Сладка коледна магия със захар Захира!

  • 8 580
  • 142
# 135
Ананасова торта
Продукти за торта 20 см:
Ананасово желе:
160 г пресен ананас, нарязан на малки кубчета, 150 г ананас от консерва, фино пюриран, 20 г кафява захар, настъргана кора от 1 лайм сок от ½ лайм, 7 г желатин, набъбнат в 2-3 с.л. студена вода
Приготвяне:
 В малка тенджерка смесете всички продукти без желатина. Гответе на тих огън 2-3 минути. Дръпнете от огъня, добавете желатина и разбъркайте. Оставете да се охлади до стайна температура. Изсипете желето в силиконова форма 18 см и замразете. Ако нямате силиконова форма може да ползвате друга, отвсякъде покрита със стреч фолио.
Блат:
Маринован ананас: 150 г пресен ананас на малки резенчета, 10 г стопено масло, 20 г кафява захар, 10 г кокосови стърготини
Тесто:
1 яйце, 60 г бяла кристална захар, 25 г стопено масло, 30 мл олио, 30 г прясно мляко, настъргана кора от 1 лайм или ½ лимон, 1 с.л. сок от лайм или лимон, ванилия, 60 г брашно, 2 г бакпулвер
Приготвяне:
 Пригответе маринования ананас, като в купа смесите и разбъркате резенчетата с останалите продукти. Оставете настрана, докато приготвите тестото. За тестото разбъркайте на крем яйцето и захарта. Добавете маслото, олиото и млякото. Подправете с ванилия, кора и сок от лайм. Накрая сипете брашното, пресято с бакпулвера. Разбъркайте на гладко тесто. Миксер не е нужен, само телена бъркалка. Постелете форма 20 см с хартия за печене и загрейте фурната на 175°C с вентилатор.Изсипете тестото и отгоре наредете парченцата маринован ананас. Изпечете блата за около 20-25 минути. Проверявайте готовността му с дървена клечка. След като блатът изстине, отрежете от него кръг 18 см, увийте го в стреч фолио и го замразете.
Ананасов мус:
400 г ананас от консерва, фино пюриран, 3-4 с.л. сок от лайм, фино настъргана кора от 1 лайм, 40 г захар, ванилия, 4 жълтъка, 250 г накълцан на ситно бял шоколад, 13 г желатин, набъбнат в 3-4 с.л. студена вода
360 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана
Приготвяне:
 В тенджерка смесете пюрено ананас, сока и кората от лайм, захарта, ванилията и жълтъците. Разбъркайте и на тих огън под непрекъснато бъркане сварете крем до 85°C. Ако нямате термометър внимавайте сместа да не кипне, за да не се пресече от жълтъците. Отнемете от огъня малко преди кипене и добавете желатина и шоколада. След като де стопят напълно, разбийте с пасатор за повече гладкост. След като кремът се охлади до стайна температура, го разбъркайте внимателно с разбитата сметана.
Сглобяване:
На дъното на силиконова форма 20 см изсипете половината от муса. Ако нямате силиконова форма може да ползвате друга с подвижен ринг, отвсякъде покрита със стреч фолио.
Върху муса поставете замразеното ананасово желе. Излейте останалия мус. Върху него поставете блата с парченцата ананас надолу. Притиснете внимателно с ръце, за да потъне в муса. Замразете тортата.
Украса:
Извадете тортата от фризера и я освободете от формата. Може да я украсите по ваше желание. Ако ви хареса да е покрита с глазура, ето как да я приготвите. Гарнирана е с цветя изсушен ананас. Тук може да видите как да ги направите. Поръсете с кокос, туктам сложете резенчета лайм и я оставете бавно и постепенно да се отпусне в хладилника. Ако се спрете на ананасовите цветя, поставете ги върху тортата преди сервиране, тъй като от влагата на хладилника ще омекнат. Бон апети!
Виж целия пост
# 136
Споделете ни с каква рецепта ще придадете финалния щрих на своя коледен обяд или вечеря! Планирате ли тази година да приготвите нещо по-лесно, или сте почитатели на пищните гурме десерти? С нетърпение очакваме вашите рецепти, снимки и коментари!

За Коледния обяд си имам трик, с който изкушавам всички и става много бързо. Правя моя мързелив тиквеник или познат на всички като баница с тиква. Рецептата ми е много лесна, бърза и винаги всичко се похапва. Дори начинаещ може да я приготви.

Продукти:
Готови кори
Тиква - 1 килограм чисто тегло, тайната е, че става страхотен само с тиква цигулка
канела - една чаена лъжичка
100 грама смлени орехи
захар - слагат се по три малки или две по-големи чаени лъжички на една кора
олио - 50 милилитра приблизително

Взимаме една тава, в която ще е нашата баница с тиква. За предпочитане е кръгла такава, тъй като ще навиваме корите на "охлюв".

Какво правим?

Рендосваме тиквата в отделен съд на едрото ренде. Към нея прибавяме и канелата, объркваме хубаво.

Взимаме една кора - прегъваме на две, намазваме с четчицата олио по кората и в нея слагаме от тиквата по дължина с помощта на лъжичка - тук зависи кой колко дебела плънка иска, после поръсваме с орехи и със захарта. Кората се навива на дълго, а ъгълчетата, които остават се прегъват навътре.

Кората с плънката се поставя в средата на нашия съд. Взимаме втора кора и правим същото упражнение докато не ни свърши плънката или корите, навиваме ги, както и по-горе споменах на "охлюв" в тавата. Накрая взимаме четчицата намазваме хубаво корите с олио и пъхаме във фурната. Печем на 180 градуса за период от 20-тина минути, като е хубаво да проверяваме от време на време, за да не загори, тъй като всеки има различна печка у дома.

Да Ви е вкусно.
Виж целия пост
# 137
Кексът,който ни е любим и не съм правила скоро ще бъде изненада за семейството ми.Ето и рецептата

Необходими продукти:
300 г (2 мерителни чаши) пресято брашно
200 г (1 мерителна чаша) кристална захар Захира
40 г (5 с.л.) какао на прах
10 г (2 ч.л.) бакпулвер
2-3 г (1/2 ч.л.) сода за хляб
200 г (1 опаковка) майонеза
200 мл (1 мерителна чаша) студена вода
1 ч.л. екстракт ванилия
За глазурата:
100 г тъмен шоколад
50 г масло
Начин на приготвяне:

Загрейте предварително фурната до 180С.
Намаслете 20-22 см форма за кекс (или друга подходяща форма за печене) и оставете настрани.
В голяма купа смесете сухите съставки.Добавете майонезата, водата и ваниловия екстракт и разбъркайте с вилица, докато се смесят напълно - не ви е необходим миксер, продуктите се разбъркват лесно и на ръка.
Изсипете полученото тесто в намаслената форма и печете в предварително загрята до 180С фурна в продължение на 25-30 минути, или докато забоден в тестото тестер излезе само с няколко трохички, полепнали по него (при лек натиск тестото трябва да се връща обратно само).Извадете кекса от фурната и оставете да се охлади върху решетка, преди да го извадите от формата.
Междувременно разтопете на водна баня шоколада и маслото, разбъркайте и оставете настрани за 3-4 минути леко да стегне.
Полейте или поръсете охладения кекс с шоколадовата глазура.
По избор, поръсете с шоколадови стърготини, ядлива захарна декорация, нарязани ядки или дребни плодове...
Виж целия пост
# 138
Не съм мислила още за коледните сладки. Но по принцип си харесвам някоя рецепта от нета и я правя. Някои са много сполучливи. Ако не се получи, имам резервен вариант - тирамису, лава кейк или тиквеник.
Виж целия пост
# 139
Залагам на прасковки и капризи. Те са ни традиционните сладки за Коледа и Нова година още откакто съм дете.
Виж целия пост
# 140
С торта "Павлова" ще зарадвам своето семейство на Рождество. С украса от замразени плодове и елхови клончета.
Виж целия пост
# 141
Кокоски

кокосови стърготини 250 грама
яйца 3
захар половин чаена чаша
ванилия

Разбиват се яйцата със захарта, добавя се ванилията и кокоса. Взимам топчета от тестото и ги слагам с формичка сърце върху хартия за печене. Пека 13 минути на 180 градуса.
Виж целия пост
# 142


Изтеглени са късметлиите, които печелят комплект форми за сладки от Захира. Това са:

Портокалкова
Hekata...
Магси
sweet_maniche
Бадрулбудура+
🐟 Дори 🐟
Paperina
The Queen1
Бла бла бла
Gabriella Danailova


Честито!

Очакваме печелившите да се свържат с нас до 03.12.2023 г. на e-mail: igra@bg-mamma.com като упоменат, че са победители в игратa на Захира и напишат потребителското си име, електронната поща, с която са регистриранa във форума, както и данни за доставка на наградата:
✅ три имена
✅ адрес за доставка - (моля, отбележете само желан офис на СПИДИ)
✅ телефон за връзка

Благодарим на всички за участието в играта!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия