За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 781
  • 745
# 45
Здравейте. Имам малко парче бонфиле, около 300 и малко грама, и мнооого лук. Дали ще стане пържено свинско с лук, или месото не е подходящо. Ако не е, някакви насоки за нещо бързо? Имам и микс гъби, може би нещо с тях?
Филето е сухо месо, бих го готвила самостоятелно на тиган - по няколко минути от всяка страна и да останае розово (колкото ви харесва) микса гъби или само задушени с масло или в гъбен сос със сметана, горчица, сос Урчестър...
Това имам предвид за филето

Виж целия пост
# 46
Ооо, коментарите не погледнах, извинявам се.
И за спама също се извинявам.
Виж целия пост
# 47
Скрит текст:
Ооо, коментарите не погледнах, извинявам се.
И за спама също се извинявам.

Няма нищо, не се притеснявай. Виж тази рецепта. Може да се приготви със свинско месо, но мариноването ще отнеме време.
https://ipeychev9.blogspot.com/2021/08/blog-post_19.html
Виж целия пост
# 48
Здравейте, днес за пръв път правих крем-карамел в метални шолички. Досега винаги съм го правила в малка тава, сложена в голяма тава,  но с цел по-красиво сервиране си купих шолички. Разтопих захарта в тиган, насипах в шоличките и отгоре насипах яйчената смес.
Проблемът е, че карамелът не е течен, а е залепнал за дъното на шоличката (твърд, все едно е като от захарно петле). Иначе кремът е станал добре, няма шупли, но няма сокчето карамел, както обикновено.
За пръв път ми се случва такова нещо, а правя крем карамел от 20 години. Confused Disappointed Relieved
Някой може ли даде съвет защо така се получи и как да го избегна следващия път? Thinking
Виж целия пост
# 49
Скрит текст:
Здравейте, днес за пръв път правих крем-карамел в метални шолички. Досега винаги съм го правила в малка тава, сложена в голяма тава,  но с цел по-красиво сервиране си купих шолички. Разтопих захарта в тиган, насипах в шоличките и отгоре насипах яйчената смес.
Проблемът е, че карамелът не е течен, а е залепнал за дъното на шоличката (твърд, все едно е като от захарно петле). Иначе кремът е станал добре, няма шупли, но няма сокчето карамел, както обикновено.
За пръв път ми се случва такова нещо, а правя крем карамел от 20 години. Confused Disappointed Relieved
Някой може ли даде съвет защо така се получи и как да го избегна следващия път? Thinking

Пробвай следващия път да оставиш шоличките с готовия крем карамел да изстинат напълно в тавата с вода, в която са се пекли. Изваждаш от фурната и ги оставяш да изстинат в тавата. След това можеш да ги прибереш в хладилник
Виж целия пост
# 50
Пепчо, голяма да ти порастне (банковата сметка) ❤️ Соломонките са върха!!!


П.п на каква температура се пържат? На 12 от 12 доста епична борба с пръскащият зехтин падна, но се страхувах, че на по-ниска температура няма да се запечатат, а ще си пуснат соковете...
Виж целия пост
# 51
9 от 12 пържа. Рецептата Всъщност я знаем от Лабрекс, която в последните месеци изчезна Дано да е добре
Виж целия пост
# 52
Това по принцип е вариация на известния виенски шницел. Ето превод на оригиналната рецепта 
от книгата Plachutta – Classics of Viennese Cuisine
СЪСТАВКИ ЗА 4 ПОРЦИИ
600 g телешко без кост
Сол
2 яйца
Брашно, за панировка
Суха галета, за панировка
Олио за пържене
Нарежете месото на 4 котлета. Покрийте със стреч фолио и заравнете с чук за месо (с плоската страна) до дебелина около 4–6 мм, като внимавате да не разкъсате месото.
Подправете и двете страни равномерно със сол. Разбийте яйцата с вилица (не използвайте миксер). Оваляйте котлетите в брашното, изтръскайте излишното. После потопете в яйцата, оцедете излишното. Накрая оваляйте в галета и внимателно изтръскайте излишното. В голям плосък тиган загрейте обилно количество олио (дълбочина 2–3 см) до около 180°C и сложете месото в мазнината. От време на време накланяйки тигана напред-назад, запържете котлетите от едната страна и ги обърнете внимателно. Печете другата страна до кафяво и извадете от тигана. Отцедете върху кухненска хартия и попийте излишната мазнина с кухненска хартия.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ прибл. 3-5 минути, в зависимост от дебелината на месото
Виж целия пост
# 53
Малко попреиначих рецептата, капнах и сметана, че се оказа, че ми изостава. И без зелениите, че тях пък ги нямам.
Виж целия пост
# 54
Важно е теб да ти харесва. Щом се е получило. Аз също понякога променям рецептите по мой вкус или на семейството. Трудно е да угодиш на всички. Все някой не харесва даден продукт или го нямаш на момента.
На снимката само питието липсва. Хубава вечер!
Виж целия пост
# 55
Питието го пийнах по време на готвенето Grinning приспах дреби, и хайде на котлоните и чашка бяло вино.
Отново благодаря за рецептата, хапнахме си всичко!
Виж целия пост
# 56
Пейч, виенският шницел в оригинал е с телешко? Записвам си рецептата и наесен като взема домашно телешко ще я пробвам, с магазинско не смея (обикновено е на телето майката). С пилешко ще се получи ли?
Виж целия пост
# 57
Скрит текст:
Пейч, виенският шницел в оригинал е с телешко? Записвам си рецептата и наесен като взема домашно телешко ще я пробвам, с магазинско не смея (обикновено е на телето майката). С пилешко ще се получи ли?

За пилешко, виж тази рецепта.
Виж целия пост
# 58
За крем маскарпоне с плодове вариант ли е да се смеси с кисело мляко? Имам цедено, което е почти като сметана... Защото в повечето рецепти пише сметана, а не ми се ходи до магазина пак 🙄 И с миксер ли се разбива със захарта?
Виж целия пост
# 59
Скрит текст:
За крем маскарпоне с плодове вариант ли е да се смеси с кисело мляко? Имам цедено, което е почти като сметана... Защото в повечето рецепти пише сметана, а не ми се ходи до магазина пак 🙄 И с миксер ли се разбива със захарта?

Няма проблем да се смеси.
Скрит текст:
маскарпоне - 250 грама
прясно мляко - 2 с.л.
кисело мляко - 5 с.л.
пудра захар - 5 - 6 с.л.
ванилия - 1 прахче
банани - 2
шоколад - 60 грама
Разбийте с телена бъркалка маскарпонето с киселото мляко, пудрата захар и ванилията. Трябва да се получи гладък крем.
С вилица намачкайте единия банан, добавете го към крема. Разбъркайте.
Разтопете шоколада на водна баня. Към него добавете две лъжици прясно мляко и бъркайте до хомогенна смес.
Нарежете другия банан на колелца. В чашите сложете по 3-4 резена, а по стената на чашите залейте с горещия шоколад, който да се стече надолу. Сипете от млечния крем и украсете по желание.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия