Сладка коледна магия със захар Захира!

  • 9 914
  • 142
# 105
За празниците аз правя класически крем карамел в тава. Съпругът ми е майстор на точена торта (нейната рецепта той я има от баба си и не дава друг да я приготвя). Децата обикновено правят тирамису.

Моята рецепта за крем карамела е следната:
6 яйца
1 л прясно мляко
2 пакетчета ванилия
2 ч.ч. кафява захар
Не правя отделно карамелен сос, защото ми нагарча и не го харесвам.

Рецептата за тирамису, която ползваме вкъщи е следната:
За плата - 2 пакета италиански бишкоти се топят в смес от студено кафе и бадемов ликьор.
За крема - маскарпоне, бита сметана (заради многото малки деца у дома не ползваме класическата рецепта с белтъци) и пудра захар.
За поръсване (пак заради децата) - настърган шоколад, но при поднасяне на възрастните ръсваме и по малко нес кафе.
Виж целия пост
# 106
   Френска селска торта
* 1 яйце
* 150 г кристална захар
* 200 мл прясно мляко
* 2 с.л мед
* 2 ч.л сода
* 50 г масло
* 400 г брашно

За крема
*  1200 г заквасена сметана или 3 кофички х 400 г
*  12 с.л кристална захар
*  300 г орехи смлени
*  200 г сладко от боровинки (по желание)

Всяка година за Коледа правя десерт и питка. Френска селска торта се харесва на всички, но е доста друдоемко и затова я приготвям само по празници!
Виж целия пост
# 107
Коледни меденки:
За тестото са необходими:
700 г брашно
250 г захар
125 г мед
4 яйца
хлябна сода - 4 ч.л.
125 г масло

Могат да се направят и с бяла глазура, за която са необходими: 1 белтък, 1 ч.л. лимонов сок и още около 1 ч.ч. захар. Може да се наложи и повече, докато се сгъсти достатъчно.
Пекат са на предварително загрята фурна на 150 градуса.
Виж целия пост
# 108
Тази година освен тиквеника, мисля да направя и лесни бисквитени бонбони и печени круши с бутер тесто.

Бонбоните са лесни:
1 пакет бисквити - смени на блендер или чопър (даже тези от Роден край ги намачквам с пръсти)
Слагам рикота (една кутия, може да се замени и със сладкарска извара)
Добавям кондензирано мляко

Смесвам всичко много добре, докато се получи смес, която може да се оформя с пръсти. Оформям бонбоните и ги овалвам в каквото имам налично - шоколадови пръчици, натрошени ядки, нарязани сушени плодове, разтопен шоколад...

Печените круши също са лесни.
Разполовявам ги. Обелвам и изчиствам от семките. Подреждам в тавичка (с дупката на долу), слагам малко мед и покривам всяка круша с бутер тесто. Запичам за кратко 15 мин. Обръщам крушите слагам сирене бри или синьо сирене или сирене камембер, поръсвам с ядки (най-често орехи), поръсвам с мед и допичам до готовност на бутер тестото и сиренето да се разтопи. Може да се сревира с топка сладолед, да се поръси с пудра захар или с допълнително мед, за който желае.
Виж целия пост
# 109
На празничната ни трапеза задължително винаги присъстват меденките  и тиквеника.
Ще ви споделя рецепти ,по които ги приготвям ,както и снимки от моя архив.

Меденки

Необходими продукти:
яйца - 2 бр.
мед - 2 с.л.
кисело мляко - 2 с.л.
захар - 2 кафени чаши
олио - 2 кафени чаши
канела - 1 ч.л
сода бикарбонат - 1 ч.л.
брашно - до меко тесто
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта, добавяме другите продукти и замесваме меко тесто за меденки.След това си оформяме малки топчета ,леко притиснати и печем меденките в намазнена тавичка, може върху кухненска хартия, в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто. След изпичане слепваме със сладко по ваш вкус. Аз използвам сладко от ягоди или сливи за готовите слепени сладки.

Тиквеник


    кори за баница - 1 пакет
    тиква - 1 кг
    орехи - 200 г
    олио - 1 ч.ч.
    захар - 250 г
    канела - 1 ч.л. на прах
    ванилия - 2 пакетчета
    пудра захар - за поръсване по желание

Тиквата се настъргва на едро ренде.В дълбок и широк тиган в половината олио се задушава тиквата, като се бърка периодично, докато омекне. Отстранява се от огъня и се добавя захарта, канелата, ванилиите и едро счуканите орехови ядки.Взимат се по две кори за баница и се намазват с олио. Слага се от плънката върху корите и се навиват. Прехвърлят се в предварително намаслена тавичка.
Тиквеникът се пече в предварително загрята на 170-180 градуса за 40-45 минути, докато се позачерви.
След като се извади от фурната, се напръсква с малко студена вода и се завива с кърпа.
При поднасяне тиквеникът с готови кори може по желание да се поръси с пудра захар.
Виж целия пост
# 110
На трапезата винаги слагаме любимото сладко от динени кори, с което гарнираме КОЛЕДНИТЕ колачета.
динени кори - 1 кг
Желираща захар "Захира" - 1300 г
вода - - 10 ч.ч.
сода - 1 и 1/2 ч.л.
Тъмнозелената част на корите на динята се маха с белачка за картофи. Корите се измиват и бялата част се реже на кубчета. Всяко кубче се набожда с вилица.

В една чаша гореща вода се разтваря содата. Корите се слагат в тенджера и се заливат с разтворената сода. Добавят се още 6 чаши вода.

Разбъркват се и се оставят за 4 часа. Водата се излива, корите се измиват добре. Заливат се със студена вода, оставят се за 30 минути и се измиват добре. Приготвя се захарен сироп от половината захар и 3 чаши вода. Загрява се на среден огън до кипване.

Кубчетата се пускат в сиропа, кипват се и се варят на среден огън 20 минути, като от време на време се разбъркват. Сваля се от котлона и се оставя за 12 часа. Добавя се останалата захар.

Загрява се на среден огън до кипване и се вари 30 минути, като се бърка от време на време. Отново се оставя за 12 часа, след това се загрява до кипване и се вари 20 минути. Сладкото се разпределя горещо в сухи чисти буркани.
Виж целия пост
# 111


И тази година ще заложа на вкусните и носещи празнично настроение и аромат - Джинджифилови сладки. Използвам рецептата от приложението Супичка Simple Smile
Виж целия пост
# 112
Баница с тиква и канела
кори - 500 г за баница
тиква - 700 - 800 г настъргана
олио
орехи - 10 г нарязани
захар - 150 г
канела - 1 ч.л.
масло - 50 - 60 г
Виж целия пост
# 113

А каква е украсата ,може ли рецепта?
И тази година ще заложа на вкусните и носещи празнично настроение и аромат - Джинджифилови сладки. Използвам рецептата от приложението Супичка Simple Smile
Виж целия пост
# 114
Всяка година, към обичайните сладки и десерти, прибавям и по едни нови . Миналата година бяха тези
  Постни сладки "Линцери "
130 мл прясно изцеден сок от мандарини или портокали
160 г захар
120 мл. олио
2 ч.л.бакпулвер
1 пак.ванилена захар
1 ч.л.канела
500-530 г брашно
Начин на приготвяне

От всички продукти се омесва меко нелепнещо тесто.
Разточва се кора, от която се изрязват кръгли сладки-на половината се изрязват дупка в средата.
Изпичат се върху хартия за около 7-8 мин. при 180°С.
Изстинали се слепват с мармалад по желание.




Виж целия пост
# 115
За празниците най - любима ни е тази торта:

Торта с халва и шоколад
ПРОДУКТИ :
1/2 ч. ч вода
150 г краве масло
200 г шоколад с ядки
400 г халва
3 броя готови блатове
орехи за украса
За сиропиране на блатовете :
захарен сироп
1 ч. ч. захар
1 ч. ч вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Загряваме на котлонаводата и кравето масло, докато се стопи маслото. Начупваме халвата и шоколада на парчета и ги добавяме към сместа.
Бъркаме на слаб огън до получаването на гладък крем. Оставяме да се охлади.
Сглобяваме тортата, като редуваме блат който се сиропира и крем.
Намазваме и отгоре с крем и по желание украсяваме със смлени орехи.
Виж целия пост
# 116
Тази година съм намислила да направя няколко вида коледни сладки, като задължителни ще са напукани сладки с шоколад + някакви нови видове. Искам да има разнообразие. Задължително на Коледа правя някаква торта на Нова година също, а майка ми има РД на 28 декември, така че от Коледа до Нова година не оставаме без тортичка.
Виж целия пост
# 117
Баница със локум и халва
Продукти : Кори за баница - 1 пакет точени, смокини - 200 г сушени, стафиди - 200 г, тахан халва - 400 г, локум - 3 кутии, орехи - 1. 5 ч.ч. натрошени, олио - за поръсване на корите
Приготвяне : Смокините и локумът се нарязват на парчета. Халвата и орехите се натрошават. Смесват се в купа смокините, стафидите, халвата, локумът и орехите и се объркват добре. Подходяща тава се подмазва с олио. На работен плот се разстилат корите и всяка една от тях се поръсва с олио. На всеки две кори се слага плънка. Завиват се на руло и се подреждат в тавата като охлюв. Баницата се пече до готовност във фурна /около 30-40 минути/.
Виж целия пост
# 118
Чийзкейк

бисквити - 300 г
маскарпоне - 500 г
заквасена сметана - 400 г
сладко от боровинки - 350 г
пудра захар - 1 с.л.
масло - 1 пакетче /125 гр./

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Натрошете бисквитите с ръка или с помощта на кухненски робот. Смесете ги с разтопеното масло.
С получената смес оформете бисквитен слой на дъното на форма за торта.
Сложете съда в хладилника за половин час. Преди да го извадите пригответе крем от маскарпоне, заквасена сметана и пудра захар.

Когато кремът е готов, извадете блата и го намажете с него, след което върнете в хладилника за един час. Извадете и намажете със сладко от боровинки и приберете на студено за още 4-5 часа.

Десертът с бисквити и маскарпоне е готов.
Виж целия пост
# 119
За Коледния обяд в нашия дом приготвям "деликатес Агнес". Ние така го наричаме и всички му се възхищават. Малко, но с много вкус.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия