За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

  • 40 973
  • 562
# 495
Понеже вкъщи не ядем сурово мляно месо, ако не суша суджука, а го пека пресен (или преседял няколко дни само да може да ферментира) ще го бъде ли? Laughing
Виж целия пост
# 496
Скрит текст:
Понеже вкъщи не ядем сурово мляно месо, ако не суша суджука, а го пека пресен (или преседял няколко дни само да може да ферментира) ще го бъде ли? Laughing

За печене, ще се изпече. Въпрос на вкус.
Виж целия пост
# 497
Здравейте , имам нужда от съвет . От 10 год. правя кисело зеле , винаги по един и същи начин , става ми перфектно . Вчера отворих бидона и забелязах че чорбата е една лигава ( няма друга дума да го опиша). Има ли начин да се оправи , не ми се изхвърля 30кг. зеле ?
Виж целия пост
# 498
И нашето зеле е странно тази година. Появи се нещо отгоре, но не е бяло както се е случвало друг път, ами като прозрачна гъба. И започва да се смива, без да е станало съвсем.
Сложихме му калиев сорбат, и се оправи, става за салата и готвене.
Виж целия пост
# 499
И аз да се оплача от зелето тази година.
Много рано се появи бяла пелена отгоре. Обирам с решетъчна лъжица.
Сложих синап.
Иначе е вкусно. Но много трудно завивам сарми. Листата се късат.
Купих го от производител, директно от полето. Миналата година купих от съседния производител и зелето беше перфектно. Пелена се появи януари месец, обрах я, беше хубаво до края на февруари, когато го привършихме.
Виж целия пост
# 500
Ние го купуваме всяка година от един и същи човек на пазара, хубаво му е зелето, а едни приятели също си купиха от него, тяхното е добро. Явно при нас нещо стана.
Българска сол съм му сложила, специално миналата година обикалях по цяла София за да търся, от Атанасовското езеро.
Виж целия пост
# 501
Времето е много топло. Може би през следващите години ще трябва да се слага по-късно или на траншове.
Виж целия пост
# 502
Успокоихте ме, че и моето се сми и развали. С ММ се скарахме , че ме обвини понеже съм целяла по- безсолно да е. Ми не 😣, от едно и също място купуваме всяка година и от поне 20 г. рецептата е една и съща😔.
Поне не беше пълен бидон, а само 8 големи зелки. "Спасих" три  - прибрах в камерата листа за сарми и сготвих сърцевината със свинско.
И аз като Еmma T си мисля, че може би е от времето.
Виж целия пост
# 503
Понеже и аз икономисвам от сол - в години с нормално студено време не е никакъв проблем. Занапред мисля, да слагам на части - първото да е с традиционно количество сол (на нас това ни е доста солено), второто - примерно около нова година, - да бъде с по-малко, с надеждата, че все пак ни предстоят някакви зими.
Виж целия пост
# 504
Ние слагаме всяка година по една и съща рецепта - 40 гр. сол на литър вода.
Някои слагат на килограм зеле...не зная коя рецепта е по-успешна 🤔
Виж целия пост
# 505
И нашето не е както трябва.
Виж целия пост
# 506
Най-странното е, че две от зелките ги нарязах в кофа като за салата с моркови, лентички чушки, целина , сол на вкус( разбирайте малко, че аз ям по-безсолно). Престояха 7-10 дена на естествена ферментация и след това прибрах в хладилник и бяха ок- дояждахме ги почти два месеца.
Виж целия пост
# 507
И аз нарязах една зелка в буркан за бързо кисело зеле, и то се сми. 🤔
Виж целия пост
# 508
Аз мисля да го прибирам във фризера.
Виж целия пост
# 509
За първи път се сблъсквам с такова нещо , бяла пелена няма , само се точи. Тази сутрин му сложих още сол  , сока от 4 лимона и корите пуснах вътре . Според мен е от топлото време и некачествена сол . Ще изчакам няколко дни , ако не се оправи ще го затворя в буркани.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия