За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

  • 43 392
  • 597
# 450

Много харесвам точно тази обикновена туршия, правих 2 години подред, но винаги чушките стават на каша, развалят саламурата и изхвърлям всичко. Някакви идеи защо се получава така? Вярно, че не я правя с чушки върхари, както пише в тази рецепта, а с хубави едри червени чушки (собствено производство). Не съм опитвала с върхари. Може би има значение и сорта чушки?
Виж целия пост
# 451
Правя туршия с дива ферментация само с чушки Сиврия и не ми се смиват. Избирам хубави жълти чушки. Слагам и пакетче хрян. Вече ядем тазгодишните и нищо им няма.
Виж целия пост
# 452
Правя туршия с дива ферментация само с чушки Сиврия и не ми се смиват. Избирам хубави жълти чушки. Слагам и пакетче хрян. Вече ядем тазгодишните и нищо им няма.
А аз слагам капии, защото са по-дебели. Може би те не стават за такава трушия. Ще пробвам малко количество във сиврии. Благодаря!
Виж целия пост
# 453
Валя чушките са купувани от магазин нали?
Аз точно за това не правя смесени туршии.
Две години пробвах и двата пъти всички други зеленчуци в 3 л буркан бяха ок, а чушките - на пюре😣
Сега затварям само няколко малки буркана когато мама ми даде чушки- те имат малка градина .
Виж целия пост
# 454
Спомняте ли си нашата съфорумка Недоволна? Мир на душата й!
От нея съм научила, че за ферментация се ползват тънки, немесести чушки като върхарите.
И прилагам рецептата й за маринатата на суровата саламурена туршия.

Дано да бъде полезно за някого, както беше на мен.
Виж целия пост
# 455
Реших да пробвам да си направя кисело зеле без претакане в мазата. Изпитана рецепта за 20 л бидонче - колко зелки и колко вода ?
Казаха ми да цепна зелето на 4 при кочана и да сипя сол, но колко точно ?
Едрата сол да сложа в тензух и да пусна в бидона - на 10л бода 400гр сол. Предварително ли се разтваря или направо се пуска на дъното или отгоре ?
Слага се 1 кочан царевица да е здраво зелето и едначервена зелка за цвят. Гърлото на бидона се стречва с найлон да не влиза въздух и се затваря за 1 месец без да се отваря.
Моля за споделен опит !
Благодаря !

без претакане няма да стане.
независимо от кочаните и стреча.

солта е водоразтворима, така че със или без тензух все ще се разтвори, та и ползата от тензуха не виждам.
Не е вярно. Над 25 години така слагаме киселото зеле и става жълто , хрупкаво и си
втасва нормално . https://pep-4o.blogspot.com/2013/02/blog-post_17.html?m=0
Залагаме на Димитровден и на Никулден е готово, отваряме .
до тогава не се отваря.добре затворен  да е бидона.
Виж целия пост
# 456
Валя чушките са купувани от магазин нали?
Аз точно за това не правя смесени туршии.
Две години пробвах и двата пъти всички други зеленчуци в 3 л буркан бяха ок, а чушките - на пюре😣
Сега затварям само няколко малки буркана когато мама ми даде чушки- те имат малка градина .

Не са от магазин, ние си отглеждаме всички зеленчуци. Явно трябва да се използват малки и тънки чушки, както е писала Krotinia малко по-надолу.
Виж целия пост
# 457
Реших да пробвам да си направя кисело зеле без претакане в мазата. Изпитана рецепта за 20 л бидонче - колко зелки и колко вода ?
Казаха ми да цепна зелето на 4 при кочана и да сипя сол, но колко точно ?
Едрата сол да сложа в тензух и да пусна в бидона - на 10л бода 400гр сол. Предварително ли се разтваря или направо се пуска на дъното или отгоре ?
Слага се 1 кочан царевица да е здраво зелето и едначервена зелка за цвят. Гърлото на бидона се стречва с найлон да не влиза въздух и се затваря за 1 месец без да се отваря.
Моля за споделен опит !
Благодаря !

без претакане няма да стане.
независимо от кочаните и стреча.

солта е водоразтворима, така че със или без тензух все ще се разтвори, та и ползата от тензуха не виждам.

Марлята обира праховите частици от едрата сол .
Виж целия пост
# 458
пеп-4о,преди да затворите капака на бидона,слагате ли марля или зелето,водата,солта,хряна и затваряте капака и след 30 дни е готово?
Виж целия пост
# 459
Спомняте ли си нашата съфорумка Недоволна? Мир на душата й!
От нея съм научила, че за ферментация се ползват тънки, немесести чушки като върхарите.
И прилагам рецептата й за маринатата на суровата саламурена туршия.

Дано да бъде полезно за някого, както беше на мен.
Затваряш ли бурканите, течността не почва ли да кипи отвътре, като започне ферментацията?
Виж целия пост
# 460
Скрит текст:
Реших да пробвам да си направя кисело зеле без претакане в мазата. Изпитана рецепта за 20 л бидонче - колко зелки и колко вода ?
Казаха ми да цепна зелето на 4 при кочана и да сипя сол, но колко точно ?
Едрата сол да сложа в тензух и да пусна в бидона - на 10л бода 400гр сол. Предварително ли се разтваря или направо се пуска на дъното или отгоре ?
Слага се 1 кочан царевица да е здраво зелето и едначервена зелка за цвят. Гърлото на бидона се стречва с найлон да не влиза въздух и се затваря за 1 месец без да се отваря.
Моля за споделен опит !
Благодаря !

без претакане няма да стане.
независимо от кочаните и стреча.

солта е водоразтворима, така че със или без тензух все ще се разтвори, та и ползата от тензуха не виждам.
Не е вярно. Над 25 години така слагаме киселото зеле и става жълто , хрупкаво и си
втасва нормално . https://pep-4o.blogspot.com/2013/02/blog-post_17.html?m=0
Залагаме на Димитровден и на Никулден е готово, отваряме .
до тогава не се отваря.добре затворен  да е бидона.

ако го беше написал някой друг, нямаше да повярвам.
 Simple Smile но щом ти казваш..
 от теб досега само хубави неща съм видяла. не само в тази тема.
Flowers Hibiscus
Виж целия пост
# 461
Пробвайте една година,  много хора вече са ми писали , че го правят така и са доволни, че не претокват. Само трябва да сте сигурни че бидона е добре затворен.
Артемида, марля не. Всичко друго вътре и затваряме. Ако му се играе повече на моя,  си разтваря  солта във водата.
Виж целия пост
# 462
Здравейте , възнамерявам да направя кисело  зеле в бидон ,но ще го държа на открита тераса .

Какво би се случило ,ако зелето замръзне  , очакват се отрицателни Т през нощта ?
Виж целия пост
# 463
Моето (също в бидон) го държа в ъгъла на открита тераса , но завито с одеало. Оцелява до февруари, март всяка година.
Виж целия пост
# 464
Моето (също в бидон) го държа в ъгъла на открита тераса , но завито с одеало. Оцелява до февруари, март всяка година.

Благодаря 🌹

Казаха ми за този вариант , но ми се стори наивно .
Сега ,когато и друг човек ми го казва като преживян опит ,го приемам реалистично

Пожелавам ви приятни предколедни дни ✨💖
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия