За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 516
  • 747
# 615
Ааа не така, душата.  Гледай от мен - не се ядосвам, не се обиждам, никакви кофти емоици не ми влияят... в нета.
Хората сме различни - някои ще четат, други не.  Другото е, че времето е дефицит, често  отговор с две -три изречения определено е за предпочитане, отколкото да ги отсееш в цяла рецепта.
Виж целия пост
# 616
Аз съм чувала, че няма проблем гъбите да се измият, ако след това се оставят да изсъхнат Grinning не знам дали е вярно. Пълнени гъби не съм правила, но за другия ястия винаги си ги мия. Някои са си бая мръсни, не си представям да мога само със салфетка да ги изчистя..
Виж целия пост
# 617
Имам две свински вратни пържоли.
Вариантите за правене са всичко без скара,може ли да ми предложите някаква лесна марина,че само със сол и пипер ми е омръзнало.
Предварително благодаря.
Виж целия пост
# 618
Марчева, благодаря ти за труда и споделеното. Прощавай, признавам, че не ги прочетох. Видях с какви плънки са и ги оставих запазени за друг път. Не знаех, че е имало и тази полезна информация там. Вземам си бележка друг път да изчета вътре.
Виж целия пост
# 619
Аз съм чувала, че няма проблем гъбите да се измият, ако след това се оставят да изсъхнат Grinning не знам дали е вярно. Пълнени гъби не съм правила, но за другия ястия винаги си ги мия. Някои са си бая мръсни, не си представям да мога само със салфетка да ги изчистя..
По същата причина не си почиствам със салфетка, а им обелвам най-горния слой, с ножче пада лесно, като тънка люспица. Така ми е по-хигиенично.
Виж целия пост
# 620
Имам четка за почистване на гъби,
Скрит текст:

но в повечето случаи ги беля. Пека гъбите само с масло и подправки и успявам чак да ги изсуша...рядко са "мокри"- бъркам някъде и аз ама...
Виж целия пост
# 621
Имам две свински вратни пържоли.
Вариантите за правене са всичко без скара,може ли да ми предложите някаква лесна марина,че само със сол и пипер ми е омръзнало.
Предварително благодаря.
Освен солта и пипера... с  всякакво песто,  с фъстъчено масло;  с барбекю сос;  с горчица;  с горчица и мед;  с горчица мед и соев сос (в този случай внимателно и дори без солта).
Виж целия пост
# 622
Имам две свински вратни пържоли.
Вариантите за правене са всичко без скара,може ли да ми предложите някаква лесна марина,че само със сол и пипер ми е омръзнало.
Предварително благодаря.
Най-простото, което ми идва на ум е с малко горчица да ги намажеш. Стават много крехки от нея, а самата горчица не се усеща силно, просто месото стои малко по-различно от нея като текстура. А вече ако е за нещо с повече подправки, там вариантите са безброй и според мен зависи и с каква гарнитура ще ги сервираш.

Иначе и аз с въпрос за пържоли влязох Grinning
Имам пуешки пържоли от бут, които смятам да приготвя в еърфраера, но досега никога не съм готвила такова нещо. Някой дали може да ми подскаже колко по-дълго от пилешкото трябва да ги готвя? Нямам термометър под ръка в момента, а пък не искам да ги пека твърде дълго "за  всеки случай" и да ги направя сухи.
Виж целия пост
# 623
Скрит текст:
Марчева, благодаря ти за труда и споделеното. Прощавай, признавам, че не ги прочетох. Видях с какви плънки са и ги оставих запазени за друг път. Не знаех, че е имало и тази полезна информация там. Вземам си бележка друг път да изчета вътре.

Ето някои практични съвети при печене на гъби.
Печенето на гъбите във фурната е лесно. Нужни са ви само малко зехтин, сол, прясно смлян черен пипер и ароматни билки или подправки. Те трябва да се смесят с гъбите - по-добре е да направите това в купа и с ръце, така че всеки гъба да получи своя дял от ароматното масло. След това гъбите се подреждат в топлоустойчива форма и се пекат във фурната при 180 ° C буквално за 10-15 минути. Времето за готвене може леко да се намали или увеличи, т.е. да се коригира според вашия вкус. Гъбите, както знаете, могат да се консумират сурови, което означава, че не изискват дълго печене във фурната.
Печурките ще намалят по размер след печене във фурната, така че трябва да приготвите голяма порция гъби веднага.
Ако сте измили гъбите, трябва да ги изсушите колкото е възможно повече, преди да ги печете във фурната. По-добре е дори да не ги миете, а просто да го избършете с кърпа, като отрежете краищата на краката. Гъбите имат пореста повърхност и лесно абсорбират вода, което изобщо не е необходимо при печене.
Няма нужда да режете гъбите за печене: те се готвят идеално цели.
Ако при печене на гъбите във фурната в тигана се образува течност, отцедете я. Ако оставите вратата на фурната открехната, ще намалите отделянето на влага от гъбите и ще съкратите времето за готвене.
В последните минути на готвене (3-4 минути) включете конвекция или грил. Много хора пекат гъбите за 15 минути, отцеждат течността, поръсват гъбите със зехтин и след това ги готвят още известно време (до 30 минути), докато станат златисто кафяви.
Не източвайте отделилия се гъбен сок, а го използвайте в домашно приготвени сосове, супи, оризови ястия и други ястия, придавайки им допълнителен приятен аромат.
Запържете шапчиците на гъбите, като ги сложите обърнати в огнеупорен съд или тава за печене, преди да добавите плънката към гъбите. Тогава гъбите, които се пекат във фурната, ще „освободят“ водата не в пълнежа, а във формата и е лесно да се отцеди.
Използвайте дръжките на гъбите, за да напълните шапките им при печене. Да, това няма да намали течността, но ястието ще стане по-вкусно и ще увеличите количеството на растителния протеин. Винаги се опитвайте да използвате всички гъби веднага, тъй като те са нетраен продукт.

Скрит текст:
Имам две свински вратни пържоли.
Вариантите за правене са всичко без скара,може ли да ми предложите някаква лесна марина,че само със сол и пипер ми е омръзнало.
Предварително благодаря.

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/06/blog-post_4.html
Виж целия пост
# 624
Благодаря за предложенията,ще пробвам нещо с горчица,че не сме яли такива,а и щом не се усеща много супер,че аз не съм голям фен.
Виж целия пост
# 625
Пържолите се намазват от двете страни с горчица , поставят се в тавичка и се заливат с прясно мляко (да ги покрие).Изпичат се до готовност.
В къщи много се харесват така направени.
Виж целия пост
# 626
Трябва ли прясното мляко да изври или да се сгъсти или нещо да му се случи изобщо,за да разбера,че са готови? Joy
Сигурно е глупав въпрос,но действително не знам.
Виж целия пост
# 627
Да , прясното мляко трябва да изври.И се получава много вкусен сос от него и горчицата.
Виж целия пост
# 628
натка, няколко минути повече се пекат отколкото пилешките пържоли от бут. На фраер не съм правила.

BadGetaway, ако не обичаш много горчица, ги намажи с дижонска. Тя е по-мека на вкус. Наистина стават много вкусни.

Иначе вратни пържоли много обичам на фурна. Нареждам ги, сол, пипер на пържолите, отгоре ги покривам с едро нарязан лук и гъби. За една тава с 4-5 пържоли, слагам примерно 2 големи глави лук и 400-500г гъби. Леко поливам с мазнина отгоре, може и чаша бяло вино, но не е задължителна. Пека за около час - час и половина на 160-180С, докато се запекат добре гъбите и месото е готово. Всичко става много крехко и вкусно.
Виж целия пост
# 629
Благодаря, това ми е достатъчно, трябваше ми горе-долу ориентир колко готвене ще му трябва. А може би накрая ще го нарежа на късчета и ще го метна така - ще мога лесно да бодна едно и да пробвам как е, ако се съмнявам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия