elen@ въпреки проблемите тортата е станала много добре. Браво!
За това, че ти е станало лепкаво тестотот може да има няколко причини. На мен ми е ставало така заради едра пудра захар. Случва се и от нискомаслено масло мисля, а като се има предвид топлото време ако си работила на топло като мен нищо чудно причината да е тази. Но не се отказвай следващия път ще се получи
Момичета съжалявам, че не удържах на думата си и да напиша обяснението на тортата по-рано, но не се чувствах добре и физически ми беше невъзможно.
Сега обещаното обяснение. Ще гледам да съм максимално подробна, макар някой неща ако ме питате как ги направих сега се чудя и аз .
След като сглобих тортата я покрих с марципан Варна, но всъщност чаршафа не я покрива цялата от дефета реших да направя ефект и покрих останалата част от тортата с течна сметана (разбита) като шприцовах нещо подобно на стръкове трева на които сложих по някое цветенце.
Каляската: каляската беше най-трудната част от тортата. Ужасно ме измъчи макар, че имах шаблон за отделните части. Оказа се че направата на отделните части не е толкова трудна но сглобяването ми разказа играта затова извътре й има разни неядливи щуротии дето да я държат в нормална позиция . Но това ми роди главата какво да правя . Ето шаблоните по които работих: 1 2 3
По снимките не става много ясно как се сглобява цялата и аз действах по следния начин. Първо направих дупки по средата на колелата и вмъкнах по един дръвен шиш за да ги фиксирам. След това взех малко картон и го сгънах в двата края прокарах шишовете с колелата и затиснах с телбод. Така оформих основата за каляската. Ето тук има снимки: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=157107&photo=8. След това вмъкнах по 2 сламки в дупките на колелата за да се фиксира съвсем положението им. Като направих това взех двете стени на каляската и ги сложих от двете страни по средата между тях сложих сгънат в двата края картон който да не позволява двете части да паднат навътре. в горната част на стените прокарах на няколко места от едната стена до другата пак дървени шишове и над тях пак сложих картон който предварително огънах за да изглежда все едно покрива е издут. Върху тоя картон вече положих парче марципан за да оформя тавана и стените на каляската. Оставих да стегне и така вече тялото на каляската беше добре фиксирано. скрих шишовете с топчета от марципана, които оформих като украса. Тук има още снимки на каляската, (но там съм показала разглобени частите след като вече беше засъхнала по технологията написана по-горе) надявам се да стане по-ясно със снимките:
Храстите: Храстите всъщност не са никаква мистерия. Взех няколко кофички от сладолед (ядливи) одрязах издължената част а по останалата шприцовах паста от разбит белтък с пудра захар. Шприцовах с помоща на накрайник с дупка ама малко по-голяма. После оставих да изсъхне и готово. На самата торта ги залепих с малко от пастата. Снимки: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=157107&photo=18
Пепеляшката. Най-голямата ми мъка беше намирането на тяло, което да е достатъчно малко, че да не стане Пепеляшката гигант. По нея също няма нищо особенно. Изпекох мъфини с орехи за да се върже с тортата. На два от тях отрязах издутата част и ги нанизах на торса на куклата. Ето снимка http://www.snimka.bg/album.php?album_id=157107. След това почнах да налагам върху тях полите на роклята. На всеки както му харесва. Аз направих няколко диплички с пмоща на една формичка като цветенце, но с дупка по средата и след това покрих с основната пола. Косата оформих преди да сложа върху главата. Нарязах краищата като триъгълници и на всеки край с помоща на клечки навих кучурчетата. Оставих да засъхнаъ малко и после махнах клечките. Метнах върху главата на куклата и дооформих.
Мишките: За тях няма да обяснявам, че нямах време да ги доизкосуря и накрая вместо да им направя дрехи им ги нарисувах . От снимките дадени по-горе може да се види как се правят по-добре.
Не се получи много нагледно обяснението, но мисля да поправя грешката в скоро време и да метна една страничка в нета със снимки и без прехвърляне към външни връзки. Просто не искам да товаря темата излишно, а понеже ми хареса идеята на wel да си даваме стъпка по стъпка как се правят някой по-засукани неща затова ще гледам да се постарая повече.