Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 75

  • 30 206
  • 755
Щитовидната жлеза е ключов регулатор на редица важни процеси в организма:
•   Поддържане и регулиране на нормалната сърдечна дейност:  при хипофункция на жлезата се развива брадикардия (забавяне), докато при хиперфункция е налице тахикардия (ускоряване)
•   Влияние върху централната нервна система (ЦНС) и периферната нервна система (ПНС): особено добре проявено е влиянието на щитовидните хормони в първите години след раждането, тъй като имат роля в нормалните процеси на растеж, физическо и психическо развитие, когнитивни умения, емоционален тонус.
•   Участие в терморегулацията на организма: При хиперфункция на жлезата е налице повишена чувствителност към топлина (болните се оплакват, че постоянно им е горещо), докато при хипофункция се описва повишена чувствителност към студ или зиморничавост (болните се оплакват, че постоянно им е студено)
•   Регулация на менструалния цикъл и овулацията, като при увреждане на щитовидната жлеза е възможно наличие на репродуктивни нарушения, затруднено забременяване и патологична бременност
•   Влияние върху кръвната захар: щитовидните хормони стимулират метаболизма на глюкоза и увеличават нейното усвояване в храносмилателния тракт
•   Влияние върху нивата на холестерол: щитовидните хормони участват в поддържането на оптималните нива на холестерол и балансирания липиден профил
•   Влияние върху теглото:  при хиперфункция се наблюдава ускорен метаболизъм и съответно редукция на теглото (независимо от храненето и двигателната активност), докато при хипофункция на жлезата във връзка със забавения общ метаболизъм е налице наддаване на килограми (дори на фона на гладуване, диети и повишено физическо натоварване)


Автоимунен тиреоидит на Хашимото и Хипотиреоидизъм са две различни състояния!!!

Автоимунен тиреоидит на Хашимото е автоимунно заболяване, при което в организма се създават антитела Anti-TG (ТAT) и/или Anti-TPO (MAT) които атакуват щитовидната жлеза. В следствие на тази атака във времето се нарушава структурата и функцията й и се стига до състояние на понижена функция (Хипотиреоидизъм) .  Хашимото се диагностицира по завишени антитела и/или по структура на жлезата при преглед с видеозон. Жлезата при Хашимото обикновено има структурни промени - хипоехогенни нехомогенни участъци, намалено кръвоснабдяване, намалени размери и т.н.
Хашимото НЕ се лекува с хормон!

Хипотиреоидизъм – това е състояние на понижена функция на щитовидната жлеза. Поради някаква причина щитовидната жлеза не успява да произвежда достатъчно щитовидни хормони нужни на тялото и затова се налага хормонозаместителна терапия. Приема на хормон НЕ лекува, а компенсира недостига и в повечето случаи се налага да се приема цял живот. Хипотиреоидизъм може да се получи по ред причини, една от които е автоимунния тиреоидит на Хашимото, друга е дефицит на витамини и минерали и т.н.

Симптоми, характерни за хипофункция(хипотиреоидизъм):
- Лесна уморяемост, липса на енергия (хронична отпадналост)
- Отслабена памет и лоша концентрация
- Констипация (запек)
- Нарушено храносмилане, забавен метаболизъм
- Покачване на теглото и трудно отслабване
- Чувствителност към студ
- Миалгия (болки в мускулите)
- Влошено състоянието на коса, кожа и нокти
- Затруднено преглъщане, стягане в шията, уголемена външно жлеза
- Изпотявания, сърцебиене
- Оток, сутрешна подпухналост
- Намалено либидо
 
Достатъчно е наличието на един или на няколко симптома, за да се насочи вниманието към проблем с щитовидната жлеза.

Изследвания, необходими за диагностициране на заболяването - TSH, FT3, FT4, Anti-TPO(MAT) Anti - Tg(TAT)  + ехография при ендокринолог.
НЗОК заплаща изследванията на хормоните: TSH, FT4, и антителата Anti-TPO(МАТ).


Значение и роля на хормоните – TSH, Т4 и Т3
Скрит текст:
TSH (тиреотропен хормон)  - Това е хормон произвеждан от хипофизата, има стимулиращо действие върху образуването и отделянето на тиреоидни хормони от щитовидната жлеза.
Т4 (тироксин) – Това е хормон произвеждан от щитовидната жлеза. Т4 се води неактивен хормон, защото той не може да се използва директно от организма. Щитовидната жлеза произвежда над 90% Т4.
Т3 (трийодтиронин) – Това е активният хормон произвеждан от щитовидната жлеза, който тялото използва. Щитовидната жлеза произвежда около 10% Т3. Другата част нужна на тялото се получава при преобразуване / конвертиране на неактивния Т4 в Т3.

Т4 се преобразува основно в черния дроб, червата и бъбреците. Когато там има някакви проблеми съответно и конверсията се затруднява. Много голям процент от хората имат проблем с преобразуването/конверсията. На нея могат да повлияят освен здравословни причини и някои лекарства за кръвно налягане, диабет, болкоуспокоителни, антидепресанти и нервни модулатори.
И затова понякога се стига  до ситуация, в която в организма да има достатъчно Т4, но ако той не може да се преобразува добре в активния Т3 и до клетките не достига достатъчно хормон. Те от своя страна подават сигнал за недостиг и съответно хипофизата започва да произвежда повече TSH за да стимулира жлезата. Симптомите на понижена функция са точно от нисък Т3.
Т3 има следните функции:
•   Стимулира основната обмяна
•   Действа върху състоянието на будност, обучение и запаметяване
•   Влияе върху емоционалното състояние
•   Увеличава абсорбцията на въглехидрати
•   Повишава сърдечния ритъм
•   Увеличава обема на циркулиращата кръв
•   Повишава дихателната честота
•   Подпомага нормалното развитие на костите
•   Стимулира отделянето на растежен хормон
•   Потиска отделянето на пролактин
•   Подпомага нормалното функциониране на мъжките и женските репродуктивни функции


Някои насоки за борба със завишени антитела:
Скрит текст:
Когато има образувани антитела в организма за тях има първопричина. Това може да са – възпалителни процеси в тялото, бактерии, вируси, хр.непоносимости, алергии, стрес и други.
Има обособена една теория за търсене на причините по следния начин:
Завишен ТАТ – търси се в периферията на тялото. Уши, нос, гърло, зъби, пикочо-полова система. Проверка за бактерии и възпаления в тези области.
Завишен МАТ – търси се в стомашно-чревен тракт. Всякакви стомашни, чревни проблеми, бактерии – Кандида, Хеликобактер, паразити и т.н. , хр.непоносимости.
Антителата често намаляват и при преминавана на безглутенова диета. Има теория, че глутенът влошава заболяването Хашимото. За причина се смята, че има повърхностно-антигенно сходство на молекулно ниво между молекулите на глутена и щитовидната жлеза – по този начин при прием на глутен се стимулира продукцията на антитела, които реагират с щитовидната жлеза.
Спиране приема на млечни също при някои хора дават добри резултати в посока намаляване на антитела.
Друг метод за овладяване на автоимунните заболявания е АИП – Автоимунен палео протокол. Има достатъчно информация за него, както и книга преведена на български.
Важно! Не всеки успява да намери и отстрани причината! Не при всеки изброените неща работят! Всеки организъм е уникален и човек трябва да намери нещата които сработват при него.
Хормонозаместителната терапия в България се провежда със синтетичен хормон тироксин (Т4). На пазара ни се предлагат препаратите - Еутирокс, Л-тироксин и Аку-тирокс (течен). Всичките са с една и съща основна съставка, но с различни пълнители и на различни производители. На всеки организъм различните препарати действат различно.
В други държави се предлагат смесени препарати (Т4+Т3) или само Т3, но нашия пазар те не са достъпни а и почти няма лекари които да се наемат да ги изписват и дозират.

Често срещани съпътстващи заболяването са някои дефицити на витамини както и завишени  инсулин/кр.захар и холестерол.
Допълнителни изследвания които при възможност е хубаво да се направят - желязо, феритин, вит.В12, вит.Д , кр.захар и инсулин на гладно, холестеролен профил


Витамини, минерали, хранителни добавки, подходящи за нас:
- Селен - се прием след изследване и не постоянно, защото може да се предозира. Предпочитайте под формата на l-selenomethionine който е органична форма. Предлага  се от много марки. Има клинични проучвания че дози от 200 mcg редуцират антителата ТАТ и МАТ.
- Витамин Д -важен имуномодулатор, често срещани са ниските му нива при хора с Хашимото. За установяване на дефицит се прави изследване на 25 OH Vitamin D. Избирайте течен вариант, а не таблетки и вземайте по време на по-мазно хранене. При прием на по-големи дози вит.Д е необходим прием и на вит.К2 за да отвежда калция в костите.
- Магнезий
- ОМЕГА 3 помага за възстановяване на имунния баланс и за контролирането на нивата на възпаление в организма.
- Цинк
- Желязо - при установена анемия с липса на желязо
- B12 - при установен дефицит. Пи започване на прием да се провери желязото с какви нива е. Тъй като при прием на по-големи дози В12, желязото спада.
- Пробиотици - често срещано при Хашимото са проблемите с червата и храносмилането
- Енизими и диджестиви -подпомагат храносмилането. Не се употребяват при язва и гастрит.
Желателно отстояние между приема на витамини, минерали и хормона:
Витамин Д - поне осем часа след хормон
Витамин В12 - поне 4 часа след хормон
Магнезий - 4 часа след хормон и 10 часа преди хормон
Желязо - 8 часа след хормон и 10 часа преди хормон
Калций - 4 часа след хормон
Цинк - поне 4-6 часа след хормон /около обяд/
Комбинирани витамини - най-добре 8 часа след хормон (по инфо от Начев)
Добавки, за които нямаме информация - поне 4 часа (може и 8-часов интервал)

Съвети:
Скрит текст:
Избягвайте храни, които нарушават функцията на жлезата:  
   -   глутен - протеин, който се намира в ръжта, ечемика и пшеничните култури
   -   прекалено големи количества соеви протеини - прекаляването със соя е доказало отрицателно влияние при хора с хипотиреоидизъм и които пият изкуствени хормони.
   - йод и йодни продукти - има данни че възпалява допълнително щитовидната жлеза при Хашимото. Консултирйте се с ендокринолог дали е подходящ за вас.
Ограничете:
   -   кафе, черен чай, кока кола, енергийни напитки
   -   шоколад
   -   орехи
   -   колбаси

Околната среда, стресът и начинът на живот също оказват голямо влияние.
Отнасяйте се към себе си крайно внимателно:
   -   Не се прегрявайте и не се простудявайте. Не загрявайте с часове на плажа!
   -   Избягвайте ситуации и стрес, които може да ви накарат да се изнервите.
   -   Спете достатъчно, поне 7-8 часа.
   -   Откажете цигарите! Или поне ги намалете
   -   Увеличете физическата си активност. Но не допускайте да претренирате!
   -    Опитайте йога!

ОТСЛАБНЕТЕ!
   -   Но внимавайте с диетите! Гладуването ни е противопоказно! Както и прекалено ниските въглехидрати - диети тип кето
   -   Избирайте добре балансирани и дългосрочни режими.
   -   Ограничете въглехидратите (особено бързите), наблягайте на протеини (нетлъсто месо, риба, млечни, яйца) и зеленчуци.
   Имаме постигнати добри резултати с 90 дневна диета,  Зоната на д-р Бари Сиърс, по която работят и някои  български диетолози.

При засилен косопад и отпадналост или наднормено тегло
-За косопад да се провери за анемия. Изследването на феритин показва какви са запасите на желязо в организмът при резултат около долна граница обърнете се към хематолог.
- при наднормено тегло може да са касае за инсулинова резистентност обърнете се към еднокринолог който може да поиска да направите ОГТТ.

за хранителните добавки/селен - последните страници на тема 38 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=860143.705;;20

За тези, които проявяват интерес към алтернативно лечение - тук

Търсете информация в нета – има предостатъчно!
Не се доверявайте сляпо на всичко прочетено!
Не се самолекувайте!

Специалисти ендокринолози, от които сме доволни
Скрит текст:
СОФИЯ
 -  д-р Катя Тодорова - Преглежда в Плевен и София.
GSM на д-р Тодорова 0888 408 203

 - д-р  Емил Начев  - Частен кабинет в МЦ Панацея - тел. 02/952 39 35.
Частен прием в Майчин дом (влизаш през главния вход на МД, след 5 метра тръгваш по коридора в дясно. Минаваш го целия и в ляво има стълби, слизаш 1 етаж надолу, завиваш два пъти на дясно и пак в десния коридор търсиш кабинет 10) - София.
GSM на д-р Начев - 0888 896 843

 -  проф. д-р Здравко Каменов –  Частен прием в Клиника по ендокринология УМБАЛ "Александровска", Прегледи с талони от ЗК МЦ "Лора" - ул. "Позитано" 10, тел.: 02/980-80-65,
 GSM на д-р Каменов 0887 726 683

ВАРНА
д-р Николай Райков

ПЛОВДИВ
УМБАЛ „Свети Георги”
д-р Нончев - ул. "Ангиста" 3,  0888492828 -следобед

д-р Мечкаров - Ул."Арабаконак" №2, Пловдив
Пловдив, Ул."Арабаконак" №2
032 960 480 ; 0888 945 187

СТАРА ЗАГОРА
д-р Емилена Вучкова - Болница "Ритъм",  042/615000

ПЛЕВЕН
МЦ "Клиничен институт за репродуктивна медицина"

БУРГАС
д-р Димитрова - Поликлиника "Бургас", бул. "Ст.Стамболов" 132, срещу х-л Космос
Тел. 056/865473


Проверка за лекари, които работят със здравна каса

 
Заболявания на щитовидната жлеза и лечение - информация на английски тук: Stop the Thyroid Madness  
Thyroid pharmacist - Dr. Izabella Wentz
TiredThyroid.com

Блогът на Cioccolata на български с много полезни, преводни статии не само за храна, но и за проблеми с щитовидната жлеза.

Какво е автоимунен протокол- тук: постовете на Agressiva №644 и сл.
виж и - http://www.thepaleomom.com/autoimmunity/the-autoimmune-protocol

Взаимодействие между ТИРОКСИН  и ДРУГИ ЛЕКАРСТВА
Скрит текст:
Препоръки от холандската асоциация при щитовидно болни:
  Таблетките левотироксин се приемат сутрин на гладно или вечер преди лягане (тогава дозата за постигане на еутиреоидно състояние като цяло е по-ниска).
Абсорбцията на лекарството се повлиява от едновременния прием на жлъчни соли, антиацидни медикаменти, препарати, съдържащи желязо, калциев карбонат, алуминиев хидроксид и Sucralfate. Те трябва да се приемат с разлика от 2 до 4 часа от времето за приемане на тиреоидния хормон. Някои ензимни индуктори като Phenytoin, Carbamazepine, Fenobarbital и Rifampicin причиняват бързо метаболизиране и ускорен клирънс на левотироксин, което налага повишаване на дозата му.

  Магнезия се пие с 4 часа разлика,
желязото - 8 часа след прием на л-тироксин и поне 10 часа преди следващия л-тироксин Wink  

      Уведомете Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства, тъй като Еутирокс може да окаже влияние върху техния ефект:
-    Антидиабетни лекарства (лекарства, понижаващи кръвната захар):
Еутирокс може да намали ефекта на Вашето антидиабетно лекарство, така че може да имате нужда от допълнителни изследвания на нивата на кръвната захар, особено в началото на лечението с Еутирокс. Докато приемате Еутирокс, може да се наложи корекция в дозата на Вашето антидиабетно лекарство.
-    Кумаринови производни (лекарства, използвани за предотвратяване на кръвосъсирването):

Еутирокс може да засили ефекта на тези лекарства, така че показателите на кръвосъсирването трябва да се изследват редовно, особено в началото на лечението с Еутирокс. Докато приемате Еутирокс, може да се наложи корекция в дозата на кумарина.
Убедете се, че се придържате към препоръчваните интервали за прием, ако трябва да приемате следните лекарства:
-    Лекарства, които се свързват с жлъчните киселини и понижават високия холестерол (като холестирамин или холестипол):
Убедете се, че сте приели Еутирокс 4-5 часа преди тези лекарства, тъй като те могат да блокират абсорбцията на Еутирокс от червата,
-   Антиациди (за облекчаване на киселините в стомаха), сукралфат (за язви на стомаха или червата), други алуминий съдържащи лекарства, желязо съдържащи лекарства, калциев карбонат: Убедете се, че сте приели Еутирокс поне 2 часа преди тези лекарства, тъй като в противен случай те могат да намалят ефекта на Еутирокс.

    Уведомете Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства, тъй като те могат да намалят ефекта на Еутирокс:
-    пропилтиоурацил (антитиреоидно лекарство),
-    глюкокортикоиди   (противоалергични   и   противовъзпалителни лекарства),
-    бета блокери (лекарства, понижаващи кръвното налягане, използвани и за лечение на сърдечни заболявания),
-    сертралин (антидепресивно лекарство),
-    хлорохин или прогванил (лекарства за профилактика или лечение на малария),
-    лекарства, активиращи определени чернодробни ензими, като барбитурати (успокоителни, сънотворни лекарства),
-    естроген съдържащи лекарства, използвани като хормонозаместителна терапия по време или след менопаузата Или за предпазване от забременяване.

    Информирайте Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства, тъй като те могат да усилят ефекта на Еутирокс:
-   салицилати (лекарства, използвани за облекчаване на болката и за понижаване на температурата),
-   дикумарол (лекарство за предотвратяване на кръвосъсирването),
-    фуроземид във високи дози от 250 тд (диуретично лекарство),
-    клофибрат (лекарство за понижаване на кръвните липиди),
-    фенитоин (антиепилептично лекарство).

Уведомете Вашия лекар ако приемате протеазни инхибитори (лекарства за лечение на СПИН), тъй като те могат да повлияят на ефекта на Еутирокс. Може да е необходимо редовно изследване на нивата на тироидните Ви хормони. Възможно е и коригиране на дозата на Еутирокс.
     Уведомете Вашия лекар, ако приемате амиодарон (лекарство, използвано за лечение на неправилния сърдечен ритъм), тъй като това лекарство може да окаже ефект върху функцията и активността на Вашата тиреоидна жлеза.

Ако се нуждаете от диагностично изследване или сканиране с йод съдържащо рентгеноконтрастно вещество, съобщете на Вашия лекар, че приемате Еутирокс, тъй като може да Ви бъде поставена инжекция, която да повлияе функцията на тиреоидната Ви жлеза.
Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемал и други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Тиреоидните хормони не са подходящи за намаляване на теглото. Ако нивото на тиреоидните Ви хормони е в границите на нормата, приемът на тиреоидни хормони ще намали теглото Ви. Ако повишите дозата без специална препоръка от Вашия лекар, могат да възникнат сериозни или дори животозастрашаващи нежелани реакции.

Задължително на всяко новородено се прави изследване на щитовидната жлеза ОЩЕ в родилния дом и ако всичко е наред, НЕ пращат резултати.
 - виж Диди6, пост 125, с.10  

С Хашимото се забременява! И се раждат здрави деца!

Какво е желателно да е ТСХ преди и по време на бременност:

TSH < 2,5 - преди бременност
TSH < 1,0 - в първи триместър
TSH < 2,5 - във втори и трети триместър
по инфо от magnet_for_happiness

Хормони в норма, не означава - оптимални хормони!!!Цитат от jerami
Оптималните стойности на хормоните са TSH - 1 uIU/ml, FT4 - 18 pmol/l, FT3 - 5 pmol/l.
Препоръчителните референтни граници за TSH са 0.8-2.5 uIU/ml, за FT4 са 15-19 pmol/l, за FT3 са 4-6 pmol/l.
Стойности на TSH между 0.5-0.8 и 2.5-3 са сиви граници, TSH под 0.5 показва наличие на хиперфункция, TSH над 3 показва наличие на хипофункция.
Идеалното съотношение между FT4 и FT3 е 3.6 (в pmol/l, ако са в друга мерна единица първо преобразувайте), тоест делите FT4 на FT3 и колкото повече резултата се доближава до тази стойност, значи толкова конверсията ви е по-добра.
Също е много важно разбирането, че основната симптоматика зависи главно от FT3, не от FT4, не от TSH, а от FT3, ако FT3 е прекалено ниско или прекалено високо, дори и с перфектни TSH и FT4, човек най-вероятно няма да се чувства добре.
От jerami - Хипотиреоидизмът и диабетът обикновено вървят ръка за ръка, Свободни мастни киселини и инсулинова резистентност,  Взаимодействие между свободните мастни киселини и метаболизма на глюкозата , търсете в скрития текст  https://bg-mam.ma/p/1335413/43231396

Превод от asyalein на две статии по темата - Феритин и инсулин , Разберете действието на инсулина и стойностите на желязото - какво наистина стои зад тях https://bg-mam.ma/p/1159007/39797292


                                                
 

Книги по темата преведени на български
Виж целия пост
# 1
Благодаря за темичката! Hug

Бонго, защо мислиш, че полипите се дължат на проблеми с надбъбречните жлези? Thinking

Преди години все правех полипи. Правех и опити за инвитро. Големи дози естроген получава тялото.
Репродуктивния ми специалист каза, че тези полипи се дължат на намаляващите нива на прогестерон в организма, когато жената започне да навлиза в пременопауза. Заради тези ниски нива, лигавицата не може да се излющи качествено и остават непочистени участъчета. Там стават натрупвания, които си образуват полип впоследствие.

Затова и полипите като цяло, са характерни за тази възраст. Нашата Grinning
Виж целия пост
# 2
Кортизолът също може да е включен във веригата.
Стрес или вирус,повишен кортизол,който заедно с хипо на ЩЖ влошава елиминацията на естрогена,който може да стане и троен.Завихряйки се в организма,да направи различни поражения .
Виж целия пост
# 3
Здравейте! Извинявам се, че ще е толкова дълго. Жена на 40+години съм и от много време имам инсулинова резистентност. Тъй като майка ми беше със синдром на Хашимото, винаги съм била с едно наум, че може и аз да се разболея.
През 2020 г. по желание на ендокринолога изследвах TSH, резултатът беше:

TSH 2.1000 mIU/l (0.300 – 4.200).

За ендокринолога ми това беше добър резултат и само ми предписа висока доза метформин, която взимам и до днес.

В началото на тази година усетих, че в гърлото ми все едно постоянно е заседнало нещо, все едно някой ме „подпира“ лекичко с пръст точно на гръкляна. След няколко месеца мотаене, най-после през пролетта си пуснах изследвания на целия щитовиден панел. Резултатите бяха както следва:

TAT 1.16 IU/ml (<4.11)
MAT 0.35 IU/ml (0 – 5.61)
FT4 0.830 ng/dl (0.700 – 1.480)
FT3 2.810 pg/ml (1.580 - 3.910)
TSH 1.596 uIU/ml (0.350 – 4.940)

Тогава не успях да намеря достатъчно информация дали съм в хипофункция или не, така че не направих нищо повече.

Само че през последните 4-5 месеца се чувствам все по-зле. Симптомите са:

- Много бързо качване на килограми, буквално ме е срам колко съм дебела.
- Лицето ми е подпухнало.
- Болки в глезените и плантарен фасцит, от който понякога едва стъпвам.
- Постоянна умора и сънливост, буквално едва се влача.
- Ниско желязо още от 2020 г., с периодично ниски нива, които налагат суплементиране със Сорбифер.
- Тежък, обилен цикъл.
- Главоболие – мигрената, която имам от 20 г. през последните месеци е кошмар. Миналия месец изпих почти цял блистер нурофен, 200 мг. и 5 хапчета Имигран, без да има някакво сериозно облекчение.
- Кожата ми е суха и чувствителна, специално скалпът ми е свръхчувствителен от две години и никакви шампоани не помагат.
- Сухота в очите.
- Засилена зиморничавост.
- Потене. Лятото беше кошмар – по лицето ми течаха вадички, а тила ми беше постоянно мокър. В допълнение – потта започна да мирише доста неприятно.
- Забавен пулс – меря го с фитнес гривната. Нормално е бил 100-110, през последната седмица забелязах, че е около 85-90 (не го бях мерила много дълго време едва сега, когато усетих, че нещо не е наред го мерих отново).
- Като че ли има изтъняване на косата.

Тази седмица пуснах нови изследвания на хормоните и резултатите са:

FT4 13.10 pmol/l (12.00 – 22.00)
FT3 2.57 pg/ml (1.580 – 3.910)
TSH 2.33 mIU/l (0.300 – 4.200).

Бях на ендокринолог за електронна рецепта за метформина, но тя изобщо не обърна внимание на хормоните на щитовидната жлеза. Само направи УЗД, видя, че имам щитовиден възел вляво 7/9 мм и каза, че на всеки шест месеца трябва да го следим, засега не се налагала биопсия.

Моля Ви, кажете ми дали съм с хипофункция? Вече съм отчаяна и не знам какво да правя. Да допълня, че след няколко месеца ще работим за бебе с приятеля ми и ми се иска да съм в оптимално здраве.

Благодаря предварително на всички отзовали се! Flowers Sunflower
Виж целия пост
# 4
Здравейте!
Може ли коментар от по-компетентен от мен за резултатите:


Бременна съм в 18 г.с. и пия по 25 мг Еутирокс.
Виж целия пост
# 5
Не аз мисля, а фитотерапевтката. При мен прогестеронът е на горната граница. Но иначе, да, смятам че вече съм в пременопауза. Аз по-скоро бих го отдала на стрес и висок кортизол, защото последната година ми беше кошмар покрай детето. Но в крайна сметка, въобще се нямам идея каква точно е причината.
Стела,  а ти успя ли да стопираш появата им и как?
Виж целия пост
# 6
Извинявай, Бонго, не съм те разбрала правилно за терапевтката.

Нищо специално не съм правила. Когато ги имах, правех хистероскопии да ми ги махат.
После спрях всякакви опити за инвитро и трансфери. Респ. да приемам допълнителни естрогени. От тогава не съм образувала.
Виж целия пост
# 7
Здравейте! Извинявам се, че ще е толкова дълго. Жена на 40+години съм и от много време имам инсулинова резистентност. Тъй като майка ми беше със синдром на Хашимото, винаги съм била с едно наум, че може и аз да се разболея.
През 2020 г. по желание на ендокринолога изследвах TSH, резултатът беше:

TSH 2.1000 mIU/l (0.300 – 4.200).

За ендокринолога ми това беше добър резултат и само ми предписа висока доза метформин, която взимам и до днес.

В началото на тази година усетих, че в гърлото ми все едно постоянно е заседнало нещо, все едно някой ме „подпира“ лекичко с пръст точно на гръкляна. След няколко месеца мотаене, най-после през пролетта си пуснах изследвания на целия щитовиден панел. Резултатите бяха както следва:

TAT 1.16 IU/ml (<4.11)
MAT 0.35 IU/ml (0 – 5.61)
FT4 0.830 ng/dl (0.700 – 1.480)
FT3 2.810 pg/ml (1.580 - 3.910)
TSH 1.596 uIU/ml (0.350 – 4.940)

Тогава не успях да намеря достатъчно информация дали съм в хипофункция или не, така че не направих нищо повече.

Само че през последните 4-5 месеца се чувствам все по-зле. Симптомите са:

- Много бързо качване на килограми, буквално ме е срам колко съм дебела.
- Лицето ми е подпухнало.
- Болки в глезените и плантарен фасцит, от който понякога едва стъпвам.
- Постоянна умора и сънливост, буквално едва се влача.
- Ниско желязо още от 2020 г., с периодично ниски нива, които налагат суплементиране със Сорбифер.
- Тежък, обилен цикъл.
- Главоболие – мигрената, която имам от 20 г. през последните месеци е кошмар. Миналия месец изпих почти цял блистер нурофен, 200 мг. и 5 хапчета Имигран, без да има някакво сериозно облекчение.
- Кожата ми е суха и чувствителна, специално скалпът ми е свръхчувствителен от две години и никакви шампоани не помагат.
- Сухота в очите.
- Засилена зиморничавост.
- Потене. Лятото беше кошмар – по лицето ми течаха вадички, а тила ми беше постоянно мокър. В допълнение – потта започна да мирише доста неприятно.
- Забавен пулс – меря го с фитнес гривната. Нормално е бил 100-110, през последната седмица забелязах, че е около 85-90 (не го бях мерила много дълго време едва сега, когато усетих, че нещо не е наред го мерих отново).
- Като че ли има изтъняване на косата.

Тази седмица пуснах нови изследвания на хормоните и резултатите са:

FT4 13.10 pmol/l (12.00 – 22.00)
FT3 2.57 pg/ml (1.580 – 3.910)
TSH 2.33 mIU/l (0.300 – 4.200).

Бях на ендокринолог за електронна рецепта за метформина, но тя изобщо не обърна внимание на хормоните на щитовидната жлеза. Само направи УЗД, видя, че имам щитовиден възел вляво 7/9 мм и каза, че на всеки шест месеца трябва да го следим, засега не се налагала биопсия.

Моля Ви, кажете ми дали съм с хипофункция? Вече съм отчаяна и не знам какво да правя. Да допълня, че след няколко месеца ще работим за бебе с приятеля ми и ми се иска да съм в оптимално здраве.

Благодаря предварително на всички отзовали се! Flowers Sunflower


Да! Имате хипофункция. ужасно ниско ФТ4. Не очаквайте да ви изпишат някакво лечение с това ТСХ. Общо-взето, като повечето тук, сама трябва да се оправяте. Може да започнете заместителна терапия с хормон, но трябва да е ниска доза - първоначално 6 мкгр или 12 мкг за известно време и след това качвате пак с 6 мкгр. или 12 мкгр.
Виж целия пост
# 8
Здравейте! Извинявам се, че ще е толкова дълго. Жена на 40+години съм и от много време имам инсулинова резистентност. Тъй като майка ми беше със синдром на Хашимото, винаги съм била с едно наум, че може и аз да се разболея.
През 2020 г. по желание на ендокринолога изследвах TSH, резултатът беше:

TSH 2.1000 mIU/l (0.300 – 4.200).

За ендокринолога ми това беше добър резултат и само ми предписа висока доза метформин, която взимам и до днес.

В началото на тази година усетих, че в гърлото ми все едно постоянно е заседнало нещо, все едно някой ме „подпира“ лекичко с пръст точно на гръкляна. След няколко месеца мотаене, най-после през пролетта си пуснах изследвания на целия щитовиден панел. Резултатите бяха както следва:

TAT 1.16 IU/ml (<4.11)
MAT 0.35 IU/ml (0 – 5.61)
FT4 0.830 ng/dl (0.700 – 1.480)
FT3 2.810 pg/ml (1.580 - 3.910)
TSH 1.596 uIU/ml (0.350 – 4.940)

Тогава не успях да намеря достатъчно информация дали съм в хипофункция или не, така че не направих нищо повече.

Само че през последните 4-5 месеца се чувствам все по-зле. Симптомите са:

- Много бързо качване на килограми, буквално ме е срам колко съм дебела.
- Лицето ми е подпухнало.
- Болки в глезените и плантарен фасцит, от който понякога едва стъпвам.
- Постоянна умора и сънливост, буквално едва се влача.
- Ниско желязо още от 2020 г., с периодично ниски нива, които налагат суплементиране със Сорбифер.
- Тежък, обилен цикъл.
- Главоболие – мигрената, която имам от 20 г. през последните месеци е кошмар. Миналия месец изпих почти цял блистер нурофен, 200 мг. и 5 хапчета Имигран, без да има някакво сериозно облекчение.
- Кожата ми е суха и чувствителна, специално скалпът ми е свръхчувствителен от две години и никакви шампоани не помагат.
- Сухота в очите.
- Засилена зиморничавост.
- Потене. Лятото беше кошмар – по лицето ми течаха вадички, а тила ми беше постоянно мокър. В допълнение – потта започна да мирише доста неприятно.
- Забавен пулс – меря го с фитнес гривната. Нормално е бил 100-110, през последната седмица забелязах, че е около 85-90 (не го бях мерила много дълго време едва сега, когато усетих, че нещо не е наред го мерих отново).
- Като че ли има изтъняване на косата.

Тази седмица пуснах нови изследвания на хормоните и резултатите са:

FT4 13.10 pmol/l (12.00 – 22.00)
FT3 2.57 pg/ml (1.580 – 3.910)
TSH 2.33 mIU/l (0.300 – 4.200).

Бях на ендокринолог за електронна рецепта за метформина, но тя изобщо не обърна внимание на хормоните на щитовидната жлеза. Само направи УЗД, видя, че имам щитовиден възел вляво 7/9 мм и каза, че на всеки шест месеца трябва да го следим, засега не се налагала биопсия.

Моля Ви, кажете ми дали съм с хипофункция? Вече съм отчаяна и не знам какво да правя. Да допълня, че след няколко месеца ще работим за бебе с приятеля ми и ми се иска да съм в оптимално здраве.

Благодаря предварително на всички отзовали се! Flowers Sunflower


Да! Имате хипофункция. ужасно ниско ФТ4. Не очаквайте да ви изпишат някакво лечение с това ТСХ. Общо-взето, като повечето тук, сама трябва да се оправяте. Може да започнете заместителна терапия с хормон, но трябва да е ниска доза - първоначално 6 мкгр или 12 мкг за известно време и след това качвате пак с 6 мкгр. или 12 мкгр.

Благодаря много! Може ли да ми кажете (може и на лични) тази доза хормон с какви точно лекарства да си я набавя и каква дозировка? Извинявам се ако въпросът ми е много глупав, но наистина не съм ориентирана.
Виж целия пост
# 9
Acid_Burn Аз бих започнала с таблетната форма - еутирокс. Най-малката разфасовка е от 25 мкгр. Т.е. едно хапче го делите на 4 части и всяка сутрин преди закуска и кафе пиете 1/4. Закуска и кафе поне един час след това може. Така карате 7-10 дни и качвате с още 1/4, т.е започвате да пиете по 1/2 от хапчето или 12,5 мкгр. На половин хапче може да се задържите 2-3 седмици преди да качите с още 6 мкгр. И така, ако качвате през 2-3 седмици с по 6 мкгр. няма да имате проблеми с въвеждането. Ако ви понася може и с 12,5 мкгр. да качвате, но в този случай трябва да се задържате поне 40 дни на една доза. Може да изследвате 30-40 дни след доза 25 мкгр. И това ще е малко, но преди това няма смисъл, няма да минете в хиперфункция.
Симптомите ви са типични за намален метаболизъм и хипофункци на ЩЖ.
Виж целия пост
# 10
Acid_Burn Аз бих започнала с таблетната форма - еутирокс. Най-малката разфасовка е от 25 мкгр. Т.е. едно хапче го делите на 4 части и всяка сутрин преди закуска и кафе пиете 1/4. Закуска и кафе поне един час след това може. Така карате 7-10 дни и качвате с още 1/4, т.е започвате да пиете по 1/2 от хапчето или 12,5 мкгр. На половин хапче може да се задържите 2-3 седмици преди да качите с още 6 мкгр. И така, ако качвате през 2-3 седмици с по 6 мкгр. няма да имате проблеми с въвеждането. Ако ви понася може и с 12,5 мкгр. да качвате, но в този случай трябва да се задържате поне 40 дни на една доза. Може да изследвате 30-40 дни след доза 25 мкгр. И това ще е малко, но преди това няма смисъл, няма да минете в хиперфункция.
Симптомите ви са типични за намален метаболизъм и хипофункци на ЩЖ.
Много, много благодаря! HeartHeartHeart
Започвам да взимам хормона по 1/4 и ще споделям резултати.
Виж целия пост
# 11
Здравейте!
Може ли коментар от по-компетентен от мен за резултатите:


Бременна съм в 18 г.с. и пия по 25 мг Еутирокс.

Повдигам пак молбата си, ако може някой да се отзове.
Виж целия пост
# 12
Според мен си за по-висока доза. Не те ли следи лекар?
Виж целия пост
# 13
Запис.
Виж целия пост
# 14
Здравейте и благодаря за новата тема!

Имам молба към разбиращите момичета, бихте ли коментирали оцветените показатели, пускам ги за първи път? Виждам референтните стойности, но не мога да се ориентирам колко са зле Simple Smile
Като цяло, влошили са ми се показателите от август насам и вероятно ще ми вдигнат дозата, утре съм на лекар, но за другите неща не съм много наясно кое и как трябва да е. Прилагам и стойностите от август. Всичко е пускано в Бодимед.
Благодаря предварително на отзовалите се!


Август:Ноември:


Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия