Защо се хвърля водата на боба?

  • 5 391
  • 32
Варя боб. За първи път, дано стане. Избрах си рецепта, но ме гложди въпроса - защо се хвърля първата, а много често и втората вода на боба след кипване? Отрови ли някакви пуска или какво? Някой знае ли?  Thinking
Виж целия пост
# 1
Май се пръцка от нея  Grinning
Виж целия пост
# 2
И аз това съм се чудила винаги. Rolling EyesНо едва ли е заради някакви отрови, защото ако беше така досега да сме гушнали букета.Аз никога не я сменям и ей, на още сме живи.
Хайде, после да кажеш дали е станал боба Wink
Виж целия пост
# 3
Аз само един път не я смених, защото ме мързеше и ми е много сложно изхвърлянето на водата.Мъжа ми ме попита след това дали съм я сменила, зашото има много газове Crazy
Виж целия пост
# 4
Peace    Аз с първата вода го варя 10-на минути  и след това започвам да търкам боба с двете ръце , за да паднат люспите.  Причината е същата  Joy Joy Дано си ме разбрала  Sad
Виж целия пост
# 5
Аз я хвърлям, защото ако не го направя след това много ме боли гастрита. Явно в нея се отделят от боба  вещества, които дразнят корема.
Виж целия пост
# 6
Аз незнам защо,но винаги хвърлям първата вода!
Виж целия пост
# 7
Още инфо по въпроса
Виж целия пост
# 8
Ясно, Стефани, мерси за инфото.
Махнах две кипнали води, току що избелих половин кило дребен боб от люспите  Crazy Crazy Crazy Crazy Crazy
Сега пак кипвам и ще добавям екстрите, дано стане  Peace
Виж целия пост
# 9
Няма начин да не стане smile3521   newsm10
Виж целия пост
# 10
Аз така го кипвам, кисна го, но не хвърлям водата, защото така четох в една книга - как се приготвят бобови за деца  Rolling Eyes Според мен и целулозата от люспите си казва думата, пардон ( направо пЪрдон).
Виж целия пост
# 11
Аз също махам първата вода ,а понякога когато ми се занимава и втората.По нашия край казват за първата вода на боба ,,кисела вода'',и това е наистина така.Имаме стомашни проблеми и когато заври боба сипвам при него в тенджерата 1 ч.л.сода бикарбонат и не можете да си представите какво кипене започва.Извърлям водата,мия много добре и после вече действам по обичайния ми начин
Виж целия пост
# 12
Това за музикалното ядене с три букви - демек БОБ - идва точно от едни такива въздушни струи от едно трибуквие.... Но не винаги махането на водата, го гарантира. Махала съм и втората вода, но положението е същото....Може би зависи - 1. от вида бобо, 2. от начина на приготвяне - напр. в гърне и 3. все пак наистина с махането на водата се махат някой неща, частично, но не напълно!

Успех и после да споделиш с нас резултата....
Виж целия пост
# 13
И аз мисля, че проблемът с Гърмящата Трева идва основно от люспите.
Обаче като се обелят, става малко като крем-супа, защото се разпадат, но пък е вкусно, де. Както оранжевата, белена леща, тя става само за крем-супа, не остават зрънцата цели.
Готово е, чакам да седнат и да сервирам. На мен ми се струва безвкусно и немиришещо на боб, пък да видим  Confused
Виж целия пост
# 14
В боба трябва да сложиш задължително малко червен пипер и джоджън и чубрица,за да стане хубаво.Когато имам слагам и пресен магданоз
Виж целия пост
# 15
Варя боб. За първи път, дано стане. Избрах си рецепта, но ме гложди въпроса - защо се хвърля първата, а много често и втората вода на боба след кипване? Отрови ли някакви пуска или какво? Някой знае ли?  Thinking

За да няма човек толкова газове после като си го хапва  eat

Аз изхвърлям две води заъдлжително  Peace
Виж целия пост
# 16
Аз изхвърлям и тази,в която съм го киснала и първата,
защото,ако не го направя
после ставаме наистина музикални  Blush Blush Blush
Виж целия пост
# 17
Аз и на лещата хвърлям водата, сега се сетих...
Виж целия пост
# 18
Някои слагат и една лъжичка захар като ври боба, но с каква цел незнам newsm78
Виж целия пост
# 19
Аз и на лещата хвърлям водата, сега се сетих...
И аз  Peace
А на боба хвърлям 2 води Mr. Green докато стане агнето  Mr. Green
Виж целия пост
# 20
Някои слагат и една лъжичка захар като ври боба, но с каква цел незнам newsm78
Аз го правя, за да убия киселия вкус, който идва от доматите.
Виж целия пост
# 21
Винаги изхвърлям водата ,в която е киснал и първата вода.
За захар незнам защо се слага.Да си кажа право сега чувам newsm78
Виж целия пост
# 22
И аз не съм чувала за захар  newsm78
Виж целия пост
# 23
нарежи и една печена червена пиперка - ще стане много вкусен   chef
Виж целия пост
# 24
нарежи и една печена червена пиперка - ще стане много вкусен   chef

Няма как. Тук продават само дебели и тлъсти камби. Обикновени чушки няма. Знам, че е вскуно с чушка, ама... в Бг ще е  Peace
Виж целия пост
# 25
Аз изхвърлям и тази,в която съм го киснала и първата,
защото,ако не го направя
после ставаме наистина музикални  Blush Blush Blush
Peace Embarassed
Виж целия пост
# 26
И аз хвърлям първата вода. Знам, че се хвърля за да не боли корем и а да не се пръцка  Simple Smile
Ама, не че не пръцкаме и след като съм хвърлила първата вода  Grinning
Бооб, боооооооооооооб  Joy

Блонди, как беше бобеца?  Whistling
Виж целия пост
# 27
Винаги варя боб с минерална вода.изгвърлям първата вода и го прегасявам със 1 с.л сода за хляб.

Изплаквам го и го доварявам в херметическата.
След това слагам червен пипер, джоджен, сол доматен сок, малко олио и в тавата го пека.
Става страхотна боб- яхния.Simple Smile
Виж целия пост
# 28
Аз го кисна за 24 часа във студена вода да наедрее и покълне хубаво, после при варенето сменям 1 вода именно заради проблеми с газовете...

А за лъжичка захар и аз не бях чувала  newsm78
Виж целия пост
# 29
b]Блонди[/b], как беше бобеца?  Whistling

Супер  bowuu
Виж целия пост
# 30
Ти за сефте боб вариш?! Браво на теб  Mr. Green

Аз много рядко сменям водата на боба и лещата  Crossing Arms Мързи ме. А пък да махам люспи... даже и турско да стане, няма да ме видите да го правя. Мразя да си губя времето с дреболии и простотии ( лично виждане, пийс).
Виж целия пост
# 31
Хвърлям само водата, в която е киснат, и първата вода. За втората вече ме мързи.
Виж целия пост
# 32
Хвърлям само водата, в която е киснат, и първата вода. За втората вече ме мързи.
Аз също. А да беля люспи - никога.
Блонди, как така досега не си правила боб? Аз поне като готвя, се старая 1 път седмично да е зърнено ( боб, леща) или рибно ядене.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия