Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

  • 6 635
  • 52
# 15
Здравейте, д-р Симоноски!
Ще помоля за коментар на два въпроса.
Детето ми се роди с леко понижен хемоглобин (през цялата бременност и моят беше такъв), като впоследствие изследвахме желязо и се оказа, че то също е понижено. Известно време пиеше Малтофер, но желязото се покачваше доста бавно, докато в един момент лекарят ни каза да спрем приема. Детето вече е на 1г и 8м и хемоглобина е в норми (желязо скоро не сме изследвали), но това, което ме притеснява е, че и MCHC е леко повишено още от раждането. Това може ли да говори за опасен вид анемия? И на какво всъщност се дължи?

Другото ми притеснение е, че на 1г и 1м, след поставяне на ваксина за морбили, забелязах лимфни възли в ингвиналната област. Възможно е да са били забележими и преди това, но аз тогава ги усетих. Заведох детето на лекар, който каза, че при по-слабите деца е възможно да са по-забележими, но не са преглеждани на ехограф. Големината им не мога да определя, един ден ги усещам като лещено зърно, друг ден като грахово, трети пък като оризово… така, че не мога да преценя. Как трябва да процедираме с тях според вас?

ПП. Правена е ПКК и ДКК на 1г и 1м и всичко беше наред (сега е на 1г и 8м).
Виж целия пост
# 16
Здравейте, д-р Симоновски!
Честит празник!
Може ли да коментирате моите резултати относно желязото. Консумирам яйца, много млечни и месо, но цикълът ми е много тежък. Продължава дълго и е обилен..
След колко време прием на желязо е добре да направя повторно изследване (и да спра ли желязото за дни преди това?).
 
Същи така гликирания ми хемоглобин е 5.81 и е висок. Мислите ли, че има връзка между ЖДА и високата глюкоза….
Благодаря Ви!
Виж целия пост
# 17
Здравейте доктор Симоноски,
Благодаря ви, че отделяне от времето си за да отговаряте.
Въпросът ми е относно тези резултати и до колко е притеснително нивото на MPV. При тези стойности какъв е рискът от образуване на тромби, има ли изобщо такъв и ако да, какво може да св направи за да се предотврати образуването им? Нужна ли е терапия?
Благодаря ви!
Виж целия пост
# 18
здравейте,
не знам въпросът ми дали е за вас, но предполагам че може да имате някакъв отговор.
Преди месец от едно цвете  направих тежка алергична реакция уртикария. Веднъж ми направиха урбазон и 15 дни пих ериус на 12ч. сега от 2 дни отново ми се появяват обриви но не са много тежки и подути и пия ериус отново. Около тия дни съм яла само бакла и нищо различно ( което също съм консумирала преди, без реакция).
Какво мога да направя за пречистване на кръвта и вече да не ме е страх като консумирам и смесвам продукти заради алергична реакция.
Преди нямах никаква реакция към нищо освен към амброзията, която се появяваше с хрема и сърбеж.
Исках и идната седмица да пусна пълна кръвна картина, но не знам дали е удачно при приемане на ериус.
Виж целия пост
# 19
Здравейте доктор Симоноски, може ли малко помощ при разчитане на резултатите от изследванията ми, правени в чужбина. Става въпрос за изясняване на анемия:
- желязо  50 (33-193)
- феритин 62 (15-150)
- трансферин 302 (200-360)
- сатурация на трансферин  11,6 % (15-30)
- левкоцити 3,99 (4,5-11)
- неутрофили 1,63 (1,8-7,7)
- еритроцити 4,04 (4,10-5,10)
- хемоглобин 12 (12-16)
- хематокрит 38,4 (36-46)
- вит В12 - 274 (145-569)
- вит.Д 95 (80-250)

Притеснява ме това, че левкоцити, еритроцити, хемоглобин, трансферин, хематокрит са ниски или на долна граница и така е вече няколко месеца. Най-ниския хемоглобин ми е бил 115. Не пия желязо, нито В12, нито фолиева. Но един кардиолог, който погледна резултатите ми каза, че съм за ударни дози желязо. А желязото ми е уж в норма. Какъв вид е тази анемия?

Другото което не е в норма са занижени леко тромбоцити 144 (150-350), а увеличен МРV 13,8 (6,3-11). Това дали има връзка с анемията или е друга причината? Има ли опасност от тромби? Понеже сега в топлото ми избиват сини петна по прасците на краката...
Виж целия пост
# 20
Добър вечер.
Преди повече от 2 месеца ходих при хематолог поради много нисък хемоглобин 60, почти изчерпано желязо и запасите от желязо също-феритин. ЖСК беше висок. Чувствах се много зле-пред припадане бях. Нямах никакви сили и енергия. Хематологът ми каза, че бях за болница, но се споразумяхме да опитам с прием на желязо и ако не се оправих за 2 седмици, щях да постъпя в болница. По негова схема започнах да приемам желязо във формата на ампули-2 пъти на ден по 1 ампула по време на хранене за 3 месеца. Също така да не приемам желязо по време на менструацията. Каза ми да си правя всеки месец ПКК. Сега се мина повече от 2 месеца. При последната ПКК-10.06.2024 хемоглобинът беше 136 при референтни стойности 120-160, желязото е в норма, ЖСК е в норма, феритинът също. Имам още около 1 кутия и 6 ампури да изпия, но се притеснявам да не превишава с приема на желязо и хемоглобинът ми да надмине 160 и по този начин да ми навреди на здравето, особено на черния дроб. Докторът ми каза, че няма опасност да ми навреди на черния дроб, тъй като излишното количество желязо се изхвърля от организма. Не мога да се срещна с него. Чак когато приключа с приема на желязо и се минат 2-3 седмици да направя последната ПКК и тогава да се обадя и запазя час при него. Не ми даде телефонен номер за връзка с него. Не знам дали да продължа приема на желязо, след като мине менструацията ми-след 6-7 дни.
Допълнение:базофилите са високи, гранулоцитите ниски, левкоцитите са ниски и тромбоцитите също. Това са резултати от последната ПКК-10.06.2024. Тези показатели са били винаги ниски, а базофилите високи. Един хематолог предполагаше за диагноза апластична анемия. Но при този хематолог, при който ходих преди повече от 2 месеца, изключи такъв вид анемия.
Надявам се скоро да получа отговор.
Виж целия пост
# 21
Здравейте др Симоноски
При този резултат на вит В12, трябва ли да приемам витамин В12, или не?


Има ли нужда от други изследвания със цел изясняване на ситуацията от ваша гледна точка като хематолог...
От 1 година съм със хроничен запек, отслабване на килограми, преди няколко месеца приемах милгамма N поради херпес зостер и тогава започнах от нея да ходя редовно до WC, спрях я защото трябваше да я пия 1 месец.... Нз дали това има връзка някаква, но реших да ви го споделя.
Приемах вигантол като витамин Д, месец и половина, вече е в норма понеже беше в дефицит
Виж целия пост
# 22
Здравейте, по време на бременност ми бе открита тромбофилия - хетерозиготни мутации ACE и PAI 4G/5G.
След бременността трябва ли да следя за нещо конкретно или да приемам аспирин след определена възраст?
Виж целия пост
# 23
Дали ще отговаря др.Симоноски? Май от 1 месец няма отговори
Виж целия пост
# 24
Не мисля! Отговори та 2-3 и до там 🤷‍♀️
Виж целия пост
# 25
Здравейте, доктор Симоноски
Имам следното питане: с вродена тромбофилия съм и искам да знам, мога ли да дарявам кръв?
Виж целия пост
# 26
Здравейте!
Какво маже да бъде причината от време на време вените на ръцете да ми се подуват. Разбирам едва когато започне да ме понаболява. После или ще си спука, или ще се скрие от самосебе си.
Другият ми въпрос е, нормално ли е вените ми да се пускат от най-малкото докосване, например вземане на кръв? Миналото лята така се бяха спукали при взимане на кръв, че една седмица ходих с дълги ръкави.
Виж целия пост
# 27
Здравейте, д-р Симонски. На 34г. съм и миналата година ми откриха желязо дефицитна анемия. Няколко месеца пих желязо и успях да покача границите. Цикълът ми е обилен от както се помня, може би след ражданията дори малко намаля, но пак е доста обилен, задължително със съсиреци. Преди 2 години ме оперираха от киста на яйчника, а миналата година ми откриха кисти на гърдите и на щитовидната жлеза. Обясниха ми, че тялото ми е склонно към образуване на кисти и е образувало на всички жлези. Въпросът ми е, влияе ли анемията на тези кисти, възможно ли е пак да ми спадне желязото, след като не приемам в момента никакъв препарат, и на колко време трябва да следя желязото. Благодаря ви предварително и се извинявам за дългото и подробно обяснение.

Здравейте,
Анемията, най-вероятно се дължи на обилното кръвене по време на месечният Ви цикъл. Относно приема на железни препарати трябва много внимателно да се проследи дали са достатъчно "запълнени" депата с желязо, преди да се спре лечението.
Направете нова ПКК, за да се прецени какво е нивото на хемоглобин.
Виж целия пост
# 28
Здравейте, на 21г съм, от малка имам желязодефицитна анемия. Хемоглобин-95, хематокрит-0.324, MCV-75.2, MCH-22.0, MCHC-293. Всичко това ми е ниско. Не ям месо, става ми лошо от него. Има ли въобще някакъв начин да се оправя състоянието? Благодаря!
Здравейте,
С оглед на това, че имате ниски стойности на хемоглобин, които не са адекватно коригирани, препоръчвам Ви да си направите консултация с хематолог, тъй като състоянието Ви може да се задълбочи.
Виж целия пост
# 29
Здравейте. Искам да попитам какви последствия има допускането на нелекувана анемия, в резултат на хронични кръвозагуби, в продължение на около година-две. Хемоглобинът е стигал до малко над 60, невъзможност за ставане от леглото и състояние пред колабиране. И ако това евентуално е довело до последствия ( в частност ме интересуват неврологични, когнитивни…), дали са обратими? Благодаря Ви!

Здравейте.
Последствията може да бъдат от най-различен характер, но всички те са свързани с нарушаване на качеството Ви на живот, впоследствие и допълнително натоварване на сърдечносъдовата Ви система.
Да, всички тези състояния са обратими, ако са адекватно и навременно коригирани.
Препоръчвам Ви консултация с хематолог за установяване на причината за състоянието, както и неговото лечение.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия