Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Ендометриозата!

  • 27 142
  • 51
"Ендометриозата е значимо гинекологично заболяване, което засяга от 2 до 4 % от жените в репродуктивна възраст. Причинява много тежка и понякога водеща до инвалидизация дисменорея (болезнен мензис), тазова болка, болка по време на полов контакт и безплодие. Смята се, че повече от половината от стерилитета е обусловен от ендометриозата.

Най-често тя се проявява между 20 и 40 годишна възраст, но не са редки случаите, когато засегнати са и по-млади жени.

Заболяването е хормонално обусловено, представлява наличие на ендометриална тъкан (маточна лигавица) в участъци извън матката - по тръбите, яйчниците, малкия таз, а така също и в далечни органи - бял дроб и други. Главно при яйчниците се образуват кистозни структури. Яйчниковите кисти съдържат шоколадовоподобна течност, дължаща се на кървенето по време на менструация. Поради това ги наричат още шоколадови кисти"

Много ме стресна това, с болките при полов акт, понякога имам, но мислех че е от друго ...(доста му е голям-с предни партньори не ме е боляло никога)Embarassed Сега се шашнах, аз болезнена менструация съм имала винаги, а сега и това........ама никога не съм имала кисти, и преди месец като ходих на гинеколог-преглед +видеозон всичко ми беше наред! Това заболяване вижда ли се при преглед или видеозон, или само с изследвания?!
Даже точно бях пред овулация, и каза че имам страхотни фоликули, пред спукване Laughing

И не разбрах от статията, дали все пак има някаква възможност да зачене жената ако има такива проблеми?!!! И как се лекува?!

Много се стреснах!Успокойте ме моля!
Виж целия пост
# 1
Еееее ама и ти значи, защо бързаш сама да си поставяш разни страшни диагнози?
Я по-спокойно! Не търси свои сиптоми в разни статии, ако имаш притеснения ,защо се тормозиш? Отивай на лекар и за 15 минути ще разсее всичките ти притеснения., а ти какво правиш стоиш четеш от нета и си поставяш сама диагнози. Марш на лекар и като се върнеш ще се смееш сама на свойте смешни предположения, ами че така де, .... Laughing  Laughing  Laughing  Laughing
Виж целия пост
# 2
не се притеснявай , всеки има период , в който  като прочете за някоя болест и открива всички симптоми.
това , че имаш болки при полов акт и преди менструация нищо не значи , и аз имам а нямам ендометриоза ..
така , че не си внушавай разни неща ..
а пък , който има ендометриоза , знае , че тя се лекува ...
Виж целия пост
# 3
С ендометриоза е почти невъзможно да се забременее. Лечението е продължително с хормонални препарати - от порядъка на шест месеца.
Виж целия пост
# 4
Цитат на: Lali
С ендометриоза е почти невъзможно да се забременее. Лечението е продължително с хормонални препарати - от порядъка на шест месеца.

при първа и втора степен се забременява , някои дори и не знаят , че имат ендометриоза
Виж целия пост
# 5
megan@, избий си от главата тия мисли и не си поствяй сама диагнози! Аз веднъж се зачетох в една медицинска книга и си "открих" толкова болести...! Без рак. Бях се шашнала, намирах си признаци. И като отидох на преглед така се успокоих! Оказа се, че съм напълно здрава! Успокой се!
Виж целия пост
# 6
Ето и малко инфо  за лечението на ендометриозата

Какви методи съществуват за лечение на ендометриозата?
Основни цели на лечението: да се избави жената от болки; да се намали кръвозагубата и свързаната с нея анемия; да способствува за настъпване на бременност.
Съществуват три основни метода за лечение на ендометриозата:
•   І - неоперативен - с помощта на лекарствени средства;
•   ІІ - хирургичен;
•   ІІІ - комбиниран - съчетание на хирургично и лекарствено лечение.
Напоследък все по-често се осъществява оперативното лечение по време на лапароскопията.

Какво се използува за неоперативно лечение на ендометриозата?
Продукти, подтискащи овулацията или напълно подтискащи функцията на яйчниците. Последните имитират състоянието на климакса и могат да предизвикат съответните явления; горещи вълни, сухота на лигавиците и др., които впоследствие изчезват след прекъсването на лечението. Съвременните продукти се въвеждат веднъж в месеца, курсът на лечение обикновено продължава 6 месеца. След приключване на лечението, менструалният цикъл се възстановява след 30-80 дни.
Естественият гестаген Дуфастон също се приема за отслабване на симптомите (особено болките ниско в корема) и за регресия на поразените участъци. Това се постига без потискане на овулацията, затова при болните в процеса на лечение се съхранява способността за забременяване.
За съжаление и симптомите на ендометриозата нерядко се завръщат, но паузата от болките и кръвотеченията е изключително важна за тази категория жени
Виж целия пост
# 7
Цитат на: megan@

Заболяването е хормонално обусловено, представлява наличие на ендометриална тъкан (маточна лигавица) в участъци извън матката - по тръбите, яйчниците, малкия таз, а така също и в далечни органи - бял дроб и други. Главно при яйчниците се образуват кистозни структури. Яйчниковите кисти съдържат шоколадовоподобна течност, дължаща се на кървенето по време на менструация. Поради това ги наричат още шоколадови кисти"

........ама никога не съм имала кисти, и преди месец като ходих на гинеколог-преглед +видеозон всичко ми беше наред! Това заболяване вижда ли се при преглед или видеозон, или само с изследвания?!


Знам че не бива сама да си слагам диагнози, аз не го правя, просто като прочетох тази статия и се шашнах. Това заболяване вижда ли се при преглед или видеозон, или само с изследвания?!

Благодаря на всички за инфото:)!!!
Виж целия пост
# 8
Цитат на: megan@
Това заболяване вижда ли се при преглед или видеозон, или само с изследвания?!Ето я и първата част на статията която дадох по - горе. Трябваше още одеве да я дам ......... Embarassed , но по-добре късно отколкото никога  Wink

Пременструалната и менструалната болка често са свързани с ендометриоза.Това е достатъчно разпространено заболяване, което се характеризира с появата на клетки на ендометриума (лигавицата на матката) на места, където не трябва да бъдат: в стената на матката, маточните тръби, яйчниците, на перитонеума, пикочния мехур, правото черво и в по-отдалечени органи. Струпването на клетките в нетипичните места се нарича "огнища на ендометриоза”. Тези клетки се държат точно така, както когато се намират в матката, т.е. ежемесечно "менструират", едновременно с менструацията на жената може да има кръв в храчките, урината. Нерядко в яйчниците се образуват ендометриозни кисти.
При жени, страдащи от ендометриоза, всеки месец за 3-10 дни до менструацията настъпват "черни дни", характеризиращи се с болки в корема с различна интензивност - от лек дискомфорт до необходимост да се лежи, да се  приемат обезболяващи средства и даже до пълна загуба на работоспособността. Преди менструацията и в първите дни от нея болки могат да появят в правото черво, опашната кост, седалището, краката, гърба и т.н. Особено силни могат да бъдат болките при полов контакт, което го прави невъзможен. Може също да се наблюдава подуване на корема, главоболие, виене на свят, гадене, повръщане.
Има обаче и случаи, когато даже изразената ендометриоза не се проявява.
Ендометриозата нерядко се съчетава с безплодие, което се обяснява с наличието на сраствания в малкия таз и нарушение на процеса на съзряване на яйцеклетките. Важно е да се подчертае, че далеч не при всички болни с ендометриоза се отбелязва безплодие и много учени считат връзката между тях за недоказана, ако проходимостта на тръбите е запазена.

Как се разпознава ендометриозата?
Описаните по-горе симптоми на ендометриозата и данните от ултразвуково изследване позволяват да се заподозре това заболяване. Но точно да се установи диагнозата може да стане само по пътя на ендоскопията, хистеро- и лапароскопията, които позволяват да се огледа кухината на матката и органите в коремната кухина, без да се прибягва към голяма операция.
Виж целия пост
# 9
Здравей Меган,както и здравейте на всички останали момичета.
Аз съм нова във форума,но винаги съм чела всички ваши мнения с голямо желание и много съм научила и затова се регистрирах накрая,за да си помагаме както можем.
За ендометриозата искам да кажа,аз съм оперирана от ендометриоза миналата година март месец и никога не съм имала нито един от симптомите които са изброени и които ги пишат относно това заболяване.понякога е възможно да протича безсимтомно.Откриха ми киста на левия ячник,направиха ми лапаро и след това в продължение на 6 месеца си бих инжекции Золадекс през което време нямах цикъл,след това цикъла си ми се възстанови и сега си бебеправим.
Лали позволи ми само да ти кажа че не е вярно че с ендометриоза е почти невъзможно да се забременее,това никак не е ваярно,просто трябва да се лекуваш с тези инжекции.Аз познавам две момичета които имаха ендометриоза 3-та степен и забременяха веднага след инжекциите.
Просто траябва да се лекува навреме,единствено може да доведе до стерилитет,ако тя е причинила сраствания,и много други вреди.
Смея да го твърдя,тъй като съм минала по този път и съм изчела всичко що съществува за това.
Меган не се тревожи нямаш такова нещо.
момичета желая ви много късмет и много любов и по едно хубаво бебче за всички.
Надявам се ще ме приемете във вашия форум.
Виж целия пост
# 10
Искам да кажа, че трябва да се лекува и тогава забременяването е възможно, разбира се.  Но ако не се лекува мисля, че пораженията са прогресивни и това прави забременяването почти невъзможно.
Точно това казваш и ти, че след лечение е възможно, така че не мисля, че има някакво противоречие. Успех.
Виж целия пост
# 11
Аз също немисля,че има противоречие  Wink просто изказах моето мнение тъй като съм го преживяла и съм до болка запозната със всичко по отношение на тази болест и май то накрая ще излезе че наистина казваме едно и също,но по различен начин Wink
Да наистина има ли ендометриоза то тя непременно трябва да се лекува,след което забременяването е възможно,но и при най малко съмнение за това потърсете лекар,искам само да кажа,че ендометриозата се открива единствено само чрез лапароскопия,ехгрофа неможе да покаже имали ендометриоза и  болките които са описани незначи че са причина за това.извинявам се че може би се повтарям,но го казвам за успокоение на момичетата,да не се притеснява Меган.

П.С Лали благодаря ти за пожеланието за успех,пожелавам ти и на теб всичко най-хубаво и само щастие занапред.
късмет на всички.
Виж целия пост
# 12
Хей Мила МЕГИ!
Изобщо не си мисли такива работи.
Това заболяване е лошо, но щом до сега не са ти казали, че го имаш значи няма страшно.
А и то се вижда на ехограф.
Така, че смело напред и не се шашкай!
Виж целия пост
# 13
сигурно ли е, че се вижда с вагинален ехограф? последният път като бях на лекар се оплаках от твърде болезненият си цикъл и лекарката каза, че може да имам такова нещо, но можело да се установи само, ако се наложи някаква интервенция в корема. иначе нямало смисъл да ме режат само, за да проверят имам ли нямам ли. аз всеки път като ходя на лекар се оплаквам колко много ме боли, но това беше първата лекарка, споменала тази сложна дума. и направо ме хвърли в оркестъра. сега ще ходя при друг лекар да видим пък той какво ще измисли.
Виж целия пост
# 14
Днес сутринта ме шамаросаха с откритието че по всяка вероятност имам 5.5 см. ендометриозна киста на левия яйчник, която единствено мога да оправя само с операция. Изчетох статията за ендометриозата, но не откривам тези чак такива големи болки по време на цикъл като симптом при мен. Е, не е цветя и рози като ми дойде, но все пак.... И сега извднъж - киста. Възможно ли е лекарката ми да греши, изглеждаше много сигурна??? Cry
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия