна, докато не се наобядвам с готвена храна. След това се чувствам заситена и буквално мога реално и да не вечерям, но сутрин и до обяд изпитвам нужда от хубава храна. Когато съм тревожна пак огладнявам рязко и чрез храната се успокоявам. Сутрин ми се яде препечена филийка с масло и сирене винаги. Сладко не мога да ям сутрин, а и усещането е, че не ме засища. Какво мислите по въпроса? Иначе съм добре сложена, клоняща към слаба, а поемам голямо количество храна😂

Здравейте, Куатре,

Гладът се регулира от хормони, които работят на един и същ принцип през деня.

Започнете деня с топла вода с лимон (чаша или две като начало) и след 15-20 минути закусете. Увеличете закуската, за да се заситите по-добре или опитайте други солени варианти (катък, яйце, авокадо и т.н.)

Експериментирайте също и какво ще стане, ако закусите с готвена храна, както на обяд.

Непрестанният глад говори, че не приемате храната, която ви засища и дава нужните хранителни вещества. Ето затова Ви предлагам няколко примера, но не се ограничавайте с тях, особено след като теглото не Ви притеснява.

Успех.
Виж целия пост
# 131
Увеличило ми се е желанието за прием на сол. Забелязвам го от началото на лятото.
Променили са се и вкусовите ми рецептори за сол. Готвя за всички както преди на сол но за себе си добавям допълнително.
Странно е това. В последните доста месеци ми се промениха и вкусовите предпочитания. Тегло, потене, прием на вода и други подробности не са мръднали особено.
Имам и периоди с гадения, които не мога да определя дали са с физически или психически произход.
Забелязвам че ми се догажда не само от месо но и от мед!?, неприятни на вкус са ми станали солети( не че набивам но щипвам понякога от отворен пакет вкъщи и други храни).
Често гаденето започва само от миризмата, не е нужно да ям храната.
Странна работа.
Но питането е за солта.
Къде да търся причината.
За какво да наблюдавам?
Дописвам, заради следващия коментар: гаденето е от години с тенденция да се сгъстяват и удължават периодите.
Темата не е ли само за въпроси и отговори към и от специалиста, без интерпретации от съфорумци?

Здравейте, прекрасна,

Апетитът за солено е един от няколко възможни признака за дефицит на микронутриенти или на психо-емоционално състояние. Рецепторите Ви само подават информацията на главния мозък, който обработва и друга, постъпваща от различни места в тялото Ви.

Това, че Ви се яде сладко, говори за дефицит на хлор и силикон в менюто Ви. Тях си ги набавете с мазна риба (сьомга, херинга, сардини, пъстърва, скумрия), мазно (козе, биволско) сирене, ядки (кашу, орехи, бадеми) и семена (чия, тиквени).

Много ще Ви погнат и естествено солени храни като маслини, туршии и мариновани храни, едаме, соев сос, уакаме и др.

Други фактори са недостиг на сън, стрес, скука, ПМС и прекалено потене.

ПМС (предменструален синдром) ми напомня и за наближаваща менопауза, защото говорите за гадене от някои храни. Общата ми препоръка за последното е, след като нещо Ви отблъсква, е много вероятно тялото Ви да се влияе добре или да няма нужда в момента.

За повече и по-подробен анализ, може да заповядате на своята първа консултация при мен.

Благодаря и успех.
Виж целия пост
# 132
Здравейте, трениращите много често получават съвет "да приоритизират протеина" в храненето си, за да поддържат мускулна маса. Искам да попитам, какво Ви е мнението за честата консумация на месо, риба и млечни продукти - и на яйца, с цел набавяне на "така необходимия" дневен прием на протеин? Вярно ли е, че сготвените бобови храни всъщност са въглехидратна храна? Кои източници на растителен протеин препоръчвате от храните, в случай че човек не желае да взема протеин на прах?
Виж целия пост
# 133
Здравейте, трениращите много често получават съвет "да приоритизират протеина" в храненето си, за да поддържат мускулна маса. Искам да попитам, какво Ви е мнението за честата консумация на месо, риба и млечни продукти - и на яйца, с цел набавяне на "така необходимия" дневен прием на протеин? Вярно ли е, че сготвените бобови храни всъщност са въглехидратна храна? Кои източници на растителен протеин препоръчвате от храните, в случай че човек не желае да взема протеин на прах?

Като допълнение към предишния въпрос, какво мислите за режимите с Ниски въглехидрати-високи мазнини и те ли са наистина най-удачния начин за справяне при инсулинова резистетност. А още по-трудно става, когато това е съчетано с проблеми с щитовидната жлеза, хашимото и хранителни непоносимости. Тогава съвсем се ограничават възможностите за разнообразно и пълноценно хранене.

Вие какъв режим препоръчвате при Инсулинова резистетност и има ли начин да се подпомогне чрез храна функцията на щитовидната жлеза и да се обърне хипофункция към нормална такава без медикаменти.
Виж целия пост
# 134
Kакво Ви е мнението за честата консумация на месо, риба и млечни продукти - и на яйца, с цел набавяне на "така необходимия" дневен прием на протеин? Вярно ли е, че сготвените бобови храни всъщност са въглехидратна храна? Кои източници на растителен протеин препоръчвате от храните, в случай че човек не желае да взема протеин на прах?

Здравейте Епъл,

Във фитнес залите съм чувал и виждал много глупости, при това не само свързани с храненето. За мен на първо място е биоиндивидулаността, т.е. храната за мен е отрова за теб. Ето защо няма как всички по един и същ начин да усвояваме протеините от растителен и от животински произход.

Мнението ми за месото от индустриално гледани животни е следното: това е мазен коктейл от химикали и хормони, който много повече вреди, отколкото да помага. Прилагам само един пример, защото за месото мога да пиша с часове. Когато праисторическият човек е ловувал диви животни за месо, мазнините в тях са били 3-4%. Сегашните животни са угоявани до положение, че умират от рак и сърдечна недостатъчност заради затлъстяване. В тяхното месо мазнините са 15-20%. По дефиниция мазнините са инхибитори на усвояването на протеините, т.е. при наличие толкова на мазнини, както става днес, ние не усвояваме тези протеини. С още по-прости думи: ядем месо заради протеините в него, но не можем да ги усвоим, защото е прекалено мазно. По-добре е рядко да приемате диво месо или от проверени източници. Салами, шунки, луканки и всякакви форми на преработени и овкусени месни продукти са напомпани с нитрити, които са карциногенни.

Масовата риба е от развъдници и е силно токсична с живак и други тежки метали. Това е причината тази година да не съм ял черноморски миди (спомняте си за язовира в Украйна). Решението е дива (океанска или речна) риба с посочен произход (по възможност не от Фукушима).

Сред млечните продукти за предпочитане са сирена и киселото мляко (козе, биволско) от ферми и мандри, които сами си го продават.

Разбирането, че месото е най-добрият източник на протеини, е цяла конспирация и тя тръгва от кравефермите в САЩ и е голяма полемика кой е крив и кой е прав. Яденето на предимно животинска храна (протеини) е причина за липса на фибри, заради които умниците страдат от запек, лошо настроение (постоянно са сприхави, нервни и лесно се ядосват), имат сивкава кожа и са в пъти по-предразположени към рак на дебелото черво и стомаха.

От всичко казано до тук, оборвам и притеснението ви, че готвеният боб е въглехидратна храна. Да, той има фибри и те са въглехидрати, но това не е всичко в него. Всички варива — грах, леща, соя, фава, нахут, фъстък — са прекрасни и добре познати растителни храни. Ето и други от тях: зеленолистни (спанак, лапад, коприва), зърнени (ориз, пшеница, царевица, просо, амарант), ядки (бадеми, орехи, кашу), сейтан, киноа, елда и семена (чия, лен, коноп, сусам, тиква, слънчоглед).

Успех с мускулите!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия