Минимална заплата

  • 12 454
  • 106
Моля да пишат хора, които получават такава.
Как се справяте с нея? 3,4 членно семейство примерно?
Виж целия пост
# 1
При брутна минимална заплата от 710лв, нетната колко е - 550-580? Без никакви други доходи, т.е един работещ и 2-3 деца - мисия невъзможна ми се вижда. Може би, ако има и други доходи - детски, пенсия, градина да е възможно криво-ляво да се вържат двата края.
Виж целия пост
# 2
Нето е 550,94. Днес го търсих по повод на друга тема тук.

Според мен е невъзможно, особено ако семейството няма собствено стопанство -градина, животни, зимнина, за да си помага с изхранването.
Виж целия пост
# 3
Много зависи от конфигурацията на семейството. При двама родители и едно или две деца, то едва ли са само на една заплата от 710лв. Освен това не се отчита трудовият стаж, от там също идва някой лев. Но при двама възрастни *710лв вече говорим за 1100 минимум чисти. А и при това положение може да се търси допълнителна работа за единия родител.
Ако говорим за сам родител с две деца (3-членно семейство), то вече трудно ще се намери вариант за допълнителен доход, но пък към тази сума ще има детски от 90-100лв. Възможно е в дохода да се добавя издръжка от бащата при разведени родители или пенсия при смърт на единия родител, защото и такива случаи има.
Оцеляване на ръба с ограничения. Само ток и вода през лятото и при икономии няма да паднат под 100-150лв. Ако отделим 50лв за телефон, дори и на ваучери и нещо друго дребно като температуропонижаващо или болкоуспокояващо, то остават едни 300лв за храна и горницата над 500лв за дрешка, обувки или някакво забавление/ почерпка. Всеки непредвиден разход в такова семейство би разклатил сериозно бюджета.
Виж целия пост
# 4
Ако работи при частник, може и никакъв трудов стаж да се отчита, дават ти само заплатата и така върви. Преди четири години взимах такава заплата. Изобщо не ми се променяше заплатата от това, че имах 12 години стаж при него. Просто на я вдигаше на с по 20 или 50 лв на 4-5 години и така до заветните  550.  Тогавашният ми работодател ми даваше  толкова чисто. Поне 6 години взимах тези пари и то във времена, когато не беше толкова скъпо и пак не стигаха..., махнах се.  Сега 1200 чисто и пак не стигат
Виж целия пост
# 5
Не смятам, че дори сам човек може да се оправи с такава заплата вече. Ако пък са двама родители на минимална и с едно, камо ли с две деца абсурд.
Изключително неадекватна МРЗ. Евентуално някакво оцеляване едва и пълна мизерия. А е изключително тъжно човек да блъска по 40 ( в много случаи и + ) часа седмично, за да мизерства. Не знам що за хора могат да си държат служителите на такова заплащане.
Виж целия пост
# 6
Че не може да се живее на МРЗ е ясно. От друга страна това е АДМИНИСТРАТИВНО определена сума, без някаква икономическа логика. По принцип който си заработва повече от МРЗ си го получава, а какво ще стане с този, който не успява да заработи МРЗ? Ми като я вдигнат ще стане неизгоден и ще го уволнят.  Останалите са официално на МРЗ, но реално с още пари в плик под масата. Та ако можеше ей така да се решават проблемите с вдигане на МРЗ защо не я направим 2000 лева?
Виж целия пост
# 7
Не само има работещи на МРЗ, но и им удържат и от нея.
И е изключително тъжно да се получават пари под масата, а официално човек да е на МРз. Едно, че му се отразява на болничен, пенсия, обезщетение за безработица, но и същевременно по-малко пари влизат в хазната, получават се детски... МРЗ трябва да е минимум 1000-1200 лева, но не е.
Виж целия пост
# 8
МРЗ трябва да е минимум 1000-1200 лева, но не е.

И защо да трябва? Кой взема МРЗ? Хора без образование и квалификация или без хъс да си намерят по-добро. И за тези хора е нормално да вземат пъти по-малко от училите и квалифицираните. Та ако се спази това и МРЗ стане 1200 лева, тогава средната заплата трябва да е над 3000. Ми хайде, доведете Хари Потър с пръчката да го осигури това.  Но ако той не дойде и средната заплата се колебае някъде доста по-ниско, тогава на какво основание да се вдига МРЗ?
Виж целия пост
# 9
Черна станция, и аз подскачам и кудкудякам по повода, че МРЗ съсипва икономиката и ощетява не-квалифицирания персонал, ама никой не слуша. Защото ако някой върши нещо за 550 лв и вдигнат МРЗ на 1000 това няма да значи вдигане на парите на служителя, а отстраняването му и наемането на някой, който може да върши като за 1000.
А и МРЗ има склонността да не стимулира служителя. Щом работодателя казва "Бих ти плащал по-малко, но е незаконно" то служителя обикновено стига (дори да не е тръгнал с такъв манталитет) до "Аз защо да работя повече като така и така по-малко не можеш да ми плащаш."
Виж целия пост
# 10
Няма как да ми е жал за сервитьорката в оборотно заведение, която си докарва няколко хиляди на месец и се осигурява на МРЗ. Просто няма как!
Виж целия пост
# 11
Аз не разбирам какво означава някой да “върши нещо за 550лв”. Това са 550 лв. Със самото време, прекарано на работа са заработени като изключим каквато и да било друга дейност, само стоене.
Служителките при мен са 90% без образование и квалификации, само гимназиално ниво.. всъщност имам човек и без гимназиално даже, както и да е.Това означава, че техния труд струва по- малко от на квалифицираните ? Имала съм и служителка, която разчиташе, че едва ли не дипломите ѝ ще ѝ изкарват парите, а тя реално не вършеше нищо - е, да, ама не става. 🙂
А относно сервитьорките, тях не ги чувам често да се жалват и да търсят нечие съжаление. Това, че си докарват по няколко хиляди.. ами изкарали са ги. Но това са бакшиши от клиенти все пак, нямат нищо общо със заплатата им. Но тъй като имат допълнителен доход - ами, поне сервитьорките, които аз познавам са си доволни.
Виж целия пост
# 12
За един човек да смятаме - мизерно, и със някакви условия - без да плаща наем примерно, минимални режийни или никакви, служебни тел. , нет и транспорт. Евентуално също никакви големи странични разходи, също никакви сериозни разболявания. Недостига се покрива от заеми ( от хора и финансови институции ), правят се и юнашки вересии на доверие.
Спестяването от такъв доход е почти невъзможно и то говорим за малки суми, отделени след различни лишения.
Виж целия пост
# 13
Лилия, чудесно, ти си работодател за пример, не всички са така.
Имам предвид, че върши работа Х срещу 550лв. Не че работата Х струва толкова. Работодателя щеше да плати по-малко, ако можеше. Съответно, ако същия този работодател трябва да плати двойно, то няма да иска да ги плати на човека, който върши работа Х, а ще иска някой, който да върши Х и У, защото и в момента плаща на някой, който върши Х и У, 1000 лв. А ако вдигне заплатата на този с работа Х на 1000 лв, то този с Х и У ще иска 1500. За това просто ще наеме друг за 1000.
Виж целия пост
# 14
А този друг, като знае, че работа Х струва 500 лв, а работа  У -1000 лв, защо ще се съгласи да ги върши двете за 1000 лв?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия