Онлайн консултации с ортопед - задайте въпрос на д-р Росен Георгиев

 • 26 844
 • 280
# 165
Здравейте, Д-р Георгиев

дъщеря ми, активно спортуваща,на16г, беше оперирана на 10ти Януари, чрез артроскопия беше премахнато малко парченце менискус, и лигаментопластика на предна кръстна връзка.
прави физиотерапия 3 пъти седмично в една клиника, 1-2 пъти седмично с други физиотерапевти,предоставящи услуга на спортния клуб,  ...всички са с различни мнения/ следват различни протоколи относно възстановяването й
бих искала и Вашето мнение относно упражненията за засилване на квадрицепса, които тя да изпълнява
/поне това беше изтъкнато като причина за ,все още, трудното разгъване в коляното/.
към днешна дата-сгъва и разгъва на максимум ,но едва след направена терапия с електрошок и масаж,т.е. часове или ден след физиотерапията-има „запъване“, ако мога така да го нарека
Благодаря Ви
Виж целия пост
# 166
Здравейте , докторе. Синът ми е на 2 години и 4 месеца. Не ходи още сам,само за ръка. Крачетата му са доста навътре при самите глезени. Това плоскостъпие ли се води? Бяхме на преглед и ни изписаха ортопедични стелки. Според вас ще помогнат ли да му се изправят краката и колко бързо при положение че той не ходи и рядко използва стелките? Също бих помолила да ни кажете някакви витамини за подсилване на костите и мускулите. Благодаря
Виж целия пост
# 167
Здравейте д-р Георгиев, пише ви една майка на едно едногодишно дете от Варна! Роди се преди година спешно секцио, със завързана пъпна връв на възел, в депресивно състояние, посинял. Откриха му кисти наречени поренцефална киста. Ходихме на ортопед на 5 месеца, всичко е наред с тазобедрената става. Ходим активно на рехабилитации тук във Варна. Сега ще направи година и два месеца но не стои стабилно прав и не ходи самостоятелно! Иначе поне от два месеца се вдига сам по мебелите и се мести по тях. Когато го държим да ходи дясното стъпало ту стъпва правилно, ту го криви на дясно навън. Идват от ранна интервенция рехабилитатор в къщи и го наблюдава! Вие да ми дадете някакъв съвет, дали е нормално да го криви или трябва да посетим ортопед! Благодаря ви предварително!

Здравейте, благодаря за въпроса.
Доколкото разбирам, детето е на 1 год. и нестабилната походка е нещо нормално за тази възраст.
Много е важно каква е локализацията на кистата и нейните размери.
Продължавайте с рехабилитацията и бъдете търпеливи.

Ако нещо конкретно ви притеснява, моля, свържете се с мен: info@beta-clinic.com

С уважение:
Д-р Георгиев
Виж целия пост
# 168
Здравейте, др Георгиев. Имам проблем с лявото коляно от бременността насам епизодично. В годините, когато ходех активно на фитнес 3-4 пъти седмично всичко беше наред. Този месец след много стресова ситуация кракът ми блокира. Ползвах волтарен и в момента има облекчение на дискомфорта. Преглед при ортопед посочи диагноза плика синдром. Според Вас задължително ли е да посетя физиотерапия или бих могла с упражнения вкъщи да се справя сама?

Здравейте, благодаря за въпроса.

Съветвам Ви отново да посетите друг ортопед и да се направи ЯМР, защото блокирането на ставата насочва към травма на менискус!
Физиотерапията не изключва упражненията в домашни условия или специализирана клиника.

С уважение:
д-р Георгиев
www.facebook.com/DrRosenGeorgiev
Email: drgeorgiev@beta-clinic.com

Здравейте отново, др Георгиев! Благодаря Ви много за отговора.
В последните около 2 месеца правих физиотерапия заедно с леки домашни упражнения и има голямо подобрение - успявам да изпъна крака, да ходя по-дълго, да шофирам. Дискомфорт имам основно след повече натоварване. Мога да се качвам и слизам по стълби, но за момента мога да направя само полуклек, защото не усещам коляното напълно стабилно.
По Ваш съвет направих ЯМР, където е описано следното:

  Менискуси: В задния рог на медиалния мениск се намери неправилна по форма, неясно дефинирана, течноеквивалентна зона, която достига до тибиалната артикулираща повърхност и я прекъсва.
  Латерален мениск - правилна форма, нормален сигнал, интактни артикулиращи повърхности.
  Лигамент на пателата, сухожилие на м. квадрицепс феморис, кръстосани врьзки, колатерални лигаменти - в норма.
  Умерено изразена хипертрофия на медиопателарната плика.
  Хиалинен хрущял: Неравномерно изтънен по носещите повьрхности на тибията и фемура медиално.
  Малък ставен излив.
  Заключение: Скъсване на задния рог на медиалния мениск. Белези за хондропатия.

Как бихте ме посъветвали да продължа? В този случай задължителна ли е оперативна намеса?
Благодаря Ви много за времето и компетентността!

Здравейте, благодаря за въпроса.
Не е задължителна оперативната интервенция.
Продължавайте с рехабилитацията и физиотерапията.
Бъдете внамателна с натоварванията.

С уважение
Д-р Георгиев
Виж целия пост
# 169
Здравейте доктор Георгиев!

Моят син е на 9м и половина и отскоро започна сам да се изправя по мебелите и да прави крачка-две, като се държи. Въпросът ми е, нужно ли е вкъщи да носи някакви обувчици(ако да - какви?) или да го оставям бос/по чорапи?


Бихте ли споделили мнение за така наречените 'боси обувки' /barefoot shoes?

Здравейте, благодаря за въпроса.
При прохождане е по-добре да използвате някакви обувки с висок и твърд борд.

С уважение:
д-р Георгиев
Виж целия пост
# 170
Здравейте д-р Георгиев,

през 2022г имах две поредни сецвания в кръста в рамките на два месеца (при навеждане напред). От тогава съм правила две физиотерапии и всеки ден правя упражнения за изграждане и поддържане на по-здрава мускулатура. Все още усещам отвреме на време болка на травмираното място и направих магнитен резонанс. Искам да ви помоля да коментирате резултата и дали според вас болката е свързана с измененията, които имам (жена на 45г съм) или е мускулен проблема? Дали има движения, които трябва да избягвам или мога спокойно да си продължавам с гимнастиката и фитнес 1-2 пъти седмично? Страхувам се от вдигане на тежко, скачане, тичане, усукване...а не знам дали трябва Simple Smile
Превеждам резулата от немски, понеже не живея в България. Надявам се да е разбираемо...
Лумбален гръбнак с пет звена с минимална хиперлордозна деформация. Подравняването отпред и отзад е нормално. Леко стесняване на междупрешленното дисково пространство в сегмент BWK11/BWK12.
Минимално сигнално изменение на междупрешленния диск на ниво L3/4 и L4/L5. Минимално увеличение на сигнала във формата на линия в дорзалния анулус фиброз L4/L5. Малки коренови джобни кисти в сегмент S1/2 от двете страни.
Резултат:
Няма данни за дисков пролапс.
В.а. минимално разкъсване на дорзалния анулус фиброзус на ниво L4/5.
NB: Малки джобни кисти в S1/2 сегмента от двете страни.

Предварително Ви благодаря!


Здравейте, благодаря за въпроса.
Преводът със сигурност не е точен. Много са важни и провокативните тестове за коренчево дразнене, т.е.
клиничният преглед.
Препоръки:
Pushpin Избягвайте работата на стол и продължителното седене.
Pushpin Избягвайте вдигането на тежко.
PushpinИзбягвайте резките движения

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com
Виж целия пост
# 171
Здравейте, д-р Георгиев. Какъв матрак бихте препоръчали за ползване от малки деца? Става дума за деца на почти 5 год. с тегло 18 кг и 1 год. 8 м, около 11 кг. Благодаря Ви.

Здравейте, благодаря за въпроса.

За децата се препоръчва по-твърд матрак. Има прекрасни ортопедични матраци, съобразени за деца.

С уважение:
д-р Георгиев
Виж целия пост
# 172
Здравейте, внучката ми на две години от три седмици куца.кръвни изследвания са добре.на какво може да се дължи

Здравейте, благодаря за въпроса.

Причините може да са множество:
- Аномалии в ставите
- Скъсяване на ахилесовото сухожилие
- Разлика в дължината на крачетата и още много други

Препоръки
Pushpin  Да посетите ортопед, който работи деца.

С уважение
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com
Виж целия пост
# 173
Добър ден ,доктор Георгиев.Дъщеричката ми се роди със проблем, който се състои в това ,че една им китка на дясната ръчичка е по малка като размер от лявата,също така им липсва безименния пръст на тази ръчичка и средният е на наполовина.Моля за съвет откъде да тръгнем и ,кога защото детето е на 1 седмица.Благодаря ви предварително.
Виж целия пост
# 174
Добър ден ,доктор Георгиев.Дъщеричката ми се роди със проблем, който се състои в това ,че една им китка на дясната ръчичка е по малка като размер от лявата,също така им липсва безименния пръст на тази ръчичка и средният е на наполовина.Моля за съвет откъде да тръгнем и ,кога защото детето е на 1 седмица.Благодаря ви предварително.

Здравейте,

задължително трябва да направите преглед в гр София, МБАЛ ''Бойчо Бойчев'' - детска ортопедия.

При допълнителни въпроси се свържете с мен: info@beta-clinic.com

С уважение
Д-р Георгиев
www.beta-clinic.com
Виж целия пост
# 175
Здравейте, Д-р Георгиев, след 5 различни прегледа от различни ортопеди, 3-ма от тях казват, че имам скъсан менискус и съм за операция, други 2-ма казват, че съм с плика синдром единия от които твърди, че може и без операция, а другият иска да ме оперира. Възможно ли е също така проблема да идва от спаднали сводове, препоръчаха ми да си взема стелки и ще се облекчи положението със стелки физиотерапия и кинезитерапия? Имам ЯМР, възможно ли е да ви го изпратя някъде за мнение? Благодаря!

П.С. Също да питам типично за кой от двата симптома е при хубаво изпънат крак назад и сгъване напред коляното да пука така по 3-4 пъти, сигурно пука към 200-300 пъти на ден.. (Има и оток)

П.С.2 ЯМР показва, Дегенеративни изменения на медиален менискус
Виж целия пост
# 176
Здравейте др. Георгиев,

На 17.02 претърпях инцидент по време на ски в Австрия. Докторът, който ме прегледа, предположи, че става въпрос за разкъсани коленни връзки от вътрешната страна на коляното (медиална латерална връзка). 10 дни след инцидента имам подобрение, но от една седмица нямам промяна и някои движения предизвикват болка. 5 дни приемах диклофенак след преглед, но без подобрение (от 22.02 болката е горе-долу еднаква).
Живея в чужбина и преглед при специалист-ортопед е доста сложно.
Въпросът ми е: редно ли е да очаквам подобрение (разбирам, че зависи и е нужен преглед), но ако би трябвало да се очаква подобрение, тогава мога да настоявам по-настоятелно за преглед при специалист?
Сестрата, която ми предписа диклофенака, ми препоръча да започна физиотерапия веднага. Трябва ли болката да е отминала, за да започна физиотерапия?

Благодаря предварително за времето и отговора Ви.
Виж целия пост
# 177
Здравейте, Д-р Георгиев, след 5 различни прегледа от различни ортопеди, 3-ма от тях казват, че имам скъсан менискус и съм за операция, други 2-ма казват, че съм с плика синдром единия от които твърди, че може и без операция, а другият иска да ме оперира. Възможно ли е също така проблема да идва от спаднали сводове, препоръчаха ми да си взема стелки и ще се облекчи положението със стелки физиотерапия и кинезитерапия? Имам ЯМР, възможно ли е да ви го изпратя някъде за мнение? Благодаря!

П.С. Също да питам типично за кой от двата симптома е при хубаво изпънат крак назад и сгъване напред коляното да пука така по 3-4 пъти, сигурно пука към 200-300 пъти на ден.. (Има и оток)

П.С.2 ЯМР показва, Дегенеративни изменения на медиален менискус

Здравейте, благодаря за въпроса!

ЯМР трябва да изчисти диагнозата. Вижда се ясно дали има лезия на мениск, или плика синдром!
Решението за операция не е спешно и можете да пробвате физиотерапия и рехабилитация. Хубаво е да се изчисти диагнозата, за да е по ефективна и насочена рехабилитацията.
Плоскостъпието също може да доведе до болки в ставите.

Можете да ми изпратите изследванията на: info@beta-clinic.com


С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com
Виж целия пост
# 178
Здравейте др. Георгиев,

На 17.02 претърпях инцидент по време на ски в Австрия. Докторът, който ме прегледа, предположи, че става въпрос за разкъсани коленни връзки от вътрешната страна на коляното (медиална латерална връзка). 10 дни след инцидента имам подобрение, но от една седмица нямам промяна и някои движения предизвикват болка. 5 дни приемах диклофенак след преглед, но без подобрение (от 22.02 болката е горе-долу еднаква).
Живея в чужбина и преглед при специалист-ортопед е доста сложно.
Въпросът ми е: редно ли е да очаквам подобрение (разбирам, че зависи и е нужен преглед), но ако би трябвало да се очаква подобрение, тогава мога да настоявам по-настоятелно за преглед при специалист?
Сестрата, която ми предписа диклофенака, ми препоръча да започна физиотерапия веднага. Трябва ли болката да е отминала, за да започна физиотерапия?

Благодаря предварително за времето и отговора Ви.

Здравейте, благодаря за въпроса.

Травмата на меките тъкани е от голямо значение. Тяхното възстановяване може да е много продължително и да отнеме няколко месеца до година. Медикаментът, който посочвате, може би не е най-правилният! Не бих го използвал.
Pushpin Не е необходимо да премине болката, за да започнете рехабилитация!
Pushpin Настоявайте за преглед от специалист и направата на ЯМР.
Pushpin Намалете натоварването и ако има оток, можете да го обездвижите.

Можете да видите още по темата: https://beta-clinic.com/%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%8f%d0% … 0%bb%d0%b5%d0%bd/

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com
Виж целия пост
# 179
Здравейте, доктор Георгиев. До много скоро бях болна от грип. След преболедуването започна болка в таза, придружена с дърпане и опъване към краката. Болката не е като тази, когато човек е болен. Стопира се за някакво време от нспвс и започва отново. Нормални ли са такива болки след боледуване, отшумяват ли сами? Преди пет години правех резонанс на лумбален отдел, на който се откри протрузия. Не съм имала някакви сериозни оплаквания до сега, много рядко болка от лоша поза примерно. Тези дни бях предимно на легло заради грипа, не съм вдигала тежко, не съм се натоварвала, а и като цяло се пазя.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия