На почивка с домашния любимец

  • 425
  • 8
Всяко лято собствениците на домашни любимци са изправени пред въпроса какво да правят с котката или кучето, когато тръгнат на път. Те могат да помолят приятели или роднини да наглеждат домашния им любимец, могат да използват услугите на хотел за животни, но има и трети вариант – да тръгнат заедно на пътешествие.

Как да се подготвите за пътуването и какво да вземете със себе си, така че всичко да мине без излишни затруднения?

Подгответе животното за пътуване

Всяка смяна на обстановката е стрес за животното, особено при пътуване с кола, влак или самолет. Затова трябва предварително да го подготвите за промените на околната среда, като вземете предвид особеностите на пътуването. Все пак вашият комфорт и удоволствието от почивката също зависят до голяма степен от поведението на домашния ви любимец.

•   Научете животното да се държи спокойно в транспортната чанта, в присъствието на чужди хора и други животни.

•   Приучете го към пътуване в автомобил, като изберете най-удобния начин – в клетка или в транспортна чанта, в багажника или на задната седалка със специален колан, като вземете всички мерки за безопасност. Начинът на транспортиране до голяма степен зависи от размера и характера на домашния любимец, както и от вида на автомобила.

•   Не хранете животното непосредствено преди отпътуването, а 1 – 2 часа преди това разходете кучето.

•   Вземете за из път любимите играчки и лакомства на вашия домашен любимец.

•   Запомнете: с малко търпение ще получите привикване и спокойно поведение.


Изберете най-удобния вид транспорт

От вида на транспорта зависят изискванията за транспортиране на домашния ви любимец. Всичко зависи от това накъде и как ще пътувате.

Ако ще ползвате влак или самолет, погрижете се за билети и документи. Ако ще пътувате в чужбина, подгответе пълен пакет ветеринарни документи, чип и разрешително за износ. Не забравяйте да проучите правилата за транспортиране на животни на уебсайта на превозвача и проверете отново дали същевременно не са настъпили някакви промени няколко дни преди отпътуването.

Ако ще пътувате с кола, основното нещо, от което ще се нуждаете, е запас от храна, вода и еднократни пелени. От време на време трябва да спирате и да извеждате животното на разходка, така че не забравяйте нашийник и повод. Пътуването с куче е по-лесно – то е свикнало да се разхожда и ще бъде щастливо да се разтъпче с любимия си стопанин. Една котка обаче може да изпита стрес, особено ако напуска апартамента веднъж годишно само за ваксинации. Вземете това предвид и помислете внимателно: може би е по-добре да я настаните при приятели за времето, докато ви няма?Пригответе нужните документи

Вашият домашен любимец може да пътува с вас до друга държава от ЕС или от държава извън ЕС до държава в ЕС, ако има:

•   поставен микрочип или ясно четлива татуировка, ако е била поставена преди 3 юли 2011 г.;

•   ваксинация против бяс;

•   извършено третиране срещу тения Echinococcus multilocularis, когато вашата дестинация е място, свободно от тази тения (Финландия, Ирландия, Малта, Норвегия и Северна Ирландия);

•   валиден европейски паспорт за домашни любимци, когато пътува от държава от ЕС или Северна Ирландия до друга държава от ЕС или до Северна Ирландия, или ветеринарен здравен сертификат на ЕС, когато пътува от държава извън Съюза.

Европейският паспорт за домашни любимци е документ от основно значение за пътуванията между държави от ЕС. Той съдържа описание и данни за вашия домашен любимец, включително кода на неговия микрочип или татуировка, както и данни за ваксинацията срещу бяс и координати за връзка със собственика и ветеринарния лекар, издал паспорта.

Можете да получите европейски паспорт за вашето куче или котка от всеки ветеринарен лекар, който разполага с разрешение от съответните органи да издава паспорти за домашни любимци. Важи за цял живот, при условие че ваксинацията срещу бяс на вашето животно е актуална.

Европейският паспорт за домашни любимци е само за кучета, котки и порове. Ако имате друг вид домашен любимец, важи националното законодателство.


Ветеринарният здравен сертификат на ЕС е документ, който съдържа конкретна информация за вашия домашен любимец (самоличност, здраве, ваксини против бяс).

Ако пътувате от страна или територия извън ЕС, вашият домашен любимец трябва да има ветеринарен здравен сертификат на ЕС, издаден от официален ветеринар в държавата на отпътуване не повече от 10 дни преди датата на пристигане на вашия домашен любимец в ЕС.

Той е валиден за пътуване между държавите от ЕС за срок от 4 месеца от тази дата или до изтичането на валидността на ваксинацията против бяс, в зависимост от това кое от двете изтича първо


Трябва да попълните и прикрепите него и писмена декларация, в която се посочва, че неговото преместване е с нетърговска цел.


Ако ви предстои пътуване с вашия домашен любимец (котка, куче, декоративна птица или пор) за трета държава (извън ЕС), е необходимо предварително да проучите съответните условия и изисквания, както и необходимите документи (сертификати, лабораторни изследвания, паспорти за домашни любимци), при които той ще бъде допуснат безпроблемно на нейната територия.Какво да носите за кучето

Дори ако ще пътувате из страната само за няколко дни, не забравяйте да вземете документите на животното, за да сте подготвени за всичко, което може да се случи.

Третирайте предварително кучето си за кърлежи и носете със себе си репелент против насекоми.

Когато пътувате с куче, не забравяйте да вземете храна, вода и купички. Също така е добре да се снабдите с поилка, която е удобна за използване по време на разходка и в движение. Не забравяйте да вземете и лакомства, за да освежите дългото пътуване. Торбичките за почистване след кучето присъстват задължително в чантата на отговорния стопанин. Нашийник, повод и намордник ще предпазят кучето и околните на отбивките по пътя, на които ще спирате. Не забравяйте да вземете постелка, любимата играчка на вашето куче, четка, кърпа и комплект за първа помощ.

Малко кученце може да се нуждае от пелени. Но си струва да вземете пелена за еднократна употреба дори ако вашият домашен любимец вече не е бебе. Пътят е дълъг и могат да се случат най-различни ситуации.Какво да носите за котката

Можем само да пожелаем търпение и късмет на всички, решили да пътуват с котка. За повечето мустакати всяко движение в пространството против волята им е изключително стресиращо, което означава, че ще са много нервни. Като минимум котката ще мяука и дълго време ще се оплаква от злочестата си съдба.

Котките трябва да се пренасят в транспортен контейнер. Ако сте сигурни, че животното няма да скочи от прозореца в движение, можете да го пуснете, но преценете добре рисковете.

В коша трябва да поставите пелена за еднократна употреба. И не забравяйте да вземете допълнителни запаси; стресът може да накара котката да се подмокри. Ако знаете със сигурност, че това ще се случи, сложете ѝ памперс.

Храната, водата, купичките са задължителни. Ако ви предстои дълъг път с колата, ще трябва да се погрижите и за разходката. За целта се нуждаете от нагръдник и повод.

Погрижете се да предпазите котката си от кърлежи и бълхи. Не забравяйте комплекта за първа помощ, който трябва да включва водороден прекис, превръзка и лейкопласт, както и всички лекарства, от които вашият домашен любимец се нуждае.

Поставете няколко котешки играчки и лакомства в чантата си, за да я зарадвате в труден момент.Погрижете се за здравето на домашния любимец

Преди да тръгнете на път, заведете животното на преглед при ветеринаря. Опитният лекар ще го прегледа внимателно, а също така ще ви даде полезни съвети как да се грижите за него по време на пътуването.

Здравото и активно животно няма да ви причини проблеми дори по време на дълъг път, то ще ви създаде само положителни емоции.

Лято под открито небе – специален проект на BG-Mamma

А вие как разрешавате проблема с домашните любимци по време на лятната почивка?
Споделете вашия опит.
Виж целия пост
# 1
Благодаря за темата. Имаме два котарака, котка и лабрадор. Преди, когато бяха само две котките ги вземахме с нас, като ходим на гости при майка. Пътуваха с колани на задната седалка. Носехме храна и купички, котешка тоалетна. Сега котките са три, а и куче. Котките обикновено остават в къщи, като някой ходи да ги храни и да им почиства. Кучето първата година пътува с нас и там беше на хотел за два дни, но не му хареса. Миналата година я дадохме на хотел в София. Вече не я искат, че виела през цялото време и ревяла. Тази година мислим да отидем за 2-3 дни на бунгало където разрешават домашни любимци и да е с нас, но още не сме решили къде. Ще е хубаво в темата да се споделят места къде може с домашни любимци на планина и море.
Виж целия пост
# 2
Ние ходим на палатка и винаги имаме поне 2-3 кучака в компанията.
Ако се наложи да ходим на хотел - оставям кучата при майка ми или големият син я гледа.
Абсурд да я пратя на хотел.
Виж целия пост
# 3
Много ми се иска да има събрани на едно място хотели, където приемат домашни любимци.
Имаме куче, което е сравнително едра порода и имам голям зор с намиране на място за почивка.
Когато пътуваме, нейния багаж е повече от нашия Simple Smile)) Купите, храна, хавлия, нашийник и повод х 2, играчки, вода за изпът и всякакви неща. Преди път минаваме преглед при вета и те така
Виж целия пост
# 4
В момента сме с 2 кучета - чихуахуа и йорки.
За лятната почивка винаги са с нас. Обикновено изкарваме почти цялото лято на морето в наше жилище, а 2-3 пъти ходим някъде на планина и наемаме къща за гости или вила. На вилата ни също идват с нас.
За кратки пътувания през годината също са с нас, но намираме хотели, които приемат домашни любимци.
Само в чужбина не ги водим в нас с преспиване (за еднократни пътувания - да).
Пътуват в специални "столчета" за кучета и винаги правим почивки за кратки разходки, пишкане и пиене на вода. Задължително трябва по пътя да се дава повече вода, за да не се обезводнят.
Задължително носим охлаждаща постелка, репеленти, любимите им играчки, лакомства и (след няколко наранявания тип бой от котка, изкълчване на крак, настинка, слънчево изгаряне и подобни) задължително носим комплект за първа помощ.
Нашите кученца обаче обожават да пътуват и винаги са щастливи и любопитни какво се случва.
Виж целия пост
# 5
В момента сме с 2 кучета - чихуахуа и йорки.
За лятната почивка винаги са с нас. Обикновено изкарваме почти цялото лято на морето в наше жилище, а 2-3 пъти ходим някъде на планина и наемаме къща за гости или вила. На вилата ни също идват с нас.
За кратки пътувания през годината също са с нас, но намираме хотели, които приемат домашни любимци.
Само в чужбина не ги водим в нас с преспиване (за еднократни пътувания - да).
Пътуват в специални "столчета" за кучета и винаги правим почивки за кратки разходки, пишкане и пиене на вода. Задължително трябва по пътя да се дава повече вода, за да не се обезводнят.
Задължително носим охлаждаща постелка, репеленти, любимите им играчки, лакомства и (след няколко наранявания тип бой от котка, изкълчване на крак, настинка, слънчево изгаряне и подобни) задължително носим комплект за първа помощ.
Нашите кученца обаче обожават да пътуват и винаги са щастливи и любопитни какво се случва.
По принцип кучето до 5кг ги пускат навсякъде където е обявено "с домашен любимец". От всичките обявени с домашен любимец, едва според мен 10 % пускат по-едри породи. Нашата е 29кг. Няма как лятото да става 5кг
Виж целия пост
# 6
Да, така е. Преди имахме кокерка и с нея беше по-трудно. С малките реално може навсякъде.
Неприятното е, че таксата, когато има такава, не е съобразена с размера, с се плаща еднакво и за пинчер, и за лабрадор.
Виж целия пост
# 7
Защото (уж) чистят специализирано след всеки посетител с куче, като за това няма значение дали е 4 или 40 кг, както няма значение дали приемат хора по 40 или по 140 кг. Също съм на мнението, че тези мишки не трябва да се водят куче, за което пък да си слагат надпис, че приемали кучета. Не приемат.
Все повече места не допускат кучета и ми прави изключително неприятно впечатление. Нашето миналата година за първи път за 10 години не беше с нас на почивка, точно защото не мога да намеря нито 1 място, което да устройва еднакво и децата, и нас, а и да разрешат кучето. Иначе по всички командировки в чужбина е бил, на всички почивки също.
Виж целия пост
# 8
Наистина е трудно. Нашата е акита ину.
Винаги като запазя почивка се обаждам после да уточня, че кучето е едиколкотосикг. за да няма недоразумения.
Между другото, на Смолянските езера има един спа хотел Маутнийн лейк, там пускат кучета всякакъв размер, без проблем. Има и много приятни места за разходка. Спато не е голямо, но е доста хубаво
В разговор с един хотел, които категорично ми отказаха заради килограмите и и  ги попитах, дали са наясно, че моето куче е възможно да е много по-възпитано от децата на техни гости на хотела. Скляпаха ми
И това наистина е така.
Щом я водя с мен, значи тя е научена да спазва правилата.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия