За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 26 374
  • 762
# 165
Излезе някаква евродиректива, че е разрешено използване на брашно от насекоми. И както си има хора със задача да подкопават доверието в ЕС, нищо чудно, че темата стана актуална
Иначе кой ти чете всички директиви, освен заинтересованите
Четох, че има ферми за насекоми, точно с такава цел. Може би не всички са толкова вредни.
А обвивката им е хитин, и аз съм чела нещо, че не го смиламе
Виж целия пост
# 166
Ес така добре се представя ... че хората с такива задачи са напълно излишни. И де да бяха някакви насекоми.
Виж целия пост
# 167
това, разбира се, го е чела някъде из тъмния нет 🤪 Не казвам, че вярвам, но звучи относително правдоподобно.
Аааа, този добре проверен източник на точна информация подавана от анонимни автори, който никога не се ползва за манипулация Satisfied
Виж целия пост
# 168
Ама пак не разбрах - в това брашно има ли хитин или няма?
Оф, те и за картофите и доматите са били така затворени хората в Средновековието - сакън да не го изядем това непознатото, отровното, нехристиянското и поквареното.

Допълвам се, защото тук не можах да получа информация: явно са щурци и ларва на някакво друго насекомо, явно идеята е да се замества протеинът от месо с протеин от насекоми, за да се въздейства положително на климата (по-малко ресурси и замърсяване при farming на насекоми), явно са нашравени изследвания за безопасността на това, коеот позволява ЕК за употреба. Ще си пише, когато има състваки от насекоми в продуктите, ще има предупреждения за алергии.
За мен това е тъпо и някакъв опит да се отклони вниманието от замърсителите в промишлеността. Но не виждам да е опасно.  Аз лично няма как да спра да ям месо и да си набавям протеина от продукти с насекоми. Но ако вкусът е окей, бих ползвала в готвенето, най-малкото бих пробвала и тогава да решаам категорично кое какво е.
Виж целия пост
# 169
Ако си четеш етикетите имаш избор и можеш да вземеш или не. Задължително е да се опише на етикета. Така не знам за какво се протестира точно. Четеш и купуваш. Както със всичко.
Аз на всяка дреха обръщам етикета и на храната не е толкова по-сложно.
Виж целия пост
# 170
Ако си четеш етикетите имаш избор и можеш да вземеш или не. Задължително е да се опише на етикета.
Е да, ама това важи само за пазар, където потребителят има доверие на институциите. Ако си свикнал отвсякъде да те лъжат няма как да вярваш на някакъв си етикет.

Страхът е разбраем, но не е тук темата, въпросът не е кулинарен.
Виж целия пост
# 171
Понеже не е кулинарен въпрос, както написа Ефибуш,  смятам обратното, но това е мое мнение, няма да отговоря на никоя от вас, а мнение имам, четох, обръщах статии след статии, мнения на доктори  от най- различни места и прочие и се запознах с това което ме интересуваше. В един ден ще плачем, но това е друга тема, всеки ще има избор.
Относно ваксините и буболечките и прочие идващи измислици от ЕС,  ToniShu , има значение, защото в началото ни се изписваше ,че и ваксините са мноооого полезни, последното изказване, което слушах, че са били напълно излишни???? така и тук с буболечките, сега се говори и пише, че имат страааашни  протеини, след някоя и друга година, защото това ще се дава и на децата ни, ще започнем друго да говорим, но дано да не плачем. Край на темата!
Виж целия пост
# 172
Bella-ciao, ако изпадна в подробни обяснения и точни аргументи, бих злепоставила себе си.
Турция е пословично корумпирана страна, във всеки аспект. Хранителната индустрия не е изключение, животновъдството и земеделието също. На база моят житейски и професионален  опит, всячески избягвам захарни изделия, плодове и зеленчуци с произход от там.
Несъмнено имат изключителна кухня, която е богата и изобилства от вкусове, изключителните търговски умения на населението също са неоспорими, но контрола е силно компрометирано звено.
Виж целия пост
# 173
Има вече тема за буболечките, може да се пише там, конспирации, мисли, надежди, вярвания, спекулации и т.н.
Виж целия пост
# 174
skk007 добре. Защото произведено в България ... е нещо друго ? Аз преди години бях на гости на една служителка на една добруджанска кооперация. Близки са ни. И ми обясни защо пробва да си сее нахута в двора ... защото като гледала с какво го пръскат в тяхната кооперация не би взела от там ...  И т.н.
Виж целия пост
# 175
marcheva, аз просто смятам, че не всичко дето лети се яде и не всичко, което четеш е вярно. Същото бих казала и на bela-ciao - има достатъчно много експерименти с това колко лесно се разпространява дори най-нелепата глупост (камо ли нещо, което поне звучи логично на първо четене). Едно е да четеш научна литература, друго са научни списания с peer review, трето са статии без peer review, четвърто са разкриващи "тайните" информации уж от кухнята.
Нямам против всеки да чете каквото си избере, аз мога а отговарям само за себе си. Но просто когато човек се изказва така категорично или отклонява в посока, която няма нищо общо с темата (като ваксините например), не изглежда добре и определено не вдъхва доверие.
Виж целия пост
# 176
Добре, кулинарен въпрос.

Обичам кренвирши. Има ли рецепта за домашни кренвирши?

Малко във връзка с предната тема, от "вътрешни източници" четохме преди години, че в купешките кренвирши има рога и копита, или пък перушина в пилешките, а също и тоалетна хартия.
В наши дни четем в състава и Е-та и още не знам си какво. Аз съм против рогата точно толкова, колкото и против хитиновата обвивка на буболечките. Ще си призная и че не ми трябват научни доказателства за нищо, стига ми разпространеният слух. Не търся цифри и peer reviwes, нито колко са вредни заместващите протеини, нито заместващите овкусители, емулгатори, консерванти и т.н.
Та, съвсем сериозно питам, има ли рецепта за домашно приготвени кренвирши от месо.
Виж целия пост
# 177
Скрит текст:
Добре, кулинарен въпрос.

Обичам кренвирши. Има ли рецепта за домашни кренвирши?

...
Та, съвсем сериозно питам, има ли рецепта за домашно приготвени кренвирши от месо.

Имам ги само като рецепти. Нито една от тях не съм приготвял.

     
Виж целия пост
# 178
МНого благодаря, Пейч. Първите две са много "луксозни" за мен, но третата е супер Simple Smile Извинявам се, ако въпросът ми е глупав, но каква е тая селитра и може ли без нея?
Виж целия пост
# 179
Скрит текст:
МНого благодаря, Пейч. Първите две са много "луксозни" за мен, но третата е супер Simple Smile Извинявам се, ако въпросът ми е глупав, но каква е тая селитра и може ли без нея?

https://maker.bg/bg-product-details-86.html . Сложи малко повече захар вместо нея.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия