Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бързи здравословни въпроси и отговори – 38

  • 18 083
  • 744
Добре дошли!

Заповядайте в тридесет и осмата поред тема, в която споделяме личен опит, полезни непрофесионални съвети и практики от здравословно естество. doctor

Моля, имайте предвид, че обсъжданите в темата идеи и предложения следва да служат само за насока към подходящ специалист, който да назначи адекватно на заболяването или здравословния проблем лечение. Съветите в темата не бива да бъдат приемани като диагноза и не трябва в никакъв случай да са повод за самолечение!

Линкове към старите теми: #1, #2, #3, #4, #5, #6, #7, #8, #9, #10, #11, #12, #13, #14, #15, #16 #17, #18, #19, #20, #21, #22, #23, #24, #25, #26, #27, #28, #29, #30, #31, #32, #33, #34, #35, #36 и #37.

Вместо запис, можете да отговорите на въпроса: "Имате ли понастоящем някакви здравословни оплаквания от неизяснено естество, за които се чудите към какъв тип специалист да се обърнете?", или просто да копирате въпроса си от миналата тема, ако е бил публикуван непосредствено преди отварянето на новата тема и – по тази причина – е останал без отговор от страна на останалите потребители.

Моля, нека спазваме благия тон и съблюдаваме добронамереността в изказа си. Благодаря! bouquet
Виж целия пост
# 1
Благодаря за новата тема.
Горе долу е така.
Имах на няколко пъти 37.8 ,37.6 от вчера следобед не съм вдигала температура.
Имах болка във двете страни на кръста и лимфни възли под челюстта подути и малко ме боляха.
Общо взето това е при мен
Виж целия пост
# 2
Не знам дали въпроса ми е за тук, дано отговори някой.
Имам назначен по НЗОК  ЯМР на коляно/наранено е/
Това изследване дали е с вкарване на цялото тяло в една тръба? Че ми е много страшно, няма да го издържа. Да знам дали да се пазаря за друг начин.
Виж целия пост
# 3
Има и отворен тип ЯМР. Последният ми беше такъв, не са ме вкарвали в тръбата.
В болница “Св. София” на Мазнейкова, но съм сигурна, че има и другаде.
Виж целия пост
# 4
Само да кажа за антибиотиците, че майка ми така си самопредписа същите антибиотици, с които преди две години й лекуваха инфекцията на крака, и такава каша си сътвори, че в две болници лежа на курс от няколко антибиотика плюс няколко месеца инжекции пеницилин, защото е развила резистентност плюс че помага на други видове бактерии с нейните самолечения...
Виж целия пост
# 5
Не се прави така, ама народът не мирясва... че и се намират явно фармацевти да им угаждат, то все пак не се купува като бонбони такова нещо. Но съм виждала и аз как си затварят очите че няма рецепта или че е стара. И съм се и наслушала на всякакви опити да се изкрънка без рецепта или да се поиска друг вместо предписания антибиотик (не говоря за генерично същия, а за съвсем различен...).
А аз дори докато работех в аптека съм отказвала на собствения си баща да му взема антибиотик "да си имал", защото го знам че следващия път като се разкашля и ще го почне, независимо какъв е, какъвто има там. С приятели същата работа, ако са си самопредписали нещо дето е по рецепта, много рязко отказвах да съдействам. Лоши услуги са това, не ща да ми тежат на съвестта после.
Виж целия пост
# 6
Е как така се дават антибиотици без рецепта? Аз преди няколко години като се прибрах в БГ изпълнявах поръчка на една баба искала аспирин за трушии. Влязох в аптека, дадоха ми едно блистерче, казаха ми ако искам още рецепта. МНого се изненадах. Това да е било 2008 някъде. А вие за антибиотици говорите.
Виж целия пост
# 7
Ами по принцип не се дават, но дефакто се случва... Къде някой де примолил и го съжалили, къде се полакомят да продадат, нарушение си е отвсякъде но за съжаление се случва.
Иначе ако всичко се прави по книга, рецепта за антибиотик важи броени дни само и е за еднократно изпълнение. На практика я има дата на бланката, я не. А да сложат печат че вече е изпълнена че да не може пак е почти фантастика...
Въведоха уж електронни рецепти. Масово се скочи да може и хартиени, не можело само електронни. От лекари, масово не щат да се занимават и гледат да награцат там нещо на хартия. И пак куче влачи...
Виж целия пост
# 8
ЛЛ ми изписва АБ по Вайбър или по телефона.
Последният път и виснах пред кабинета, защото дори не ми уточни дозировка и за колко дни. “От кога не дават АБ без рецепта?”, беше много изненадана?
Иначе редовно си купувам без, това че съм го координирала с лекар си е за мен, в аптеката не ми искат обикновено, хайде, вярно, че ме познават, ама аз не си само изписвам, но има маса други, които го правят.
Реално освен за лекарства по зелена рецепта всичко в БГ може да се купи свободно, аз дори не си пазя рецепти, защото знам, че мога да си купя и без тях.
Не е правилно, но такива са фактите.
Виж целия пост
# 9
Реално освен за лекарства по зелена рецепта всичко в БГ може да се купи свободно, аз дори не си пазя рецепти, защото знам, че мога да си купя и без тях.

Точно така е. Аз рецепти не обичам да разнасям, че все ги забравям вкъщи, но никога не съм имала проблем да ми продадат това, от което съм имала нужда.
Примерно, вземала съм по 30 сашета "Аулин" наведнъж, без да разполагам с рецепта.
Виж целия пост
# 10
Мерси за новата тема!


С аптеките е субективно, в някои са стриктни в други не. Аз съм на синтетичен хормон за щитовидната от близо 30г, преди 2-3г за първи път в една аптека ми поискаха рецепта....и аз нямах и не ми дадоха Simple Smile
Виж целия пост
# 11
Понеже въпросът ми остана без отговор в предишната тема,го пренасям тук. На антибиотик съм, колко време след края му мога да пусна кръвни изследвания,без да се отрази на резултатите?
Виж целия пост
# 12
Mila и Sealove какъв АБ пиете?
Виж целия пост
# 13
Аз бях на Бисептол, защото това е едно от малкото неща, които не бях пила последните години, а ми е във всички минали антибиограми.
Мисля, че свърши работа, обаче сега ще трябва да си лекувам дисбактериозата в корема. И езика ми е бял 🤢.
Ох, аман от тия АБ - за 2 години - 10.
Виж целия пост
# 14
Понеже въпросът ми остана без отговор в предишната тема,го пренасям тук. На антибиотик съм, колко време след края му мога да пусна кръвни изследвания,без да се отрази на резултатите?

Мисля, че поне 7-10 дни трябват.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия