За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

  • 42 601
  • 578
# 555
Сироп от акация ми звучи страхотно...
artemida, може ли рецепта как се прави (за догодина, че те акациите прецъфтяха май)
Прадядо ми беше пчелар и правеше акациев мед- кристално бял, божествен вкус... купувала съм няколко пъти от магазин-нищо общо с неговия.
Виж целия пост
# 556
Сироп от акация правя по подобен начин като сиропа от бъз-200гр цвят от акация(само цветовете,без дръжките),1лимон нарязан на резени,1л вода,увеличавам количеството на продуктите пропорционално.Престоява 24-30 часа в тенджерата,след това прецеждам,измервам получената течност и слагам захар в съотношение 1:1.Загрявам на котлона до 80-85С(без да завира!),слагам лимонтузу 1пакетче (10гр) на 1л течност.Докато е топъл сиропа наливам в малки бурканчета,обръщам ги с капачката надолу и на следващия ден ги прибирам.
Виж целия пост
# 557
и сладкото ми от бледолики череши (не са съвсем жълти като миналогодишните тези) е готово. С отложено варене, забравих как се казваше този метод, Лабрекс го беше споделила.  https://pep-4o.blogspot.com/2024/06/blog-post_8.html
Виж целия пост
# 558
Скоро се обсъждаше как се прави сладко без захар. Без никакво подслаждане правя само от сини сливи.
Ягоди и череши - с фруктоза и пектин. Понеже фруктозата се три пъти по-сладка от захарта, съм си нагодила рецептата така:
2.5 кг плод
0.5 кг фруктоза
10 г (един пакет) лимонена к-на
3 с.л (около 45 грама) пектин
Плодовете +фруктозата престояват една нощ или повече в хладилника. Слагат се да се варят, като се добавя една малка бучка краве масло - по този начин не се образува пяна и не кипи.
Когато са видимо сварени, разтварям пектина и лимонената к-на в около 200 мл вода, разбивам хубаво с тел и добавям от соса от сладкото. Хомогенизирам добре и сипвам в сладкото, като разбърквам постоянно, да поври още 3-4 Мин. Насипвам в бурканчета. Аз винаги стерилизирам за 5 Мин.
Виж целия пост
# 559
Знаете ли какви зеленчуци може да се консервират само с вода и сол ?Пробвала съм печени чушки и домати само .Дали става и за други?После как ги ползвате?
Виж целия пост
# 560
Печени чушки и домати консервирам без вода, само със сол. Със сол и вода, и стерилизирани зелен фасул, грах, тиквички. Като на тиквичките добавям супена лъжица оцет.
Виж целия пост
# 561
Има ли вече вишни по пазарите?
Виж целия пост
# 562
Нашите преминаха., а от дъжда  и вкиснати има, трябва да се избира много.
Виж целия пост
# 563
Донесоха ни един кашон с домати, може ли да ги консервирам или е още рано?
Виж целия пост
# 564
Може. Стерилизация. Излишното , дето не може прясно да се  изконсумира.
Виж целия пост
# 565
и сладкото ми от бледолики череши (не са съвсем жълти като миналогодишните тези) е готово. С отложено варене, забравих как се казваше този метод, Лабрекс го беше споделила.  https://pep-4o.blogspot.com/2024/06/blog-post_8.html

Направих вишнап и отделно едни червени твърди череши по този метод, получи се разкошно. Много съм доволна, че реших да го пробвам. 👍
Виж целия пост
# 566
И аз са черешите да питам. Ще правя сладко, но каква е пропорцията череши : захар? И слага ли се вода при варенето?
В нета има толкова рецепти, че дойдой да питам тук някой с добра рецепта.
Виж целия пост
# 567
На 1,300кг бели череши сложих 600гр захар. Изчистих черешите, насипах със захарта и една вечер в хладилника. На другия ден сложих да се варят. Вода НЕ слагам. На два пъти спирах котлона и оставях черешите да поемат от сока. Напълних сладкото горещо в сухи, затоплени бурканчета. Затворих и обърнах върху капачката, докато изстине
Виж целия пост
# 568
Аз напоследък слагам 300г на ок 1,200 плод. Добре ми е, не са отровно сладки. На сливите изобщо не мисля да слагам.
Виж целия пост
# 569
Благодаря, моите череши не са много сладки, пък и аз обичам да ми е сладко. Ще видя пак какви пропорции са дадени в нета.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия