За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

  • 40 944
  • 562
# 60
Привет, миналата събота сложих 3 буркана краставички за дива ферментация. Всяка вечер изсипвах и връщах саламурата, побеляха. Вчера ги опитах, готови са. Прибрах в хладилника, но не се избистриха. Какво да ги правя?
Виж целия пост
# 61
Нищо им няма, нормално е да помътнее саламурата.
Виж целия пост
# 62
Аз слагам синапено семе на дивата ферментация и не помътнява много, а и не цветясва.
Виж целия пост
# 63
Добре ме подсети да купя синап и марля и да сложа в зелето.
На краставичките (с дива ферментация) слагам семе Копър, синап и 2 зърна бахар на буркан. Подправките ги овкусяват и стават разкошни. Вече се яде шестия буркан, остават само още 19...
А има и други туршии - смесена, царска и парени мариновани камби. Но корнишоните изчезват най-бързо. Правих и руска салата и една моя измишльотина - майонеза със скариди и кисели краставички.
Виж целия пост
# 64
Добре ме подсети да купя синап и марля и да сложа в зелето.
Точно днес сложих синап и лимони на зелето. Поне седмица стой на плота в кухнята и все го забравям.
Виж целия пост
# 65
Имам малко продукти за туршия. Искам да я направя като тези сладко-киселите. Хем бърза хем да може да поседи 2-3 месеца. Вероятно ще взема консервант. 
ето, https://pep-4o.blogspot.com/2016/10/blog-post_31.html сладко кисела. Не ти трябва консервант. Слагаш зеленчуци, каквито харесваш повече и ядете.
Виж целия пост
# 66
Последната зимнина вкъщи е налагането на киселото зеле
Аз му слагам само едра сол, червено цвекло и хрян



Вчера вечерта след заливане със саламура
Виж целия пост
# 67
А каква е целта на оцветяването с цвекло?
Виж целия пост
# 68
Зелевият сок придобива красив цвят



А нарязано на дребно  слагам в Банската капама
Виж целия пост
# 69
Да, въпросът ми беше по-скоро, че освен естетически по-красиво, не е заради вкуса или ферментацията.
Виж целия пост
# 70
Аз явно не съм приключила още...
Много бързо изчистват киселите краставички и ще слагам още 5 буркана.отделно взех едни сливи, още не са узрели, и ще ги направя на сос, подобен на грузинския ткемали.
Взех и още рибки, този път ще ги направя на ферментирал зелен лют сос (няма в магазина червени).
Зелето вече се претака и се надявам туршиената ми  лудост да приключи.
Поне ще има цяла зима вкусни ферментирали неща, при това много по-евтино от магазина. Видях насипно царска туршия, с червена капия (не с камби) за "скромната" цена от 10 лв килото...
Виж целия пост
# 71
Да, и една кисела зелка за 10 лева броя... Честно не знам как си ги съчиняват тия цени.
Виж целия пост
# 72
Щом има кой да купува…
Виж целия пост
# 73
Около мене всички се отказаха от слагане на зеле и правене на каквото и да е за зимата. Купуват прескъпо от магазините. И тази година въпреки излетелите до небесата цени е същото.
Аз съм чревоугодник, а и си права сметка на парите. За това правя зимнина, в последните години особено наблягам на ферментиралите туршии.
Виж целия пост
# 74
Да, ние също слагаме. А и все не мога да намеря туршия, която да ми хареса на вкус. Пък зеле ядем в промишлени количества, не знам как ще си насмогнем на финансите 😂
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия