Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

  • 13 253
  • 220
# 210
А може ли да се приготви ориз на пара в мултикукър и как се прави това?
Виж целия пост
# 211
А може ли да се приготви ориз на пара в мултикукър и как се прави това?
Зависи в какъв вид го искате. Аз готвя на детето, но си слагам вода и при ориза и на дъното на уреда. За нея е малко по-преварен, пускам го на 20 мин високо налягане. За нас съм правила готвене на етажи - долу кебап, отгоре ориза в допълнителен съд с вода, като той се готви практически на пара. За 15-тина минути някъде е готов.
Виж целия пост
# 212
Мисля че не ме разбрахте - аз никога не съм сготвила ориз на пара в никакъв уред и нямам идея как стана това. Имам предвит ориз който не е пържен и/или варен във вода. Понеже мултикукърите са под налягане, т.е. с пара мислех че някакси това са точните уреди за това. От там дойде въпросът ми за ориз на пара в мултикукър.
Виж целия пост
# 213
Да, може. Методите са различни в зависимост от сорта и желания резултат. Трябва да се измие и накисне първо. Отмерва се ориза, измива се в няколко води за да не лепне, само веднъж ако е лепкавия и от него ще се прави моши. Добре е да се накисне. Кафяв се кисне 12-24 часа, бял наемат и и тайландски, японски за суши поне 30 минути или докато се чува пукане. Слага се в сито. Аз ползвам вътрешното сито от Thermomix. Там го и мия и кисна. Наливам вода. Колкото поема ориза + 1 мерителна чашка. Ако е киснат, се слага 1 чаша вода на чаша ориз. Захлупвам и слагам програма пара. Минимум 15 мин максимално налягане и да падне само. Ако е още твърд, досипваш вода и пускаш пак.

Имам една тунизийска рецепта за ориз с агнешко и спанак на пара. Нея я правя в ситото на експрес тенджерата.   

Ей в това сито правя ориза ако е малко:

https://youtu.be/y_3einiGqLE?si=S9PjcFqK-qSG5zw5

Тя слага 20 мин, но оризът е потопен във вода в началото и затова е по-кратко, въпреки че няма налягане.

Ако искаш, дай рецепта и напиши в кой уред ще я готвиш и колко е обема на купата и ще я пригодя. Кажи и какъв е оризът!
Виж целия пост
# 214
Мисля че не ме разбрахте - аз никога не съм сготвила ориз на пара в никакъв уред и нямам идея как стана това. Имам предвит ориз който не е пържен и/или варен във вода. Понеже мултикукърите са под налягане, т.е. с пара мислех че някакси това са точните уреди за това. От там дойде въпросът ми за ориз на пара в мултикукър.
То и аз малко съм обяснила като на себе си.
Моят е 8 литров. Слагам на дъното решетката за готвене на пара, сипвам във вътрешния съд 300 мл вода. Върху решетката слагам малка йена, в нея слагам бял ориз, колкото ще готвя, примерно половин чаша, като предварително съм го измила. Аз не го кисна. Посолявам на вкус, слагам бучка масло и наливам 1:1,5 вода. Включвам уреда на високо налягане за 15 мин. Обикновено за това време е готов. Приготвям ориз Балдо. Ако го готвя за детето (готово ястие, не просто варен ориз) си слагам още каквото искам - лук, тиквички, спанак, домати, други зеленчуци, масло, сол, подправки според зависи от ястието и пускам за повече минути - за 20 е разварен, но тя така го яде, защото е малка още.
Само на пара, сложен в съд на дупки, не мисля че ще стане. Оризът си пие вода, не виждам само с пара как ще стане. Или аз не съм открила сполучлива и изпитана рецепта из ФБ групите.
Виж целия пост
# 215
Ориз в отделен съд с вода, сложен в купата на поставила, не е ориз на пара, а "съд в съд". Става леко различен и винаги по-твърд.

Да, пие вода оризът, но парата е ..... вода 😆. Той още при кисненето си изпива нужната вода. Ако се добавят лук, листни зеленчуци, тиквички, чушки, от тях излиза вода, дори да се запържват предварително и също оводняват.

Ето ориз на пара, без никакъв досег с водата отдолу:

https://youtu.be/_l7H2RWxTtk?si=RBM7d6PnPcyI3v-T

https://youtu.be/7lJSG14spaQ?si=AWhuo3ve3esdBnjS

Показаните уреди даже нямат налягане и пак се сготвя за час. В голяма либийска триетажна кускусиера може да отнеме 2 часа и ситата се сменят. Долното се качва горе, а горното се слага долу. Ако не се сменят, оризът в горното сито ще остане по-суров. В тенджера под налягане този проблем не е толкова забележим ако се готви на 2 етажа.
Виж целия пост
# 216
Интересна информация, благодаря. Явно може!
Ама аз нямам нерви да чакам над час за ориз на пара. Съд в съд става доста добре и няма общо с варения директно. Още повече, че в моя случай йената не е потопена във вода. Реално пак се готви от парата, но си пие и водата, която му сложа вътре в съда при него.
Виж целия пост
# 217
Не е над час в мултикукър с налягане. Над час е в огромна тенджера с две сита. Все пак голямо количество вода трябва да заври. Там има и парченца месо, които трябва да се сготвят, сутов нахут (киснат). Пак, трудното е всичко да се накълца, омазни, обърка добре. Ако е само ориза, за 15 мин от включванвто е готов, а в мултикукър има и време за вдигане на налягането. В мултикукър с налягане е 30 мин максимум в зависимост от сорта ориз, количеството, обема на купата и мощността. Като имам време не ме бърка 2 минути ли се готви или 2 часа и 22 минути. Все пак не го бавя, нито бъркам.

На пара става по-бързо, отколкото в съд, който е сложен в купата с допълнителна вода. На пара като тръгне пара, оризът директно почва да попива вода и да се готви. В съд трябва време да се загрее съда, водата в него.
Виж целия пост
# 218
Здравейте!Имам проблем-мултикукърат ми май сдаде багажа.При включване и натискане на програмата започва да се зарежда и изведнъж цялото табло изключва-като че не е включен в контакта.Направих отново опит-по същия начин.Кукърът ми е Тефал Он пот.Потърсих сервиз в града си,но не намерих.Къде да търси?От Враца съм.
Виж целия пост
# 219
Nevena, възможно е. Аз лично не съм пробвала, защото рядко готвя само чист ориз, а когато е за гарнитура, винаги го правя на второ ниво. Чела съм из ФБ групите, че се опитват да направят и не успяват. Една дама беше обяснила защо не става само на пара. Пак казвам, пиша каквото съм чела. Последно една дама се оплакваше, че е изхабила над кило ориз да пробва и не е успяла. Щом може, супер! Бих пробвала някой път.
Виж целия пост
# 220
За близък сервиз на Тефал тук:

https://www.tefal.bg/%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%81% … D0%B8%D0%B7%D0%B8

Има и помощ по интернет ако желаете да поправите уреда сами или чрез познат електротехник на място. Успех и дано заработи уредът бързо! 💐

Много пъти съм готвила ориз със зеленчуци на пара. Нямам фалове. Вероятно не са го киснали достатъчно или е от неподходящ сорт. Дъщеря ми непрекъснато готви лепкав, японски ориз за моши. Традиционно се готви на пара. По-лесно ни е да намерим лепкав ориз, отколкото да търсим брашно от такъв. За тунизийската рецепта слагам измит и киснат 30 минути , бял басмати. И кафяв ориз съм правила на пара. В YouTube има показани много рецепти за ориз на пара, макар и не в мултикукър. Каквото става в сито над тенджера, пароварка, става и в мултикукър. 

На пара правя и елда, жито (на цели зърна), едър булгур.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия