За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

  • 42 613
  • 578
# 465
Сигурно над 20 години бидона със зелето е на балкона, замръзна един път, когато беше -20 една седмица.
Преди години май го завивахме с китеник, последните години не.
Виж целия пост
# 466
Тази година близки, които слагат кисело зеле и за мен го правиха по тази рецепта:
Скрит текст:

"По рецепта на Огнян Темелков, сватбеният ни фотограф. Оги почина, цял живот ще го споменаваме с добро!  Благодарим му за тази сполучлива рецепта!
Предлагам Ви една различна рецепта за направата на кисело зеле!
Количеството зеле не зависи колко сол се слага.
Аз сложих 9-10 зелки
2 кг. Морска българска сол от Атанасовско езеро
Издълбава се чокана на зелето (някой му викат кочан, зависи в кой край на Бг сте)
Слага се морска сол на мястото на дупката. Големината на дупката определя колко сол  ще сложите. Покривате зелето с вода и го затискате да не изплува. Слага се+1-2  шепи морска сол  (в случая мъжа ми сложи 1шепа) затваряте и 35-40дни не се отваря. Няма пелена, няма меко зеле...има кехлибарен цвят, чорбата е режеща и  бистро - идеална!"

Назад във времето баба и мама  го правеха както пеп-чо е споделил
Скрит текст:
В суровата туршия в каче/каца, пра баба ми слагаше и грозде, динче/любениче от последните,зелени и руйнал домати, круши и др. Да има за бременни и баба Шарка/лирическо отстъпление/Гроздето беше мн. вкусно или така ми се е струвало🤔😀
Виж целия пост
# 467
Имай предвид, че го изкарваме на терасата след стопиране на ферментацията.
Виж целия пост
# 468
При колко градуса  замръзва зелето при разтвор със сол?
Виж целия пост
# 469
Моето също стои на открита тераса. В големи студове го загъвам със старо родопско одеяло и няма проблеми.
Претакам си го.
Виж целия пост
# 470
За това не ви схващам проблема със зелето, защото имам мазе и условия. то  е важно къде  е, в какво е  ,има ли начин друг. Както и за консервиране.
Виж целия пост
# 471
Нашето си стои постоянно на терасата, там го слагаме и не се мести.
Виж целия пост
# 472
Един глуповат въпрос:
Може ли зелето да не е на глави, а да е нарязано и да не е в бидон, а в кофа с капак?
Виж целия пост
# 473
Може, затискаш с чиния да е под саламурата и затваряш плътно капака.
Виж целия пост
# 474
Аз си правя зеле(и не само)в стъклени 5 литрови буркани.Когато единия свърши зареждам наново.
Виж целия пост
# 475
аз пак правих туршия.  - по рецептата ми за цветната, но оставих зеленчуците една вечер да престоят със солта и захарта, сутринта отцедих  сока, добавих оцета и толкова , кипнах и ги напълних. Натриев бензоат  щипк   Повече ми хареса и още ще правя
Виж целия пост
# 476
Здравейте! Аз май само при нужда пиша в тази тема, но то е, понеже няма с какво толкова да я обогатя от собствен опит, тъй като не правя много неща, а пък и успеваемостта на тези, които правя не ми е 100-ва Laughing
Та на въпроса - сложихме кисело зеле в бидонче на балкона, вече са минали ок.20 дни, претаква се родовно и предвид по-топлото време напоследък -почти е готово, днес направих сарми дори. Много е вкусно, но забелязах, че саламурата му "се точи". Отдадох го на минусовата Т първоначално, но после и вътре течността си беше в такъв вид. В начална фаза е явно, а искам да го стопирам този процес и евентуално да го "поправя". Четох за бензоат, дори имам, но някак не искам, страх ме е да не е нещо кофти тази химия.
Четох и за лимони, както и за изплакване на зелките и преваряване на течността. Може ли вашето мнение кое наистина би помогнало?
Виж целия пост
# 477
Чела съм, че вместо бензоат, е по-добре да се използва калиев сорбат.
За зеле не ми се е налагало да го използвам, само за вино.
Виж целия пост
# 478
Сладко от моркови:
Виж целия пост
# 479
Парени чушки
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия