Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

въпрос?

  • 6 422
  • 37
Здравейте мами,
знае ли някоя от вас ако детето ми се води първа група с предружител дали имам право на здравни и пенсионни осигуровки?

Питам тука, защото в нашата социална служба никой не благоволява да обърне внимание на патанията ми или пък недай си боже сами да ми дадат някакво инфо.
Виж целия пост
# 1
Не съм много запозната, но би трябвало да имаш. Някъде трябва да те регистрират като индивидуален придружител, или нещо такова го водеха. Минимална раб.заплата и осигуровки. Но точно към кои трябва да се обърнеш не съм много наясно, предполагам, че към социалните, мисля, че към тях се водеше тази програма. Дано някоя друга мама те ориентира по-подробно.
Виж целия пост
# 2
Ако се водиш като личен асистент на детето си - да осигурена си и това време ти се води за стаж за пенсия. Въпросът е личен асистент ли си? Ако не трябва да се обърнеш към социалните. Да подадеш молба - предполагам, че малката има решение на РЕЛК, и да станеш личен асистент. Сега те трябва да ти кажат- мисля, че има някаквъ граница на семейния бюджет, ама и аз проучвам въпроса и ще мога да ти кажа скоро.
Питай пак ако нещо не ти стана ясно
Виж целия пост
# 3
Ами аз не се водя личен асистент. Точно това ми подхвърлиха мимоходом в социалните , но не ми казаха дали имам право да стана.
Нещо бях чула по телевизията, че май роднини нямат право да са лични асистенти.. незнам обаче доколко това отговаря на истината.

Иначе това , което знам е че с този протокол може да се вземат двойни детски и ако ходи на училище май нещо отгоре над детските. Сега чакаме за нов протокол , защото стария изтече и за това незнам според новите наредби на какво точно имаме право.
И в тази връзка да питам. Някой знае ли калко се чака да те повикат за РЕЛК в София? Ние вече четвърти месец чакаме и още нямаме насрочена дата. Предишната ни комисия беше преди 3 години и съм забравила чак пък толкова ли се чакаше  Thinking

Мене обаче повече ме вълнува въпроса за здравните и пенсионните осигуровки, защото заради заболяването на Бети бях принудена да не ходя на работа , а от там и да нямам възможност да направя стаж за пенсия.

Ако някой знае кой има право да стане личен асистент и как и къде се кандидатства моля също да сподели.
Виж целия пост
# 4
За личен асистент не знам, все още съм по майчинство и още не съм се интересувала.

Имаш право на двойни детски плюс 28лв. От тази година се отпускат и по 105лв( не на всички, само по тяхна преценка), трябва да подадеш молба и декларация в социалните.

За РЕЛК мисля, че чакахме 3 месеца да ни назначат дата.
Виж целия пост
# 5
Здравей, Летисия!
Това, което открих в Интернет по твоя въпрос не е кой-знае какво, но може да ти е от полза. Страниците на "Център за независим живот" и програмата "Асистент за независим живот" са почти неизползваеми, но от тях взех адреса и телефоните на Центъра, а ти вече би могла да им се обадиш и да получиш повече информация (надявам се).

"Център за независим живот" - София, ул. "Екзарх Йосиф" №60
тел. 983 22 61; 983 25 15
e-mail: cil@cil-bg.org.

За другите неща и аз не зная нищо. Желая ти успех!
Виж целия пост
# 6
Благодаря ви за информацията.

Ще взема да се обадя пък дано могат да ми кажат нещо повече по въпроса.
Виж целия пост
# 7
Пак съм аз.
В сраницата на НОИ (www.noi.bg) в раздела за здравно осигуряване най-отдолу има линк Извлечение от Закона за здравното осигуряване. Аз попрочетох това-онова и в Раздел V Здравноосигурителни вноски (чл. 40; ал.2;т.Sunglasses пише, че от Републиканския бюджет се поемат вноските на "родителите, осиновителите или съпрузите, които полагат грижи за инвалиди със загубена работоспособност над 90 на сто, които постоянно се нуждаят от чужда помощ". Не зная дали е това, което те интересува, но ако имаш време изтегли си това нещо от Интернет и го прочети. Там със сигурност има информацията, която ти трябва.
Виж целия пост
# 8
Мерси и за тази идея.
Ще си изтегля информацията защото ако е така значи тези от социалните нещо ме баламосват. Imp

Преди малко се свързах с центъра за независим живот и от там бяха учудващо любезни  Grinning . Постараха се хората да ми дадат по пълна информация, но се оказва че по тяхната програма личен асистент може да бъде само нероднина на лицето имащо нужда от такъв.
Но пък ме открехнаха, че министерството на социалните грижи имало програма  за лични асистенти които може да са роднини , но за целта имало ред условия, които явно ги има в борсата по труда, защото трябвало било там да си регистриран. Абе цял тон бюрократщина и пак едно нищо. И те дори изказаха възмущението си.
Дадоха ми и  някакъв горещ телефон на министерството. За който се интересува - 9871622.
Виж целия пост
# 9
При всички положения можеш да станеш личен асистент към соцеалните щом детето е с толкова висок процент - и ти препоръчвам да го направиш, защото изплащат освен всички осигуровки и минимална работна заплата. Роднини не могат да станат по програмата, която имаше център за независим живот, но тя ще работи и тази година и поле ще трябва да се борят отново за нея - имам приятелка, която работи там та го знам със сигурност.
Говори със социалните да ти кажат какви документи ти трябват за личен асистент.
Да от тази година ти плащат и по 105 лв. но трябва да подадеш молба, после те викат от Дирекция за закрила на детето за да ти направят соцеална оценка и чак тогава, но споко защото изплащат със задна дата от януари.
А за РЕЛК и ние чакахме доста - различно е - една моя приятелка пък чака само 2-3 седмици
Виж целия пост
# 10
Чак сега почетох че си се обаждала на Център за независим живот.
Просто натисни социалните - имаме права и те трябва да се научат, че не може само на ромите да изплащат това онова - не съм расист но тук в Красна поляна, където живея - само на тях обръщат внимание - ние ако не си потърсим информация сме край
Аз продължавам да проучвам за себе си та ще те държа в течение.
ЕЕЕ много се ядосвам като чуя, че се правят на ударени от социалните.
Виж целия пост
# 11
Ами айде де. Ако не проучиш и не ги натискаш нищо не ти казват. Все едно от джоба си ги вадят тези пари. Що за хора са незнам , а уж са социална служба и се предполага , че работата им е да помагат на хората.

Виж за ромите си права. Аз сащо не съм расистка, но мисля си , че в положението на дискриминирани поне що се касае за социалната помощ сме ние.
Незнам какво може да се направи срещу това нещо за да може и нашия глас да бъде чут и да може и ние да се възползваме от правата си.
Защото когато опре за задължения винаги се намира кой да ти ги каже , ама за правата ти се скътават.

Само да ми излезе новия протокол отивам да ги натискам щото почва вече да ми омръзва.
Ама кога ще ни назначат дата нямам си и на идея. Защо такова забавяне се получи  Thinking

Ако знаете телефон на службата където се подават и обработват документите мола ви напишете , че да вземем да ги подсетим за съществуването си  Grinning .
Ние само адреса знаем, защото се редихме на огромната опашка да подаваме документите, но телефон никой не ни и даде.
Виж целия пост
# 12
Гадове такива - а пище че майките с деца не трябва да чакат на опашки - ами аз не си спомням телефон, ще взема да звънна на една приятелка тя скоро беше и ще пиша пак
Виж целия пост
# 13
Ето още малко информация - надявам се да помогне
1.Ако не си личен асистент и детето ти е с над 90 процента и до този момент е имало ТЕЛК - времето в което го гледаш се счита за стаж за пенсия, но не ти текат осигуровки. Ето защо непременно проучи положението за личен асистент.
2. Намерих телефона на комисиите за РЕЛК - звънни им защото това е доста време 3 месеца, а ти вече имаш едно решение - по принцип за всяко следващо се чака по-малко. Та телефонът е 832 71 83
Виж целия пост
# 14
Още сега ще се обадя.
Благодаря ти много.

А това за стажа за пенсия правилно ли съм разбрала, че дори и да не съм подавала някакви документи и да не ме е осигурявала държавата пак времето ще ми се счете един ден за трудов стаж?
И ако е така може ли още сега да бъде оправен в трудовата ми книжка?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия