Половин пакет макарони
някакъв колбас (пилешки, кренвирш, просто салам)
сирене
кашкавал
около 500 гр. домати (пресни настъргани или консервирани)
топено сирене
сол
риган
босилек
чубрица
черен (бял) пипер
мазнина (масло, зехтин, олио, каквото си искате)
Макароните се сваряват и прецеждат (но не се охлаждат в студена вода). Преместват се в тавичка, с такива размери, че да поеме тях и соса.
В по-дълбок тиган запържвате колбаса в загрята мазнина. Когато вземе да ви харесва на цвят (или вече ви е писнало да го пържите) се слагат доматите. Когато те заврят се слагат подправките. Слага се и натрошеното сирене. Оставяте това да поври малко, докато се посгъсти (около 5 - 10 минути).
Пресипвате соса към макароните и разбърквате всичко това много добре. Поръсва се обилно с кашкамал и парченца топено сирене.
Пече се във фурната около 45 минути на 200 градуса. Целта е останалата вода от доматите да се изпари и по този начин макароните да станат леко разварени в доматите, а от друга страна да можете после да го режете на порции.