Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Онлайн консултации с логопед Галина Сакутска

  • 10 389
  • 49
# 15
Здравейте, синът ми е на 6г разбира всичко, изпълнява команди, в предучилищната няма проблеми, но не говори свободно. Съмнявам се за селективен мутизъм. В момента чакаме час за детски психиатър. Възможно ли е това тревожно разстройство да се излекува напълно и как да го стимулирам вкъщи да говори? Разговаря единствено с баба си, дядо си и вуйчо си. С мен и баща си разговаря, когато е нещо наложително.
Здравейте! Моят съвет е да се консултирате първо с детския психиатър, който ще направи диагностика на детето и ще установи дали се касае за селективен мутизъм. Ако става дума за селективен мутизъм, терапията е индивидуална, съобразена с емоциите и потребностите на детето, имаща за цел намаляване на стреса, укрепване на представата за себе си, подобряване на социалното взаимодействие и поведение, комуникация. В повечето случаи се изисква комбинация от терапевтични методи, както и сътрудничеството на родители, специалисти и учители. Но във всеки случай не трябва да насилвате детето да говори с Вас, това ще увеличи стреса му и ще има по-скоро негативни, отколкото положителни резултати. Желая Ви успех!
Виж целия пост
# 16
Здравейте! Дъщеря ми е на 9 години, има поведенчески проблеми, в училище  , разсеяна е  трудно се концентрира понякога, трудно общува с деца тоест влиза им  в личното пространство. Миналата година откриха дискалуклия, тъй като сме от малък град имахме доста трудности и я местихме 2 пъти - бяха я водили на консултация с ресурсен учител без мое знание... В  началото на 2-ри клас често заменяше при писане и четене „ ЗА“ И „АЗ„ , „ОТ„ заменяше с „ПО„ И ОБРАТНО. Вече е сравнително по-добре по бългърски език определено й харесва предмета , може би е по-уверена. не е отличник но не това е важно.  Серизония проблем  е математиката- не може да смята изобщо , опитала съм какви ли не способи, помагала игри,  частни уроци, курс по ментално смятане всичко е без реултат. Казах  вече от малък град сме има  трима логопеди два от който, с препълнен график до началото на януари, третият специалист- отказа да я приеме , след като попита какъв е проблма и казах  „ дискалкулия„ - отвърна ,че това е прекалено много работа.  В задънена улица сме ?!
Здравейте! Децата с дискалкулия са деца в норма, напълно здрави, но с трудности, свързани с математическите умения и математическото мислене. Съветвам Ви да посетите логопед, който да направи диагностика на детето, да се установи видът, степента и проявите на нарушението, да се определи  общото моторно, когнитивно и езиково развитие на детето, за да се направи терапия за преодоляване на дискалкулията. Вие като родител може да бъдете много полезна. Правете упражнения за развитие на общата и фина моторика, развитие на координацията, развитие на основните психични процеси – мислене, памет, внимание; стимулиране на общото когнитивно развитие – познаване на форми и големини, пространствени ориентации, свойства и качества на предметите, изграждане на понятия и представи. Има много подходящи материали в книжарниците, както и в интернет, с които може да работите. Що се отнася до поведенческите проблеми и комуникацията с децата, бихте могли да направите една консултация с психолог. Психологът работи за поведението, комуникацията, концентрацията, мисленето, паметта.., нещата са взаимосвързани. В повечето случаи логопед и психолог работят в екип. Решението си е лично Ваше, но това, което изброих като дейности, бихте могли да правите у дома и да имате успех:) Поздрави!
Виж целия пост
# 17
Защо детето не проговаря???

Бабите може да коментират, че „на една година вече сте разказвали приказки“, а вашето дете мълчи дори на три години. Не им обръщайте особено внимание, но имайте предвид, че съществуват няколко фактора, които могат да причинят забавяне на говора.

Детето, още ненавършило годинка, е седнало пред телевизора, гледа картинките и никой не говори с него. То възприема информацията визуално, но няма диалог. Само вижда и чува, а за да говори, трябва да изслуша и да отговори. Тоест, детето се нуждае от диалог, който не получава.

Понякога е напълно достатъчно да изпратите 3-годишно дете с остра липса на комуникация в семейството в детска градина. В среда от себеподобни много деца се научават да говорят по-бързо, отколкото в компанията на възрастни.

Родителите, които решат да развият речта на тригодишното дете (ако то няма заболявания, които възпрепятстват говора), трябва да се подготвят за бавен и трудоемък процес. Детският психолог или психотерапевт може да е от помощ. Ключът към успеха до голяма степен е в усилията, и то усилията на родителите.

Ако причината за забавянето в развитието на речта е органична (слухови заболявания, неврологични аномалии, патологии на речевия апарат или на речевия център на мозъка), на детето трябва да се осигури адекватно лечение в зависимост от диагнозата. Паралелно с това лекарят ще даде и препоръки за логопед, с който да се работи за развитие на речта.

Ако причината за мълчанието на детето се крие в социални, педагогически или психологически проблеми, трябва също така да премахнете факторите, които му пречат да се изразява речево.

Смята се също така, че момчетата проговарят по-бавно от момичетата.

Съветите на психолога

Обръщайте внимание на детето си като личност, важна, колкото всеки възрастен във вашето семейство. Говорете с него, обсъждайте важни въпроси и такива от ежедневието – какво да сготвите за вечеря, къде да се разходите през уикенда и т.н.

Дори детето отначало да не отговоря нищо, то ще започне да формира полезен навик – да общува. Паралелно с това ще започне развитието на вътрешната реч, по-добро разбиране на пасивната реч.

Възможни причини

Родителят говори вместо него

Свръхзащитното родителство може да доведе до липса на мотивация за говорене. Ако попитате детето каква ябълка иска – зелена или червена, и след това отговорите вместо него „Червена, защото ти е любима“, тогава детето просто няма смисъл да намира думи и да отговаря.

Ако такива ситуации се повтарят редовно, тогава децата изграждат навика да мълчат. Ако тази ситуация напомня на вашата, променете отношението си към детето и го освободете от това обгрижване. Не му правите услуга, като предвиждате исканията му.

Шепотът и мънкането не трябва да се насърчават. Също не използвайте бебешки думи. Те са много по-трудни за произнасяне. Говорете с бебето си като с възрастен. Ще му бъде приятно и полезно.

Стресовите ситуации или проблемите с родителите в семейството имат много силен ефект върху децата. Излишно е да казваме, че те попиват абсолютно всичко като гъба. За някои деца ранната раздяла с майката и тръгването на ясла може да е стресиращо. За други пък липсата на среда с връстници може да окаже негативно влияние. Трябва да се следи внимателно какво може да остави сериозен отпечатък върху психиката на децата.

Мълчание поради уплаха

В ранна детска възраст детето може да се уплаши от нещо – от падане или удар, от внезапен, остър звук.

Смесица от шумове

Телевизорът, който работи само като фон, също пречи на възприемането на звуци. Думите се разтварят в някаква какофония от речта на родителите, музиката, специалните ефекти и говора на актьорите. Детето просто не разбира кое какво е от цялата шумотевица.

Мълчание на дете в двуезични семейства

Понякога деца в двуезични семейства може да имат говорни проблеми тъкмо поради наличието на повече от един език. Мама и татко могат да си говорят на два различни езика, те се разбират, но детето не разбира какво става. С малко дете е най-добре, докато проговори, да се говори само на един език.

Други проблеми

Не трябва да се забравяме и наследственият фактор, родовата травма, патологията на развитието на органите. Част от тези факти са трудни за възприемане от родителите, но голяма част от тези първопричини са поправими. Дори децата с увреждане на мозъка до определена степен могат да започнат да говорят и да станат абсолютно пълноценни хора.

Какво да правим, ако детето не говори

Музика

Може да започнете да му пускате музика. Песни, класическа музика – всичко това има благоприятен ефект върху способността за възприемане на света, звуците, речта.

Описване на всички предмети и дейности

Използвайте всеки час, прекаран с детето си. По пътя към магазина или на разходка опишете и обсъдете с него всичко, което се случва на улицата: минава кола, червена е, голяма е, куче се разхожда – малко, сладко куче… и т.н.

Докато готви, майката може да показва на детето кухненски прибори и да ги назовава на глас (лъжица, тенджера), както и продуктите (ябълка, морков, зеле, ядки).

Ако в семейството има няколко деца, тогава като правило проблемите с развитието на речта се наблюдават при по-малките. Психолозите вярват, че така може да влияе честото общуване с други деца, тъй като общуването с възрастни все още се счита за оптимално за развитието на речта.

По-малките деца от големи семейства често са твърде „мързеливи“, за да говорят както трябва и с колкото думи е нормално.

Задавайте често въпроси на детето си. Дори и да не може да им отговори, продължавайте да питате. Рано или късно ще ви отговори.

Веднага след като детето проходи, говорете с него, произнасяйте абсолютно всичко, което правите. „Ето я лъжицата, взимам я в ръка, гребвам от супата и я поднасям към устата си.“ Тоест, добре е да произнасяте всичко до най-малката подробност.

Когато говорите с бебето си, опитайте се да го накарате да гледа лицето и устата ви. То ще види как трябва да движи с устните си, как издавате звуци и ще се опита да повтори.

Комуникация с много хора

Комуникацията и обществото са важни за детето. То трябва да общува не само с майката. Добре е да посещава баба и дядо, например – това е хубаво не само за семейството, но и за развитието му.

Ограничете гледането на телевизия

Гледането на телевизия не се препоръчва за дете под година и половина. След тази възраст гледането е добре да не надвишава 15 минути на ден. Така детето ще е по-спокойно и може би ще започне да говори по-скоро.

Фина моторика

Игрите, развиващи фината моторика, са приятен начин да прекарате време с детето, а и развиват определени части на мозъка.

Книгите

Четете книги на детето си по-често. Това не само развива речта, но и паметта.

Преглед при специалист

Ако едно дете не говори на 3-годишна възраст, е добре да посетите лекар, за да се установи причината. Като за тази възраст вече не е достатъчно то само да разбира речта, а трябва да произнася фрази, състоящи се от поне две думи и да формира изречения.

Преглед при невролог няма да навреди. Дори да е само за ваше успокоение. Може да се направи фонограма. Добре е да се консултирате и с логопед. Всичко това ще ви помогне да установите причината за забавянето в развитието на речта.

Когато оценяват речевите способности на детето си, родителите трябва да вземат предвид не само колко и какво казва в момента, но и да следят динамиката на речта: ако детето говори с определен брой думи както на 2, така и на 3 години и речникът му практически не се увеличава, тогава може да има някакъв проблем.

Ако на 3 години детето изостава от стандартите, но все пак борави с няколко думи, които прогресивно се увеличават, това е добре и се счита за положителен знак. Въпреки че до известна степен изостава от нормата, се вижда, че има положителна динамика в личностното му развитие.

Не е необходимо да сравнявате детето с другите деца. Вашето дете е уникална личност, няма друг човек като него, така че всякакви сравнения са излишни.

Ако започнете да развивате речевите функции на детето, ползвате съветите на специалисти и детето получи лечение, ако такова е необходимо, тогава прогнозата е доста благоприятна. 85-90% от децата напълно наваксват с речта и до 6-7-годишна възраст вече говорят като връстниците си.

Източник: https://www.maikomila.bg
Виж целия пост
# 18
Здравейте!
Скоро момчето ни ще навърши две години и няма думички. Не е имал лепетна реч никога. Като бебе произнасяше звуци като птиче и все едно пееше. Произнася "а", "у", "е", разбира доста неща. Сочи с пръст, показва когато иска да яде препечен хляб тостера, когато ни дойдат на гости баба и дядо, къде стоят чехлите им, помага да се извади прането и такива неща. Има очен контакт и проследява с поглед. Но е много своенравен и почти не изпълнява команди, трудно е обучението му. Телевизия пускаме по един час дневно - сутрин и вечер, колкото да чуем новините. Не е гледал никога детски филми, но сме пускали песни, от дете има афинитет към реч на английски и иска да му пеем с майка ми на английски език. Запеем ли на български започва да нервничи. Като цяло от бебе е много нервно и капризно дете. Компютри, таблет не ползва. Телефони също крием и не даваме, само за снимки.
Има интерес към книжки, дава да му четем, но не сочи къде е кучето/котето и други. Като започна да говоря за дадена история от книжка, ми дава самата книжка. Уча го постоянно как правят животните и имам усещането, че разбира, усмихва се, но като го питам къде е кончето и го имитирам се усмихва и ми носи него или друго животно. Имаме животните и като играчки и ги посочваме на картинки, но не винаги ги разпознава.
Ходили сме преди три месеца на психолог, посъветва ни да бъдем по-строги и да определим граници на допустимо поведение. С фината моторика е горе-долу добре, може да нареди три-четири кубчета за кула, два ринга и после губи интерес.
Какво ви е мнението? Да чакаме ли още за логопед или да търсим. Знам, че малко специалисти работят с невербални деца.
Виж целия пост
# 19

Здравейте!
Скоро момчето ни ще навърши две години и няма думички. Не е имал лепетна реч никога. Като бебе произнасяше звуци като птиче и все едно пееше. Произнася "а", "у", "е", разбира доста неща. Сочи с пръст, показва когато иска да яде препечен хляб тостера, когато ни дойдат на гости баба и дядо, къде стоят чехлите им, помага да се извади прането и такива неща. Има очен контакт и проследява с поглед. Но е много своенравен и почти не изпълнява команди, трудно е обучението му. Телевизия пускаме по един час дневно - сутрин и вечер, колкото да чуем новините. Не е гледал никога детски филми, но сме пускали песни, от дете има афинитет към реч на английски и иска да му пеем с майка ми на английски език. Запеем ли на български започва да нервничи. Като цяло от бебе е много нервно и капризно дете. Компютри, таблет не ползва. Телефони също крием и не даваме, само за снимки.
Има интерес към книжки, дава да му четем, но не сочи къде е кучето/котето и други. Като започна да говоря за дадена история от книжка, ми дава самата книжка. Уча го постоянно как правят животните и имам усещането, че разбира, усмихва се, но като го питам къде е кончето и го имитирам се усмихва и ми носи него или друго животно. Имаме животните и като играчки и ги посочваме на картинки, но не винаги ги разпознава.
Ходили сме преди три месеца на психолог, посъветва ни да бъдем по-строги и да определим граници на допустимо поведение. С фината моторика е горе-долу добре, може да нареди три-четири кубчета за кула, два ринга и после губи интерес.
Какво ви е мнението? Да чакаме ли още за логопед или да търсим. Знам, че малко специалисти работят с невербални деца.

Здравейте! Момченцата, за разлика  от момиченцата, се развиват с малко по-бавни темпове. В момента детето Ви трупа думички в пасивният речник, както сама казвате, разбира всичко, но все още не го назовава. Не спирайте да му говорите, да назовавате имената на предмети, животни, хора, разхождайте се сред природата, запознавайте го с всичко, което е около вас. Хубаво е детето да посещава ясла, за да се социализира, а и там ще общува с други деца, ще чува тяхната реч и тази на другите възрастни, в един момент когато детето е готово, ще започне да говори. Често се случва речта при момченцата да започне и след 2 години, но ако до 3 г. няма реч, тогава е необходимо да се обърнете към специалист логопед. През това време рисувайте, играйте с играчки, моделирайте с пластилин, сортирайте предмети по цвят, големина и форма (сортер), говорете на детето, танцувайте и изговаряйте движенията, които изпълнявате (клякам, ставам, пляскаме с ръчички....) слушайте и пейте песнички, но на български език, в началото детето може да се сърди, но Вие наложете правилата и малко по-малко ще свикне. Не изисквайте на всяка цена детето да повтори думата. Когато разглеждате книжка , първо го запознайте с всички животни, като ги назовавате. Това може да направите няколко пъти, след това какъв звук издава всяко животно. На следващ етап може да играете на криеница и да издавате определени звуци на животни. Вие сте родител, най-добре ще усетите коя игра харесва Вашето дете, направете най-доброто:) Желая Ви успех!
Виж целия пост
# 20
Здравейте др Сакутска.
Имам момченце на 2 г и 1 м.
Неговия речник е -мама,тата,баба,айде,да,не,кака,гого,
Веднъж нарече кучето джоко а се казва джони.
Притеснява ме това че не ми казва със уста по никакъв начин че му се пие вода например.
Да казва че иска нещо .
Според вас какво се прави във такъв случай.
Какво е вашето мнение.
Хубав ден
Виж целия пост
# 21
Здравейте! Причините за късно проговаряне могат да бъдат свързани с различни фактори.

Детето, още ненавършило годинка, е седнало пред телевизора, гледа картинките и никой не говори с него. То възприема информацията визуално, но няма диалог. Само вижда и чува, а за да говори, трябва да изслуша и да отговори. Тоест, детето се нуждае от диалог, който не получава.

Родителите, които решат да развият речта на детето си (ако то няма заболявания, които възпрепятстват говора), трябва да се подготвят за бавен и трудоемък процес. Детският психолог или психотерапевт може да е от помощ. Ключът към успеха до голяма степен е в усилията, и то усилията на родителите.

Ако причината за забавянето в развитието на речта е органична (слухови заболявания, неврологични аномалии, патологии на речевия апарат или на речевия център на мозъка), на детето трябва да се осигури адекватно лечение в зависимост от диагнозата. Паралелно с това лекарят ще даде и препоръки за логопед, с който да се работи за развитие на речта.

Ако причината за мълчанието на детето се крие в социални, педагогически или психологически проблеми, трябва също така да премахнете факторите, които му пречат да се изразява речево.

Смята се също така, че момчетата проговарят по-бавно от момичетата. Много е важно да обръщате внимание на детето си като личност, важна, колкото всеки възрастен във вашето семейство. Говорете с него, обсъждайте важни въпроси и такива от ежедневието – какво да сготвите за вечеря, къде да се разходите през уикенда и т.н.

Дори детето отначало да не отговоря нищо, то ще започне да формира полезен навик – да общува,  паралелно с това ще започне развитието на вътрешната реч, по-добро разбиране на пасивната реч.
Възможна причина за това, че детето Ви употребява по-малко думички, може да бъде това, че
родителят говори вместо него.

Свръхзащитното родителство може да доведе до липса на мотивация за говорене. Ако попитате детето каква ябълка иска – зелена или червена, и след това отговорите вместо него „Червена, защото ти е любима“, тогава детето просто няма смисъл да намира думи и да отговаря.

Ако такива ситуации се повтарят редовно, тогава децата изграждат навика да мълчат. Ако тази ситуация напомня на вашата, променете отношението си към детето и го освободете от това обгрижване. Не му правите услуга, като предвиждате исканията му.

Шепотът и мънкането не трябва да се насърчават. Също не използвайте бебешки думи. Те са много по-трудни за произнасяне. Говорете с бебето си като с възрастен. Ще му бъде приятно и полезно.

Стресовите ситуации или проблемите с родителите в семейството имат много силен ефект върху децата. Децата попиват абсолютно всичко като гъба. За някои деца ранната раздяла с майката и тръгването на ясла може да е стресиращо. За други пък липсата на среда с връстници, може да окаже негативно влияние. Трябва да се следи внимателно какво може да остави сериозен отпечатък върху психиката на децата.

Мълчание поради уплаха

В ранна детска възраст детето може да се уплаши от нещо – от падане или удар, от внезапен, остър звук.
Смесица от шумове

Телевизорът, който работи само като фон, също пречи на възприемането на звуци. Думите се разтварят в някаква какофония от речта на родителите, музиката, специалните ефекти и говора на актьорите. Детето просто не разбира кое какво е от цялата шумотевица.

Мълчание на дете в двуезични семейства

Понякога деца в двуезични семейства може да имат говорни проблеми тъкмо поради наличието на повече от един език. Мама и татко могат да си говорят на два различни езика, те се разбират, но детето не разбира какво става. С малко дете е най-добре, докато проговори, да се говори само на един език.

Други проблеми

Не трябва да се забравяме и наследствения фактор, родовата травма, патологията на развитието на органите. Част от тези факти са трудни за възприемане от родителите, но голяма част от тези първопричини са поправими. Дори децата с увреждане на мозъка до определена степен могат да започнат да говорят и да станат абсолютно пълноценни хора.

Какво да правим, ако детето не говори
Музика

Може да започнете да му пускате музика. Песни, класическа музика – всичко това има благоприятен ефект върху способността за възприемане на света, звуците, речта.
Описване на всички предмети и дейности

Използвайте всеки час, прекаран с детето си. По пътя към магазина или на разходка опишете и обсъдете с него всичко, което се случва на улицата: минава кола, червена е, голяма е, куче се разхожда – малко, сладко куче… и т.н.

Докато готви, майката може да показва на детето кухненски прибори и да ги назовава на глас (лъжица, тенджера), както и продуктите (ябълка, морков, зеле, ядки).

Ако в семейството има няколко деца, тогава като правило, проблемите с развитието на речта се наблюдават при по-малките.  Общуването с възрастни все още се счита за оптимално за развитието на речта.

По-малките деца от големи семейства често са твърде „мързеливи“, за да говорят както трябва и с колкото думи е нормално.

Задавайте често въпроси на детето си. Дори и да не може да им отговори, продължавайте да питате. Рано или късно ще ви отговори.

„Ето я лъжицата, взимам я в ръка, гребвам от супата и я поднасям към устата си.“ Тоест, добре е да произнасяте всичко до най-малката подробност.

Когато говорите с детето си, опитайте се да го накарате да гледа лицето и устата ви. То ще види как трябва да движи с устните си, как издавате звуци и ще се опита да повтори.

Комуникация с много хора

Комуникацията и обществото са важни за детето. То трябва да общува не само с майката. Добре е да посещава баба и дядо, например – това е хубаво не само за семейството, но и за развитието му.

Ограничете гледането на телевизия

Гледането на телевизия не се препоръчва за дете под година и половина. След тази възраст гледането е добре да не надвишава 15 минути на ден. Така детето ще е по-спокойно и може би ще започне да говори по-скоро.

Фина моторика

Игрите, развиващи фината моторика, са приятен начин да прекарате време с детето, а и развиват определени части на мозъка.

Книгите

Четете книги на детето си по-често. Това не само развива речта, но и паметта.

Преглед при специалист

Ако едно дете не говори на 3-годишна възраст, е добре да посетите лекар, за да се установи причината. Като за тази възраст вече не е достатъчно то само да разбира речта, а трябва да произнася фрази, състоящи се от поне две думи и да формира изречения.

Преглед при невролог няма да навреди. Дори да е само за ваше успокоение. Може да се направи фонограма. Добре е да се консултирате и с логопед. Всичко това ще ви помогне да установите причината за забавянето в развитието на речта.

Когато оценяват речевите способности на детето си, родителите трябва да вземат предвид не само колко и какво казва в момента, но и да следят динамиката на речта: ако детето говори с определен брой думи както на 2, така и на 3 години, и речникът му практически не се увеличава, тогава може да има някакъв проблем.

Ако на 3 години детето изостава от стандартите, но все пак борави с няколко думи, които прогресивно се увеличават, това е добре и се счита за положителен знак. Въпреки че до известна степен изостава от нормата, се вижда, че има положителна динамика в личностното му развитие.

Не е необходимо да сравнявате детето с другите деца. Вашето дете е уникална личност, няма друг човек като него, така че всякакви сравнения са излишни. Желая Ви успех!
Виж целия пост
# 22
Здравейте! Моето дете "проговори" що-годе разбираема след трета група. В момента е на осем години, във втори клас и продължаваме да имаме проблем с думи, които не използва често или пък ги чува за първи път. Бърка словоред-а на думите в изречението. Чете на срички и от както му кажа да слее думата, то тогава ми я прочита правилно. Трудно се справя и с останалите предмети в училище. Пише бавно. Чувствам се отчаяна, защото не знам от къде идва този проблем при него и не знам как да постъпя и към кого да се обърна за помощ и съвет. Държа да отбележа, че четири години посещаваше логопед един път в седмицата.
Виж целия пост
# 23
Здравейте! Казвате, че сте ходили на логопед 4 години,  през това време логопедът трябва да е направил обследване на детето и да е наясно с нарушението му. Какво беше мнението на специалиста? От Вашите думи разбирам, че като цяло има изоставане в речта от ранна детска възраст, а в момента обучителни трудности... Това е така, защото процесът на изоставане е започнал отрано, но ако няма други пречки в развитието, детето може да навакса с помощта на логопед, но не веднъж, а поне три пъти седмично. Вие също трябва да полагате много усилия за преодоляване на проблема. Всеки ден да му отделяте нужното внимание и да му помагате да чете, пише и. т .н. Повтаряйте думите, бавничко на срички, след това сливайте. Работете с ръката, правилен захват на ръката при писане; развивайте фината моторика, тъй като тя е пряко свързана с говора. (Занимания с пръсти, рисуване, сортиране на елементи по цвят, редене на пъзел и др. подходящи за възрастта игри). Когато бърка словореда на думите в изречението, трябва да се работи за правилно построяване на думите в изречението. Казвате изречението правилно, а детето повтаря след Вас. Когато потренирате така, друго упражнение може да бъде Вие да бъркате словореда, а детето да Ви поправя.Често децата не изговарят правилно непознати или по-сложни за изговаряне думи, в такъв случай изговаряйте думата бавно и поправяйте, ако бърка. Иска се много търпение от Ваша страна, не унивайте, няма невъзможни неща. Работете с детето и резултатите ще дойдат постепенно. Успех! Simple Smile
Виж целия пост
# 24
Здравейте,детето ми е на почти 6г посещава а психолог от 2 години на логопед ходи веднъж годишно,тя изключително добро и изпълнително дете но не е общително,вкъщи приказва чудесно,в градина и не само с деца от блока и възрастни не се държи свободно,ако е пита някой нещо отговоря кратко,с деца например ако ги познава и е интересна играта си говори но изключително обрано,според психолога и логопеда такъв и е характера,не започва сама разговор, неуверена е,избягва да говори когато има повече хора,уж всичко е наред а това не се променя,ходи на психолог и в градина той също не вижда нещо нередно, благодаря
Виж целия пост
# 25
Здравейте! Извинявам се за късния отговор. Възможно е да е черта на характера, детето Ви избира с кого да комуникира и това е нещо нормално, не всеки човек може да го предразположи за разговор, а и помислете – ние, възрастните, също разговаряме избирателно понякога. След като общува свободно у дома, няма причина да се тревожите. Съветвам Ви да поощрите талантите на детето, насочете го към някакав спорт, танци, рисуване или арт занимания  с цел да се създаде чувство за самоувереност, вяра в собствените сили, самочувствие, както и социални контакти. Важно е детето да бъде подкрепяно и поощрявано в неговите силни страни и изобщо. Приемете детето такова каквото е, не го насилвайте да общува, ако не иска. Обърнете внимание кое му е интересно, къде, кога и как е склонно да общува, какво го предразполага и го мотивирайте. Вие сте най-добрият психолог на вашето дете:) Успех!
Виж целия пост
# 26
Здравейте. Имам дете на 5 години, което от първа група посещава допълнителна подкрепа в детската градина и има напредък в говора, но недостатъчен. Притеснява ме, че има затруднения с буквите "г" , "к" и "р". Искам да попитам има ли нещо, което можем да правим вкъщи, така че да започне да ги казва. Живеем в малък град и възможността да се вредим за логопед извън детската градина е много малка. Благодаря предварително за отговора.
Виж целия пост
# 27
Здравейте! Звуковете "К" и "Г" са от ранна онтогенеза,  а звук "Р" – от късна онтогенеза, най-трудният звук за произнасяне, който често се заменя с "Л". Какво имате предвид под затруднения? Детето Ви не изговаря правилно тези звукове, изпуска ги, заменя ги с други??? Ако детето Ви не може изобщо да ги изговаря, звуковете трябва да се поставят, след което да се автоматизират. Няма да мога да дам съвет, без да знам какво точно е положението при Вас.
Виж целия пост
# 28
В повечето думи "к" и "г" ги заменя с "т". В много малко ги произнася правилно, най-често когато са в средата. А буквата "р" е някак приглушена. Притеснявам се дали ще започне въобще да ги произнася.
Виж целия пост
# 29
В повечето думи "к" и "г" ги заменя с "т". В много малко ги произнася правилно, най-често когато са в средата. А буквата "р" е някак приглушена. Притеснявам се дали ще започне въобще да ги произнася.
 

Здравейте отново! Замяната на звуковете "К" и "Г" с "Т" е нещо често срещано. В такива случаи с детето трябва да се работи за слухова перцепция на звуковете, т.е правят се упражнения за разграничаване на звуковете. Като цяло работата е доста, а резултатите не са светкавични, ще трябва време. Работата върху замяната на звукове изисква професионално отношение, ако искате детето Ви да преодолее това нарушение, е добре да посетите логопед. А звук "Р" се работи последен. Желая Ви успех!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия