Сладка коледна магия със захар Захира!

  • 6 541
  • 142
Най-хубавите, уютни и чакани от малки и големи празници наближават, а с тях полека-лека започват и традиционните приготовления, свързани с избора на подходяща бляскава украса, подаръци и галещи небцето ни кулинарни изкушения.

Няма нищо по-хубаво от това да се съберем с най-близките си и любими хора и да споделим с тях положителни емоции, спомени и неустоимо вкусна храна. Зимната приказка за всеки от нас започва още у дома с уханието на маслени бисквитки, омайни ванилови сладкиши и захарни лакомства.

Захира ви предизвиква да започнете с предколедното настроение още сега!

Галещите сетивата ухания на пикантна канела, мадагаскарска ванилия, кардамон или портокалови корички моментално ни пренасят в света на коледните спомени и носталгията по безгрижните детски дни, в които сме помагали на мама или баба в кухнята.

Десертът – кралят и кулминацията на всяко празнично хранене!

Красиво украсените торти, весели джинджифилови човечета или многопластовите десерти като класическото тирамису са неразделна част от една пищна празнична трапеза.

На нашия официален сайт ще намерите богата колекция от рецепти, които ще направят празника ви още по-вълшебен и неповторим – курабийки, греяно вино, пунш, голямо разнообразие от десерти, джинджифилови меденки и още много други.  

Зарадвайте семейството си не само с традиционни и обичани рецепти като ябълково-бадемова торта или канелени бисквитки, но и с по-оригинални празнични предложения като шоколадова звездна коледна елха, коледни топки от бял шоколад или шотландски лимонени маслени бисквити.

Включете се в нашия предколеден конкурс “Сладка изненада за теб и за мен"!

Споделете ни с каква рецепта ще придадете финалния щрих на своя коледен обяд или вечеря! Планирате ли тази година да приготвите нещо по-лесно, или сте почитатели на пищните гурме десерти? С нетърпение очакваме вашите рецепти, снимки и коментари!

На 29 ноември ще изтеглим 10 късметлии, които ще спечелят комплект форми за сладки от Захира!

Моля, запознайте се с Общите условия на играта ТУК.
# 1
Правя тези Бискит попс сладки често през последните години,когато се съберат 4 малки деца винаги трябва да присъства сладичко.Резептата е следната

ПРОДУКТИ

2п. бисквити
250мл. сметана
200гр. маскарпоне
3с.л. захар за сметаната
шоколад или глазура за разтапяне
поръска по желание
есенция по желание(ванилия,ром)
хартиени сламки

Начин на приготвяне.

Смилам си бисквитите,към тях добавям разбитата сметана и маскарпонето,правя си топчета и ги потапям в шоколад,набучвам на хартиени сламки  и поръсвам.Забучвам ги на парче фибран докато изсъхнат.
Виж целия пост
# 2
Тази година се каня да направя кекс с алкохол и кафе по следната рецепта
брашно - 1 ч.ч. самонадигащо се
брашно - 1 ½ ч.ч. обикновено
какао - ¼ ч.ч. натурално
яйца - 2 броя
шоколад - 200 г тъмен или натурален шоколад за готвене
масло - 250 г несолено
захар - 2 ч.ч.
кафе - 1 ч.л. разтворимо
шоколад - 250 г натурален, за ганаша
сметана - ¾ ч.ч. сладкарска
кафе - 1 ч.л. разтворимо
Загрейте фурната на 170 градуса. На водна баня разтопете масло, захарта и шоколада на ниска температура. Оставете да се охлади след това за 10 минути.

При непрекъснато разбиване добавете първо двете яйца към шоколадовата смес. След тях постепенно добавете 2 вида предварително пресято брашно и какаото на прах и 1 ч.л. разтворимо кафе.
Разбъркайте всичко до гладка смес, изсипете я в предварително намазнена и леко набрашнена тавичка за печене. Сложете да се пече за около 1 час, като внимавате да не прегори и проверявате накрая готовността с клечка.

Междувременно пригответе ганаша, като на водна баня разтопите 250 г шоколад с течната сметана и лъжичка разтворимо кафе. Оставете леко да се охлади. Заделете 1/3 от сместа за намазване на сладкиша отгоре.
Останалата част от ганаша напълнете с пош или шприц с тънък накрайник. Вкарвайте накрайника в произволни места от сладкиша и изстисквайте. Така се получават шоколадовите участъци в кекса. Накрая намажете отгоре със заделената част от ганаша и направете украса по желание.
Виж целия пост
# 3
Всяка година правя напуканите сладки на "Приказна кухня с Ани" и тази няма да пропусна, уникални са и са страшно лесни. https://prikaznakuhnq.com/%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8-%D0%BA% … 0%BF%D1%8F%D1%82/
Мислех да опитам и нещо по-различно, но сме с бебенце на 2 месеца и нямам представа дали ще имам времето. Весели празници на всички!🌲🌲🌲
Виж целия пост
# 4
Не консумираме в нашето семейство много захар, но ще направя:
Печена дюли със сушени плодове и подправки
Всеки плод се разрязва на две и се подрежда в тава с отвора нагоре.
Сушените подове се накисват в ром за няколко часа... от сместа се слага във всяка половинка по 2-3 с.л.
Ръси си отгоре със смес от захар + меласа + канела + кардамон + ванилия ( екстракт)+ бадемова есенция ... понякога слагам и кокосови стърготини ( пресни) ...
Пекат се на 180 градуса, докато се зачервят и омекнат... а захарта, леко се карамелизира.
При поднасяне се заливат с получения сос при печене.
Виж целия пост
# 5
Тази година ще приготвя мини щолени за моето семейство, обожават ги ,ето и рецептата:
1 пакетче крема сирене -125 гр.
100 гр.кр.масло -меко
1 яйце
60 гр. захар
270 гр брашно
3 ч.л.бакпулвер
1 ванилия
90 гр суш.плодове
50 гр.шоколад
За овалване разтопено масло и пудра захар
В купата се слагат маслото, крема сирене, захарта и ванилия та, разбиват се с миксер за около 1 мин. Добавя се яйцето и се разбърква за кратко ,добавя се пресятото брашно смесено с бакпулвер и сушени плодове и се омесва меко тесто. Тавата се покрива с хартия за печене и в нея се нареждат топчета от полученото тесто,приблизително 25 грама.пекат се на 170 градуса в предварително загрята фурна ,около 17 мин ,трябва да са с лек загар. След като изстинат се намазват с разтопено масло и поръсват с пудра захар.
Виж целия пост
# 6
Правя традиционни коледни сладки с масло и канела и джинджифил, които подарявам и на приятели. От миналата година си имам и малък помощник, моята четири годишна дъщеричка, която много се забавлява със сладките.
Иначе правя и тиквеник за коледната трапеза.
Виж целия пост
# 7
Необходими продукти:
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар за яйцата + 1/2 ч.ч за карамелизиране
4 яйца
1 пакетче бакпулвер 10 гр.
1 пакетче ванилия
6 ябълки
1/2 пакетче чисто часло

Начин на приготвяне:
1. Приготвяме кексовата смес като разбиваме яйцата със захарта.

2. Прибавяме постепенно брашното с бакпулвера и ванилията.

3. В тава с диаметър 25 см на котлона разтопяваме маслото и 1/2 ч.ч захар да се карамелизира.

4. Почистените, обелени и нарязани ябълки на полумесеци нареждаме върху карамела на 2 реда, заливат се с кексовата смес.

5. Сладкишът се пече на умерена фурна. Когато е готов се обръща с ябълките нагоре. Ако е останал карамел в тавата, наливаме малко вода и разтопяваме на котлона, с получения сироп заливаме сладкиша.

Тази рецепта не е моя, но това определено е фаворитът у дома! До скоро можех да правя само и единствено него.
Сега,откакто ми се роди дете,не спирам да правя домашни печива и гозби! ❤️
Виж целия пост
# 8
Коледни меденки, както всяка година Simple Smile

Продукти: брашно - 5 ч.ч., яйца - 2 бр., захар - 1 ч.ч., мед - 1 ч.ч., олио - 1 ч.ч., ванилия - 2 г, сода - 2 ч.л..

Разбивам меда със содата. Прибавям разбитите със захарта яйца, ванилията. Олиото се сипва на тънка струйка. Накрая се прибавя брашното. Разточва се кора и се изрязват меденките, аз лично предпочитам по-дебели, иначе стават по-скоро като бисктивки. Пекат се за 20-тина минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Виж целия пост
# 9
Ще приготвя любимия на цялото семейство ябълков щрудел Simple Smile Семпло, но вкусно!
Виж целия пост
# 10
Всяка година правя меденки за Коледа. Това е рецептата, която използвам:
3 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. олио
6 с. л. мед
2-3 с. л. канела
2 ч. л. сода за хляб
4 ч. ч. брашно
мармалад
Тази година съм решила да направя и тората Три шоколада.
Виж целия пост
# 11
Меденки правим с децата, основно заради изживяването заедно.

1 яйце
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
2 суп. л. мед
2-3 ч.ч. брашно
ванилия
1/2 ч.л. сода за хляб
Виж целия пост
# 12
Много любими са ни коледните напуканите шоколадови сладки и тази година ще присъстват на празничната трапеза, красиви, вкусни и ефектни са. Ето и рецептат, по която ги приготвям:
Коледни напукани шоколадови сладки
Продукти:
200 г натурален шоколад
60 гр масло
2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
3 яйца
шипка сол
1 ч.ч. кристална захар
1/2 ч.ч. пудра захар за овалване
ч.ч = 250 мл.

Разтопяваме шоколада на водна баня заедно с маслото. Пресяваме сухите съставки. Разбиваме яйцата със захарта на пухкава пяна и към тях прибавяме охладения разтопен шоколад. След това прибавяме и брашното с бакпулвера, солта и ванилията. Трябва да се получи мека и леко лепкава смес, която оставяме да престои в хладилника за поне 1 час, така сместа се стяга и се работи много лесно с нея. След като е престояло в хладилника и се е стегнало започваме да правим топчета с размера на орех или малко по-големи, овалваме ги в пудрата захар и ги печем на 170 градуса за не повече от 12-13 минути.
Виж целия пост
# 13
Сладкиш с портокол, канела и портокалов сироп
150 гр. захар
3 яйца
400 гр кори за баница
1 пак.бакпулвер
1 ванилия
канела
сока на 2 портокала
200 мл. прясно мляко
200 мл. зехтин

За сиропа
150 гр. захар
150 мл. вода
сока на 2 портокала
Приготвяне:
Първо за приготвя сиропа. Слага да захарта и водата на котлона, докато захарта се разтвори напълно. Когато се свали от котлона се добавя и портокаловия сок.
След това се прави сместа. Яйцата се разбиват, добавят се всички останали съставки и най-накрая корите за баница, като предварително се навиват на руло и режат на ленти. Хубаво се разбърква сместа. Изсипва си в правоъгълна тава и се пече на 180° за 40-45 мин.
Залива се със студения портокалов сироп.
Виж целия пост
# 14
Канелен сладкиш
Необходими продукти:захар - 1 ч.ч.
яйца - 2 бр.
прясно мляко - 1 ч.ч.
ванилия - 1 пак.
брашно - 2 ч.ч.
бакпулвер - 1 1/2 ч.л.
масло - 60 г
канела
орехи

Начин на приготвяне: Разбиваме захарта с яйцата. Добавяме прясното мляко и ванилията, след което постепенно слагаме и брашното, което сме пресяли с бакпулвера. Разбъркваме до получаването на хомогенна смес и изсипваме в предварително намаслена тавичка. Поръсваме тестото със смес от разтопено масло и 1-2 щипки канела. Поръсваме и с натрошени орехи и печем около 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия