КОЛЕДА 2023/2024

  • 95 029
  • 1 159
# 615
Мики, за дамските целувки да питам. Бройката, която си дала в рецептата е за двойни бисквитики, или това е общата бройката, от която като се слепят стават по- малко на брой бисквитки?
Виж целия пост
# 616
За тези "целувки на дамата" и аз имам рецепта, но е само с белтъци, а не с жълтък. Запазила съм я май от рускините преди години, но така и не съм ги правила.
Mikkey, твоите ми изглеждат като бисквитка, а онези като че ли повече бият на ореховка, но с лешници.
Виж целия пост
# 617
mariat, за двойни става дума. Моите са по 8г, всяко топче. Мисля, че 56 топчета излязоха, т.е 28 двойни.

2в1, По принцип "целувки на дамата", "дамски целувки" или "бачи ди дама", се правят без яйца, така съм ги знам от италинците, които следвам: само масло, брашно, лешниково брашно и захар.
Не знам рускините защо са слагали белтък. Може би за да им наподобят ореховки, предвид ядките вътре. Но определено белтък не се слага.
На моите им сложих жълтък, защото така беше по рецептата, която следвах. Гледах сега, че и в учебника по сладкарство на Леонардо Ди Карло, също са с жълтък. А на мен вкусът им ми харесва повече с жълтък. Иначе стават, като рохличките.
Не са точно, като бисквити, защото са с по-зърнеста структура, от ядките, захарта и кафето.
Виж целия пост
# 618
Искам да ви порицая, дами!
Вчера направих шест вида сладки и щолен, готвих и цял ден се вихрих в кухнята. Фурната днес като ме видя и се разплака.
Направих кардамонови кантучини, канелени и портокалови меденки, рохлички, жълъдки, кокосови елхички и щолен.
И влизам сега в темата и отново ме засърбяха ръцете за капучинови звездички и шоконус кугели, а вие тука още неща предлагате. А, и шоколадови кантучини с орехи се вдъхнових да правя.
Кантара у дома... питате  ли го, горкия?
Joy
Виж целия пост
# 619
Великова, казвай в коя махала си, ще ходим да тичаме след празниците. Grinning



Виж целия пост
# 620
Velikova1, предлагам помощ - в дегустацията Stuck Out Tongue Winking Eye Умора нямаш, ей!
Мен така предколедно служебно ме юрнаха, че ми се плаче....
Ей тука набързо изпекох половин доза с мента.

 Другата половина тесто  е във фризера от миналата събота. Едната част е с портокалова есенция, другата с ром.
Виж целия пост
# 621
Абе, вие не изяждате ли всичко това за двете седмици до Коледа? Аз не смея да правя нищо готово за тогава, че няма кой да ме перва през пръстите, като бъркам в кутиите Simple Smile 
Най-много меденки да направя, без да ги слепвам още и теста за бисквити и тарталети и да ги замразя.
Единствено съм направила тази вечер една доза домашно дулсе де лече, че е трайно, а предишното ми е на привършване.   
Седмица по-рано вече мога да правя, че и блатовете за торти, някои кремове...
То вярно, че и аз много работа имам напоследък, та не мога да отделя достатъчно време, но и да отделя, ще изям сигурно всичко. 
Сега правя, за да ядем - започнали сме да се тъпчем още преди празниците и ще трябва да тичам предварително Simple Smile 
Днес сме с три десерта - торта наполеон, тарталети с два вида пълнеж и слепени бисквити. То основните ми манджи са по-малко от десертите - срам, срам!
Виж целия пост
# 622
Крия, иначееее...Заредих бурканче със спекулос  на Мики на кухненската маса. Ми, изчезват със скоростта на светлината при положение, че сме само двамата с мъжа ми в момента.
Виж целия пост
# 623
Е, как да крия от себе си? Мм не налита толкова, ама аз съм основната опасност.
Виж целия пост
# 624
Това са любимите ни меденки. Тестото е много леко за приготвяне и изпечените меденки са много  подходящи за декориране с айсинг. Ние предпочитаме обаче шоколад. Може да не са толкова атрактивни, но са адски вкусни, особено два-три дни след слепването с мармалада.

Меденки слепени с мармалад от сливи




И тези са подобни, но вместо мед са с меласа и пълнозърнесто брашно. Вкусни етикети

Виж целия пост
# 625
И в нас аз основно налитам на сладко, затова не е препоръчително честото правене на сладки Simple Smile

Другият уикенд дъщеря ми е поканила две приятелки на пижамено парти, пети клас са. Едното сладурче ми е най-големия фен на френските макарони, така че съм обещала да направим. Друго, което мисля да направя сместа и да ги оставя да се занимават са тези шишарки с корнфлейкс
Скрит текст:

снимката е от интернет

В пинтерест гледах едно идейно клипче за сладки с комбиниране на два вида тесто, но не знам за тях дали ще имаме време, че момичетата искат да си правят филмов маратон с калинката и черният котарак Grinning
Скрит текст:
Виж целия пост
# 626
Ето това е тавата, за която писах преди няколко страници

Малко "напукани шоколадови" от тази вечер


Виж целия пост
# 627
Аз вчера опекох още едни сладки, маслени орехови бисквити с лимонов крем, които ще слепвам другия уикенд.
В нас не се изяждат сладките, повечето ги раздавам, но докато декустираме партидата...  сериозно намаляват.... не ги крия, но внимавам да не ги изядат в
неготов вид, че тази година за първи път ги правя така "разкъсано".
За седмицата преди Коледа съм оставила да направя 2 вида, които са повече като кексчета и не са трайни. По рецепти на Марчева и Мики.

Бианка, останаха ми очите в етикетите, но много фина работа ми изглежда това... и май не е "лъжица за моята уста"
Виж целия пост
# 628
Мога ли да направя меденките тези дни? Притеснява ме пълнежа с масло, мляко и трохите от меденката?
Виж целия пост
# 629
Направи меденките, обаче без да ги пълниш и слепваш. Аз така ще направя. Крема ще приготвя 2-3 дни преди Коледа и ще ги слепя и декорирам. Самите меденки без крем са много трайни и няма да е проблем да се приготвят сега, някои вече тук даже са ги сколасали  Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия